Recenzije: Warrior, A Better Life

30.01.2012 ob 14:14

WARRIOR

Če mi ne bi na uho prišla stranska oskarjevska nominacija za Nicka Nolteja, ki igra očeta obeh glavnih junakov, tega filma verjetno ne bi niti povohal. Četudi sem slišal, da ni slab oz. da je za fajterski film nadpovprečno dober, bi ga skoraj zagotovo zaobšel. No, sedaj sem ga počekiral in lahko rečem, da res ni slab, da pa je zelo daleč od kakega The Fighterja, ki je raztural lani. Drži, Warrior je letošnji The Fighter, zgodba o družini, ki so jo zjebale različne stvari. Iraška vojna, ločitev staršev, zamere, prepiri in pijančevanje očeta Nicka Nolteja, ki skuša zdaj spet vzpostaviti stiki s svojima sinovoma, Brendanom (Joel Edgerton) in Tommyjem (Tom Hardy), ki ga sovražita in se sovražita tudi med sabo. Prav zato je borilni turnir, ki se ga udeležita oba, tako močno očiščenje. Vsak udarec, ki ga zadata nasprotniku, je zdravljenje jeze in potlačenih čustev, vsaka batina, ki jo dobita, pa je kazen za slabo vest, da nista skušala rešiti odnosov v svoji familiji. Presenetljivo soliden film, ki nadaljuje tematiko kriminalne drame Pride and Glory, ko jo je ravno tako režiral Gavin O’Connor. S težavo v tem, da se ne more odločiti, ali naj bo fajterski film ali socialna drama. Oboje hkrati mu namreč ne gre najbolje, obojemu hkrati manjka nekoliko bolj udarna dramaturgija, oboje hkrati povzroči malce površnosti na obeh frontah. Je pa Nolte, ta poslednji filmski upornik, ki je bil nazadnje nominiran za Affliction konec devetdesetih, res dober in prepričljiv kot foter. O tem pa ni nobene dileme.

Ocena: 6/10

A BETTER LIFE

Še en film, ki se bo februarja potegoval za oskarja, za glavno moško vlogo Demiana Bichira, ki zares avtohtono, prepričljivo in naravno odigra glavnega junaka Carlosa Galindo, Mehičana v Ameriki, ki bi rad svojemu najstniškemu sinu pričaral boljšo prihodnost. In pozor, tole prekrasno, tenkočutno, scenaristično kljub klišejem dovolj zanimivo, perečo, za priseljence zelo aktualno, realno, a vseeno ne preveč ostro štorijo, je režiral Chris Weitz, ki iz filma v film preseneča s svojo zares pestro in raznoliko izbiro filmov. Najprej je posnel Ameriško pito, nato About a Boy, pa Zlati kompas in celo The Twiligh Saga: New Moon, sedaj pa A Better Life, svoj najboljši film, enega najboljših filmov lanskega leta, tisti mali biserček, ki ga gledalci zaradi preslabega komercialnega učinka ponavadi prezrejo. Kot sem že namignil, film ni nič novega, pa tudi mularija, ki hoče sina glavnega junaka povleči na slaba pota, igra precej leseno, ko čveka povprečne dialoge, toda celota štima. Celota je zares dober izdelek, ki ga nadvse toplo priporočam.

Ocena: 8/10

 

10 komentarjev na “Recenzije: Warrior, A Better Life”

 1. Bo pravi:

  Ja, tako kot si povedal za Warriorja, bi se meni zdelo, da je boljši od Fajterja, mogoče si tistega že malo pozabil … ? :)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prav zato, ker ga nisem pozabil se zavedam kako zelo boljši je od Warriorja.

 3. alenka pravi:

  men se zdi pa ravno obratno pri Warriorju, super preplet drame in fajtrskega fima, medtem ko mi Nolte tok super special za nominacijo ni bil. mi je pa sam film super!

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če sem iskren, mu oskarja tudi jaz ne bi dal, je recimo Albert Brooks v Drive boljši, pa ga niso niti nominirali, ampak na koncu, ko nemo gleda dvoboj svojih dveh sinov, je izjemen, ima pogled, ki gledalca ustreli naravnost v srce, pogled, ki ne rabi besed in pov čisto vse.

  Hm, jaz pa sem imel več čas občutek kot da ne ve ali naj bo fajterski filma ali drama o zjebani familiji.

 5. Radoveden škrat! pravi:

  Warrior je kul film, ampak to govorim kot MMA fan. Notri v filmu je nekaj UFC fajterjev, kar je popestrilo reči. Sami fajti so na trenutke narejeni zelo neumno, tut poškodbe po tolkih batinah niso bile prikazane dovolj pristno. Je pa za MMA film zelo korektno narejeno.

  Ok, kaj me je najbolj motlo: preveč vsega! Preveč background zgodbe, ki je niso uspel preveč spravit do izraza; preveč aktualnih težav, ki jih niso uspel dovolj počasi in pristno prikazati; preveč težav, ki niso bile dovolj nazorno opisane. Vsega veliko, vse na pol. Na koncu dobimo pač nek mix vsega, brez glave in repa na trenutke. Konec me je še kar razočaral. Overall je pa za MMA film precej dobr ja, pa Tom Hardy je bloody great actor.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hardy je bolj bloody kot great :)
  In podpišem velik del tvojega komentarja, dejansko res površen film na trenutke.

 7. Radoveden škrat! pravi:

  od tom hardya res priporočam film Bronson. tu se vidi kake acting skills ma, v novem dark knightu bo pa tak blestel, I’m sure :>

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Gledal Bronsona, dober film, se strinjam:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/12/06/liffe-2009-bronson/

 9. cheyenne pravi:

  tud jst sm bil zelo pozitivno presenečen nad “boljšim lajfom”! sicer je zgodba zelo podobna že neštetim starejšim filmom (še posebej veliko referenc je na znamenite “tatove koles”), ampak je film že zaradi igre bichirja in dokaj svežega pristopa zelo gledljiv! upam da bomo tega modela lahko gledali še v kakšnih kvalitetnih filmih.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sem počekiral malo in berem, da ma kar nekaj okej projektov v planu. Pa tudi v parih znanih filmih je ze igral pred A Better Lifeom pa si ga zgleda nisem zapomnil.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !