Recenzije

21.01.2012 ob 08:11

SYRIANA (zda 2005, dramski triler, Režija: Stephen Gaghan, Igrajo: George Clooney, Matt Damon, Christopher Plummer, Jeffrey Wright, Chris Cooper, Amanda Peet, Mazhar Munir) Nafta. Vrhunski politično epski triler, ki spretno premeša pet različnih zgodbic in še več različnih likov, ki jim življenje tako ali drugače zakomplicirajo naftni posli. CIA agent George Clooney, mojster za Bližnji vzhod, ki pade v nemilost zaradi neuspešne misije raket v Libanonu. Zviti državni tožilec Jeffrey Wright, ki brezhibno obrača razdor dveh vodilnih ameriških naftnih kampanij. Veliki šef Christopher Plummer, čistokrvni spin doktor, ki se ne boji nikogar. Energetski strokovnjak in analist Matt Damon, ki s svojo ženo (Amanda Peet) in otroci živi v Iranu ter dela za tamkajšnjega emirja, ki posle predaja svojemu trdoglavemu sinu. In pakistanski emigrant Mazhar Munir, ki je izgubil službo. Pa Kitajci, ki so zmešali štrene na naftnem trgu. Pa kazahstanski izviri, ki jih je treba zagrabiti čim prej. Pa izginula raketa v Iranu, atentat na emirja in grešni kozel George Clooney, ki mora pokrpati napake. Bolj realno od pravih pizdarij, bolj kruto od CNNovih breaking news. Film, po katerem bi lahko posneli film. Ali še boljše, po katerem bi lahko predvajali novice. Dinamičen, izvrstno posnet, še bolje zrežiran in zmontiran. George Clooney je seveda fasal oskarja za najboljšo stransko vlogo, George Bush pa je bil preneumen, da bi vložil tožbo.

Ocena: 8/10

null

DEJA VU (zda 2006, triler, Režija: Tony Scott, Igrajo: Denzel Washington, Val Kilmer, Jim Caviezel, Paula Patton, Adam Goldberg, Erika Alexander, Bruce Greenwood, Matt Craven) Deja Vu podobnih filmov. Denzel Washington, ki še vedno ostaja sinonim za okej filme, je Doug Carlin, policist v akciji. Policist v fazonu filmov, kjer glavni junak potuje skozi čas in spreminja preteklost, da bi spremenil prihodnost. Ker gre tokrat za eksplozijo trajekta, na katerem je bilo 500 ljudi, in za smrt mladenke Claire Kuchever (Paula Patton), ki jo je ugrabil in mučil terorist Carrol Oerstadt (Jim Caviezel), je pot urgentna, hitra, napeta in nujna. S pomočjo inovativne, precizne in tehnično bombastične naprave, kjer policija za štiri dni nazaj spremlja dogodke, ki smrdijo. Dogodke, ki jih lahko pripeljejo do storilca kaznivih dejanj. In ker Denzel vztraja, da se lahko preteklost spremeni, zahteva, da ga teleportirajo nazaj. Da lahko prepreči eksplozijo in smrt ter da mu ni dovolj le to, da so odkrili storilca. Eleganten in premalo kvaliteten znanstveno fantastičen triler režiserja Tonyja Scotta, ki mu kljub trudu ne uspe zares prepričati gledalca.

Ocena: 6/10

null

AN AMERICAN HAUNTING (zda 2005, grozljivka, Režija: Courtney Solomon, Igrajo: Donald Sutherland, Sissy Spacek, Rachel Hurd-Wood, James D’Arcy, Thom Fell) Trganje družine Bell. Veliko je filmov, kjer duhovi strašijo po hišah. Toda le v redkih filmih se to dogaja skozi cel film. Celo uro in pol. Zjutraj, zvečer, popoldan in čez dan. Od trenutka, ko duh napade najstnico Betsy Bell (Rachel Hurd-Wood), do trenutka, ko napade tudi njenega očeta Johna (Donald Sutherland), mamo Lucy (Sissy Spacek) in brata Johna mlajšega (Thom Fell). Ko napade celotno družino Bell. Ko jo trga, meče, klofuta, nadleguje, straši, tepta in muči. Precizno, sistematično, energično in z užitkom. Uf, vsa stvar se naj bi v 19. stoletju zgodila tudi v resnici, saj gre za primer, ko so duhovi v hiši Bellovih bojda resnično ubili človeka. Ko je čarovnica, duh umrle punce, letala po zraku in nadlegovala ubogo družino. In film hvala bogu ujame boljše predstavnike žanra. Poltergajsta in recimo The Amityville Horror, kar pomeni, da odleti daleč čez rimejka The Haunting in The Hause on Hunted Hill. In kot sem že dejal, An American Haunting straši ves čas. Tako zagnano, da nas meče po sobi. Da nam seklja živce in uničuje hrbtenico. Da nas ruka iz enega šoka v drugega. Da nas je res strah. Tako kot že dolgo ne. In grozljivka, kjer nas je strah, je dobra grozljivka. Pa četudi se ves čas sprašujemo o kvaliteti in o dejstvu zakaj za vraga Bellovi preprosto ne pobegnejo iz hiše.

Ocena: 8/10

null

THANK YOU FOR SMOKING (zda 2005, komična drama, Režija: Jason Reitman, Igrajo: Aaron Eckhart, Katie Holmes, Maria Bello, William H. Macy, David Koechner, Kim Dickens, Robert Duvall, Sam Elliott, Cameron Bright, J. K. Simmons, Adam Brody) Tretja svetovna vojna. Zelo fina, elegantna, prebrisana in kvalitetna satira, ki nas vrže v navzkrižni ogenj, ali še boljše, v navzkrižni dim, v hud dvoboj med zagovorniki in nasprotniki kajenja. Te popularne razvade, ki so jo do konca napihnili črnobeli hollywoodski filmi. In tobačna industrija se znajde v krizi, saj jo napadajo z vseh strani. V izjemno gledane talk showe vodijo rakaste bolnike, v časopisih pa se pojavljajo razni vplivneži. Tudi senator Ortolan K. Finistire (William H. Macy), divji nasprotnik cigaret, ki hoče do konca. Ki iz hollywoodskih klasik briše cigarete in zvezdnikom v roke vtika barvne igračke. Toda pozor, tobakarji imajo v žepu aduta. Premetenega spindoctorja Nicka Naylorja (Aaron Eckhart), ki javnost prepričuje, da je kajenje kul. Da so veliko bolj nevarne druge oblike zastrupljanja Američanov. Recimo sir iz zvezne države senatorja Finistirea, ki povzroča holesterol in srčne kapi. Tip je zvit. Zelo zvit. Tako močno, da gre v razred svojega dvanajstletnega sinčka Joeyja (Cameron Bright) in otrokom razlaga, da naj se sami odločijo, če bodo kadili ali ne. Ko mu neka punčka pove, da je njena mama razložila, da so cigareti škodljivi, ji sikne: »Je morda zdravnica in ekspert za to področje?« To mu ni dovolj, saj gre tudi na talk show in gledalcem pove, da mu ni vseeno za smrt z rakom obolelega dečka, saj bo njegova firma v zgubi, ker pobič ne bo več kadil. Genij, mojster ravno pravih potez, ki bi celo Hitlerja prodal kot povsem nedolžnega slikarja. Nanj je ponosen tudi Robert Duvall, oče ameriške cigarete, ki je kadil skupaj s Fidelom Castrom. Ko ga novinarka Katie Holmes prinese okoli, pa ji vrne tako močno, da pade skupaj. Jp, začela se je tretja svetovna vojna, prižgite si zadnjo cigareto.

Ocena: 8/10

null

MONSTER HOUSE (zda 2006, risanka, Režija: Gil Kenan, Glasovi: Mitchel Musso, Sam Lerner, Spencer Locke, Steve Buscemi, Maggie Gyllenhaal, Jason Lee, Kevin James, Nick Cannon, Catherine O’Hara, Fred Willard, Jon Heder) The Haunting. Leta 1999 je Jan de Bont posnel The Haunting, pompozen, napihnjen, neumen in blesav rimejk istoimenskega filma iz leta 1963, kjer je gledalce skušal strašiti in navduševati le s posebnimi efekti in bučno glasbo. Ni šlo, jasno da ne. Tako kot sedaj ne gre risani verziji, ki je prepričana, da bodo otroci trznili na kričanje, na pretiravanje, na prenapihnjene efekte, na zgodbo, ki pobegne z vajeti, in na hišo, ki bo oživela in se sprehajala okoli. Uvodna in ravno prav strašljiva atmosfera se namreč zelo hitro spremeni v neumno in za lase privlečeno sranje, kar je škoda, saj bi lahko dobili zelo posebno in drugačno risanko. Žal smo dobili le še en trapast rimejk znane teme o zakleti hiši, ki jo tokrat pač nadlegujejo otroci. Simpatični DJ (Mitchel Musso), nagajivi in zoprni Chowder (Sam Lerner) ter mirna in luštna Jenny (Spencer Locke). Trije froci, ki zafrkavajo hišo penastega soseda Nebbercrackerja (Steve Buscemi), ki ga je zadela kap. Preveč grozno za otroke, preveč neumno za odrasle. Risanka brez ciljne publike.

Ocena: 3/10

null

KARAULA (Srbija, Slovenija, Hrvaška, Makedonija, Bosna in Hercegovina, Anglija 2006, vojna komedija, Režija: Rajko Grlić, Igrajo: Toni Gojanivić, Sergej Trifunović, Emir Hadzihafisbegović, Bogdan Diklić, Verica Nadeska) Dok ne izlječimo kurac, ratujemo! Strašno zabavna, sočna, dinamična in v maniri najboljših jugo filmov narejena vojna komedija, ki ujame skupino JLA vojakov, kateri leta 1987 na albansko jugoslovanski meji čakajo na napad Albancev in začetek državljanske vojne. Vse skupaj je seveda le pretveza za okužen penis poročnika Safeta Pašića (Emir Hadzihafisbegović), ki je od lokalne cipe staknil sifilis in z ranico med nogami nikakor ne more domov k ženi Mirjani (Verica Nadeska). Zdravi ga simpatični vojak Siniša (Toni Gojanović), ki v prostem času seksa z njegovo ženo, živce pa mu dodatno načenja še navihani vojnik Ljuba Paunović (Sergej Trifunović), ki si želi peš na Titov grob. Film, ki so ga financirale vse države bivše Jugoslavije, mojstrsko ujame nedolžne čase pred državljansko vojno, ki so se potem kmalu spremenili v pekel in za vedno pokopali skupno državo. Državo, ki je bratstvo in jedinstvo zamenjala z električnim orgazmom.

Ocena: 9/10

FEARLESS a.k.a. HUO YUAN JIA (Kitajska, Hong Kong, Zda 2006, akcijska drama, Režija: Ronny Ju, Igrajo; Jet Li, Shido Nakamura, Betty Sun, Yong Dong, Nathan Jones, Brandon Rhea) Blood Sport. Jet Li se je po filmu Hero in po številnih ameriških akcijskih projektih, ki jih je leta 1998 začel s četrtim Smrtonosnim orožjem, vrnil k svojim koreninam. K avtohtonim borilnim veščinam. K ultimativni pretepačini, kung fuju z jajci, enkratnimi dvoboji, globokim dramskim ozadjem in poučnim dodatkom. K mojstrovini tako imenovanega karate žanra, ki ga je v sedemdesetih tako zelo uspešno fural le Bruce Lee. Prav imate, Jet Li je Bruce Lee, le da mu je ime Jet Li. Jumbo Jet, Jackie Chan brez smisla za humor, elegantna ubijalska mašina, ki zlomi vse kar mu pride na pot. Tudi Nathana Jonesa in Brandona Rheo, ki mu delata družbo v tem filmu. Tej akcijski pustolovščini, kjer igra tipa po imenu Huo Yuan Jia. Zagrizenega mojstra kung fuja, ki hoče biti prvi. Ki hoče postati najboljši borec v mestu. Ki se bojuje z vsemi mogočimi nasprotniki in se vzpenja po lestvici. Drugo mesto ga ne zanima, saj ve, da šteje le zmaga, le dejstvo, da si najboljši fighter v mestu. In pozor, Huo Yuan Jia, oče in guru Jin Wu športne federacije, je med leti 1869 in 1910 živel tudi v resnici. To, kar je izvedel na dan svoje smrti, pa se je za vedno zapisalo v anale kitajske zgodovine. V anale borilnih veščin in v anale svetovnih posebnosti. Na isti dan se je namreč pomeril s štirimi različnimi mojstri borilnih veščin, ki so v ring stopali drug za drugim. Britanski boksar, belgijski vojak, španski mečevalec in japonski kung fu šampion. Štirje vrhunski borci, ki so hoteli zmago in poraz velikega šampiona Huo Xuan Jia, nepremagljivega učitelja, ki je malo nazaj zmlel tudi nadnaravno močnega Američana Herculesa O’Briana (Nathan Jones). In če je tole res zadnji borilni film, ki ga je posnel Jet Li, je pravici zadoščeno za nazaj in za naprej.

Ocena: 10/10

null

BABEL (Zda in Mehika  2006, drama, Režija: Alejandro Gonzales Inarritu, Igrajo: Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal, Michael Pena, Clifton Collins Jr, Rinko Kikuchi) Film, ki vam bo strgal dušo in srce. To, kar je Alejandro Gonzales Inarritu skušal narediti s filmoma Amores Perros in 21 Gramms, sedaj naredi z Babelom. Z vrhunsko mešanico večih zgodb, kolažem večih filmov v enem filmu in pestro paleto različnih junakov. Jebeno hebrejsko genezo, genezo nastanka, začetka, rojstva in izvora. Prav imate, Babel izgleda kot prvi film. Kot avtohtona vrsta. Kot začetek novih časov. Kot nekaj povsem svežega, drugačnega in izvornega. Kot dete v trebuščku mamice. Kot bitje, iz katerega so se razvila vsa ostala bitja. In kot film, ki je pokazal kako se morajo delati film. Če boste gledali Babel, boste za ceno ene karte dobili vsaj štiri različne filme. Štiri tako dobre zgodbe, da bi si vsaka zaslužila svoj film. In tukaj sta Brad Pitt ter Cate Blanchett, zakonca na počitnicah v Maroku, natančneje, v Casablanci, kjer ju zadane katastrofa. Kjer njo skozi okno avtobusa v vrat zadane metek nekega mulca, ki je na bližnjem hribu preverjal sposobnosti očetove nove puške. Tukaj je tudi gluhonema Chieko (Rinko Kikuchi), najstnica v krizi, ki hoče sredi Tokia na vsak način seksati z neznancem. Za to je pripravljena narediti vse. Tudi kiklo brez hlačk, tudi svojega zobozdravnika, ki ga napade kar med vrtanjem zob. Tukaj je tudi varuška, ki otroke Brada Pitta in Cate Blanchet odpelje čez mejo v Mehiko in zajebe na celi črti. In tukaj je tudi oče nesrečnega dečka s puško, ki pobegne v gore in se zaplete z lokalno policijo. Hude zgodbe, še hujše usode in tempo, ki para srce ter dušo. Film z veliko začetnico, Magnolia za novo tisočletje.

Ocena: 9/10

null

STORMBREAKER (Zda 2006, akcijska pustolovščina, Režija: Geoffrey Sax, Igrajo: Alex Pettyfer, Mickey Rourke, Alicia Silverstone, Ewan McGregor, Bill Nighy, Robbie Coltrane, Stephen Fry, Sophie Okonedo, Missi Pyle, Andy Serkis) Še slabše od Malih vohunov 3 in Agenta Codyja Banksa 2. Alex Pettyfer je Alex Rider, najstniški vohun, mladoletna inačica Jamesa Bonda, ki v angleški obveščevalni službi nadomesti svojega med posebno misijo ubitega strica Iana Riderja (Ewan McGregor) in stopi na prste zloglasnemu računalniškemu teroristu Darriusu Sayleu (Mickey Rourke). Ekranizacija prve super uspešne knjige Anthonyja Horowitza, ki v stranskih vlogah poči skoraj toliko zvezdnikov kot Harry Potter. Otročje, klišejsko, zoprno, moteče in takšno, da bi zraven zaspal tudi Cody Banks.

Ocena: 1/10

null

THE PRESTIGE (Zda 2006, drama, Režija: Christopher Nolan, Igrajo: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johansson, David Bowie, Andy Serkis, Piper Perabo, Roger Rees) Beam me up! Premalo čarobna, premalo očarljiva in premalo prepričljiva ter preveč hladna, razvlečena in sterilna zgodba o dveh čarovnikih, nekdanjih prijateljih Robertu Angierju (Hugh Jackman) in Alfredu Bordenu (Christian Bale), ki postaneta sovražnika, nasprotnika in borca za prestiž. Za najboljšega čarovnika v Angliji. Za najbolj zvit trik na svetu. Za trik, ki najbolj navduši gledalce. In bitka je huda, pokvarjena, hinavska in zelo nevarna, saj Alfred in Robert začneta pretiravati. Tako močno, da obiščeta celo legendarnega izumitelja Nikolo Teslo (David Bowie), ki jima predstavi stroj za teleportiranje. Stroj, ki so ga tako predano vrteli tudi na vesoljski ladji Enterprise. Na veliko hvaljen in pričakovan film, ki se podre pod lastno težo balasta in boja za prestiž. Vem, da ste mnogi spustili dušo, toda mene ni na vaši strani. Tako kot pri večini Nolanovih filmov.

Ocena: 5/10

null

PULSE (Zda 2006, grozljivka, Režija: Jim Sonzero, Igrajo: Kristen Bell, Christina Milian, Ian Somerhalder, Rick Gonzales, Ron Rifkin) Ko gledam ameriške grozljivke zadnjih let, dobim občutek, da tekmujejo za naziv najslabšega filma vseh časov. Heker po naključju sprejme računalniški signal in odpre portal zla. Luknjo v sistemu, luknjo pekla, iz katere prilezejo krvoločni demoni, ki potem sistematično ubijajo hekerjeve prijatelje. Katastrofalna reciklaža enako katastrofalnega Kroga, kjer ni dobro čisto nič. Kjer je slabo čisto vse. Tudi Christina Milian, ki jo demoni ujamejo med pranjem perila. In jasno, če boste kdaj sestavljali lestvico najslabših grozljivk vseh časov, bo Pulse brez dvoma zelo pri vrhu.

Ocena: 1/10

null

LITTLE CHILDREN (Zda 2006, drama, Režija: Todd Field, Igrajo: Kate Winslet, Patrick Wilson, Jennifer Connelly, Jackie Earle Haley, Phyllis Somerville, Trini Alvarado, Noah Emmerich, Jane Adams, Gregg Edelman) Madame Bovary. Spet izvrstna in prepričljiva Kate Winslet je gospa Bovary, no ja, ženska po imenu Sarah Pierce, pridna, zadržana in v zakonu nesrečna mamica, ki se zaplete v razmerje z možakom po imenu Brad Adamson (Patrick Wilson), pridnim, zadržanim in v zakonu nesrečnim atekom, ki ga žena Kathy (Jennifer Connelly) ne privlači več. Njun seks je iskren in strasten. Njun seks je hrepenenje po boljšem življenju, po stvareh, ki sta jih izgubila v zakonu z dolgočasnima partnerjema. Medtem ko njegova žena preveč časa preždi v službi, njen mož masturbira na slike iz interneta. Na prvi pogled še ena stokrat videna zgodbica, dejansko pa nekaj drugačnega, posebnega in netipičnega. Takšnega, da se v glavno zgodbo vplete še bivši pedofil Ronnie (strašljivi Jackie Earle Haley), zakompleksani in depresivni čudak, ki živi pri materi (Phyllis Somervile) in se ga še vedno bojijo prav vsi starši v soseski. Vsi razen živčnega in preveč impulzivnega Larryja Hedgesa (Noah Emmerich), ki mu grozi in ga nadleguje sredi noči. Dve popolnoma različni zgodbi enega popolnoma dobrega filma, parafraze znane Gospe Bovary, ki jo naša Sarah Pierce seveda vzame za svojo junakinjo.

Ocena: 8/10

null

CLERKS II (Zda 2006, komedija, Režija: Kevin Smith, Igrajo: Brian O’Halloran, Jeff Anderson, Rosario Dawson, Jason Mewes, Kevin Smith, Trevor Fehrman, Jason Lee, Wanda Sykes, Ben Affleck) Inter species erotica. Kevin Smith, režiser Dogme, Chasing Amy in Jersey Girl, je leta 1994 debitiral s kultom Clerks, s strašno zabavno in za 26 tisoč dolarjev posneto komedijo, ki se je za vedno zapisala v anale sedme umetnosti. Mešanica sarkazma, ironije, zdravih kmečkih štosov in črnega humorja, kjer ženske na straniščih seksajo z mrtvimi moškimi, kjer si moški zlomi vrat med avtofelacijo, kjer ga ženska povleče 37-im tipom in kjer dva prodajalca čvekata v tri krasne, je prišla ob pravem času in za sabo potegnila horde zagretih oboževalcev. Zares pravih fanov, ki so komaj čakali na nadaljevanje, ki ga je Smith posnel celih dvanajst let kasneje. In z nami sta še vedno Brian O’Halloran ter Jeff Anderson, prodajalca Dante in Randal, ki se po požaru svoje trgovinice zaposlita v fast food oštariji dekline Becky (Rosario Dawson), kamor hodita tudi Ben Affleck in Jason Lee. Pred oštarijo seveda še vedno stojita in bluzita Jay (Jason Mewes) ter Silent Bob (Kevin Smith), zgodba pa se vrti okoli Dantejeve bodoče zaročenke, ki si želi da bi poba zapustil New Jersey in si z njo ustvaril popolnoma drugačno življenje. Mešanica sarkazma, ironije, zdravih ass to mouth kmečkih štosov in črnega humorja je nazaj, posebej pa se je treba pripraviti na inter species erotico, ki bo za vedno spremenila vaše poglede na seks z živalmi.

Ocena: 8/10

null

THE NATIVITY STORY (Zda 2006, drama, Režija: Catherine Hardwicke, Igrajo: Keisha Castle Hughes, Oscar Isaac, Hiam Abbass, Shaun Toub, Ciaran Hinds, Shohreh Aghdashloo) O času, ko so fantje verjeli, da so njihova dekleta zanosila iz lufta. Ko mi je prišlo na uho, da je bil The Nativity Story prvi film, ki so ga premierno prikazali v Vatikanu, sem vedel, da me ne čaka nič kaj posebej zanimivega, prelomnega in pomembnega. Da me čaka le kopija prvega dela Biblije, le povsem navaden, normalen in konzervativen film, ki bo pač pokazal dogodke do Kristusovega rojstva. Dogodke, kjer najstniška Marija (Keisha Casle Hughes) zanosi s pomočjo svetega duha, njen fant Jožef (Oscar Isaac) pa je zaradi tega zelo vesel in ji seveda čestita. Tako kot sem rekel, film o času, ko so bili fantje tako zelo naivni, da so verjeli, da jim je punca kljub nosečnosti ostala zvesta.

Ocena: 3/10

null

THE  ROAD TO GUANTANAMO (Anglija 2006, drama, Režija: Michael Winterbottom in Mat Whitecross, Igrajo: Riz Ahmed, Farhad Harun, Waquar Siddiqui, Afran Usman) Kruta resnica zapornikov iz Guantanama. »To so nevarni ubijalci Al Kaide,« pove ameriški predsednik Geoge Bush, ko ga vprašajo po zapornikih v Guantanamu. Morda so bili in so, ne morem vedeti. Toda trije zagotovo niso. Trije nesrečni angleški muslimani so se tam znašli po nesreči. Po naključju. V nepravem času so bili na napačnem mestu in padli v pekel. V trde metode ameriških zasliševalcev, ki jih imajo za Talibane. Ki jih zanima le priznanje krivde, potrditev sodelovanja z Osamo. Shafiq, Ruhel in Monir so žrtvena jagnja, ki jih čaka Kristusov pasijon. Neznosne razmere ujetnikov v Guantanamu, ki izgledajo kot Christopher Lloyd v Back to the Future. Čudno, smešno in ponižano. Celi dve leti. Dve leti pekla preden so jih spustili domov. Jasno, ko so se igralci, ki jih igrajo, vračali iz Berlina, kjer so sneli srebrnega medveda, so jih na letališču zadržali in poslali na zasliševanje. Tak je ta svet, kjer ni važno kdo je kriv, ampak koga bodo izbrali za krivega. Pretresljiv film, toda kot celota ne ujame. Kot celota se malce vleče in postane nezanimiv.

Ocena: 5/10

null

DOA: DEAD OR ALIVE (Zda 2006, akcija, Režija: Corey Yuen, Igrajo: Jaime Pressly, Holly Valance, Devon Aoki, Eric Roberts, Devon Aoki, Kevin Nash, Brian J. White, Kane Kosugi, Natassia Malthe) Ravno prav kičasta reciklaža Charliejevih  Angelčkov. Okej, Corey Yuen, režiser Transporterja in kar nekaj hong kongških filmov Jeta Lija ter Stephena Chowa, resda zagreto kopira Angelčke in vse tiste filme, kjer igralci med pretepanjem po zraku plešejo balet, toda to počne s stilom. Na zabaven, skuliran in karizmatičen način, kjer v prvi vrsti stojijo Jaime Pressly, Holly Valance in Devon Aoki, ki se na otoku Erica Robertsa udeležijo borilnega turnirja. Dramaturgija seveda šepa kot psiček brez noge, igralske predstave sodijo v vrtec, Big Sexy Kevin Nash igra očeta Jamie Pressly, film je čez lužo štartal le ne dvdju, vse skupaj pa na koncu vendarle ni tako slabo, saj se babnice s pomočjo odličnih posebnih efektov in montažnih prijemov pretepajo še bolje od Jeta Lija in Stephena Chowa.

Ocena: 6/10

null

EVEN MONEY (Zda 2006, drama, Režija: Mark Rydell, Igrajo: Kim Basinger, Danny DeVito, Ray Liotta, Forest Whitaker, Tim Roth, Nick Cannon, Jay Mohr, Kelsey Grammer, Carla Gugino) Usodna nesreča, ki ji bomo rekli Usodna tekma. Mark Rydell, režiser klasike On Golden Pond, ki je svoj zadnji kino film posnel pred dvanajstimi leti, tokrat stopi v tematiko Usodne nesreče, ali če hočete, na zmenek s Kratkimi zgodbami in Magnolijo. Pisateljica (Kim Basinger), ki postaja odvisna od iger na srečo, kjer ji asistira tretjerazredni čarovnik Danny DeVito. Njen mož (Ray Liotta), ki je prepričan, da mu natika rogove. Ženska (Carla Gugino), ki ugotovi, da ima njen sanjski moški mračno preteklost. Možakar (Forest Withaker), sicer starejši brat obetavnega srednješolskega košarkarja (Nick Cannon), ki ga nadlegujejo upniki (Tim Roth, Jay Mohr). In invalidni detektiv (Kelsey Grammer), ki na koncu pogleda skozi prste. Dobro narejeno mešanje večih likov, usod in zgodbic, ki kljub podobnim filmom useka tja kamor je treba.

Ocena: 7/10

null

SNOOP DOGG’S HOOD OF HORROR (Zda 2006, grozljivka, Režija: Stacy Title, Igrajo: Snoop Dogg, Ernie Hudson, Billy Dee Williams, Danny Trejo, Lin Shaye, Pooch Hall, Anson Mount, Daniella Alonso, Brande Roderick, Richard Gant, Dallas Page) Preveč povprečne zgodbice iz pekla. Dekle (Daniella Alonso) dobi nadnaravno moč in iztreblja kriminalce. Raper (Pooch Hall) se sooči s svojo nepošteno preteklostjo. Skupina vojnih veteranov (Ernie Hudson) pa obračuna s hinavskim stanodajalcem (Anson Mount) in njegovo punco (Brande Roderick). Tri premalo grozljive zgodbice, ki jih pripoveduje Hound of Hell, gospod Snoop Dogg, direktor peklenskega oddelka, kjer se odloča, kdo bo šel po smrti v pekel. Lin Shaye, ki se je v Nori na Mary poljubljala s svojim psom, muči raperja Poocha Halla. Danny Trejo podari moč Danielli Alonso. Playboyjeva zajčica Brande Roderick pa parodira Paris Hilton, s seboj vlači čivavico in doživi zares pravo liposukcijo.

Ocena: 4/10

null

EMPLOYEE OF THE MONTH (Zda 2006, komedija,Režija: Greg Coolidge, Igrajo: Jessica Simpson, Dane Cook, Dax Shepard, Efren Ramirez, Andy Dick)Dane Cook in Dax Shepard se pulita za srce Jessice Simpson. Dobro, Jessica Simpson je resda okej nagrada za bitko za uslužbenca meseca, toda slaba nagrada za gledalce, ki morajo pretrpeti tole hudo navadno, neumno in tretjerazredno zgodbico, kateri nebi nasedli niti v Črni Gori, deželi lenuhov, ki bi se požvižgali na takšno nagrado in raje zaspali na delovnem mestu. Prav imate, Employee of the Month je izvrstna uspavanka.

Ocena: 2/10

null

TURISTAS (Zda 2006, grozljivka, Režija: John Stockwell, Igrajo: Josh Duhamel, Melissa George, Olivia Wilde, Desmond Askew, Beau Garrett) Skupino ameriških izletnikov v Braziliji ujamejo krvoločni preprodajalci človeških organov. Golo, omamljeno in zvezano mlado dekle leži na operacijski mizi. Doktor vzame skalpel, zareže v njen trebuh in razlaga, da bogati brazilski plantažniki potrebujejo sveže organe in da nimajo časa čakati na zakonito pot. Skalpel razreže polovico trebuha, doktor vzame organe, ki jih potrebuje, dekle pa je ves čas pri zavesti in šokirano gleda kaj se dogaja. Mladenič si med skokom v vodo razpoči lobanjo, prijatelji pa mu hudo rano zakrpajo s spenjačem. Nek nepridiprav ima predolg jezik zato ga šef ubije tako, da mu v desno oko zarije dolgo iglo. Zelo krvava, brutalna in sploh ne tako slaba grozljivka, ki je ob svojem izidu sprožila hud val ogorčenja med Brazilci, ki so bili seveda jezni, saj jih zgodba prikazuje v sila negativni luči.

Ocena: 5/10

null

THE SHAGGY DOG (Zda 2006, komedija, Režija: Brian Robbins, Igrajo: Tim Allen, Robert Downey Jr, Kristin Davis, Danny Glober, Spencer Breslin, Zena Grey) Film, ki ga rešita žabapes in kačapes. Pozabite na zgodbo, kjer se vzoren družinski oče Tim Allen spremeni v psa in si raje vzemite čas za dve nenavadni bitji. Za dve mešanici med psom, žabo in kačo. Prva ima glavo angleškega buldoga in trup krastače. Druga ima pasji rep in kačji trup, ko odpre usta, pa zalaja. Skulirani bitji ne tako slabe komedije, kjer se Tim Allen pač ne spremeni v Božička ampak v psička. Klišeji in zabava za vso družino, kjer bodo seveda najbolj uživali otroci.

Ocena: 5/10

null

3 NEEDLES (Kanada 2006, drama, Režija: Thom Fitzgerlad, Igrajo: Chloe Sevigny, Stockard Channing, Lucy Liu, Olympia Dukakis, Shawn Ashmore, Sandra Oh, Ian Roberts) Tri zelo depresivne socialne zgodbe, ki jih tako ali drugače povezuje virus hiv. Mlada nuna Clara (Chloe Sevigny) odpotuje v Afriko, da bi spremenila svet. Mladenič Denny (Shawn Ashmore) v Montrealu snema porniče in soigralcem ne pove, da ima aids. Aktivistka Jin Ping (Lucy Liu) na Kitajskem zbira kri za bolne otroke in naleti na hude težave z lokalno oblastjo. Tri igle virusa hiv, ki usekajo direktno v naš imunski sistem, ki pa je bil istega leta po Babelu odporen na filme, ki skačejo iz lokacijo v lokacijo, iz zgodbe v zgodbo, iz usode v usodo.

Ocena: 6/10

null

BEOWULF & GRENDEL (Islandija, anglija, kanada 2005, pustolovščina, Režija: Sturla Gunnarsson, Igrajo: Gerard Butler, Stellan Skarsgard, Ingvar Sigurdsson, Sarah Polley) Premalo kvalitetna in vseeno gledljiva obdelava najstarejše angleške epske pesnitve. Danski kralj Hrothgar (Stellan Skarsgard) ubije zlobnega trola in naredi napako, saj pri življenju pusti njegovega divjega in kosmatega sinčka, ki potem zraste v Grendela (Ingvar Sigurdsson). V maščevalnega, orjaškega, zvitega in nesramnega bojevnika, ki bi se ga ustrašil celo Conan. V krvi željnega morilca, ki lomi vratove vsem kraljevim borcem. Vse dokler na prizorišče ne prikoraka zloglasni in pogumni Beowulf (Gerard Butler), ki naj bi ujel in pokopal nevarnega Grendela. Toda trol se ne da. Trol zajebava, heca in žre živce. Na hitro pride, poščije kočo, kjer počivajo Beowulfovi možje, in izgine. Se pokaže, kriči in gre. Tako dolgo, da ima Beowulf vsega dovolj. Da se spoprijatelji celo s čarovnico Selmo (Sarah Polley), ki razume Grendelovo govorico. »Zakaj me ne napade,« vpraša Beowulf. »Le zakaj bi te, saj mu nisi ničesar naredil,« pojasni čarovnica. Prav ima, saj trol ubija samo tiste, ki so ubili njegovega očeta. Zabavna, akcijska in slabo dramaturgirana pustolovščina, ki nikoli zares ne zaživi, pa vendar doseže svoj cilj. Še posebej zaradi sekvence, ko si Grendel odseka roko in ko tako z užitkom zajebava svoje nasprotnike.

Ocena: 6/10

null

THE BREED (Zda 2006, pustolovska grozljivka, Režija: Nicholas Mastandrea, Igrajo: Michelle Rodriguez, Oliver Hudson, Taryn Manning, Eric Lively, Hill Harper, Lisa Marie Schneider) Psi napadajo. Skupina prijateljev jo mahne na počitnice na nek osamljen otoček, kjer jih pričakajo krvoločni psi. Človeškega mesa lačne zveri, ki ne marajo obiskovalcev. Ki branijo svoj teritorij in hočejo pobiti prav vse prišleke. Tudi Michelle Rodriguez, mojstrico za skrivnostne otoke in deklino, ki se je hudo dobro branila v filmu Girlfight. Toda tokrat ji na sproti ne stojijo druge ženske, marveč nasilni psi. Eksperimentom podvržene ubijalske mašine, na katere bi bil ponosen tudi legendarni Cujo. Dovolj dinamična, akcijska in prepričljiva grozljivka, ki žal ni dobila prave kino distribucije.

Ocena: 6/10

null

THE QUEEN (Anglija 2006, drama, Režija: Stephen Frears, Igrajo: Hellen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell, Alex Jennings) Dolgčas. Pozabite na kraljico Elizabeto drugo, na njeno biografijo in na vse tisto, kar bi moral dati tale film. Tu gre samo za nekaj dni pred, med in po smrti princese Diane. Ljudske kraljice, ki je šla na živce prav Elizabeti (Helen Mirren) in njenem moži Filipu (James Cromwell). Jasno, Elizabeto, ki ravno v času Dianine smrti flirta z na novo izvoljenim ministrskim predsednikom Tonyjem Blairom (Michael Sheen), useka ugovor vesti. Hudo slaba vest za tragično preminulo snaho, ki je njenemu sinu Charlesu kot veste natikala rogove. In film kaže tisto, kar že vemo. Tisto, kar ne zanima nikogar več. Tisto, kar morda zanima samo najbolj goreče oboževalce angleške kraljice. In tisto, kar smo dneve in dneve na veliko boljši način gledali po televiziji v živo. Recimo na CNNu, BBCju in v številnih rumenih revijah, ki svoje strani nenehno polnijo prav z angleškim dvorom. Povedano drugače, Stephen Frears, režiser nepozabnih Nevarnih razmerij, je tale film posnel samo zato, da bi Helen Mirren končno le dobila oskarja in pokazala, da je enako dobra igralka kot Meryl Streep. Nič ni hujšega in bolj dolgočasnega od filma, ki ga posnemajo samo zato, da bi glavna igralka dobila oskarja.

Ocena: 3/10

null

THE PURSUIT OF HAPPYNESS (Zda 2006, drama, Režija: Gabriele Muccino, Igrajo: Will Smith, Thandie Newton, Jaden Smith, Brian Howe, James Karen, Dan Castellaneta, Kurt Fuller) Lov na srečo. Se spomnite filma Jersey Girl, kjer je moral Ben Affleck po smrti žene skrbeti za svojo hčerkico? Če se ga, potem se spomnite tudi prizora, kjer sreča Willa Smitha in presenečeno ugotovi, da mu največ pomeni družina in da je najbolj srečen takrat, ko se igra s svojimi otroki. In ta isti Will Smith je sedaj posnel film, kjer se mu zgodijo podobne reči, le da ne sreča Bena Afflecka in da nastopa v boljši, lepši in bolj kvalitetni zgodbi, ki bi je bil vesel tudi znameniti Frank Capra. Prav imate, če bi The Pursuit of Happyness režiral Frank Capra, bi Chrisa Gardnerja, nenehno brezposelnega mladeniča, ki mu gre vse narobe, igral James Stewart. Da ga igra Will Smith ni seveda prav nič narobe, saj ga igra dobro, prepričljivo, očarljivo in toplo. Tako, da se lahko z njim poistoveti prav vsak. In tako, da mu verjamemo, da se je zgodba zgodila tudi v resnici. Jasno, pravi Chris Gardner se na koncu filma sprehodi mimo Willa in njegovega sinčka Christopherja, ki ga, uganili ste, igra resnični Willov sinko Jaden. Štorija se prične v osemdesetih, ko naš Chris neuspešno prodaja skenerje za bolnišnice. Ko ga hoče zapustiti nenehno nezadovoljna punca Linda (Thandie Newton). In ko mu nikakor ne uspe dobiti dobre službe, s katero bi preživel sebe in sinčka. Sreča mu je obrnila hrbet. Tako zelo, da ga vržejo iz stanovanja, da mu davkarija pobere še zadnje prihranke in da služba, ki jo dobi, ni plačana prvih šest mesecev. Nič čudnega, da zavida nasmejanim ljudem in da mu v oči pade grafit, kjer je sreča napisana napačno, kjer so i menjali z y. In samo film, ki srečo napiše kot happyness, se zaveda pravega pomena sreče, pravega pomena malenkosti, ki za vedno spremenijo naše življenje. Pravega pomena ljubezni očeta in sina, pravega pomena očeta samohranilca, ki potrebuje denar za preživetje. Lep film. Film za tiste, ki so izgubili srečo in ki upajo, da jo bodo enkrat spet dobili nazaj.

Ocena: 8/10

null

SHERRYBABY (Zda 2006, drama, Režija: Laurie Collyer, Igrajo: Maggie Gyllenhaal, Brad William Henke, Danny Trejo, Giancarlo Esposito, Sam Bottoms, Kate Burton, Ryan Simpkins, Anna Simpson) Nekoč problematična odvisnica se skuša po prihodu iz zapora  vključiti v normalno življenje. Izvrstna Maggie Gyllenhall je Sherry Swanson, punca s preteklostjo, ki upa, da ji bo življenje dalo še eno šanso. Ki se gre pursuit for happiness in po dolgih letih vzpostavi stik s svojo hčerkico (Ryan Simpkins), ki živi pri njenem bratu (Brad William Henke) in njegovi nič kaj navdušeni ženi (Kate Burton). Samo pomislite, deklina je bila od petnajstega leta dalje na heroinu, ker je kradla so jo za dve leti vtaknili v arest, sedaj pa ji za vrat diha še parole officer Giancarlo Esposito. Ko se po dolgem času dobi s svojim očetom (Sam Bottoms), nam je jasno, da jo je zlorabljal. Ko potrebuje delo, gre na kolena in poči blow job. Ko sreča kakega moškega, pa mu vsa ponosna kaže svojo intimo. Pa vendar, punca je odločena, da bo ostala čista. Da bo spremenila svoj način življenja in da bo končno zaživela tako kot se spodobi. Kot mamica, ki skrbi za svojo hčerkico. Zelo prepričljiv, sočen, direkten, dinamičen in tekoče narejen filmček, ki se kot za šalo spopada s klišeji podobnih zgodbic in zastavljeno temo spelje do konca tako kot je treba. Tudi s pomočjo Maggie Gyllenhaal, ki zelo pogumno odigra vlogo svoje kariere.

Ocena: 8/10

null

FAST FOOD NATION (Zda 2006, drama, Režija: Richard Linklater, Igrajo: Greg Kinnear, Wilmer Valderrama, Catalina Sandino Morano, Luis Guzman, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Bruce Willis, Kris Kristofferson, Avril Lavigne) There’s shit in the meat. Fast Food Nation je prišel prepozno. Tako kot Garfield. Tako kot filmi, ki bi jih morali posneti vsaj pet let prej. Atentat na McDonald’s je namreč naredil že dokumentarec Super Size Me, knjiga, ki jo je leta 2001 napisal Eric Schlosser, pa je bila tako direktna in dobra, da ni potrebovala filma. Še posebej ne tako zmedenega filma, ki ne ve kaj bi pravzaprav rad. Ki skače iz zgodbe v zgodbo in meša številne like, ki so tako ali drugače povezani s hamburgerji. Natančneje, z velikim, največjim med njimi, ki ga čez lužo imenujejo The Big One. In ravno v tem najbolj priljubljenem artiklu ameriške fast food industrije nekaj smrdi. Dobesedno. Med meso se namreč večkrat premeša drek, ki zaradi prehitre obdelave in priprave med zakolom goveda pade iz črevesja. In ravno to mora ugotoviti Greg Kinnear, oče velikega hamburgerja, ki ga korporacija pošlje na mesto zločina. V tovarno, kjer koljejo in pripravljajo meso za celotno fast food industrijo. V tovarno, kjer so zaposleni mehiški begunci (Wilmer Valderrama, Catalino Sandino Morano), ki morajo prenašati zajebavanje in poniževanje strogega nadzornika, ki seveda vsa dekleta navadi na mamila in seks. Le kaj ima drek v hamburgerjih z usodami mehiških beguncev? In le koga zanima kelnarca v McDonald’su, ki jo v diskoteko pelje stric Ethan Hawke? Nepotrebna mašila in usode ljudi, za katere nam je malo mar. Pač film, ki se zgubi v pretirani želji za večplastno osvetlitev osnovnega problema.

Ocena: 4/10

null

VENUS (Anglija 2006, komična drama, Režija: Roger Michell, Igrajo: Peter O’Toole, Leslie Phillips, Jodie Whittaker, Vanessa Redgrave, Richard Griffits) Zelo očarljiva komična drama, kjer se ostareli igralec zaljubi v dvajsetletno nečakinjo svojega najboljšega prijatelja. Petinsedemdesetletni Peter O’Toole je Maurice, ostareli zvezdnik, ki gre počasi h koncu. Ki lahko igra samo še trupla in cele dneva preživlja s svojim prijateljem Ianom (Leslie Phillips). »Ian je kratko ime. Ko boš umrl, ga bodo zlahka napisali na steno slavnih,« se šali Maurice, ki ga kmalu čaka operacija prostate. Ker pije viski, ker je bil nekoč znan kot ženskar in ker se še vedno ni povsem umiril, bi mu lahko bilo ime tudi Peter O’Toole. In le kaj je boljšega od igralca, ki igra samega sebe. Še posebej, če mu je ime Peter O’Toole in če to počne na stara leta, ko mu je že osmič ušel oskar. Prav ste slišali, Peter O’Toole je rekorder po številu neuspešnih nominacij (Lawrence of Arabia, Becket, The Lion in Winter, Goodbye Mr. Chips, The Rulling Class, The Stunt Man in My Favorite Year), ki se jim je konec februarja leta 2006 pridružila še ena. Pa gremo na lik, ki ga igra v temle zelo dobrem filmu. V svojem, lahko bi rekli, labodjem spevu, filmu, po katerem se ga bodo spominjali še mnogo let po smrti. In filmu, ki ga lahko brez sramu uvrstimo med njegove najboljše stvaritve. Kot sem že dejal, Maurice je pri koncu. Vse dokler ne sreča rosno mlade Jessie (Jodie Whitaker), ravno prav navihane mladenke, ki ga zakuri, draži in zafrkava. Ki v njem kljub impotenci prebudi stare strasti in željo po ženskem telesu. Ki postane njegova Lolita, ali še boljše, Venera. Njegova gonilna sila in muza. Želja po življenju in čudežni napoj. Pa četudi mu ne dovoli kaj dosti. Pa čeprav mu pusti le tri poljube vratu dnevno in mu svoje telo ponudi le na dva metra.  Pokvarjeni starec in navihana mladenka. Učitelj in učenka. Umetnik in njegova muza. Vse to sta Maurice in Jessie. Nova Harlod in Maude, junaka zelo očarljive, tenkočutne in mojstrske komične drame, ki nas nostalgično popelje v čase, ko je bil Peter O’Toole najbolj čeden igralec svoje generacije.

Ocena: 8/10

null

HOLLYWOODLAND (zda 2006, dramski triler, režija: Allen Coulter, igrajo: Ben Affleck, Adrien Brody, Diane Lane, Bob Hoskins, Robin Tuney, Molly Parker, Lois Smith) Privatni detektiv raziskuje smrt Georgea Reevesa, prvega tv Supermana. Where the Truth Lies, The Black Dahlia in Hollywoodland, trije zelo dobri, elegantni, zanimivi, med seboj podobni in kvalitetni filmi, ki so pred šestimi leti naleteli na zelo mlačen odziv gledalcev. Ravno zato sem bil zelo vesel, da je prav Ben Affleck, filmski George Reeves, snel nagrado za najboljšega igralca na beneškem filmskem festivalu. Ravno zato sem komaj čakal, da si Hollywoodland končno ogledam s pomočjo interneta, saj so ga naša kina pričakovano pustila na hladnem. Krivično dejanje za zelo dober, gledljiv, očarljiv in zanimiv filmček, ki nas popelje v petdeseta leta Hollywooda. V čas, ko je na televiziji štartal črnobeli Superman, heroj in idol vseh ameriških otrok, ki ga je igral George Reeves. Nenehno nesrečni igralec, ki je hotel nekaj več. Ki je igral celo v Gone With the Wind in se potem izgubil v tretjerazrednih vlogicah neznanih filmov. Superman mu je bil resda pisan na kožo, toda ravno Superman mu je za vedno pokopal kariero, saj ga ljudje niso hoteli sprejeti v nobeni drugi vlogi. Ker je ljubimkal s Toni Mannix (Diane Lane), ženo vplivnega producenta Eddiea Mannixa (Bob Hoskins), je upal na pravo priložnost. Ker se je zaljubil v mlado Leonore Lemmon (Robin Tunney), pa si je zapravil možnost nadaljnje kariere. Ko je umrl zaradi strelne rane v glavo, so policisti zapisali, da je šlo za samomor. Toda njegova mama (Lois Smith) je bila prepričana, da so ga umorili, zato je najela privatnega detektiva (Adrien Brody), ki je začel vohljati zelo globoko, natančno in z namenom, da odkrije kaj se je v resnici zgodilo tistega usodnega 16. junija leta 1959. Primer je še danes zavit v tančico skrivnosti, zato nam film v flashbackih servira tri različne teorije, ki vsaka zase deluje hudo realno in tako, da bi se lahko zgodila tudi v resnici.

Ocena: 8/10

null

BLOODRAYNE (Zda 2005, grozljivka, Režija: Uwe Boll, Igrajo: Kristanna Loken, Michael Madsen, Matthew Davis, Michelle Rodriguez, Ben Kingsley, Meat Loaf, Udo Kier, Geraldine Chaplin, Michael Pare, Billy Zane) Sploh ne tako slaba vampirska grozljivka, ki so jo sesuli na zlatih malinah. Okej, BloodRayne si resda ne zasluži oskarja, toda to ne pomeni, da ga moramo proglasiti za najslabši film vseh časov in rukniti med najslabše filme spletnega portala imdb. Nepotrebna slaba reklama, saj gre za dovolj atraktivno, akcijsko, krvavo in frajersko vampirjado, ki se postavi ob bok filmom Blade, Underworld in Van Helsing. Glavna je Kristanna Loken, nepozabna Terminatorka, ki tokrat igra junakinjo po imenu Rayne, pol vampirko in pol žensko, ki jo lovi zlobni Kagan (Ben Kingsley), mogočni krvoses, ki želi zavladati svetu. Brez skrbi, punca ima na svoji strani pogumne bojevnike (Michael Madsen, Matthew Davis, Michelle Rodriguez), sama pa meče vrti tako dobro, da bi se je ustrašila celo Rdeča Sonja. Jasno, Uwe Boll je že med snemanjem pripravljal nadaljevanje.

Ocena: 6/10

null

DIAS DE SANTIAGO (Peru 2004, drama, Režija: Josue Mendez, Igrajo: Pietro Sibille, Milagros Vidal, Marsiela Puicon, Ricardo Mejia) Mladenič, sicer vojni veteran, poskuša po prihodu iz vojske zaživeti normalno življenje. Pietro Sibile je Santiago Roman, eden izmed številnih mladih vojnih veteranov, ki po prihodu iz vojske ne najde prave poti. Ki postopa okoli in razmišlja o ropanju bank ter nasilju na ulicah. Pa vendar, ker je pametnejši od svojih kolegov si najde delo kot taksist in se poskuša vključiti v normalno živlenje. V normalni vsakdan, ki ga je na ulicah Peruja očitno zelo težko ujeti. Revščina je na vrhuncu, brezposelnih je preveč, kurbe pa se sprehajajo celo po trgovinah. Toda Santiago se ne da in pridno vozi taksi. Vse do trenutka, ko se zaplete z bratovo punco in razkrije družinsko tragedijo. Prepričljiva, malce dolgočasna in na trenutke precej klišejska socialna drama.

Ocena: 5/10

REVOLVER (Anglija in Francija  2005, kriminalni triler, Režija: Guy Ritchie, Igrajo: Jason Statham, Ray Liotta, Vincent Pastore, Andre Benjamin, Terence Maynard) Kaj za vraga se je leta 2005 dogajalo z Guyjem Ritchijem? Guy Ritchie je na prizorišče priletel kot strela. Kot novi Quentin Tarantino. Kot režiser filmov Lock, Stock and Two Smoking Barrels in Snatch, dveh nepozabnih, kultnih, trdih in mojstrsko narejenih kriminalk, ki sta ga dvignili na sam vrh mladih filmskih ustvarjalcev. Potem se je poročil z Madonno, posnel romantično komedijo Swept Away in izgubil jajca. Tako močno, da tudi Revolver, tako imenovana vrntev na domači teren, izgleda kot romantična komedija. Kot kriminalka brez idej in kot zgodba, ki se v drugi polovici spremeni v solzavo, blesavo, nerazumljivo ter dolgočasno moraliziranje glavnega junaka. Bivšega kaznjenca Jakea (Jason Statham), ki je pet let bival v samici. Med dvema drugimi samicama, kjer sta bila zaprta šahovski mojster in premeteni prevarant. Jasno, od obeh je potegnil najboljše finte, prišel iz zapora, si nabral lep kupček denarja in pretuhtal kako se bo maščeval gangsterju Machi (Ray Liotta), ki je ubil mamo njegovega nečaka. Rimejk filma Point Blank? Niti ne, glede na to, da ga v pest ujameta skrivnostna kriminalca Zach (Vincent Pastore) in Avi (Andre Benjamin), ki mu povesta, da ima redko krvno bolezen, da bo zelo kmalu umrl in da mora za svoje živlejnje delati vse kar mu bosta rekla. Prav imate, zelo bedna fora, ki uniči dobro zastavljen film. Film, ki potem pade še globlje. Skoraj čisto na dno, kjer nas čakajo filozofske misli in psihadelični zasuki. Tako je to, če si režiser in ti Madonna iz vseh filmov vzame jajca.

Ocena: 3/10

null

 

15 komentarjev na “Recenzije”

 1. Andrej pravi:

  Glede Bloodrayne se strinjam in še vedno ostajam mnenja, da filmi Uwe Bolla niso slabi. Le fani videogric se ga tako trudijo sesuti, pa jim ne da veselja, saj pripravlja že četrti del.

 2. Peter pravi:

  The prestige le 5/10? Ti to resno? Film je eden boljših, ki jih je Amerika naredila zadnja leta, Christopher Nolan pa roko na srce, v tem trenutku eden boljših režiserjev in scenaristov v ZDA.

  Si pa res med redkimi, ki dajaš filmom Christopherja Nolana male ocene. Celo drugi v Sloveniji (in drugod) mu priznavajo, da je eden boljših in po mojem mnenju tudi je. To, kar dela Nolan, je svetovno. Memento, The prestige, Inception, da za Batmana sploh ne govorim. To, kar je naredil iz tega lika, je odlično. Veliko tveganje a odlično.

  Priporočam (Mojster igranja s človeškim umom spet navdušuje):
  http://www.rtvslo.si/kultura/film/mojster-igranja-s-cloveskim-umom-spet-navdusuje/234523

  Njegov zadnji film The dark knight rises je že razprodan (v kino pride šele julija!):
  http://www.siol.net/scena/film/novice/2012/01/novi_batman_razprodan_pol_leta_pred_premiero.aspx
  Zagotovo bo The dark knight rises odličen film. Na youtube lahko vidiš dva napovednika in pazi, v novem Batmanu igra celo en Slovenec:
  http://www.siol.net/scena/film/portret/2011/12/aljaz_tepina_slovenec_ki_bo_igral_v_batmanu.aspx

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Andrej, veliko jih je res slabih, morda je prav to razlog, da potem folk pozabi, da so nekateri tudi čisto okej.

  Peter, mene je zares navdušil samo z Inception, vse ostalo ni moja scena, pa The Dark Night je bil tudi okej, a vseeno prisegam na Batmane Tima Burtona.

 4. Andrej pravi:

  Če že govorimo o Nolanu, potem moram dodati, da poleg novega Batmana, čakam tudi novega Supermana, ki ga producira. Me res zanima kaj bosta spacala s Snyderjem. No, glede na to, da so mi njegovi prejšni film Memento, Insomnia, Batman begins, The dark knight, The prestige, Inception 10/10 in da je moj drugi najljubši režiser (poleg Kubricka) sem prepričan, da bo na noge postavil to franšizo, ki, roko na srce, pravzaprav ni nič grozovito posebnega. Prvi Superman je zakon, ostalo je za pod preprogo. Razen animiranih filmov, ki jih WB tako redno izdaja za DVD. Ti so mi čisti zakon, tako kot animirani Batmani. In seveda obe TV seriji (Batman, Superman).

  Tako kot pravim. Bomo videli. Oba znata presenetiti, tako kot Nolan in Snyder. Oba se odlično izkažeta pri filmih o superherojih. Ne vem pa kako bi zgledal Superman, če bi ga posnel v stilu svojega prejšnega filma Watchmen.

 5. Andrej pravi:

  Aja, še to, Snyder pripravlja nadaljevanje 300!

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, meni sta tudi drugi in tretji Superman zelo dobra, le četrti mi je bil zanič. Pa tudi novi je bil kul, predvsem zato, ker je bil lepa nostalgija za starim, kar je bil verjetno razlog, da tudi ni ne vem kako uspel.

  Me je pa Snyder močno razočaral s Sucker Punchom. Če bo Superman narejen v takem stilu, bo katastrofa.

 7. Andrej pravi:

  Superman 4 dejansko ni obupen glede zgodbe ima pa obupne posebne efekte Še posebno scene Supermanovega letenja, ki so preslabi celo za kakšno risanko. Pa slow motion scene in kopica sfejlanih prizorov.

  No, saj ne rečem, da sta drugi in tretji slaba, niti ne novi, ampak z originalom se ne moreta meriti.

  Meni pa je Suker punch zakon. Čisti Zack Snyder. Nedvomno je eden najbolj obetavnih režiserjev in ga sam prištevam med najboljše. Še posebej zaradi filma Watchmen, kjer je mojstrovina vsaka sekunda.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Supermana 4 je zjebal premajhen budžet, ker se je nekaj zapletlo, zato zgleda tako poceni kot zgleda.
  Strinjam se, da je enka daleč pred vseemi, ampak oglasil sem se, ker si zapisal v stilu, da sta dvojka, trojka in ta novi totalni drek.

  Meni so od Snyderja super 300, Legend of Guardians in tudi Dawn of the Dead, medtem ko me je tudi Watchmen razočaral in se mi je zdel dolgočasen in premalo prepričljiv.

 9. Andrej pravi:

  Ja, prvoten budžet četrtega Supermana je bil 36.000.000, toda zaradi hudih težav Golanovega studia Cannon so ga znižali na 17.000.000. Režija je bila ponujena Richardu Donnerju, ki pa jo je zavrnil. Režirati bi ga moral celo Wes Craven, ampak ga ni zaradi nesporazumov okoli glavnega igralca. Je pa film znan tudi po ogromnem številu filmskih napak (okoli 200, če imam prav). Pa še Golana je zjebal na celi črti, saj je zaslužil le borih 15.000.000. Hehe, pa originalno je dolg 134 minut, skrajšali pa so na 90 minut. Ostali material so hoteli uporabiti v petem delu. Sicer pa je bil peti del planiran brez Reeva, naslov pa bi moral biti The New Superman. Dejansko ista fora kot pri Supergirl.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Poznam to štorijo ja, sem jo opisal tudi lani, ko je Ljutomer obiskal Menahem Golan.
  Glede Supergirl, eden najslabših filmov vseh časov.

 11. Zmagovalci Oskarjev: Christopher Plummer « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] The Insider, Dracula 2000, A Beautiful Mind, Must Love Dogs, National Treasure, Cold Creek Manor, Syriana, Inside Man, The New World, The Lake House, The Girl With the Dragon Tattoo in seveda The Last [...]

 12. IZTOK faking GARTNER » Tony Scott (1944-2012) pravi:

  [...] Man on Fire, sicer drugi Denzel, pa je bil spet zelo dober. Domino me je pustil hladnega, za Deja Vu nisem spustil duše, The Taking of Pelham 123, že četrti Denzel, pa mi je bil dejansko slab. Je [...]

 13. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Dredd, Biutiful pravi:

  [...] sicer delo Alejandra Gonzáleza Iñárrituja, ki nam je dal Babel in Pasjo ljubezen, je lep dokaz kako bi morali izgledati slovenski filmi. Aham, problem slovenskih [...]

 14. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Hyde Park on Hudson pravi:

  [...] že povedal, Hyde Park on Hudson, sicer delo Rogerja Michela, ki nam je dal tudi Notting Hill in Venus, je enkraten v prvi polovici, ko se začneta spoznavati Roosevelt in njegova Daisy, in ko se na [...]

 15. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: After Earth pravi:

  [...] in pošteno zatresli doslej neuničljivo kariero Willa Smitha, ki je tokrat tako kot v filmu The Pursuit of Happyness znova v družbi svojega sina Jadena. Kaj vem, morda se je folk najedel familije Smith in mu gre na [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !