Recenzija: The Descendants

19.01.2012 ob 19:45

null

THE DESCENDANTS

Prečudovit film, eden najboljših lanskega leta, z briljantno predstavo Georgea Clooneyja, ki igra možakarja Matta Kinga, očeta dveh deklic (Shailene Woodley, Amara Miller), ki se mora soočiti s fatalno poškodbo svoje žene, katero bodo morali zdravniki zelo kmalu odklopiti iz naprav za oživljanje. Vrhunska in tenkočutna mešanica drame in komedije, ki gledalca začara že v prvi muti in ga potem elegantno, prepričljivo in načitano pelje skozi dvourno dogajanje, ki mu boste med vsemi lanskimi filmi tudi pri dramaturgiji s težavo našli konkurenco. Režiser Alexander Payne, ki me je nazadnje tako zelo očaral leta 2002 s filmom About Schmidt, svoje delo opravi zares mojstrsko. Na preprost in skrajno učinkovit način, ki ga lahko zavidajo skoraj vsi režiserji zadnjega časa, ki se za tako atmosfero in tempo trudijo na vse pretege, pa jim ne rata. Payneu uspe, povsem spontano in z guštom, pa z ravno pravšnjo mero čustev in humorja. Odličen film, v vseh pogledih, iz vseh zornih kotov. Brez napake, brez enega samega kiksa, brez ene same mini pomanjkljivosti. Vse štima, čisto vse, scenarij, dialogi, igralske kreacije, dinamika, fotografija, glasba, scenografija, ozračje, energija med liki, izbor castinga, postavitev prizorov in karizma. Jp, to, kar so predlani hudo pretirano pripisovali filmu Up in the Air, ima The Descendants, ta filmski biser, ki je v nedeljo povsem upravičeno pobral zlati globus za najboljši film leta in napovedal resen boj tudi na oskarjih. Držim pesti, tudi za scenarij, režijo in seveda za Clooneyja, ki je tak presežek, da sem komaj dihal.

Ocena: 10/10

 

11 komentarjev na “Recenzija: The Descendants”

 1. Andrej pravi:

  Uf, komaj čakam letošnje oskarje. Moj favorit za najboljši film je The tree of life ali pa The Artist in Hugo. Upam, da bo za režijo pokasiral oskarja Malick, za glasbo pa mora zmagati Howard Shore Si pa trenutno ogledujem še druge filme tako, da bom na podelitev pripravljen.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Huga še nisem videl, kje si ga našel?
  Malick nima šans, po moje je zraven le zato, da ne bi kdo očital, da so ga pozabili tako kot na Globusih. Njegov film je izjemen, ampak ostal bo praznih rok sto posto.

 3. Andrej pravi:

  Vem, da bo, ampak si bi ga zaslužil. Oh, pa še kako, še za The thin red line in New world zraven. Genij, pa tak samotar, da se sploh ne pojavlja v javnosti, njegovo ime ne sme biti vključeno v promocijo filma in drugo Pa vedno kroži le ena njegova slika po internetu. Čudno.
  Praznih rok bo ostal tudi Woody Allen, čeprav je Midnight in Paris mojstrovina. Pa Martin Scorsese bo tudi sfrčal mimo, 100%.
  Pa kakorkoli,moj favorit je Malick in pika!

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, sva si različna glede okusa. The Thin red Line je dober, a Vojak Ryan je bil tistega leta zame boljši. The New World pa mi je bil grozno dolgočasen, razvlečen in nezanimiv, pač scenografija in fotografija ter praktično nič filma. Midnight in Paris pa le soliden in čisto nič drugega, po moje si niti nominacije ne zasluži kaj šele zmage.

 5. Andrej pravi:

  Jebat ga, filmi pač, stvar okusa.

  Sicer pa akademiji še vedno zamerim, da lani niso nominirali Christopherja Nolana za najboljšo režijo. Pokasirati bi ga moral mimogrede.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No, tukaj pa bi se lahko bolj strinjala. Nolan si je za Inception brez dvoma zaslužil vsaj nominacijo, če ne že zmago, saj je svoje delo res opravil mojstrsko. Da so raje nominirali brata Coen za dokaj povprečni True Grit je bilo zame hudo bedasto. Pa tudi med filmi, ki so bili bitko za zmago, je bil prav Inception najboljši v bistvu.

 7. Andrej pravi:

  Ja, za ker film pa brata Coen še nista bila nominirana?

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se najde, se najde, recimo The Hudsucker Proxy, The Ladykillers in Intolerable Cruelty.
  Po drugi strani pa je žalostno, da pa niso nominirali njunih res dobrih filmov, no ja, razen za kako minorno kategorijo. Najbolj precenjena njuna nominacija pa je zame A Serious Man.

 9. Maco pravi:

  Res je The Descendants eden boljših filmov z letnico 2011, ki sem si jih ogledal. Nisem pa še videl Huga, Extremely Loud & Incredibly Close.
  Moj favorit je The Artist.

 10. alenka pravi:

  men pa The Descendants ni bil tako všeč. ne me narobe razumet, je dobr film, začetek super, ampak vmes med gledanjem mi film zgubi tisto zanimanje. kaj pa vem..vso to iskanje ženinega ljubimca mi je rahlo kliše. in predvidljivo. in kljub temu, da je predvidljivo ne dovolj dobro narejeno, da bi vseeno rekla da je top! pa spet to, da ko ljudje drug drugega jemljejo za samoumevnega, dokler ni prepozno…ja ja ja…we know! bom kar razočarana če je to top film leta, čeprav me oskarji na žalost vedno bolj spominjajo na evrovizijo:/ sta pa Clooney in Woodleyjeva super odigrala!

 11. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Silver Linings Playbook pravi:

  [...] film, ki so ga povsem zasluženo uvrstili med favorite za Globuse in Oskarje. Letošnji The Descendants, če povem preprosto. Izjemno očarljiva in prepričljiva mešanica drame, komedije in ščepca [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !