Najstarejši še živeči filmski zvezdniki

31.01.2012 ob 05:24

Pri raznih zapisih so večkrat padli komentarji o tem, katere filmske zvezde še migajo in koliko so stare. Zato sem se odločil, da o tem končno napravim en pošten članek in se spomnim nekaterih še živečih imen filmske umetnosti.

Luise Rainer (102), dvakratna oskarjevka za filma The Great Ziegfeld  in The Good Earth, ki je kariero končala na začetku štiridesetih let prejšnjega stoletja in se potem občasno še vrnila pred kamere, nazadnje leta 1997. Rojena v Nemčiji, v Hollywood pa je pobegnila zaradi Hitlerjeve politike. Dva zaporedna oskarja sta jo v bistvu pokopala, saj ju je dobila na začetku kariere, ki potem ni trajala dolgo.

Eli Wallach (96), legenda špageti vesternov, tretjega Botra, Sedem veličastnih, How the West Was Won in recimo The Misfits, ki filme še vedno snema kot po tekočem traku. Mojster karakterja in metode, ki je kot stranski igralec večkrat zasenčil glavnega zvezdnika. Sicer pa že od leta 1948 poročen z isto žensko.

Olivia de Havilland (95), nepozabna Melanie iz filma Gone With the Wind, sicer pa sestra Joan Fontaine, ki je igrala tudi v filmih The Adventures of Robin Hood, The Heiress, The Snake Pitt, Captain Blood, The Private Lives of Elizabeth and Essex in They Died with Their Boots On, kjer je ob njen vedno znova stal Errol Flynn. Konec sedemdesetih so jo vtaknili v bedasto grozljivko The Swarm, v osemdesetih pa smo jo z veseljem gledali v seriji Sever in jug.

Kirk Douglas (95), verjetno zadnja prava hollywoodska legenda, ki je ni treba posebej predstavljati. Po možganski kapi se je odlično pobral in se še vedno z veseljem udeležuje raznih priredtev. Zame večen zaradi Spartaka, odličen pa tudi v Paths of Glory, 20000 Leagues Under the Sea, The Bad and the Beautiful, Lust for Life, Gunfight at the O.K. Corral, The Vikings, Lonely are the Brave in recimo Seven Days in May. Njegov sin Michael je morda še boljši igralec od njega, toda ata Kirk je ipak večja legenda, zame tudi zavoljo komedije Cactus Jack.

Ernest Borgnine (95), tej legendi sem se poklonil tukaj, zato se zdaj ne bom ponavljal.

Zsa Zsa Gabor (94), tudi kultna in zloglasna Zsa Zsa, ki se zadnje čase sprehaja med življenjem in smrtjo, je svoj zapis že dobila tukaj.

R.G. Armstrong (94), bilo bi nefer, če se ne bi spomnil na tega karakternega stranskovlogaša, ki ste ga tako ali drugače ujlei tudi v filmih Dick Tracy, Predator, Children of the Corn, My Name is Nobody, El Dorado, The Man in the Iron Mask, The Best of Times, Reds, Heaven Can Wait in recimo Stay Hungry. Veliko je nastopal tudi na tvju, zanimivo pa je to, da je kariero uspešno fural celih štirideset let in se skozi prej omenjene uspešnice pokazal tudi mlajši generaciji.

Celeste Holm (94), zvezda filmov Gentleman’s Agreement, All About Eve in High Society, ki še vedno občasno posname kak film, kar je za njena leta preprosto neverjetno. Igrala je tudi v številnih tv serijah in osvojila Broadway, mlajša generacija pa se je verjetno spominja po stranski vlogici komedije Trije moški in zibelka.

George Gaynes (94), pri tem gospodu filozofija ni potrebna, saj ga vsi poznate po vlogi komandanta Lassarda iz Policijske akademije.

Joan Fontaine (94), sestra zgoraj omenjene Olivie de Havilland in zvezda Hitchcockovih mojstrovin Rebecca in Suspicion, pa tudi filmov Ivanhoe, Jane Eyre, The Women, Gunga Din in Letter From Un Unknown Woman. Na sredini šestdesetih je nehala snemati filme in se občasno vrnila še na televizijo.

Herbert Lom (93), zagotovo najbolj znan po inšpektorju Dreyfusu, ki mu živce žre inšpektor Clouseau v podobi Petra Sellersa, sicer pa tudi zvezda filmov Spartak, The Ladykillers, The Dead Zone, War and Peace (igral je Napoleona), El Cid, King Solomon’s Mines in The Pope Must Die. In pozor, kariero je začel na Češkem, kjer se je tudi rodil.

Efrem Zimbalist Jr. (93), zanimiv možakar, ki ste ga ujeli v filmih Hot Shots, Batman, Airport 1975 in Wait Until Dark, sicer pa reden gost številnih tv serij kot so bile The FBI, The Love Boat, Remington Steele, Hotel, Zorro, Murder She Wrote in Babylon 5, pa tudi glasovni mojster risanih serij Batman, Spider-Man, Superman in Iron Man.

Louis Jourdan (92), uf, ta pa je legenda, tudi zame, še posebej zavoljo filmov Octopussy in Gigi. Ga je bilo pa fino gledati tudi v Letter From Un Unknown Woman, Madame Bovary, Three Coins in the Fountain, The Swan, Can Can, The VIP’s, Irma la Douce in seveda Swamp Thing. Eden največjih filmskih zapeljivcev vseh časov, pa tako zelo eleganten, da so tudi ženske igralke ob njem delovale štorasto.

Al Molinaro (92), tv faca, predvsem iz serij Happy Days, The Odd Couple in The Family Man, ki se je na začetku devetdesetih poslovil od aktivnega nastopanja pred kamero.

Ray Harryhausen (91), mojster posebnih efektov in stop motion animacije, brez katerega ne bi bilo filmov Mighty Joe Young, One Million Years BC, Clash of the Titans, Jason and the Argonauts, The Golden Voyage os Sinbad, It Came from Beneath the Sea in The Beast from 20,000 Fathoms.

Maureen O’Hara (91), velika zvezdnica filmov How Green Was my Valey, Miracle on 34th Street, The Parent Trap, The Quiet Man, Rio Grande in seveda The Hunchback of Notre Damme, kjer je igrala Esmeraldo. Od aktivnega nastopanja se je poslovila leta 2000, z Johnom Wayneom je posnela kar pet filmov, njen najljubši režiser pa je bil John Ford.

Mickey Rooney (91), ameriški nacionalni zaklad, večna faca, nekdanji mož Ave Gardner, ki se še vedno pojavlja v številnih filmih, nazadnje v Noči v muzeju in Mapetkih. Slavo je ujel kot Andy Hardy, med njegove največje dosežke pa se štejejo tudi Boys Town, The Adventures of Huckleberry Finn, Babes in Arms, National Velvet in recimo The Black Stallion.

Ann Rutheford (91), Scarlettina sestrica v filmu Gone With the Wind, pa tudi zvezda filmov Andy Hardy in The Secret Life of Walter Mitty, Orchesta Wives, Pride and Prejudice in recimo Adventures of Don Juan. Filmsko kariero je na klin obesila že v sedemdesetih.

Abe Vigoda (90), večen zaradi Tessia v Botru, sicer pa še vedno zelo aktiven v raznih filmih, recimo v kriminalki Crime Spree, pa tudi vedno znova posoja glas v raznih video igrah Botra.

Christopher Lee (89), o njem sem obširno pisal tule.

Harry Carey, Jr. (90), zvezda vesternov Johna Forda, recimo The Searchers in She Wore a Yellow Ribbon, kasneje pa ste ga lahko ujeli še v filmih Gremlins, Back to the Future 3, Tombstone, The Exorcist 3, Cherry 2000 in The Whales of August. Kariero je zelo uspešno fural do konca devetdesetih.

Esther Williams (90), jp, tudi stara dobra Ester še vedno miga. Najprej je bila olimpijska šampionka v plavanju, potem pa je svoje znanje prenesla še v izjemno popularne mjuzikle na vodi, ki smo jih požirali tudi v Sloveniji. Najbolj znan je brez dvoma Bathing Beauty, sledi pa mu Neptune’s Daughter. Je bila pa Ester opazna tudi v filmih Take Me Out to the Ball Game in recimo Ziegfeld Follies. Konec petdesetih je skušala narediti še bolj resno kariero, ker ji ni uspelo, pa se je na začetku šestdesetih umaknila iz filmskega sveta.

Phyllis Thaxter (90), zame večna zaradi vloge Supermanove zemeljske mame, sicer pa igralka, ki je solidno razturala tudi pred davnimi časi v filmih Thirty Seconds Over Tokyo, The Sea of Grass, The World of Henry Orient in recimo Springfield Rifle. Superman je bil njen zadnji pravi film, pred leti sem jo ujel tudi v trilerju The Carey Treatment.

Deanna Durbin (90), močno popularna mladinka v tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja (Three Smart Girls, That Certain Age, First Love, Can’t Help Singing, Christmas Holiday), ki je dobila celo tako imenovanega otroškega oskarja in se potem konec štiridesetih za vedno umaknila iz filmskega posla. Morda bi lahko rekel, da je bila neko obdobje celo bolj popularna od Shirley Temple. Imela je svoje lutke, pri dvajsetih je bila najbolje plačana ženska v Ameriki, za vsak film je dobila skoraj pol milijona dolarjev, nato pa se je na višku slave nenadoma umaknila iz soja žarometov in odločno zravračala razna povabila za veliko vrnitev.

Betty White (90), nepozabno Zlato dekle, ki je na stara leta ujela kulten status in slavo, o kateri je prej lahko samo sanjala. Še vedno je zelo aktivna na vseh področjih, brez nje pa ne mine niti ena prestižna prireditev več. Jp, gospa White je postala ameriški nacionalni zaklad.

Patrick Macnee (89), zvezda kultne tv serije The Avengers, kjer je igral Johna Steeda, sicer pa tudi stranska vloga filmov The Howling, A View to a Kill, Young Doctors in Love in recimo This is Spinal Tap, ki je svoj zadnji film posnel leta 2003.

Carl Reiner (89), uf, ta pa mi je legenda zaradi odličnih parodij, ki jih je režiral. Moj režiser, tako kot Mel Brooks in nekoč Woody Allen. The Jerk in še posebej The Man With Two Brains sta poglavje zase, noro zabavni pa so tudi Dead Men Don’t Were Plaid, All of Me in Fatal Instinct. Z Brooksom sta skupaj ustvarila kultnega The 2000 Year Old Mana, je pa Reiner tudi zelo soliden igralec, kar je dokazal v Soderberghovi trilogiji Ocean’s in v komediji The Russians are Coming The Russians are Coming.

Doris Day (89), ameriška filmska ikona, ki je vrhunec popularnosti ujela v filmih z Rockom Hudsonom, sicer pa zelo znana tudi po filmih Calamity Jane in recimo The Man Who Knew Too Much.  Iz velikih platen se je umaknila konec šestdesetih, lani pa je izdala celo nov glasbeni album.

Pa jih naštejmo še nekaj, ki še vedno migajo in so dosegli častitljivo starost: Sid Caesar (89), Stan Lee (89), Jack Klugman (88), Eleanor Parker (88), Franco Zeffirelli (88), Charles Durning (88), Rhonda Flemming (88), Richard Attenborough (88), Arthur Hiller (88), Ron Moody (88), Stanley Donen (87), Theodore Bikel (87), Charles Aznavour (87), Eva Marie Saint (87), Lauren Bacall (87), Ruby Dee (87), Joan Leslie (87), Elaine Stritch (87), Hal Halbrook (86), George Kennedy (86), Gloria DeHaven (86), Angela Lansbury (86), Julie Harris (86), Dick Van Dyke (86), Fritz Weaver (86), June Lockhart (85), Bud Yorkin (85), Jerry Lewis (85), Roger Corman (85), Shecky Greene (85), Cloris Leachman (85), Don Rickles (85), Andy Griffith (85), Mel Brooks (85), Harry Dean Stanton (85), Norman Jewison (85), Lina Wertmuller (85), Julie Adams (85), Betsy Palmer (85) in Barbara Rush (85).

 

23 komentarjev na “Najstarejši še živeči filmski zvezdniki”

 1. zelda pravi:

  Čestitke za tvoj trud, ko si pripravil ta seznam. Dosedaj nisem vedela, da je Joan Fontaine sestra Olivie de Havilland in da je med njima samo eno leto razlike v starosti.
  Ne morem pa verjeti, da je Herbert Lom že star 93 let in mi je bil kot lik lik živčnega inšpektorja Dreyfusa , ko mu je paral živce Clouse, nepozaben.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mene tudi šokira, ko kdaj vidim koliko je kdo od igralcev že star, potem pa pomislim koliko sem jaz, pa mi rata jasno, da oni ne morejo biti več mladi :)
  Ampak hej, če gre recimo Brad Pitt že proti petdesetem, Lom ne more biti manj kot devetdeset, a ne :)
  Filmi o Pink Pantherju so bili posneti sto let nazaj, če tako pomisliš, to je pradavnina za leto 2012 :)
  Je pa škoda, da je Peter Sellers odšel prehitro, že leta 1980, pri vsega 54-ih, zaradi srčne kapi.
  In pazi to, legendarni Burt Kwouk, tisti azijec Cato, ki je Sellersa vedno znova napadal iz zasede, je še vedno živ, star pa je 82 let.
  Sicer pa bo recimo Lesley-Anne Down, ki je bila v Pink Panther Strikes Again rosno mlada, zdaj počasi stara že 60, kar pomeni, da Lom res ne more biti manj kot je :)
  Zmede pa človeka to, da je enako star kot recimo Joan Fontaine in deHavillandova, za kateri pa res vsi vemo, da sta zraven že od pamtiveka.

 3. Sadako pravi:

  Kar nekaj legend, ampak zame osebno izstopata Eli in Sir Christopher. Sploh prvi mi je v meni najboljšemu filmu EVAH! The Good, The Bad And The Ugly odigral vlogo svojega življenja. Karakter, ki ti kljub Eastwoodu in Cleefu ostane v spominu za vse življenje.

 4. spookymulder spookymulder pravi:

  Uf, čestitke, zelo zanimiv in obširen pregled legendarnih filmskih veteranov, me je pa pri vsej zadevi še najbolj presenetil Eli Wallach, ker glede na njegovo sedanjo podobo nikoli nisem naredil asociacije na nepozabnega Tuca iz Dober, grd, hudoben. :D

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, meni pa tudi na stara leta deluje precej zajeban, en tak špageti faker stari in ne ravno nek prijazen dedek z vnučki :)

 6. Thomas pravi:

  Sicer ne ravno hollywodska zvezda, temveč bolj nemška filmska in predvsem odrska legenda, pa tudi živ ni več, ker je umrl malo pred Božičem 2011, ampak omembe vreden je Johannes Heesters (1903-2011), ki je do zadnjega bil dejaven in ustvarjal tako pred kamero, kot tudi na odru.

  Tukaj posnetek zadnjega posnetka, malo pred 108. rojstnim dnevom:
  http://www.youtube.com/watch?v=FW7jsZr_3pM

  Tukaj reklama, ki jo je posnal pri 107-ih:
  http://www.youtube.com/watch?v=YehHD3AoQEI

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vau, fascinanten gospod, prvič slišim zanj. Pa kako močan vokal je še imel pri teh svojih neverjetnih letih.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če pa smo že pri pokojnikih, pa velja omeniti tudi Irvinga Berlina (101), Leni Riefenstahl (101), Hala Roacha (100), Georgea Burnsa (100), Boba Hopea (100), Brucea Bennetta (100), Glorio Stuart (100) in seveda Kevina McCarthyja, ki je predlani umrl star 96 let in je filme kot po tekočem traku snemal vse do zadnjega.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/09/13/odsel-je-kevin-mccarthy/

 9. Thomas pravi:

  Leni Riefenstahl, ja, se spomnim. Ona in Johannes sta oba bila malce konfliktna zaradi svoje morebitne naveze z nacisti: Leni je snemala dokumentarce za naciste, Johannes pa je iz rodne nizozemske odšel v Nemčijo v lovu za karijero, in to ravno v letih nacizma.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se je pa Leni, če se spomnim prav, še pri devetdesetih aktivno potapljala oz. bila v odlični telesni kondiciji.

 11. Thomas pravi:

  In to kljub temu, da se je potapljanja naučila šele dokaj pozno, če se ne motim pri 70-ih (?).

 12. cheyenne pravi:

  že par let spremljam sezname najstarejših živečih legend in opažam da se zelo hitro krajša! drugače je pa oktobra umrla Barbara Kent, ki je bila zadnja večja zvezdnica hollywooskega nemega filma (mislim da ni več veliko ljudi, ki bi se lahko pohvalili da so igrali v filmih z Greto Garbo, Haroldom Lloydom in Glorio Swanson)! živa je pa tudi še Carla Laemmle, nečakinja znamenitega producenta, ki je še zadnja živeča oseba ki se je pojavila v dveh legendarnih grozljivkah: Fantom iz opere leta 1925 in v Drakuli leta 1931 z Belo Lugosom!
  velik fenomen sta pa seveda tud Olivia in Joan-ljudje se radi šalijo, da sestri (ki že od leta 1975 ne govorita več med seboj) tekmujeta katera bo dlje živela! :P

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  velik fenomen sta pa seveda tud Olivia in Joan-ljudje se radi šalijo, da sestri (ki že od leta 1975 ne govorita več med seboj) tekmujeta katera bo dlje živela! :P

  Dobra :)
  Pa zakaj sta se sploh skregali? In seveda, zakaj ne znata urediti tega vsaj pred smrtjo?

  Res je, seznam se manjša, pa močno me skrbi, da stari ratujejo tudi tisti, ki so meni najboljši in najljubši, recimo Pacino, Nicholson, Hoffman, de Niro itd. Prav sprašujem se kako grozno mi bo, ko jih ne bo več. Četudi recimo še ne bodo umrli, nimajo več kaj dosti časa za igralske presežke. Je pa res, da so se polenili glede izbire zahtevnejših vlog, kar pa je logično glede na leta, pa tudi zaslužiti je treba, da ostaneš v lajfstajlu.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Barbara Kent je imela ob smrti 103 leta, jebemti. Res častitljiva starost. Je pa zanimivo, da se je že v tridesetih umaknila iz posla. Sem pa videl njen Flesh and the Devil, sam se je ne spomnim, saj je bila glavna Greta Garbo.
  Je bila pa res zadnja še živeča zvezda nemega filma, ja.
  Berem, da ji je kariero zjebal njen agent, s katerim se je poročila in mu ni ratalo, da bi jo po krajši pavzi profiliral kot resno igralko. Je pa vseeno zanimivo, da je kar odnehala, saj bi lahko še igrala in upala na uspeh. Očitno je bila ena izmed številnih zvezd nemega filma, ki niso dobro shendlali prihod zvoka.

  Carla Laemmle pa je fenomen, saj vidim, da zdaj po šestdesetih letih pavze spet snema filme, stara pa je 102 leti, vauuu.

 15. cheyenne pravi:

  uu, ko si že omenil Flesh & the Devil-pred tremi tedni je umrla tudi Frederica Sagor Maas, ki je bila ena od scenaristk tega filma. mislim da je bila stara 112 let, bila je pa verjetno zadnja še živeča scenaristka nemih filmov. res fascinantno, da sta bile še pred pol leta živi tako igralka kot scenaristka filma, ki je bil posnet leta 1926.
  pa na listo bi lahko dodal še dve legendi franoskega filma-Danniele Darrieux in Michele Morgan!

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lepo, da širiš moj seznam, kjer res manjkajo zvezde, ki niso iz Hollywooda. Kul, kul.

 17. George Best pravi:

  Lahko bi pobirali stave kdo od naštetih bo prvi stegnil papke :)

 18. Niko pravi:

  tale zapis vedno znova in znova rad preberem saj je res enkraten samo mi zgoraj moral še opisati vrhunskega in vsestranskega Richarda Attenborougha mislim moral bi ga malo na bolj široko opisati kot pa vtakniti le ime in priimek drugače pa vem kak bi notri napisal,da je angleški naconalni zaklad saj res je hehe :D

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bojim se, da je pri kakem zvezdniku prišlo do manjše napakice pri letih, saj vidim, da sem ga recimo pri Ann Rutheford polomil za tri leta. Gospa je namreč nekaj dni nazaj umrla stara 94 let, jaz pa sem tukaj zapisal, da jih ima “le” 91.

  Richard Attenborough pa je še premlad, da bi si zaslužil več stavkov :)
  Je pa zanimivo, da je posnel le 12 filmov in da je kamero na klin dejansko obesil že konec devetdesetih. Najbolj legendaren pa je itak Gandhi. Je pa tudi dosti igral, kar je zanimivo za režiserja takega kalibra. Pa kul je, da je igral tudi v Jurskem parku. Se je pa tudi kot igralec dejansko upokojil že desetletje nazaj. Berem pa, da naj bi četrtem Jurskem parku spet igral Johna Hammonda.

 20. Niko pravi:

  ja to se bom vedno in vedno čudil zakaj je naredil le 12 filmov saj ima ogromen potencial še večji kot pri igralstvu to je saj poglej kaj je z Gandhijem naredil Benu Kingsleyu izstrelil ga je med najvejčje zvezde in zdaj najbolj spoštovane igralce pa še Gandhi je velika mojstrovina kako si ga takrat gledal kot zmagovalca oskarja saj je bil presenečenje ni bil neki favorit ja v Jurski park je pasal pa tudi kot Kris Kringle za predelavo velike klasike je bil odlična izbira le,da si je ta klasika zaslužila malo boljši film to pa že dolgo vem,da se bo pridružl Jurskemu parku 4 saj se ga neskončno veselim mi je pa smešno,da ne bo režije prevzel Steven Spielbergsaj bi tako filmu resnično pomagal pri box office saj se spomniš kako je jurski park 3 bil finančni polom glede na jurski park 1 ne vem no saj se je govorilo,da bo prevzel žirijo pa ne vem zakaj John Hammond je super lik in se veselim ponovnega snidenja tako z njim kot z T-rexi hehe :D

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jurski park bi moral režirati Spielberg, še posebej zato, ker je bil tretji del tako zelo slab. To se ne bo dobro končalo po moje.
  Kingsley pa itak večna legenda zaradi Gandija, ampak ni pa dobro, da je potem sprejel kar nekaj bednih vlogic in dosegel dno s polomijo The Last Legion.

 22. IZTOK faking GARTNER » Umrl Ernest Borgnine pravi:

  [...] o njem na blogu, recimo takrat, ko sem mu voščil 95. rojstni dan, pa takrat, ko sem razpredal o najstarejših še živečih filmskih zvezdnikih. Pa zanimivo je, da je filme kot po tekočem traku snemal vse do smrti, kar pomeni, da sem ga [...]

 23. IZTOK faking GARTNER » RIP: Celeste Holm (1917-2012) pravi:

  [...] RIP: Celeste Holm (1917-2012) [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !