“Bodi nedosegljiv, če hočeš ostati živ”

23.01.2012 ob 15:17

Eh, pretiravanje in še en dober način, da se napolni državna blagajna, saj predlagatelji te akcije prekleto odbro vedo, da po mobitelu med vožnjo čvekamo praktično vsi. Ne rečem za pisanje smsov na kakem touch screen telefonu, kar je res malo težje in vozniku odvzame zbranost, ampak ne pa čvekanje, še posebej ne na avtocesti, kjer te prav nič ne ovira in ti kdaj ponoči pomaga celo, da ne zaspiš, saj se z nekom pogovarjaš po napornem dnevu, ko se pelješ domov.

Ne brigajo me raziskave, da naj bi bil človek zaradi mobitela štirikrat manj zbran za volanom, videti želim podatek koliko ljudi se je zares zaletelo prav zaradi uporabe mobilca med vožnjo.

null

 

21 komentarjev na ““Bodi nedosegljiv, če hočeš ostati živ””

 1. STELA pravi:

  Tema je že prediskutirana, vendar ne morem da ne bi …..strah me je šoferjev, ki razmišljajo tako kot ti…. Pa recimo, da bi nekateri kao odrasli nekako še znali bit ob telefoniranju zadost zbrani….. zgled, ki ga s tem dajejo mladim je pa slab. In ne glede na raziskave, bodi enkrat mal pozoren, ko se voziš po mestu…. s 95% no natančnostjo lahko po načinu vožnje ugotovš kdo govori po telefonu. Torej jaz sem ZA kazni, če slovenceljni ne razumejo drugega.

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Za Slovenijo nisem našel take statistike, ti pa lahko postrežem z ameriško za leto 2009: od slabih 5,5 tisoč smrtnih žrtev v prometnih nesrečah, ki so bile povzročene zaradi takšne ali drugačne zmanjšane pozornosti, je približno 18% (995 smrtnih žrtev) neposredno povzročila uporaba mobilnih aparatov med vožnjo.

  Še en zanimiv podatek: med tem, ko so zaradi uporabe mobilnih telefonov največ nesreč povzročili mlajši od 20 let, pa je bilo največ nesreč s smrtnimi žrtvami, povzročenih zaradi uporabe mobilnih telefonov, v skupini voznikov med 30 in 39 letom starosti.

  Sicer pa, si mogoče že kdaj slišal za slušalke? Saj jih sedaj dobiš že skoraj vedno zraven, ko kupiš nov telefon, pa tudi za dokupiti niso tako zelo drage, saj te bluetooth slušalke brez kablov dobiš že za 20€.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stela, po moje ti s to 95 odstotno gotovostjo ugotavljaš kdo je za volanom debil četudi ne bi imel mobitela v rokah. V tem je fina. Da ni mobitel kriv za nesrečo, ampak debil, ki je debil že brez mobitela, ko sede za volan.

  Spooky, finta slušalk je v tem, da jih imaš na buči četudi ne veš če boš čvekal, kar je butasto, saj nikoli v naprej ne veš če boš čvekal. Torej za vsak slučaj, če te bo kdo klical recimo. Ker če je jih štimaš med vožnjo je še več nezbranosti kot če bi samo dvignil telefon. Sicer pa, a si kaj bolj zbran, če čvekaš po slušalkah in se zatopiš v pogovor? Nisi, v tem je fora. Pa tudi ne boš mi rekel, da je panika, ker volan samo z eno roko držiš zaradi telefona, saj ga z eno roko držiš večkrat tudi brez. Morda je usoden le trenutek, ko sežeš po telefonu in za sekundo pogledaš stran, ampak tudi pri slušalkah je isto, saj moraš vseeno sprejeti klic. Kot sem rekel, nevarni so smsi, še posebej na touch screenih, ko jih je zajebano pisati z eno roko.

 4. STELA pravi:

  Iztok, to je res, da ne vem kako bi dotični vozili brez mobitela v rokah, dejstvo pa je, da v vsakem primeru, ko nekdo vozi, da bi ga človek vprašal po zdravju vidim, da ima v rokah mobitel.

 5. xxl pravi:

  Ne vem, koliko nesreč je povzročenih na ta način, poznam pa punco, ki je zaradi uporabe mobitela (konkretno SMS) ubila dva človeka, ko je priletela skozi ovinek po napačni strani. In si je uničila življenje pri 23-ih, da ne govorim o svojcih onih dveh… Tako da sem tudi sam za to, da se to kaznuje. Če nisi dorasel temu, da se ustaviš, če že moraš telefonirat, pač ne jemlji telefona s sabo v avto.

 6. Rilko pravi:

  Uauu. Iztok in promet. Spet si presegel samega sebe.

  Si morda pomislu, da je ravno v tem problem, da po telefonu v avtu čvekate praktično vsi. Potem pa nekoč pride do idealne situacije, ko z obeh smeri pripeljeta dva takšna super truper voznika tipa I.G., vsak s svojim telefonom na uhu pa par kilometrčkov prehitro (ker sta pač takšna super truper voznika, da si to lahko privoščita).

  Pa se zgodi KA-BOOM, pa ode blog, pa gledanje filmov, voditeljstvo obskurnih tv kvizov…

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pri takih pokroviteljskih komentarjih mi gre najbolj na kurac ta čistunskost in preseravanje, da kao mi pa že ne, mi pa nimamo telefonov sabo, mi pa ga ne dvignemo ko zvoni, mi pa se sredi vožnje ustavimo in čvekamo ob robu ceste. Bla, bla,bla, faking bla. Ne me jebat in se lagat, ker smrdi na sto kilometrov.

 8. Rado pravi:

  Imam se za izkušenega šoferja (preko milijon kilometrov), a trdim da telefoniranje med vožnjo ovira bolj, kot vožnja po popitih dveh pivih!
  Sam sem zaradi telefona spregledal rdečo luč!
  Nikoli več!

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kaj pa telefoniranje na avtocesti sredi noči, ko skorajda ni prometa?

 10. ppp pravi:

  Avtocesta je jeba, ker se res lahko zaspi, ampak ne pri vožnji po sloveniji, ker nimamo takih razdalj, razen če greš od Goričkega do Pirana. Hujše je kakšna Slavonija, ali pa preko MAdžarske, totalen dolgcajt, po 2 uri sploh ovinka ni.

  Popizdim pa, ko voznik ali voznica pelje po levem pasu avtoceste ali obvoznice, pri omejitvi 100 pelje 70, čveka po telefonu in ne jebe. Pa druga varianta, ko vidim ko mi nekdo nasproti vedno bolj na moj pas pelje, jaz pa celo familijo v avtu.

 11. frutina pravi:

  potem pa najbolje, da je prepovedana uporaba mobitela pri vožnji, razen če si na avtocesti sredi noči, haha, al kako si si to zamislil? svašta

 12. Rado pravi:

  Verjamem,
  da se da normalno pogovarjati in voziti hkrati. Tudi jaz zmorem.
  Problem je le v ožanju zavesti. Vsaka dodatna aktivnost med vožnjo ti zoži zorni kot.*** Za rutinsko vožnjo je to sicer povsem dovolj. Problem nastane pri reševanju nepričakovanih situacij. Reakcijski čas na nenadno oviro je ob hkratnem telefoniranju bistveno daljši, kot sicer.
  Tu je keč!

  ***
  Se spominjam ene svoje situacije.
  Družina me je prepričala, da smo šli sredi noči na morje. Na začetku avtoceste pri Zagrebu se mi je grozno spalo. Odločil sem se, da zavijem na prvo počivališče, a ga vse do Karlovca nisem videl (prepoznal) Vidno polje se ti tako zoži, da odcepov enostavno ne vidiš! Dobro to je sicer ekstrem, a vseeno je razlaga principa.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Frutina, prav to, da so vsi naši zakoni preveč splošni, je glavni drek vseh naših zakonov. Lep primer je tudi prehitra vožnja, kjer enako nastrada debil, ki na cesti za 50 sredi dneva, ko je polna otrok in avtomobilov, divja 90, in okej voznik, ki to počne sredi noči, ko res ni nikogar in res nikogar ne ogroža razen sebe, kar pa je njegov problem dejansko. Isto kot zvišanje kazni zaradi idiota, ki je peljal v nasprotno smer na avtocesti. In ker en tak idot to stori, potem znatno več plačujemo tudi tisti, ki nismo idioti in recimo namesto 50 peljemo 55. Še posebej na kakih odsekih, kjer niti ne veš, da je omejitev, ker so znaki postavljeni kot v Butalah.
  In nekdo, ki po telefonu čveka v prometni noriji sredi dneva je vsekakor bolj nevaren od nekoga, ki to počne na popolnoma prazni cesti sredi noči recimo.
  Kaj tu ni jasno, nimam pojma.

  PPP, če si zaspan, je kriza že iz Celja do Ljubljane. Ne rabiš velike razdalje, da te fukne skupaj med vožnjo. In takrat je kul imeti družbo, ali sovoznika ali pogovor po telefonu. Muska ne pomaga, odprto okno tudi ne kaj dosti. Pomaga živo bitje, ki te drži pokonci in se pogovarja s tabo.

 14. STELA pravi:

  Iztok samo še to -ad 7…. točno to jaz naredim, konkretno, ne javljam se med vožnjo…sej je simpl. Drugač imam pa probleme s sinom… z njim bi se vidva fajn razumela kar se tega tiče:)

 15. Rilko pravi:

  Joj, joj. Ja ne, nekateri se dejansko med vožnjo ne oglašamo.
  Pač počakam do cilja ali postanka in zadeve uredim takrat. Pa resnično močno dvomim, da ima 99% t.i. telefonistov res kaj pomembnega za povedat oz. jih kličejo zaradi pomembnih stvari.

  Ampak tebi je tako nemogoče kerkoli dopovedat.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rilč, ti lahko tule napišeš tudi to, da mobitela sploh nimaš. Kaj je v resnici, pa oba dobro veva. Daj no, ne seri. Sicer pa nismo vsi taki da nimamo nujnih klicev, jebat ga. In zakaj bi moral zapravljati svoje impulze in vsakega klicati nazaj, saj nisem nor.

 17. klemenix klemenix pravi:

  Jaz pa res po pravici povem, da se v avtu na telefon ne oglašam. K sreči imam skoraj vedno kakšnega sopotnika in če kliče skupni znanec vržem telefon sovozniku pa se on pomeni. Ponavadi res ni nič kaj nujnega in bi se javljal in reskiral kazen za brez veze :) Tudi sicer raje počakam, da pridem na cilj in se nato javim nazaj. Te pa Iztok tebe povsem razumem, saj vem, da se je treba kdaj kaj pomeniti glede službe in se ti zapovrhu v primeru, da si na avtocesti in ne divjaš zdi res malce neumno, da se ne bi oglasil. Kakorkoli, mene telefon moti.
  Ti pa predlagam, da si ubaviš eno od naprav za prostoročno telefoniranje. Niso drage pa še komot se jih namontira v avto(+hkrati polniš telefon). Je pa problem, da je ta zadeva malce čudn, saj jo ima v avtu vgrajeno prijatelj. Navkljub temu, da ima top of the top telefon se ga med pogovorom sliši ravno tako, kot da bi stal zraven kakšnega slapa ali res deroče reke.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No evo, skrbi nas kazen ne pa varnost :)
  Točno tako je kot si povedal za te naprave in točno to je razlog zakaj je nisem nabavil.

 19. Rilko pravi:

  Fak, pa ti maš res trdo bučo.

  Ti veš, ti si najbolj pameten in ti imaš prav.

  Upam, da nikol ne boš zgazu kakšnega froca, ker se ti zdi škoda zapravljat impulze.

  Aja to se teb tak ne more zgodit.

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, tebe je moral kot otroka zgazit najmanj tovornjak, da si tok tečn in nedojeban :)

 21. Rilko pravi:

  Ma načeloma sploh nisem tečn, mi gredo pa resnično na kurac takile pametniki, kot si ti, ki delijo svoja pametovanja pa jim niti na kraj pameti ne pade, da kvasijo neumnosti.

  Kot rečeno – že ničkolikokrat pokazano in dokazano – preglup si, da bi ti uspel kdo kako stvar v glavo vbit. Pa čeprav bi bila koristna zate, pa še pomembneje tudi za koga drugega.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !