Recenzije: Grotesque (Gurotesuku), Fa meg pa for faen

12.01.2012 ob 03:55

GROTESQUE

Uf, tole je pa eden redkih filmov, kjer sem se moral obračati stran, pa četudi sem kot gledalec s kilometrino navajen vsega hudega. Finta je namreč v tem, da psihopatski doktor, ki ujame nič hudega sluteči par in začne maratonsko torturo, vse reči, ki jih stori, natančno opiše preden jih stori, kar pomeni, da gledalca stiska pri srcu, ko čaka, če jih bo res storil. Jp, Hostel in Saw sta bila le predjed, kot pravi poster, Martyrs in The Poughkeepsie Tapes pravljica za lahko noč, The Human Centipede in Srpski film pa božični film. Tole je nad vsemi, tole je skrajno neprijeten in tako zelo zajeban film, da bi si raje cel dan vrtel prave snuff filme. To je grozljivka, jebeni slasher, ob kateri filmi Mum & Dad, The Loved Ones, The Girls Next Door in Tortured zgledajo kot komedije. To je še bolj noro od filma Odishon Takashija Miikea, še bolj divje od serije The Guinea Pig Films. To je tako zelo neprijeten in naporen film, da ga resnično odsvetujem vsem gledalcem in bralcem tega bloga. To je faking obdukcija v živo, mesarjenje človeškega telesa, ki pa vendarle ujame neko posebno atmosfero in presenetljivo dobro dramaturgijo, ki prilezeta na plan iz krvi, mesa in odrezanih udov. Še posebej na koncu, ko glavna junakinja psihopata sesuje z besedami, in v zadnji tretjini, ko psihopat njej in fantu obljubi, da ju bo izpustil in bogato nagradil. Zafukan film, sicer prepovedan v Veliki Britaniji, ki sem ga komaj zdržal do konca in večkrat resnično pogledal stran. Drži, tole je film, kjer bi bilo neprijetno tudi Herschellu Gordonu Lewisu.

Ocena: 6/10


FA MEG PA FOR FAEN

Če se ne motim, je tale norveška komična dramica o odraščanju najstnice pobrala kar nekaj mednarodnih nagrad in ujela dokaj dober rejting pri raznih kritikih. Sam nisem med njimi, saj menim, da gre le za povsem povprečno mladinsko štorijo brez presežkov, za rezervno inačico bolj znanega Fucking Amala, ki kljub temu, da prihaja iz norveške, ne more mimo klišejev hollywoodskih, ali še bolj tragično, nemških najstniških pizdarij.

Ocena: 4/10

 

3 komentarjev na “Recenzije: Grotesque (Gurotesuku), Fa meg pa for faen”

 1. Andrej pravi:

  Kako zanimivo, da slasher filmi še vedno migajo, kljub temu, da je njihova zlata doba že preč.

  Verjamem, da je prvi dober film, toda ni jih čez klasike osemdesetih, kot so Friday the 13th, April fools day, The The Prowler, Christmas evil, My bloody valentine…

 2. RHYME-G pravi:

  zaka si pa dau pol oceno sam 6??:)

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rhyme, ker si več ne zasluži.

  Andrej, slasher je šel v underground :)
  Jaz bi raje izpostavil klasike iz sedemdesetih, recimo Teksaški pokol z motorko, Noč čarovnic in recimo Black Christmas, je pa res, da se je v osemdesetih začelo na polno.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !