Hitra roba

19.01.2012 ob 15:50

MY FIRST MISTER (zda 2001, dramska komedija, r: Christine Lahti, i: Albert Brooks, Leelee Sobieski, Carol Cane, John Goodman, Michael McKean, Mary Kay Place) Lolita brez seksa. My First Mister, prvi pravi režijski poskus igralke Christine Lahti, pove sila očarljivo in zelo posebno zgodbico o prijateljstvu petdesetletnega prodajalca Alberta Brooksa in malce čudaške ter uporniške najstnice Leelee Sobieski. Nič paljenja, le pogledi, pogovori in globoka navezanost dveh sorodnih in osamljenih duš.

Ocena: 6/10

SHRIEK IF YOU KNOW WHAT I DID LAST FRIDAY THE 13 th (zda 2000, komedija, r: John Blanchard, i: Julie Benz, Harley Cross, Majandra Delfino, Simon Rex, Danny Strong, Coolio, Tom Arnold, Tiffani Amber Thiessen) Porazno slaba parodija popularnih grozljivk, ob kateri bi si franšiza Scary Movie zaslužila pet glavnih oskarjev. Le kaj reči o filmu, ki se uro in pol norčuje iz Krika in njegovih derivatov ter med tem ne servira niti enega smešnega prizora. Le to, da ga je lahko sram. In da bi si zaslužil konkretno brco v rit, da si drzne omenjati klasiko Ali je pilot v letalu.

Ocena: 1/10

BONES (zda 2001, grozljivka, r: Ernest Dickerson, i: Snoop Dogg, Pam Grier, Michael T. Weiss, Clifton Powell, Ricky Harris, Bianca Lawson, Khalil Kain) Solidna temnopolta grozljivka, ki v zadnji tretjini grozo po neumnem zamenja s trapastimi fantazijskimi vložki in posebnimi efekti. Snoop Dogg je Jimmy Bones, od mrtvih obujeni zvodniški gangster, mešanica duha in zombija, ki obračuna s svojimi morilci, z ekipo petih izdajalcev, ki so ga spravili pod rušo. To počne v starodavni hiši groze, ki jo hoče skupina prijateljev spremeniti v inovativen disko klub. Režiral je Ernest Dickerson, bivši kamerman Spikea Leeja in avtor filmov Juice ter Surviving the Game, ki se je kot eden redkih črnskih režiserjev potem specializiral za grozljivke.

Ocena: 5/10

SUPERFIRE (zda 2002, r: Steven Quale, i: D.B. Sweeney, Wes Studi, Kate Raison, John Noble, Ellen Math, Craig McLachlan) Backdraft za osnovnošolce. Superfire, dvodelna televizijska serija o reševalcih pred gozdnimi požari, je eden tistih filmov, ki jim nikakor ni jasno, da tv ni veliko platno in da je trud pri posebnih efektih zaman. Skupina v goreči gozd ujetih najstnikov, eden največjih požarov v zgodovini in pilot D. B. Sweeney, ki ga muči mračna preteklost. Na kratko, veliko dima in malo ognja. 

Ocena: 2/10

SOUL SURVIVORS (zda 2001, grozljivka, r: Stephen Carpenter, i: Melissa Sagermiller, Wes Bentley, Casey Affleck, Eliza Dushku, Angela Featherstone, Luke Wilson) Briljantna psihološka srhljivka, ki več kot odlično premeša realnost in fikcijo. Soul Survivors kot za šalo ujame Jakobovo lestev groze, preseže večino današnjih grozljivk in se postavi ob bok Šestemu čutu in Vsiljivcem, morda celo Carrie, najboljši psihološki srhljivki vseh časov. Soul Survivors, malo tudi Rosemaryjin otrok, je zgodba o nesrečni deklini (Melissa Sagermiller), ki v prometni nesreči izgubi fanta (Casey Affleck) in se po hudi operaciji glave spopada s tisočerimi prividi, dvema tipoma, ki jo hočeta umoriti, bivšim fantom (Wes Bentley), prijateljico (Eliza Dushku), ki se zaplete v lezbično razmerje z neko silo čudaško punco (Angela Featherstone), in duhovnikom (Luke Wilson), za katerega se izkaže, da je že zdavnaj mrtev. Srh leta kot za stavo, kamera bega sem in tja, prizori sekajo živce, preobrati, zapleti in razpleti pa se igrajo do onemoglosti. Na kratko, mojstrovina, ki so jo gledalci prezrli tako zelo po krivici, da jih je lahko še zdaj sram.

Ocena: 9/10

THE BIG SCORE a.k.a. JUE QIAO ZHI DUO XING (hong kong 1990, akcijska komedija, r: Jimmy Wong, i: Danny Lee, Shui Man Tung, Joey Wong, Fong Lung, Agnes Aurelio) Zelo gledljiva, na trenutke sila brutalna in ves čas učinkovito zabavna akcijska komedija, kjer se bivši policist in njegov debelušasti kompanjon borita proti nevarnim mafijcem, ki so pohabili njunega prijatelja. Kislina v ustih, prestreljene roke in noge, prebodene oči, posilstvo, umor ženske in otroka ter videokamera, ki celotno dogajanje beleži na trak. Eden najbolj brutalnih prizorov vseh časov, ki ga potem ves čas uspešno blažijo akcijske in komične sekvence dveh možakov, v mafijske vrste infiltriranih Forrestov Gumpov, kjer se prvi spozna na pištole, drugi pa na karte. Na videz blesava in nemogoča kombinacija žanrov kljub temu deluje zelo prepričljivo, kot totalno odfukana recikalaž Stana in Olija.

Ocena: 8/10

SOUL ASSASSIN (zda 2001, akcijska kriminalka, r: Laurence Malkin, i: Skeet Ulrich, Kristy Swanson, Derek de Lint, Rena Owen) Solidna, zelo razgibana, izredno hitra in malce preveč hladna zgodbica o mladeniču (Skeet Ulrich), ki raziskuje umor svoje zaročenke in se zaplete v dvojne igre velike skorumpirane organizacije. Soul Assassin, ki bi mu lahko rekli kar Firma brez Toma Cruisea, je film, ki si zasluži pohvale za svoje izredne montažne prijeme, hitre reze in snemalne kote. In film, ki zaradi svojih tehnikalij na žalost pozabi na dušo, dramaturgijo in ostale nujno potrebne stvari, ki solidne akcijske filme ločijo od zelo dobrih.

Ocena: 5/10

ALONE (anglija, 2001, triler, r: Philip Claydon, i: John Shrapnel, Miriam Margolyes, Laurel Hollman, Isabel Brook, Caroline Carver) Izvrstna in živce parajoča srhljivka ni nič drugega kot filmska verzija videospota Smack My Bitch Up skupine Prodigy, ki vas je s končnim twistom kot veste vrgel na rit. Finta filma Alone tiči v dejstvu, da dogajanje ves čas poteka skozi oči psihopatskega serijskega morilca, ki ga gledalec nikoli ne vidi. Vedno ga samo sliši, spremlja njegova brutalna dejanja, posluša njegove izpovedi pri psihiatru (briljantna Miriam Margolyes), osupne med njegovim spolnim odnosom s prostitutko in gleda njegove v rokavice ovite roke, ki morijo nič hudega sluteče žrtve. Preden jih pokonča s strupeno injekcijo, jih muči, pita s hrano, priveže na posteljo in zdravi svoje otroške travme, ki se jih spominja v flashbackih. Kamera se šokantno in drzno sprehaja po ekranu, kratki in hitri rezi sekajo kot ostra britev, prizori pa gledalca udarjajo naravnost v možgane. Alone je brez dvoma eden najbolj originalnih, spletkarskih, napetih in enkratno izpeljanih trilerjev zadnjih let, o katerem lahko v Hollywoodu samo sanjajo.

Ocena: 9/10

KUNG POW: ENTER THE FIST (zda 2002, komedija, r: Steve Oedekerk, i: Steve Oedekerk, Fei Lung, Leo Lee, Ling Ling Tse, Chia Lou Chen, Chi Ma) Prva zares prava kung fu parodja, ki jo je iz filma Tiger & Crane Fist, hongkongške karate klasike iz leta 1976, naredil Steve Oedekerk, avtor filmov Ace Ventura: When Nature Calls in Nothing To Lose, scenarist komedij The Nutty Professor in Patch Adams ter tip, ki je pomagal pisati štose za tv norčijo In Living Color. Steve Oedekerk je v roke vzel staro hongkongško kung fu pretepačino, pobral originalne dialoge, dodal svoje čvekanje in nekaj novih prizorčkov, si privoščil čisto vse klišeje številnih tretjerazrednih pretepaških karate bedarij iz sedemdesetih in osemdesetih ter se računalniško vgradil v skoraj vse sekvence originalnega filma, kjer mu družbo seveda delajo izvirni igralci. Nekaj podobnega smo videli tudi pri komediji A Man Called Rainbo, kjer so avtorji pod lupo vzeli Stalloneov film Rebel iz leta 1976 in ga z novimi dialogi in dodanimi scenami spremenili v parodijo, pa tudi pri filmu What’s Up Tiger Lilly Woody Allena. Pretepaške akcije trgajo gate, sekvenca s kravo je klasika, vse ostalo pa nekako ostane nekje vmes, nekje med zadetkom v polno in zadetkom v prazno. Ne glede na to pa je Oedekerku uspelo posneti parodijo, ki kljub dejstvu, da je žanr že nekaj časa v hudi krizi, na dokaj originalen način zabava gledalce in se izogne stereotipom premnogih dosti slabših parodij.

Ocena: 6/10

13 GHOSTS (zda 2001, grozljivka, r: Steve Beck, i: Tony Shalhoub, Shannon Elizabeth, Matthew Lillard, F. Murray Abraham, Rah Digga, Embet Davidtz) 13 Ghosts ima vse tisto, kar je manjkalo filmoma The Haunting in House on Haunted Hill, zato je škoda, da na koncu dovoli blesavo nadvlado posebnih ekektov, ki zasenčijo napetost in psihološko grozo. 13 Ghosts, visokoproračunski in z izrednimi posebnimi efekti nafilani rimejk istoimenskega filma iz leta 1960, je zgodba o družini, ki se naseli v s tehnikalijami nabito hišo, kjer se v kletnih prostorih skrivajo krvoločni duhovi, ujete duše, ki jim je svobodo vzel genialni znanstvenik F. Murray Abraham. Šov groze, terorja in brutalno krvavih sekvenc se prične, duhove lahko vidijo samo tisti, ki si nataknejo posebna očala, prizor, kjer steklena vrata na pol presekajo nekega tipa, pa je brez dvoma klasika modernih grozljivk.

Ocena: 5/10

STORYTELLING (zda 2001, črna komedija, r: Todd Solondz, i: Selma Blair, John Goodman, Paul Giamatti, Julie Hagerty, Leo Fitzpatrick, Mark Webber, Xander Berkeley) Todd Solondz, režiser pedofilske komedije Happiness, se je vrnil s filmom, kjer dekleta seksajo z invalidi in orjaškimi črnci, ter filmom, kjer prodajalci čevljev snemajo dokumentarce o homoseksualno naravnanih najstnikih. Todd Solondz je gotovo eden najbolj kontroverznih in originalnih ameriških režiserjev, ki se v svojih filmih ves čas loteva skrajno neokusnih tem in jih za razliko od bratov Farrelly prikazuje na zelo realističen ter sila življenjski način. Pa naj si gre za pedofila, ki nadleguje sinove prijatelje, za tipa, ki onanira po telefonu, za drobno mladenko, ki jo od grobo vzame njen črnski učitelj, in za najstnika, ki dovoli fafanje svojemu najboljšemu prijatelju. Dve zgodbi, resnična in neresnična, edinstven pristop k prikazovanju dogajanja in eden tistih filmov, kjer se smejimo rečem, katerim se ne bi smeli.

Ocena: 7/10

BIRTHDAY GIRL (zda/anglija 2001, kriminalna komedija, r: Jez Butterworth, i: Ben Chaplin, Nicole Kidman, Vincent Cassel, Mathieu Kassovitz) Če je hotela Nicole Kidman po visokoproračunskih hollywoodskih produkcijah zaigrati v majhnem nepomembnem filmčku, bi lahko zagotovo izbrala boljši material. Nicole Kidman je Sofija, prevarantska Rusinja, Ninočka v lisičji preobleki, ki pride v Ameriko, omreži nič hudega slutečega bančnega uslužbenca Bena Chaplina, čez nekaj časa s seboj pripelje še dva kvazi sorodnika (Vincet Cassel, Mathieu Kassovitz), izvede prevaro stoletja in potem ugotovi, da se je zaljubila. Prav imate, Birthday Girl je zelo bleda, razvlečena in premalo zabavna kopija filma Reindeer Games, kjer je vse skupaj na veliko boljši način počela Charlize Theron.

Ocena: 3/10

GABRIELA (zda 2002, romantična komedija, r: Vincet Jay Miller, i: Jaime Gomez, Seidy Lopez, Zach Galligan, Troy Winbush, Stacy Haiduk) Simpatični Jamie Gomez, vzgojitelj v domu za duševno prizadete, se do ušes zaljubi v novo sodelavko Gabrielo, ki se bo zelo kmalu poročila s svojim izbrancem (Zack Galligan). Prikupna, preprosta in malce preveč povprečna romantična zgodbica, ki jo odlikuje dejstvo, da popolnoma neznana glavna igralca pričarata dober kanček realnosti in spontanosti.

Ocena: 5/10

OUT COLD (zda 2001, komedija, r: Brendan in Emmett Malloy, i: Jason London, Lee Majors, Willie Garson, Zach Galifianakis, David Koechner, Flex Alexander, A.J. Cox, Victoria Silvstedt, Caroline Dhavernas) Ne boste verjeli, toda tale zelo zabavna zimska komedija je v bistvu rimejk znamenite Casablance. Out Cold se dogaja na Aljaski, kjer skupina mladeničev skrbi za redke turiste in se ponoči zabava z bordanjem in popivanjem. Stvari na glavo obrne bogati Lee Majors, ki želi simpatično zimsko postojanko spremeniti v mondeni turistični center in odpustiti staro ekipo. Za ljubezenske težave poskrbita njegovi dve hčeri, zajčica Victoria Silvstedt in Caroline Dhavernas, ki je pred časom zlomila srce Jasonu Londonu, lokalnemu frajerju in mojstru bordanja. Jason in Caroline tako postaneta Rick in Elsa, ki bosta namesto Pariza za vedno imela Mehiko, njegovi prijatelji se med tem uspešno zabavajo, Lee Majors izgublja živce, gledalci pa dobijo zares učinkovito in ves čas sproščujoče smešno komedijo za mrzle dni.

Ocena: 7/10

GLITTER (zda 2001, drama, r: Vondie Curtis Hall, i: Mariah Carey, Max Beesley, Da Brat, Tia Texada, Valarie Pettiford, Ann Magnuson, Dorian Harewood, Eric Benet) Roko na srce, Glitter, zloglasni filmski debi Mariah Carey, sploh ni tako zelo slab kot so trdili vsi, ki so ga uspeli videti. Mariah Carey, ki se je tik pred premiero znašla v umobolnici in se iz superzvezdnice čez noč spremenila v banano, v filmu Glitter igra samo sebe, kar so jih očitno zamerili celo njeni največji oboževalci. Zgodba dekleta, ki se zelo hitro prebije na vrh glasbenih lestvic in se medtem ubada z ljubezenskimi težavami, resda ni prav nič posebnega, toda to ne pomeni, da gre za najslabši in najbolj bedast glasbeni film, ki bi si zaslužil tako ostre kritike in norčevanje. Glitter je verjetno tako zelo propadel zato, ker je pred njim propadla že Mariah Carey, kar pomeni, da ji je folk škodoželjno obrnili hrbet in jo sesul do konca.

Ocena: 4/10

ANNIE (zda 1999, mjuzikl, r: Rob Marshall, i. Alicia Morton, Kathy Bates, Alan Cumming, Audra McDonald, Victor Garber) Malce preveč hladna tv inačica znamenite Annie, ki jo je na velika platna že leta 1982 prenesel John Huston. Zgodbico poznate, pesmice tudi, majhno rdečelaso deklico brez staršev, ki jo je posvojil bogati poslovnež, ravno tako, zato ostane le film za sproščujoče in neobremenjeno nedeljsko popoldne, kjer bo treba pozabiti na kvaliteto.

Ocena: 4/10

NOVOCAINE (zda 2001, komični triler, r: David Atkins, i: Steve Martin, Helena Bonham Carter, Laura Dern, Elias Koteas, Scott Caan, Keith David, Kevin Bacon) Zobozdravnik Steve Martin si privošči vročo z noč z narkomansko Heleno Bonham Carter in se zaplete v vrsto sila nevarnih situacij, ki ga na koncu pripeljejo celo do umora. Zelo dobra, prepričljivo odigrana in ravno prav zapletena mešanica komedije in trilerja, ki nam pove, da so v življenju moškega najbolj pomembni njegovi zobje. Steve Martin je kul, Laura Dern in Kevin Bacon pa trgata gate.

Ocena: 8/10

THE MISTS OF AVALON (zda 2001, avanturistična drama, r: Uli Edel, i: Julianna Margulies, Anjelica Huston, Joan Allen, Samantha Mathis, Carolina Goodal, Michael Vartan, Edward Atterton, Michael Byrne, Hans Matheson, Mark Lewis Jones, Clive Russel) Prva zares prava inačica legende o kralju Arturju (Edward Atterton), ki so jo za dvajset milijonov dolarjev več kot odlično prenesli v triurni televizijski spektakel, do vrha napolnjen z izvrstnimi igralskimi kreacijami. Pozabite na filme, na zgodbe, na pravljice vaših babic in na zgodovinske vire. Pred vami je povsem nova, sveža in inovativna pripoved o kralju Arturju, princu Lancelotu (Michael Vartan), čarovniku Merlinu (Michael Byrne), vitezih okrogle mize in gospodični Guinevere (Samantha Mathis). Pripoved, ki nam jo servira mladenka Morgaine (Julianna Margulies), Arthurjeva sestra, dobra vila in nesrečna mati njegovega incestoidnega otroka, Dartha Vaderja srednjega veka. Boji za ohranitev mističnega Avalona, nenehni vdori razjarjenih Saksoncev, trojček, ki ga uprizorijo Artur, Lancelot in gospodična Guinevere, zlobna teta Morgause (Joan Allen), ki ves čas rovari proti njej in kuje peklenski načrt z Arturjevim sinom, senilni Merlin in vztrajna teta Viviane (Anjelica Huston), dama iz jezera, ki bi naredila vse, da bi ohranila Avalon. Poanta je na dlani, avalonska boginja ni bila nič drugega kot devica Marija, le da je znala čarati in da ni rodila Jezusa.

Ocena: 8/10

SPEAKING OF SEX (zda 2001, komedija, r: John McNaughton, i: James Spader, Lara Flynn Boyle, Melora Walters, Jay Mohr, Bill Murray, Catherine O’Hara) Zelo simpatična in zabavna seksualna farsa. Psihiatra James Spader in Lara Flynn Boyle pomagata zakoncema Jayju Mohru in Melori Walters, ki se nista med rjuhe zakadila že dve leti, saj njegov »gospod happy« že nekaj časa štrajka. Stvari se zapletejo, ko si James Spader, njegovemu tičku je ime »gospod majestic«, z Meloro Walters privošči seks v dvigalu, kar privede do dvajset milijonske tožbe, ki jo vodita prekaljena odvetnika Catherine O’ Hara in Bill Murray. Prizor, kjer Melora Walters razlaga vse potankosti seksa v dvigalu, seka v polno, vse ostalo pa prav tako teče tekoče, gledljivo in ravno prav neumno.

Ocena: 7/10

THE LADIES MAN (zda 2000, komedija, r: Reginald Hudlin, i: Tim Meadows, Karyn Parsons, Billy Dee Williams, John Witherspoon, Lee Evans, Will Ferell, Eugene Levy, Tamala Jones, Tiffani Amber Thiessen,Julianne Moore) Zabavna zgodba o največjem babjeku vseh časov, ki na koncu le najde svojo ljubezen. Tim Meadows (znanec iz šova Saturday Night Live) je babjek, črni Casanova, afro Don Juan, jebeni plejer, ki vsak dan zamenja žensko, seksa kot nor in na lokalnem radiu zmaguje s svojim erotičnim talk showom, kjer ženskam razlaga pomen analnega seksa. Ko ga vržejo z etra in zaide v hude denarne težave, začne iskati avtorico ljubezenskega pisma, ki mu obljublja lagodno življenje. Za petami so mu razjarjeni možje (vodi jih na rokoborbo usekani Will Ferrell), prevaranci z rogovi, veš čas pa ga pridno podpira prijateljica (igra jo Karyn Parsons, znamenita Hilary serije The Fresh Prince of Bel Air), ki jo valjanje med rjuhami ne zanima. Na trenutke zelo smešna in kljub temu premalo kvalitetna komedija.

Ocena: 5/10

THE PHANTOM (zda 1996, avantura, r: Simon Wincer, i: Billy Zane, Catherine Zeta Jones, Kristy Swanson, Treat Williams, James Remar, Cary Hiroyuki Tagawa, Casey Siemaszko, Samantha Eggar) Eden najslabših filmov devetdesetih. Billy Zane kot Fantom, skrivnostni črni jezdec, ki se v tridesetih letih prejšnjega stoletja zoperstavi pohlepnemu poslovnežu Treatu Williamsu, ki želi s pomočjo treh čarobnih lobanj zavladati svetu. Dajte no, to ne bi bilo smešno niti v parodiji Fantoma, kaj šele zvestim oboževalcem stripa. Ni kaj, Fantom je film, ki mu ne bi nasedli niti dojenčki.

Ocena: 1/10

IRIS (anglija 2001, r: Richard Eyre, i: Judi Dench, Jim Broadbent, Kate Winslet, Hugh Bonneville, Penelope Wilton) Tenkočutna biografija znamenite angleške pisateljice Iris Murdoch. Iris Murdoch, ki jo je leta 1999 pri osemdesetih pokopala Alzheimerjeva bolezen, je brez dvoma ena izmed najbolj znanih pisateljic povojne generacije, v kar vas bodo prepričali romani Pod mrežo, Beg pred zapeljivcem, Grad iz peska, Odsekana glava, Samorog, Prijazno in dobro, Naključni mož, Beseda otrok in recimo Morje morje. In samo tako velika umetnica si lahko privošči, da jo v različnim časovnih obdobjih v istem filmu igrata kar dve veliki igralki, Judi Dench in Kate Winslet, ki sta sneli nominaciji za oscarja, ki pa jima ga je na koncu speljal izvrstni Jim Broadbent, njun filmski mož John Bayley. Gledati Judi Dench, ki igra žensko, katero začne napadati Alzheimerjeva bolezen, je vsekakor neponovljivo filmsko doživetje, kot gledati Kate Winslet, ki se zaljubi v plešastega očalarja (v mladih letih ga igra Hugh Bonneville) in mu vzame nedolžnost. Iris je film, ki ga odlikuje briljantna igralska zasedba, pravcati biser, mala žepna klasika, ki bi se jo morali na pamet naučiti vsi bodoči filmski delavci.

Ocena: 8/10

DAGON (španija 2001, grozljivka, r: Stuart Gordon, i: Ezra Gordon, Raquel Merono, Francisco Rabal, Macarena Gomez, Brendan Price) Zaljubljeni par pride v mesto, kjer se vsi ljudje počasi spreminjajo v ribe. Dagon, ki so ga tako ali drugače pacali celih petnajst let in ga na koncu zaupali kultnemu režiserju Stuartu Gordonu, avtorju klasike Re-Animator, je nastal po romanu vedno nenavadnega pisatelja Howarda Phillipsa Lovecrafta, katerega starši so končali v umobolnici. In samo človek, katerega starši so končali v umobolnici, si lahko izmisli zgodbo o moškemu (Ezra Gordon) in ženski (Raquel Merono), ki po brodolomu naletita na mutantske stvore, krvoločno mešanico rib in ljudi, ki so si zaželeli živeti v morju, kjer domuje njihov bog Dagon. Sprva zanimivo, srhljivo in napeto, potem pa malce pretirano in bedasto. Pa vendar, le kje bi lahko videli morsko sireno, ki si želi seksa z navadnim moškim, če ne ravno v filmu Stuarta Gordona, nastalem po romanu Howarda Phillipsa Lovecrafta.

Ocena: 5/10

QUEEN OF THE DAMNED (zda 2002, grozljivka, r: Michael Rymer, i: Stuart Townsend, Aaliyah, Marguerite Moreau, Lena Olin, Vincent Perez) Porazno nadaljevanje Intervjuja z vampirjem, kjer je pokojna Aaliyah prepričana, da se mater vseh vampirjev igra kot v videospotu, kjer migaš z boki in poziraš v drznem stajlingu. Lestat, ki ga grozno slabo igra Stuart Townsend, kot rock zvezdnik, ki javno prizna svoj vampirizem in si nakoplje sovraštvo ostalih vampirjev. Ne ga srat, to je tako blesavo, da bi morala Anne Rice, avtorica Intervjuja z vampirjem, počiti od jeze. Tom Cruise je hvala bogu rekel ne, Aaliyah pa je bila pač prepričana, da ji bo vloga divje vampirke prinesla večno slavo. Kot veste je med snemanjem umrla, njen glas pa je moral dublirati brat Rashad Haughton.

Ocena: 2/10

TREED MURRAY (kanada, 2001, dramski triler, r: William Phillips, i: David Hewlett, Aaron Ashmore, Cle Bennett, Kevin Duhaney, Jessica Greco, Carter Hayden) Poslovnež, drevo in skupina nasilnih mulcev. Treed Murray je brez dvoma eden najbolj originalnih filmov zadnji let, saj za tekoč in brezhiben potek svoje zgodbe ne potrebuje ničesar drugega kot poslovneža, pet mulcev in drevo, kamor se poslovnež skrije, da bi se rešil pred batinami. Psihološka igra mačk in ene miši, stopnjevanje napetosti, tuhtanje za čim bolj učinkovito rešitev ter skakanje na drevo in nazaj. Preprosto, učinkovito, inovativno in kot celota vendarle malce premalo dodelano, da bi gledalec zagreto pozornost pokazal skozi cel film.

Ocena: 6/10

THE AFFAIR OF THE NECKLACE (zda 2001, drama, r: Charles Shyer, i: Hillary Swank, Jonathan Price, Simon Baker, Christopher Walken, Adrian Brody, Brian Cox, Joely Richardson) Dolgočasna, raztegnjena in nezanimiva zgodba o grofici Jeanne Renyde Valois (Hillary Swank), ki je lastnoročno ogrozila vladavino francoskega kardinala (Jonathan Price) in pripomogla k padcu cesarice Marije Antonete (Joely Richardson). Resnico bomo pustili zgodovinarjem in se vprašali le, kako je mogoče, da je tako intrigantna in pogumna grofica dobila tako bled in neinteresanten filmski izdelek, kjer celo prekrasna biserna ogrlica iz naslova izgleda kot kičast ponaredek.

Ocena: 2/10

LIFE AS A HOUSE (zda 2001, drama, r: Irwin Winkler, i: Kevin Kline, Kristin Scott Thomas, Hyden Christensen, Mary Steenburgen, Jena Malone, Scott Bakula) Čudovita in žalostna zgodbica o družini, ki jo reši gradnja nove hišice. »Moje življenje je kot hiša,« pravi Kevin Kline, ločeni arhitekt v krizi srednjih let, ki se hoče štiri mesece pred smrtjo znova spoprijateljiti s svojim problematičnim sinom (Hyden Christensen), zakopati bojno sekiro s svojo bivšo ženo (Kristin Scott Thomas), razčistiti s svojo mračno preteklostjo in končno zgraditi dolgo načrtovano hišico. Kot pravljica brez pravljičnih bitij, in film, ob katerem bodo jokali tudi največji veseljaki.

Ocena: 8/10

A WALK TO REMEMBER (zda 2002, drama, r: Adam Shankman, i: Shane West, Mandy Moore, Peter Coyote, Daryl Hannah) Najstniška inačica uspešnice Love Story, kjer je Shane West Ryan O’Neal, pop pevka Mandy Moore pa Ali MacGraw. A Walk To Remember, sicer film, ki je V Ameriki butnil zelo solidnih 41 milijončkov, se začne kot zoprno klišejska štorija o najbolj popularnem tipu na šoli, ki se na zgražanje vseh zaljubi v grdo račko, punco, ki je ne bi pogledal niti DJ Qualls. Potem pa se učinkovito spremeni v tragično romanco po vzoru klasike Love Story, pozabi na klišeje najstniških filmov in do konca steče tako kot je treba.

Ocena: 6/10

THE BELIEVER (zda 2001, drama, r: Henry Bean, i: Ryan Gosling, Summer Phoenix, Theresa Russell, Billy Zane) Resnična zgodba o nasilnem Židovskem mladeniču (Ryan Gosling), ki postane naci in ga potem udari občutek krive. The Believer je film, ki mu manjka vse tisto, kar je imel American History X, torej le film, ki zaman lovi kvaliteto in nauk, da Žid za vedno ostane Žid.

Ocena: 3/10

GOSSIP (zda 2000, komični dramski triler, r: Davis Guggenheim, i: James Marsden, Lena Headey, Norman Reedus, Kate Hudson, Edward James Olmos, Eric Bogosian, Joshua Jackson) Kaj vse lahko povzročijo govorice, vsem priljubljeni rumeni trački, ki jim na koncu verjamejo celo tisti, o katerih teče kleveta. Zelo dobra, prepričljiva, ravno prav rumena in učinkovita zgodbica o treh prijateljih (Marsden, Headey, Reedus), študentih novinarstva, ki si izmislijo kleveto, lažno posilstvo zapete kolegice Kate Hudson, ki naj bi jo na nekem žuru zlorabil njej fant Joshua Jackson. Zamisel steče kot namazana, kleveta se uspešno prenaša iz ušes v ušesa, ko doseže vrelišče, pa se obrne proti tistim, ki so si jo izmislili. Gossip je film o tem, da se vsi trači slej kot prej vrnejo na mesto zločina.

Ocena: 8/10

WISHCRAFT (zda 2001, grozljivka, r: Danny Graves, i: Michael Weston, Alexandra Holden, Huntley Ritter, Meat Loaf, Zelda Rubinstein, A.J. Buckley, Austin Pendleton) Kaj se zgodi, če nam starodavni bikov penis izpolni tri želje? Zelo gledljiva, na trenutke izredno srhljiva in s pravšnjo mero oslarij napolnjena grozljivka o mladeniču, ki po pošti dobi starodavni bikov penis, s pomočjo katerega ulovi najlepše dekle na šoli. Pravljico zmotijo izredno brutalni umori, ki dosežejo vrhunec v prizoru, ko morilec svojo žrtev do vratu zakoplje v zemljo in njeno glavo zamenja za kegelj.

Ocena: 8/10

KISSING JESSICA STEIN (zda 2001, komična drama, r: Charles Herman Wurmfeld, i: Jennifer Westfeld, Heather Jurgenson, Scott Cohen, Tovah Feldshah) Gledljiva lezbična romanca, kjer spolnost nadomestijo simpatični prizori. Jennifer Westfeld in Heather Jurgenson sta ženski, ki se zapleteta v lezbično romanco, čeprav tega ne upata priznati niti sebi, kaj šele komu drugemu. Najprej se samo poljubljata, potem pa se le skočita še med rjuhe. Ko romanco obesita na velik zvon, zaživita pravo partnersko življenje, ki pa se zaplete zaradi dejstva, da ena hoče le romantiko, druga pa romantiko in seks. Kissing Jessica Stein je brez dvoma film, ki bi ga morale videti vse lezbijke, saj dobijo zares dobre informacije iz prve roke.

Ocena: 6/10

THE HOUSE NEXT DOOR (zda 2002, triler, r: Joey Travolta, i: A.J.Cook, James Russo, Sean Young, Theressa Russell, Frederic Forrest, Matthew Harrison) Rutinski triler o slabih medsosedskih odnosih. Še en film o na videz prijaznih sosedih, ki se počasi spremenijo v nevarne psihopate. Povedano drugače, mlada A.J.Cook, ki jo je mož za štirinajst dni pustil samo, je prepričana, da je njen patriotski sosed James Russo umoril svojo ženo Theresso Russell. Igra se prične, klišeji pa lijejo kot iz škafa.

Ocena: 2/10

TAKEDOWN (zda 2000, triler, r: Joe Chappelle, i: Skeet Ulrich, Russell Wong, Christopher McDonald, Tom Berenger, Angela Featherstone, Master P, Amanda Peet, Jeremy Sisto) Padec Kevina Mitnicka (Skeet Ulrich), najbolj zloglasnega ameriškega hekerja. Kevin Mitnick je bil kot Billy the Kid, le da je streljal z možgani in s svojimi računalniškimi sposobnostmi delal prave čudeže, zmedo in reči, ki so bile seveda kaznive, saj je kot za šalo vdiral v najbolj varovane ameriške sisteme. Ko so ga ujeli, je pobegnil, ko so ga izsledili, pa jih je prinesel okoli. In tip je bil dejansko kot Billy the Kid, saj so o njem krožile številne govorice, kar mu je dvigovalo slavo in ga za vedno zapisalo v tako imenovano računalniško zgodovino. Na prste mu je stopil japonski ekspert Tsutomu Shimomura (Russell Wong), nekakšen Pat Garrett moderne dobe, gospodič, ki ni mogel verjeti, da mu je Mitnick čez noč zrušil nek genialno sprogramirani varovalni sistem. Kevin Mitnick je bil šovmen, ki se je požvižgal na keš, torej hekerski Robin Hood, kateremu je bil važen samo užitek. Film zaradi zapletov okoli zaslug za scenarij, ki ga je pomagal spisati celo sam Tsutomu Shimomura, ni štartal na ameriških velikih platnih, kar je po mnenju Mitnickovih oboževalcev več kot odlično, saj ni imel njihov idol prav nobene besede pri nastanku in poteku same zgodbe. Takedown je torej še en zelo soliden, tekoč, zanimiv in gledljiv hekerski film, ki v istem času posneto skrpucalo Antitrust pošlje v čas pred Kristusovim rojstvom. Mitnicka so leta 1998 strpali v zapor,v času tega filma je že bil na pogojnem izpustu, leta 2008 pa je kot veste predaval tudi v Sloveniji.

Ocena: 6/10

BARE WITNESS (zda 2001, erotični triler, r: Kelley Cauthern, i: Daniel Bladwin, Angie Everhart, Catalina Larranga, Mark Silverstein, Evan MacKenzie, Joe Constanza) Tretjerazredna produkcija, četrtorazredne igralske kreacije, petorazredna dramaturgija. Bare Witness, zgodba o kriminalcu (Evan MacKenzie), ki pri bivši prostitutki Angie Everhart (rdečelasa manekenka, ki je tako ali drugače hodila s Kevinom Costnerjem, Jackom Nicholsonom, Sylvestrom Stalloneom in princem Albertom) išče video kaseto, na kateri plačani morilec (Mark Silverstein) seksa z njeno kolegico (Catalina Larranga), kar nikakor ni dobro, saj se je na trak posnel tudi načrt za umor senatorke, je eden tistih filmov, ki misli, da bo golota rešila oslovske ter skrajno nekvalitetne pizdarije, ki jih tokrat kar mrgoli.

Ocena: 2/10

HAPPY CAMPERS (zda 2001, komedija, r: Daniel Waters, i: Brad Renfro, Dominique Swan, Keran Malicki Sanchez, Emily Bergl, Jordan Bridges, James King) Dolgočasna in premalo atraktivna mladinska štorija, kjer najstniki v kampu namesto psihopatskega morilca z masko srečajo smisel življenja. Skupina takšnih in drugačnih študentov se prijavi za vzgojitelje v otroškem kampu in ugotovi, da delo sploh ni tako patetično in dolgočasno, marveč poučno, produktivno in sila koristno. No ja, le zakaj to niso mogli ugotoviti doma, glede na to, da so tako ali tako ves čas tičali skupaj.

Ocena: 3/10

WARLOCK (zda 1991, grozljivka, r: Steve Miner, i: Julian Sands, Lori Singer, Richard E. Grant, Mary Woronov, Kevin O. Brien) Zlobni čarovnik (Sands) pobegne tristo let v prihodnost, da bi hudiču pomagal zavladati svetu. Že za leto 1991 pretirano cenena, tu in tam resda zabavna in s poraznimi efekti našemljena grozljivka režiserja drugega in tretjega Petka trinajstega. Julian Sands nima pojma kaj bi rad, Richard E. Grant se gre akcijskega junaka, Lori Singer pa nam več kot uspešno pokaže zakaj je šla njena kariera po zlu. Vem, da ima tale film precej fanov, toda mene ni bilo nikoli med njimi.

Ocena: 3/10

THE DISCIPLES (zda 1999, akcija, r: Kirk Wong, i: Ice T, Erin Daniels, Will Yun Lee, Eva Mendes, Greg Lauren) Ekipa profesionalcev, ki jih vodi Ice T, mora varovati baseball zvezdnika, da mu ne bi plačanci Fidela Castra odrezali roke. Presenetljivo dobro posnet rutinski tv izdelek, ki ga je avtor frajerskega filma The Big Hit zrežiral tako, da bi si morda zaslužil celo velika platna.

Ocena: 6/10

THE ODD COUPLE II (zda 1998, komedija, r: Howard Deutch, i: Jack Lemmon, Walter Matthau, Christine Baranski, Jean Smart, Jonathan Silverman, Jay O. Sanders, Lisa Waltz) Uspešno in nič manj zabavno nadaljevanje originalna iz leta 1968. Oscar in Felix jo mahneta na poroko svojih otrok, med potjo doživita vrsto zanimivih prigod in nam servirata vsaj tisoč različnih noro smešnih ter učinkovitih enovrstičnic. Okej, med letoma 1968 in 1998 smo resda dvakrat dobili Stare sablje, toda  Jack in Walter sta igralca, ki se jih človek ne more naveličati, še posebej, če gre za njun zadnji skupni projekt.

Ocena: 8/10

THE OUT OF TOWNERS (zda 1999, komedija, r: Sam Weisman, i: Steve Martin, Goldie Hawn, John Cleese, Mark McKinney) To, kar sta leta 1970 počela Jack Lemmon in Sandy Dennis, počneta sedaj Steve Martin in Goldie Hawn. Steve Martin si zadnja leta tako kot Eddie Murphy kariero rešuje z reciklažami starih uspešnic, zaradi svoje izredne simpatičnosti pa kljub temu nekako sfura tudi povprečen film. V filmu Housesitter sta se z Goldie delala, da sta poročena, sedaj pa se delata, da igrata v filmu Sam doma 2. Stvar je jasna, New York je mesto, kjer gre vse narobe.

Ocena: 5/10

SCREWED (zda 2000, komedija, r: Scott Alexander in Larry Karaszewski, i: Norm McDonald, David Chappelle, Danny DeVito, Elaine Stritch, Daniel Benzali, Sherman Hemsley, Sarah Silverman) Nedolžna ugrabitev psička se spremeni v medijsko odmevno farso. Služabnik (igra ga skrajno zoprni zelenec Norm McDonald) inscenira lastno ugrabitev, da bi od svoje delodajalke Elaine Stritch dobil pet milijonov dolarjev, potem pa mu gre vse narobe. Premalo prepričljiva komedija, ki sta jo zrežirala scenarista filmov Ed Wood in The People vs. Larry Flynt. Plus Danny DeVito, ki igra pogrebnika in ukrade šov.

Ocena: 3/10

HAMLET (anglija 1996, drama, r: Kenneth Branagh, i: Kenneth Branagh, Julie Christie, Kate Winslet, Derek Jacobi, Jack Lemmon, Robin Williams, Billy Crystal, Rufus Sewell, Brian Blessed, Richard Briers, Gerard Depardieu, Charlton Heston, Rosemary Harris, Charlton Heston, Richard Attenborough, John Gielgud, Rowena King) Dolgočasna, štiri ure dolga, doslej najdaljša in samo zadnje pol ure dovolj gledljiva ekranizacija znamenitega Hamleta, ki jo rešuje samo fenomenalni Kenneth Branagh, edina prava reinkarnacija Laurencea Olivierja. Derek Jacobi je Klavdij. Julie Christie je Gertruda. Kate Winslet je Ofelija. Vsi trije streljajo v temo. Tako kot preveč razvlečena in pretirano neobičajna zgodba, ki jo je Branagh nekako neuspešno prestavil v devetnajsto stoletje in nekaj stranskih vlogic, tako kot v dosti boljšem Much Ado Abouth Nothing, zaupal celo hollywoodskim zvezdnikom.

Ocena: 4/10

SNOW WHITE (zda 1997, grozljivka, r: Michael Cohn, i: Sigourney Weaver, Sam Neill, Gil Bellows, Monica Keena, David Conrad) Sneguljčica kot Slika Doriana Graya. Pravljica o Sneguljčici (Keena), kjer mačeha (Weaver) seksa z lovcem in kraljevičem, ki ljubi Sneguljčico, kjer se Sneguljčica zaljubi v enega izmed palčkov (Bellows), ki sploh ni palček, ampak navaden rudar, in kjer mačeha seksa s kraljem (Sam Neill), je vsekakor originalna in nekaj posebnega, toda to ne pomeni, da ji bomo peli hvalnice, saj ne glede na vse še vedno izgleda kot Sneguljčica bratov Grimm, ki sta nekaj strani pač napisala v pijanem stanju, ali še boljše, ko sta brala Sliko Doriana Grayja.

Ocena: 4/10

SURVIVING PICASSO (zda 1996, drama, r: James Ivory, i: Anthony Hopkins, Natascha McElhone, Julianne Moore, Joss Ackland, Joan Plowright, Diane Venora, Bob Peck, Jane Lapotaire) Dolgčas, ki ne bi bil všeč niti Picassu. Pablo Picasso (Hopkins), največji slikar med bleferji in največji blefer med slikarji, je bil brez dvoma največja slikarska zvezda vseh časov, zato ni čudno, da si je lahko še pri sedemdesetih privoščil številne mlade ženske, ki jih je navduševal s svojim smislom za visoko umetnost. Bledo, razvlečeno, premalo zanimivo in pogumna debitantka Natascha McElhone.

Ocena: 3/10

LIVIN’ FOR LOVE: THE NATALIE COLE STORY (zda 2000, drama, r: Robert Townsend, i: Theresa Randle, Natalie Cole, Diahann Carroll, James McDaniel) Solidna in brez olepševanja narejena biografija Natalie Cole, hčerke nepozabnega Nata. Natalie Cole ni hotela biti zvezda, zato je raje žrla mamila in popivala s prijatelji. Ko so jo imeli dovolj, so jo vtaknili v bolnico, ko je ugotovila, da ima sama vsega dovolj, pa je s svojim pokojnim očetom zapela duet in se končno zapisala v zgodovino. Najprej jo igra Theresa Randle, potem pa jo začne kar naenkrat igrati sama Natalie Cole, kar je blesavo, neprepričljivo in ošabno.

Ocena: 4/10

SEDUCED AND BETRAYED (zda 1995, triler, r: Felix Enriquez Alcala, i: David Charvet, Susan Lucci, Gabrielle Carteris, Mary Ellen Trainor, Peter Donat) Petdesetletna Susan Lucci se zaljubi v triindvajsetletnega in poročenega Davida Charveta iz serije Baywatch. Še ena nepotrebna zgodbica o ljubezni med starejšo žensko in mlajšim moškim, ki se konča na še bolj nepotreben, grozljivo klišejski in za lase privlečen način.

Ocena: 2/10

CHAMPIONS (zda 1998, akcija, r: Peter Gathings Bunche, i: Louis Mandylor, Ken Shamrock, Danny Trejo, Lee Reherman) Bleda kopija Kickboxerja se spremeni v še bolj bledo kopijo vseh najslabših borilno akcijskih filmov vseh časov. Louis Mandylor misli, da je Jean Claude Van Damme, zato jo mahne na prepovedani smrtonosni turnir, da bi maščeval bratovo smrt, Danny Trejo iz Desperada, pa igra tako slabo, da človek pomisli, da je slovenski igralec.

Ocena: 1/10

THE BARBER OF SIBERIA (rusija 1998, drama, r: Nikita Mikhalkov, i: Julia Ormond, Oleg Menshikov, Richard Harris) Zgodba o starcu (Harris), ki zgradi tehnično dovršeno mašino za sekanje drevja. Zgodba o mladenki (Ormond), ki se v Rusiji zaljubi v vojaka (Menshikov), katerega potem izženejo v Sibirijo. In zgodba o tipu, ki obožuje Mozarta in si noče sneti plinske maske. Sibirski brivec je lep dokaz, da evropska produkcija ne sme ustvarjati dragih, za 35 milijonov posnetih celovečercev, saj so ti potem polni bedarij, dolgčasa in potrate sicer dobrih ter karizmatičnih zvezdnikov.

Ocena: 2/10

THE INCREDIBLY TRUE ADVENTURES OF TWO GIRLS IN LOVE (zda 1995, komična drama, r: Maria Maggenti, i: Laurel Holloman, Nicole Ari Parker, Maggie Moore, Kate Stafford) Lezbični film, ki ne bo ne vem kako všeč niti lezbijkam. Preveč bleda, premalo zanimiva, nič kaj smešna in še  manj dramsko podkrepljena ljubezenska štorija dveh deklet, belke in črnke, ki se zapleteta v intimno avanturico.

Ocena: 3/10

WISHFUL THINKING (zda 1997, komedija, r: Adam Park, i: James LeGros, Jennifer Beals, Drew Barrymore, Jon Stewart, Eric Thal) Ljubezenska bedarija, ki jo boste pozabili že med gledanjem. Štirije zaljubljenci nimajo pojma v koga so zaljubljeni, gledalcem pa je malo mar za njihove peripetije, saj zanimanje izgubijo že na samem začetku filma.

Ocena: 2/10

THE NAKED MAN (zda 1998, komedija, r: J. Todd Anderson, i: Michael Rapaport, Michael Jeter, John Carroll Lynch, Rachel Leigh Cook, Joe Grifasi, Arija Bareikis) Bedarija, ki je hotela iz Michaela Rapaporta narediti wrestling zvezdo. Michael Rapaport je »The Naked Man«, kiropraktik in zvezdniški rokoborec, ki vse še tako močne nasprotnike pohrusta za malico. Zaradi noseče žene rokoborbo obesi na klin, ko mu psihopatski invalid (Jeter) umori starše in hudo rani še ženo, pa pobesni, se vrne v areno, zaflirta z darkersko Rachel Leigh Cook ter pripravi maščevanje. Črni humor seka v temo, pravega učinka ni, Rapaport se smeši kot že dolgo ne, Elvis pa na koncu faše propeler.

Ocena: 2/10

THE PROPHECY 3 (zda 2000, grozljivka, r: Patrick Lussier, i: Christopher Walken, Vincent Spano, Dave Buzzotta, Kayren Butler, Brad Dourif) Prijazni angeli, hudobni angeli in pol angeli, tretjič. Originalni The Prophecy iz leta 1995 je govoril o policistu, ki je raziskoval umor brezočesnega hermafrodita, nadaljevanje iz leta 1998 je na piko vzelo nosečo žensko, ki ni smela roditi otroka, tretji del, ki je seveda štartal samo na videu, pa nam prikaže boj med zlobnim (Vincent Spano) in dobrim (Dave Buzzotta) angelom, ki mu tako kot vedno pomaga angel Gabriel (Christopher Walken). Samo za tiste, ki mislijo, da angelčki niso prijazna bitja s krili in harfo. Ali kot pravi Dave Buzzotta: »Bog obstaja, le da mu je vseeno.«

Ocena: 2/10

VIRTUAL SEXUALITY (anglija 1999, komedija, r: Nick Harran, i: Laura Fraser, Rupert Penny-Jones, Luke O’Brien, Laura Aikman, Marcelle Duprey, Natasha Bell) Simpatična zgodba o najstnici (Fraser), ki je popolnega fanta našla v sebi. Virtualni in realni svet postaneta eno, kar pomeni, da fant, ki ga je v računalniku sestavila Laura Fraser, oživi in ji prične mešati štrene. Štos je v tem, da je prišlo do napake in da je fant v bistvu ona ujeta v moškem telesu. Trapast, a gledljiv in preprosto učinkovit filmček.

Ocena: 6/10

WHATEVER HAPPENED TO HAROLD SMITH (anglija 1999, komedija, r: Peter Hewitt, i: Michael Legge, Tom Courtenay, Laura Fraser, Stephen Fry, David Thewlis, Lulu) Kako je John Travolta premagal punk. Harold Smith (Courteney) je zrela inačica najstnice Carrie, gospod z nadnaravnimi sposobnostmi, ki ga obtožijo, da je med svojim čarovniškim nastopom ubil tri upokojence. Njegov sin (Legge),ki peca lokalno deklino (Fraser) in se iz disko frika spremeni v punkovca. Simpatično, gledljivo, čarobno in v bistvu še vedno nekoliko preveč blesavo.

Ocena: 6/10

RUN LOLA RUN (nemčija 1998, akcijsko kriminalna drama, r: Tom Tykwer, i: Franka Potente, Moritz Bleibtrem, Herbert Knaup, Nina Petri) Lola teče, nič ne reče. V treh različnih verzijah. Trikrat zapored. Tri zelo podobne zgodbe, ki jih ločijo samo detajli. Tri variacije iste situacije. Trije isti teki za fantovo življenje, ki se končajo na tri različne načine. Dekle (Potente) rabi denar, da bi rešilo svojega tipa (Bleibtrem). Prvič useka njo, drugič useka njega, tretjič pa se ne zgodi nič. Zelo energični nemški tekaški akcioner, ki ga odlikujejo originalni montažni prijemi, rašomonski filing in klavstrofobična atmosfera. Pa vendar, Lola teče in na koncu ugotovi, da je tekla povsem zaman. Škoda.

Ocena: 7/10

LA NINA DE TUS OJOS (španija 1998, komedija, r: Fernando Trueba, i: Penelope Cruz, Antonio Resines, Neus Bonilla, Loles Leon, Juan Luis Galiardo, Jorge Sanz, Rosa Maria Sarda, Hanna Schygulla, Maria Barranco, Johannes Silberschneider) Penelope Cruz igra Macareno, špansko filmsko divo, ki med drugo svetovno vojno očara samega Josepha Goebblesa. Dekle mojih sanj je strašno prikupna, zabavna in učinkovita vojna komedija, ki nam pokaže, da bi lahko španske dekline med vojno očarale tudi Hitlerja, ki bi tako za nekaj časa pozabil na svojo službo in morda celo predčasno končal svoj neumni plan.

Ocena: 8/10

THE MATING HABITS OF THE EARTHBOUND HUMAN (zda 1999, komedija, r: Jeff Abugov, i: Carmen Electra, Mackenzie Astin, David Hyde Pearce, Markus Redmond, Lucy Liu) Kako se da kliše spremeniti v originalno zgodbo. Fant (Astin), punca (Electra), njuni flirti, prvi seks, prvo kreganje, nosečnost, poroka in tako naprej. Kliše pri klišeju, ki pa izvirnost ujame v tem, da parček ves čas gleda in komentira nezemljan, ki vse stereotipe med moškim in žensko obrne in razume po svoje. Tako kot bušman iz komedije Ko so bogovi padli na glavo.

Ocena: 7/10

EVE’S BAYOU (zda 1997, drama, r: Kasi Lemmons, i: Samuel L. Jackson, Lynn Whitfield, Debbi Morgan, Diahann Carroll, Vondie Curtis Hall, Lisa Nicole Carson, Roger Guenveur Smith, Jurnee Smollett, Meagan Good) Vudu bedarija, ki pozira kot art film. Samuel L. Jackson je ugledni zdravnik, ki položi vse ženske, ki mu pridejo pred oči. Njegova žena Lynn Whitfield o tem nima pojma. Njegova mlajša hčerkica Eva (Smollett), ki ji bomo rekli temnopolta Carrie, pa sumi in tuhta kako bi ga spravila v red. Še posebej, ko ji starejša sestra Cisely (Good) pove, da je oče neke noči nadlegoval tudi njo. Mnogo hrupa za nič, dolgčas, nepotrebni okultizem, potrata dobre ekipe in režijski debi igralke Kasi Lemmons, ki ste jo lahko ujeli v filmih Candyman, Hard Target, Vampire’s Kiss in The Silence of the Lambs.

Ocena: 2/10

ANIMAL FARM (zda 1999, politična satira, r: John Stephenson, i: Pete Postlethwaite, Kelsey Grammer, Ian Holm, Julia Louis-Dreyfuss, Julia Ormond, Paul Scofield, Patrick Stewart, Peter Ustinov, Gail Fitzpatrick, Caroline Gray, Joe Taylor) Briljantna televizijska ekranazacija znamenite Orwellove pravljice. Napoleonova biografija? Stalinovo življenje? Fidel Castro? Josip Broz Tito? Slobodan Miloševič? Gadafi? Komunizem, marksizem, socializem in kapitalizem? Slovenija? ZDA? Carska rusija z Leninom? Tako je, le da v glavnih vlogah nastopajo živali, ki se uprejo človeku, zavladajo na kmetiji, se osvobodijo podložništva in se seveda kmalu izrodijo, postanejo podobne človeku in počasi propadejo. Prašiček Babe? Ne, marveč zlobni, pohlepni in na viski nori prasec Napoleon, ki uniči sistem in dokaže, da niso živali prav nič drugačne od ljudi. Brezhibna alegorija na vse mogoče politične sisteme, vrhunski atentat na znane diktatorje in absolutiste ter za današnje turbulentne čase, kjer svet izvaja revolucijo, več kot aktualna moralka.

Ocena: 9/10

THE FORSAKEN (zda 2001, grozljivka, r: J.S. Cordone, i: Kerr Smith, Brandon Fehr, Izabella Miko, Johnathon Schaech) Dve frajerja lovita bando razposajenih vampirjev. Bleda kopija filma The Lost Boys, ki adute stavi na glasne zvočne efekte in hitre reze ter stavo izgubi.

Ocena: 3/10

 

8 komentarjev na “Hitra roba”

 1. Pepi Pepi pravi:

  Mists of Avalon sem pred leti gledal na TV in se kr strinjam z oceno, ja. Je pa zanimiv, da so ta film naši(niti ne vem več, a na nacionalki al na komercialki) razrezal na dva al celo tri dele. Posledično sem vse do dons skos mislu, da gre za miniserijo. Niti na pamet mi ni padl, da so šli rezat film. Tko sm mel Mists of Avalon v glavi vsa ta leta popredalčkan skupaj z miniserijo o Merlinu, kjer nastopata Sam Neill pa Bonham Carterjeva. Krivično. :D

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dostikrat se zgodi, da kak minutažno zahteven tv projekt razdelijo na več delov za tuje trge. Jaz sem ga ujel v enem kosu, vem pa, da so ga res vrteli v treh delih, če se ne motim.

  Je bila pa ista finta z zadevo The Odyssey iz leta 1997, kjer je naslovnega junaka igral Armand Assante. Tudi en kos originalno, če se spomnim prav, po tvju po kot mini serija.

 3. Pepi Pepi pravi:

  Hm… Odissey je pa mensezdi dejansko v večih delih. Včasih so bile te epske miniserije priloga enemu časopisu in če me spomin ne vara, je bila The Odyssey med njimi.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dva dela sta bila maksimalno v originalu, več ne, vem pa, da so zadevo potem razkosali na več epizod, če se ne motim spet :)

 5. Pepi Pepi pravi:

  Hm… midlm, da maš prav, ja. Ampak kej velik dlje od treh delov vrjetn niso šli… glede na to, da je vsega materjala skupaj za ene 3 ure. :D

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, če so jih razbili na 45 minut so dobili štiri, pač vse za dober biznis :)

 7. Sadako pravi:

  Kaj to si na FF gledal? :D

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Povlekel iz arhiva, kjer je še na tisoče reči, katere moram počasi spraviti na blog, da se ne bo nabralo preveč prahu :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !