Recenzije: Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Parada

24.01.2012 ob 01:02

SHERLOCK HOLMES: A GAME OF SHADOWS

Montažni prijemi Guyja Ritchieja in frajerska preserancija Roberta Downeyja počasi postajajo dolgočasni, klišejski in premalo zanimivi, še posebej, če film izven tega ne ponudi kaj dosti oprijemljivega. Že prvi Holmes ni bil povsem moja scena, zato je jasno, da sem nad nadaljevanjem še malce manj navdušen. Četudi ga ne bilo, ne bi imel nič proti. Itak so ga posneli samo zato, da napolnijo blagajne. Da ne bo pomote, saj prizori so dobri, odlično posneti, še bolje zmontirani in zanimivo zastavljeni, toda ta jebeni slow motion ni več presežek, je le kopija idej premnogih filmov, ki zadnja leta počnejo popolnoma isto. Novi Holmes ni nič drugega kot poziranje Roberta Downeyja, ki se je malo polenil in bo očitno igral samo še v filmih, kjer je pač Downey, frajer in preserant, ki se zaveda, da si je s tem imidžem prebudil kariero. Zgodba se zavrti okoli zlobnega profesorja Moriartyja (Jared Harris), Holmesu in Watsonu, ki ga spet igra Jude Law, pa pomagata še Holmesov brat Stephen Fry in skrivnostna ciganka Noomi Rapace, ki tokrat pač nima zmajevega tatuja. Kičast film, kjer se tudi zabaval nisem kaj dosti. Čisti popkorn za mulce, ki nima prav nobene želje ujeti vsaj približen standard kvalitetnega filma.

Ocena: 5/10

PARADA

Srdjan Dragojević se po filmih Mi nismo andjeli, Lepa sela lepo gore in Rane spet vrača z enkratnim filmom. Z novo srbsko mojstrovino, kjer smo nekaj denarja dali tudi Slovenci, morda le zato, da lahko med odjavno špico poje tudi Zoran Predin. Tako aktualnega filma kot je Parada, ta divja, sočna, zelo zabavna, provokativna in bizarno satirično komična drama, zlepa ne boste našli. Tudi zato, ker se tako izvrstno loti vedno pereče gejevske tematike. Jp, Dragojević, tudi avtor scenarija, se iz gejev dela norca, jih smeši, celo ponižuje in zajebava, toda vseeno je ves čas na njihovi strani bolj kot Harvey Milk, če le malo pretiravam. In to je zmaga tega filma. To, da se iz resne tematike dela norca in kljub temu kot celota izpade odgovorno, pogumno in tako, da se gledalec pošteno zamisli. Drži, Parada je film, s pomočjo katerega bomo končno razumeli pomen gejevskih parad. In film, ki bi ga morali vrteti na gejevskih paradah. Ali še bolje, film, s katerim bi huliganom in primitivcem, ki pretepajo geje, za vedno zaprli gobec. Nekje na sredi vse skupaj resda postane morda malce preveč stripovsko in nerealno, kot kaka komedija Pedra Almodovarja, toda gušta in zabavne atmosfere ne zmanjka. Tudi zavoljo enkratne igralske ekipe, kjer kot vedno najbolj raztura Nikola Kojo, glavni junak Limun, ki po vzoru filma Sedem veličastnih zbere skupino sotrpinov iz jugoslovanske vojne (najboljša sta mi bila Goran Navojec in Toni Mihajlovski) in se odloči, da bo na željo zaročenke Biserke (Hristina Popović) na prihajajoči paradi ponosa branil lokalno gejevsko skupnost in v zameno dobil sanjsko poroko. Srbi znajo delati dobre filme, Srbi delajo filme, o katerih lahko pri nas samo sanjamo. Še tako energičen slovenski film proti srbskemu deluje kot pogreb. Si pa upam zapisati, da je prav Srdjan Dragojević eden najboljših srbskih filmarjev vseh časov, mojster svojega poklica, od katerega bi se lahko tudi Kusturica naučil kaj novega.

Ocena: 9/10

 

9 komentarjev na “Recenzije: Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Parada”

 1. MATEj pravi:

  Si mogoče gledal ta novo britansko serijo o Sherlocku, ki je postavljena v današnji čas? Prve sezona (ubistvu gre za tri filmčke je bila že predvajana pri nas na nacionalki), zdele se pa vrti druga.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nop, nisem.

 3. DvaZmaja DvaZmaja pravi:

  moj bog… se mi je zdel da človek nima pojma… Važen da je MI oh in sploh in oh in še enkrat sploh. Eden se smeši, ampak to je pač subjektivno mnenje neznalca.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zato, če je tebi Holmes kul, še ne pomeni, da mora biti vsem. Zato če tebi MI ni, še ne pomeni, da imaš prav.

  Če na moje mnenje ne daš nič, pa le nekaj mnenj nekaterih priznanih kritikov, ki pravijo tole:

  “It’s complete trash and makes a mockery of Holmes’s vaunted deductive reasoning.”

  “What this film really celebrates is crunch-and-thud video-game-style action, not especially well choreographed by director Guy Ritchie.”

  “It doesn’t take a master of deduction to see that Ritchie has decided to play it too safe with this sequel.”

  “The effort to reproduce the spontaneity of the previous film’s success imbues A Game of Shadows with a weary tone of overexertion.”

  “Dear Guy Ritchie: My name is Robin Hood. I need to be brought into today’s world of short attention spans, nonreading, and lovable, cantankerous heroes. If you can turn Sherlock into a glib, pompous ass, imagine what you can do for me.”

  “Such a great cast. Such a bland concoction.”

  “Those expecting something more cerebral will be deeply disappointed.”

  “It feels like the fourth or fifth film in a tired franchise.”

  Očitno nisem edini, ki nima pojma in ki se smeši :)

 5. klemenix klemenix pravi:

  Tudi meni je malo škoda, da so tako hudo hiteli s tem delom. Očitno res kujejo vroče železo in bi želeli le mastno zaslužiti. Škoda, ker niso malce počakali in filma dodelali v vseh pogledih. Sicer sem pa zasledil informacijo, da Stephen Fry pri tem filmu ni imel le vloge igralca, ampak je kot živa enciklopedija zgodovine tudi svetoval filmarjem glede umestve zgodbe v čas, arhitekturi itd.

 6. DvaZmaja DvaZmaja pravi:

  če bi se mi dal (pa se mi ne, razen eden mi je bil pa res všeč: “world’s most expensive apple commercial”) bi ti lahko vrgel ven vsaj toliko “kritik” na tvoj MI. Poglejga hudiča, na eni strani ima MI na IMDB oceno 7.7 Pošteno. Saj je pa dober film. Na drugi strani mora imeti takšna smet kot je SH tam nekje pri nuli, ane… ammm no. Skor. V bistvu… neeee. Ni mogoče… to prav mora biti napaka… Pa ne zdaj narobe vzet. Zaradi mene lahka pošpukaš kar češ. In stari, nisem jst un ki se žvi od smešenja ;)

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, bluziš brez veze. Saj ni poanta v tem, da je bil MI4 všeč vsem, poanta je v tem, da jaz nisem edini, ki mu je novi Holmes zanič. Kaj tu ni jasno, res nimam pojma. Pa tudi če bi bil edini, so faking what. Je pa razlika med nama v tem, da jaz tebe ne jebem, ker nisi spustil duše pri MI4, ti pa mene jebeš, ker je nisem pri Holmesu, pa četudi bi imel več razlogov jaz, ker je MI4 res hvaljen film, Holmes pa ne tako zelo. Tudi na rotten tomatoes recimo, če že omenjaš druge portale. Tam ima MI4 93 posto, Holmes pa le 60. Si pač crknil za Holmesa, tvoj okus, pa kaj. Jaz pač nisem, so faking what.

 8. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Sveti Georgije ubiva aždahu pravi:

  [...] režiser filmov Mi nismo andjeli, Lepa sela lepo gore in Rane, ki se je lani zmagoslavno vrnil s Parado, je s filmom Sveti Georgije ubiva Aždahu, sicer najdražjim in za pet milijonov evrov posnetim [...]

 9. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Atomski zdesna pravi:

  [...] Če hočeš dober jugo film, poglej film Srdjana Dragojevića, ki me je nazadnje navdušil tudi s Parado. Tokrat je posnel nekakšno jugo mešanico filmov Volk z Wall Streeta in Glengarry Glen Ross in [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !