Recenzije: The Inbetweeners, Beginners

19.01.2012 ob 02:25

THE INBETWEENERS

The Inbetweeners (če to ni najbolj čudna beseda ever), sicer celovečerna predelava istoimenske tv serije, izgleda kot poceni derivat Ameriške pite. Kot film, ki so ga sestavili iz prizorov, ki bi jih pri Ameriški piti pustili na montažnem pultu, ali še bolje, kot film, ki si lahko seže v roke z neštetimi za dvd narejenimi nadaljevanji Ameriške pite. Zgodba o štirih s hormonih nafilanih prijateljih, ki si privoščijo počitnice in lovijo dekleta, je čisti kliše, je prozorna najstniška komedija, ki se ji ne bi smejala niti nemška mularija. Je film, ki nima kaj iskati v naših kinih. In film, ki nam hoče na vsak način pokazati, da so najstniki najbolj zabita bitja na svetu. Toda na koncu je vse skupaj vsaj pogojno simpatično, vsaj toliko, da ne morem reči, da sem gledal najslabšo najstniško komedijo vseh časov. Je pa vse skupaj vsaj nekaj svetlobnih let za podobnimi filmčki, ki smo jih na veliko gledali v osemdesetih. Pa seveda za komedijo Superbad, ki ima vse tisto, kar The Inbetweenersom manjka.

Ocena: 4/10

BEGINNERS

Jp, tole je tisti filmčič, ki je Christopherju Plummerju vrgel zlati globus za najboljšo stransko vlogo. In Plummer, ki igra ostarelega možakarja, ki po ženini smrti sinu Ewanu McGregorju prizna, da je gej, je izvrsten, toda nič bolj kot McGregor, ki bi si prav tako zaslužil kako nominacijo, saj se trudi in prepričljivo pelje svoj simpatično zmedeni lik mladeniča Oliverja Fieldsa, ki se mora soočiti še z novico, da mu oče umira za rakom. Da se med vso to zmešnjavo, kjer gledalec skupaj z njim skače tudi v njegovo mladost, zaljubi v mlado igralko Melanie Laurent, je seveda v kontekstu, kot to, da si oče najde precej mlajšega ljubimca, ki ga igra Goran Višnjić. Novi začetki pač, kot obljublja že naslov. Pa očarljiva in posebna mešanica drame in komedije, ki pa kot celota vendarle ne doseže neke trajne vrednosti in ne zna eksplodirati do konca. Fino je, da zgodba poteka na drugačen način, da noče klišejev in standarda (z izjemo psička, ki pa je vseeno izjemno kul), toda čez čas s tem nekoliko pretirava in jemlje romanco ter tenkočutnost, ki takemu filmu nikakor ne bi škodila.

Ocena: 6/10

 

8 komentarjev na “Recenzije: The Inbetweeners, Beginners”

 1. šaci pravi:

  popolnoma zgrešena ocena filma inbetweeners, ocena na imdb je realna, ubistvu ne razumem, zakaj jo primerjaš z ameriško pito, predvidevam da zaradi res bednega slovenskega prevoda naslova.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, morda bi ga moral primerjati z Misijo nemogoče, Puss in Bootsom in War Horseom :)
  Pita pač pride na misel, jebat ga, le zakaj bi omenjal še nešteto hormonskih komedih iz osemdesetih (recimo Porky’s, Private Resort, Hot Bubble Gum, Last American Virgin, Loosin’ It), če je vse jasno.

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  S številčno oceno Angleške pite se kar strinjam, ne bi pa rekel, da je vse tako zelo grozno, če ne drugega, gre vsaj za neke vrste prikaz žalostne realnosti sodobne mladine, ki ji je čustvena empatija španska vas, bonton in morala pa deveta briga. In pri tem se ni potrebno slepiti, da gre zgolj za podivjano britansko mularijo, saj nekaj podobnega lahko vedno bolj pogosto vidimo tudi pri našem mladežu. Zadnjič npr. na mestni avtobus skočijo štirje mladci (nekako v letih likov iz tega filma), ki kričijo, se prerivajo in se ne zmenijo za nikogar drugega, v njihovem pogovoru (bolje rečeno opičjem tuljenju) pa je vsaka tretja beseda pi*ka. Pa te zadeve seveda niso omejene zgolj na starost, prikazano v filmu, saj lahko točno take bedarije, kot jih izvajajo glavni filmski liki, vidimo na vsakem “našem” absolventskem izletu na grških otokih, velikokrat pa tudi na maturantskih izletih, če so brez spremstva.

  Iztok, oprosti, ampak midva sva očitno že prestara, da bi to zares razumela. Saj smo tudi mi počeli marsikatero neumnost, ampak to kar počne in govori sodobna mladina, nam ni padlo niti na kraj pameti, ker smo v veliki večini premogli vsaj malce samoomejevanja in bontona. In na tej točki film zadane žebljico na glavico, vključno z pocukranim koncem, kjer vsak od fantov nekako odkrije, da je narobe dojemal svoje probleme in ko razčisti sam s seboj, najde pravo družico. Se strinjam, film je bebast, toda kako drugače boš nekomu, ki se bebasto obnaša, dal neko pametno sporočilo? In veliko sodobne mladine se na žalost obnaša tako idiotsko, da kaj drugega, kot tako bedarijo, ne bi niti razumela.

  Poleg tega pa bom tudi dejal, da mi je Angleška pita veliko bolj skulirana od Ameriške pite, preprosto zato, ker ni tiste bebčastko-polikane komike, kot jo delajo Američani, temveč si upa po britansko zdivjati, gas do konca in z glavo v zid, pa naj to izgleda še tako idiotsko. Ampak taka je realnost, na žalost …

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Starava se, to je res, ampak po tej tvoji logiki lahko itak v vseh takih filmih potegneš isto poanto. Finta pa je, da so štosi pri tem filmu znatno slabši kot v večini ostalih. So na nivoju tistih res bednih najstniških komedij, ki jih v ZDA za dvd in kabelsko štepajo vsak mesec.

  Je pa zanimivo, da sem kljub starčevstvu crkoval od smeha pri filmu Superbad recimo.

 5. šaci pravi:

  ubistvu so štosi dobri, če bi gledal nanizanko in poznal linke, bi ti bil film po vsej verjetnosti boljši.

  kar se komedij tiče pa zmagajo nizozemci
  http://www.youtube.com/watch?v=Q6hwjSXUUv8

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Morda pa res.

 7. lily pravi:

  Film Intbetweeners res ni ne vem kaj, ampak seriji sem se pa blazno smejala. :D Ta ang. humor zmaga! Pa tudi tema (4 s hormoni nabiti mulci, vsak je simaptičen “čudak” zase) je taka, da se po moje lahko vsak poistoveti.

 8. alenka pravi:

  Beginnersi so se mene kar dotaknili. mi je bila igralska zasedba res všeč-Plummer in McGregor pa Melanie sem bila res vesela videti spet v ameriškem filmu (ker mi je ful ostala v spominu v Inglourious Basterds), Goran tudi super…pa to da je bil celi čas peso zravn mi je blo ful ok (se mi zdi da ful filmov pozabi na kako žival ki jo v film ufurajo), potem sam vpogled v Oliverja, kako si res lahko od ene preteklosti fu*ked up, v svojem svetu, tak netipičen in super film!4/5

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !