Recenzija: The Girl With the Dragon Tattoo

18.01.2012 ob 00:30

THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO

Četudi sem videl, da bo ameriški rimejk švedske mojstrovine Män som hatar kvinnor režiral David Fincher, sem bil prepričan, da ne bom dobil dovolj dobrega filma, ali povedano drugače, filma, ki se bo lahko vsaj približno meril z originalom. Nisem se zmotil, joj, kako zelo se nisem zmotil. Ameriški rimejk je slab film, je dolgočasen, razvlečen, površen, neprepričljiv in nepotreben izdelek, ki žali izvirnik. Ki izvirniku ne seže niti do kolen. Ki očitno res nima pojma, da je bil izvirnik predober, da bi si ga lahko drznili spreminjati v hollywoodsko sranje. Okej, če ne bi videl originalnega filma, bi morda menil drugače, saj tudi zapletov in preobratov ne bi poznal, a jebat ga, videl sem originalni film, zato je moje mnenje takšno kot je. Dodaten problem sta seveda Daniel Craig in Rooney Mara, novinar Mikael Blomkvist in hekerka Lisbeth Salander, ki sta porazna v primerjavi z Michaelom Nykvistom in Noomi Rapace. Ki enostavno ne znata gledalca potegniti v dogajanje, saj nimata prave karizme in občutka za tako divjo in šokantno zgodbo. Vse to, kar je bilo v švedskem filmu odlično, je v ameriškem povprečno, je neka rezervna inačica Fincherjevega Zodiaca, kjer je pogojno okej le spremljevalni casting, recimo Christopher Plummer kot ostareli patriarh Henrik Vanger in Joely Richardson v dvojni vlogi sester Anite in Harriet. Resnično me zanima, ali so tisti, ki hvalijo ta film, gledali švedsko mojstrovino, ki je res tako zelo superiornejša, da boli glava. In hej, jebeš film, kjer tudi Goran Višnjič v mini vlogici povozi glavnega junaka Daniela Craiga, ki je iz filma v film slabši in bolj sterilen igralec.

Ocena: 3/10

 

15 komentarjev na “Recenzija: The Girl With the Dragon Tattoo”

 1. spookymulder spookymulder pravi:

  Moje mnenje o tem filmu ni tako zelo odklonilno, preprosto zato, ker sem se bal, da bo hollywood naredil še veliko večje grehe pri rimejku izjemnega originala. Kot prvo sem se bal, da bodo zakrili in omilili prizore seksualnega nasilja, kot drugo sem se bal, da atmosfera ne bo dovolj temačna in preveč sterilna, kot tretje pa sem se bal, da glavni igralci ne bodo niti približno tako prepričljivi, kot igralci v izvirniku. Vendar moram reči, da na nobeni točki nisem bil niti približno razočaran, prej nasprotno. Prizori posilstva so kruti in ostudni, tempo filma in ozračje je (tudi s pomočjo odlično izbrane glasbe in zelo dobrih zvočnih učinkov) dovolj napeto in prepričjivo, glavni igralci pa se prav tako dovolj vživijo v svojem like, da lahko verjamem njihovi zgobi in njihovim dejanjem.

  Rooney Mara sicer res ne daje občutek take trdoživosti, kot smo jo doživeli pri Noomi Rapace, ji je pa kljub temu uspelo ustvariti uspešno mešanico ranljivosti, krutosti in tudi privlačnosti. Tudi Daniel Craig mi sploh ni bil slab, mogoče res nekoliko čustveno rezerviran, vendar je potrebno cedeti, da njegov lik (v obziru celotne trilogije) ni osrednja oseba zgodbe, temveč se vse skupaj plete okrog dekleta z zmajskim tatujem, zato me tudi ni motilo, da Craig ni tisti, ki bi se skušal bolj izpostaviti. Omenil bi tudi Stellana Skarsgarda, ki je več kot odličen v vlogi negativca, v nasprotju z igralcem iz izvirnika, ki mi je povsem zdrsnila iz spomina.

  V filmu se za moje pojme dovolj dobro in dinamično prepletajo različne zgodbe in filmski motivi, pa tudi sama skrivnost zgodbe je predstavljena dovolj zanimivo, da me je pritegnila, čeprav sem že videl izvirnik in prebral knjigo, morda je zadeva zastavljena celo nekoliko preveč zapleteno, tako da sem se proti koncu filma že kar malce lovil glede pomena in identitete nekaterih oseb, kar pa po svoje sploh ni slabo, če človek dejansko že pozna zgodbo. Fincher se je po tej plati po mojem zelo izkazal, saj ni lahko narediti rimejk, v katerem gledalec kljub poznavanju zgodbe lahko najde nekaj zanimivega tudi glede same vsebine in ne zgolj glede drugačne igralske interpretacije.

  Če potegnem črto, je švedski izvirnik še vedno vsekakor boljši, kljub temu pa me tudi rimejk ni niti približno razočaral, zato mu dam relativno visoko oceno 8/10.

 2. klemenix klemenix pravi:

  Iztok, kot si verjetno opazil zelo rad prebiram recenzije. Predvsem tvoje in jih nato primerjam z drugimi pisci. Kakorkoli, vsak petek prelistam tudi Vikend in se vprašam, kdo za vraga piše recenzije za tole revijo. Skoraj vsak film je namreč ocenjen popolnoma drugače, kot ga oceniš ti ter še kopica drugih recenzentov. Res mi gre na smeh, ko berem recenzije v Vikendu in nasploh ob ocenah določenih filmov. Nisem siguren, če ocene piše ena sama oseba, a vseeno se mi zdi za tako revijo sporno, da sta v istem tednu z isto oceno ocenjena Ameriška Pita 4 in Ubila bom Billa 2. Tudi sicer si mnogi filmi, ki so meni totalno sranje prislužijo 4/5, mnogi meni odlični pa so nekje v zlati sredini, ocenjeni kot povprečni.

  No, da ne zaidem s teme, v Vikendu sem prebral recenzijo zgoraj opisane verzije The Girl With the Dragon Tattoo. Spomnim se, da je pisalo, da nas bo mogoče zmotilo, ker je film zelo zelo podoben originalu, a da nas bo vseeno navdušil, ker premore vse tisto, česar original ni imel. Zadevo so argumentirali z lepšo sliko, kadri, glasbo itd. Ker sem nasplošno proti rimejkom sem podvomil v tale zapis in sedaj vidim, da dvom ni bil odveč.

 3. kevin pravi:

  Ah, daj no. Že iz principa ne moreš temu filmu dati samo 3.
  Kot prvo; film ni remake, ampak je samostojna adaptacija knjige. Zato je nesmiselno reči, da je bolj dolgočasen in površen od švedskega filma, ko pa je zgodba popolnoma ista.
  Druga stvar je, da je tale veliko bolj kinematičen od švedske verzije, ki je bila originalno posneta za TV.
  Ampak tebi je itak brezveze karkoli vbijati v glavo, ker se boš trmasto držal pri svojem mnenju in tako površno spregledal dobro plat filma. Res škoda.

 4. Sadako pravi:

  Sicer si ga še nisem pogledal, ampak imam kljub tvojim slabim kritikam, vseeno malček višja pričakovanja. Najbolj me je strah tega, ker je original stavil predvsem na šokantno zgodbo in vzdušje. Prvo bo zame IMO rimejk težko ponovil, drugo pa je že bilo videno in tukaj ni nikakršne posebne filozofije. Ampaj vseeno gre za D. f00kin’ Fincherja tako da…

 5. Sadako pravi:

  Eh, mislih sem, da bo rimejk težko ponovil vzdušje, zgodba pa je pač že bila videna.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, tvoji strahovi iz prvega odstavka so bili odveč, saj si videl, da bo film režiral David Fincher, ki so mu tudi pri Seven dovolili vse te reči. Najavna špica je odlična, tudi glasbeno, vse ostalo pa nima tega, kar praviš. Nima naboja, nima filinga, nima atmosfere, je mrtvo, sterilno, dolgočasno, kvazi skandinavsko.
  Skarsgard je znal biti tudi že boljši, v spominu pa ti je ostal verjetno zato, ker je za razliko od švedske verzije znan igralec.
  Meni se je ravno obratno vse zdelo premalo zapleteno, premalo intrigantno, premalo napeto, čisti dolgčas, še posebej, ker sem poznal vse preobrate. In ko so se zgodili, sem le zazehal in rekel, okej, saj že vem, okej, saj mi je bilo jasno. Pri originalu sem komaj dihal, ker me je metalo po stolu, tukaj pa sem pač gledal kot da gledam romantično komedijo.
  Se pa strinjam, da so bili prizori posilstva in maščevanja precej kruti in nelagodni, to pa.

  Klemen, za Vikend recenzije vedno piše Igor Harb, če se ne motim. Ne vem za tiste znakce pri filmih, ki se vrtijo na tvju, ampak recenzije za kino filme pa gotovo on. Nimaš kaj, okusi so različni, zato ti vseeno predlagam, da film pogledaš in si ustvariš lastno mnenje. Je pa res, da sem imel ogromnokrat popolnoma različno mnenje o kakem filmu kot on in sem se spraševal, če sva gledala isti film. Ker če se ne motim, je dal temu filmu maksimalno oceno.

  Kevin, nima veze kako ga imenuješ, ali rimejk ali pač ameriška adaptacija, dejstvo ostaja, da je veliko slabši in da je Fincher veliko slabše adaptiral roman, če ostanem v tvojem fazonu. Mnenja so različna, moje je pač tako kot je zapisano zgoraj. Sem pa že zgoraj prav tako omenil, da bi bilo morda drugače, če ne bi videl prve adaptacije in če ne bi poznal vseh preobratov in same zgodbe, ki je ključna za učinek trilogije Millennium.

  Sadako, morda ti bo bolj kul kot meni, ampak dvomim pa, da te bo kaj prida navdušil glede na to, da si videl švedski izvirnik. Pri oceni se resda nekoliko preveč strog, a jebat ga, včasih je treba biti, še posebej, ko se kdo dotakne filma, ki se ga ne bi smel, pa četudi je Fincher. Nimaš kaj, Švedi so bili prvi in Hollywood je zamudil vlak.

 7. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Ta film je res izjemen predvsem s piarovskega vidika. Že dolgo ni bilo na tržišču tako notorično precenjevanega izdelka. Verjetno je pomagalo, da ni šlo za ameriško produkcijo. Gre za povsem spodoben in gledljiv krimič, kakršne koli nadgradnje pa od nikoder. Nobenih presežkov na nivoju psihologije, sporočila, zapletov … niente. Dosegel je to, čemur je bil prvotno namenjen. Spodobni televizijski zabavi s provokativnim plotom. Vendar kaj vse bi se iz tega dalo naredit v vsebinskem smislu … ulalala … totalno zapravljena priložnost. Zloraba še kako večplastne in zajebane tematike za navadno spodobno tv kriminalko, ki mu lahko zalepimo žanrsko oznako triler zaradi prikaza enega ušivega posilstva, ki pač prav tako ni noben presežek. Pa ne le od Nepovratno dalje.

  Če bi bil ta film obravnavan korektno in objektivno, bi obveljal za spodoben krimič z zanimivim karakterjem osrednje junakinje – odlično izpeljano vlogo. In to je vse. Iz same osrednje tematike ni bilo namreč potegnjeno nič, razen skandinavskega vremena in snega, ostalo je bilo na ravni karikatur zlobnih in dobrih. Čisti kič.

  Nisem si še ogledala hollywoodskega različice. Bi bila pa zelo presenečena, če bi ga bili zmožni nevemkako usrat. Ker to bi pomenilo poseben dosežek, saj ga ni kaj usrat, ker ne gre za nič posebnega, zadevo bi lahko samo nadgradili v vizualnem smislu, glede na to, da so polni denarja. Usrali so ga lahko mogoče le v izbiri glavnih junakov. Daniel Craig je ponavadi dolgočasen za popizdit, ampak v tem primeru samo dostojna enakovredna različica filmskemu izvirniku. Medtem ko je bila glavna junakinja pod Noomi Rapace res karakterna, najmočnejši člen filma, zato je imela Mara najtežjo nalogo. In to je vse.

 8. misslilyy misslilyy pravi:

  Meni je ta ameriška verzija polomija, še vedno mi je bolj všeč švedski original.

 9. cheyenne pravi:

  men je tudi švedski izvirnik boljši, ampak lepo te prosim-tvoje ocene izgubljajo stik z realnostjo! čeprav je bil craig res precej nezanimiv, ne moreš reči da ga je povozil višnjić, ki je bil v filmu približno dve minuti! pa joely richardson ni igrala “v dvojni vlogi sester Anite in Harriet”-prvič sta bili Anita in Harriet sestrični, ne sestri, in drugič igra le Harriet, ki se pač pretvarja da je Anita! sej je logično da je ljudem bolj všeč film ki so ga videli kot prvega, ampak ne moreš zato kar avtomatično in impulzivno raztrgati remejka, zlasti ne takega, ki je posnet tako mojstrsko kot tale-že zaradi fotografije, glasbe in montaže si zasluži več kot 3 (halo, filmu turistas si medtem dal 5…mislim da to pove zadosti)!

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi fotografija in montaža mi nista nič posebnega, en tak atmosferski dolgčas je vse skupaj. Moje mnenje, jebat ga.

  Glede cifer za ostale filme pa bom pripel tale zapis, kjer sem pojasnil kako je s tem, pa vidim, da se še vedno najdejo škratje, ki jim prav to nikakor ni jasno.
  Preberi, če se ti da, morda ti bo enkrat za vselej jasno kako delujejo te ocene.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/01/15/filmi-brez-katerih-ne-bi-bilo-leta-2009/

 11. cheyenne pravi:

  OK, po prebranem mi je mal več jasno! nekako se mi pa dozdeva, da si TGWDT pogledu s pomočjo kšnega bogega screenerja, ker na velikem platnu npr. uvodna špica, ki se zdi na računalniku malo nevmesna in pretirana, zaživi v popolnoma drugi luči!
  P.S. še neki bi te vprašal, kar me zanima že dolgo časa-a vse filme ki jih gledaš pogledaš v celoti, al se če ti film ne sede poslužuješ tud kšnega forward gumba?

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Gledal v kinu, brez skrbi. Tudi zato, ker na netu ni bilo lepe slike predolgo časa. Uvodna špica je bomba, tu se strinjava, pri ostalem ne. Pogledam v celoti, razen pri res redkih izjemah kake totalno neznane Ž produkcije, ki res najeda potrpljenje.

 13. redcock pravi:

  Dejstvo je, da švedski izvirnik boljša varianta. Je pa tudi res, da izvirnika v ZDA večina gledalcev ni gledalo ion zdaj si ga lahko ogledajo v njihovi različici. Podobna žalost je ameriška različica filma “Låt den rätte komma in”, ki ga je režiral M. Reeves.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, za Let Me In pa se ne morem strinjati, saj mi je bil odličen.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2011/02/05/recenzije-frankie-and-alice-let-me-in-season-of-the-witch/

 15. Rooney Mara, what the fuck? « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] svojih bralcev. In pozor, na tretje mesto se je uvrstila Rooney Mara, zvezda ameriškega skrpucala Dekle z zmajskim tatujem, koščena, prozorna, dolgočasna in bledolična deklina, ki je ameriških moškim očitno pojem [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !