Recenzija: Listy Do M.

6.01.2012 ob 00:14

LISTY DO M.

Listy Do M., ki smo jih pri nas prevedli v Pisma Sv. Nikolaju, so pravi božični čudež. So film, s katerim bi lahko svet obrnili na lepše. Jp, Mitja Okorn, režiser tega čudeža, Slovenec, ki je Poljakom pokazal kako se snemajo filmi, je posnel enega najlepših prazničnih filmov vseh časov. Eno tako res čudovito, pozitivno, dramaturško dodelano, prepričljivo odigrano, pravljično, romantično in kvalitetno zgodbico, o kateri lahko Hollywood zadnja leta le sanja. Medtem, ko Hollywood za praznike v kina pošilja patetične in dolgočasne filme, je Mitja Okorn na Poljskem posnel mojstrovino, žepni slovar romantično prazničnega filma, kjer štima vse in kjer je tudi patetika tako zelo lepa, da se zasolzijo očke. Vsak praznični film mora imeti patetiko in cuker, toda le redki so temu kos in ujamejo pravšnjo mero. Listy Do M. to obvlada v nulo. Listy Do M, je, kot sem že rekel, poosebitev odličnega božičnega filma. Je Okornova verzija filma Love Actually, ki povoha še stare dobre hollywoodske klasike iz črnobelih časov, pa še malo Bad Sante je notri, da cukra seveda ni preveč. Prav imate, neka taka nostalgija prime ob ogledu tega filma. Nostalgija za časi, ko so znali filmarji snemati zares dobre božične filme. Okornu, ki je moral pobegniti na Poljsko, če je hotel posneti film, je res uspelo narediti novodobno klasiko, ki bi izvrstno funkcionirala tudi v Hollywoodu, kjer bi ubijali za tako dober praznični film. Jaz pa bi ubijal za to, da bi videl kaj bi Okorn namesto Garryja Marshalla naredil s filmom New Year’s Eve, ki je bil res zanič.

Ocena: 9/10

 

12 komentarjev na “Recenzija: Listy Do M.”

 1. Peter pravi:

  Ne vem, filma (še) nisem videl ampak me zelo zanima, če bi film Slovenci še hvalili, če za tem filmom ne bi stal Mitja Okorn. Bi nam bil film še všeč? Dajmo si nekaj priznati. Godi nam, da je Slovenec uspel v tujini. To se malokdaj zgodi. To je do zdaj uspelo le skupini Laibach ter Slaku in Avseniku. Torej zadnja leta je velika praznina. Naj te spomnim, Iztok, Okorna so pred leti v Sloveniji zelo kritizirali tako kot Avsenika. Ko pa je prišel uspeh v tujine pa…

  Kot sem rekel, filma še nisem videl. Upam pa, da je res dober. Da ne gre samo za marketing (primer: Gremo mi po svoje).

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Slovenci z užitkom šinfajo in bi Okorna sesuli, če bi ga le lahko. Taki smo, nimaš kaj. In ne spomnim se, da bi Okorna kdo kritiziral pred leti, Tu pa tam je bil velika uspešnica, le denarja za film Član mu niso hoteli dati, zato se je začel kregati, s tistimi, ki odločajo kateri film se bo posnel kateri pa ne. Ga čisto razumem.

  Jaz s tem nimam težav, če bi bil film zanič, bi ga šinfal, tudi Katarino Čas, ki igra v filmu The Guard sem šinfal, da zanič igra. Film je odličen, ona je zanič, pa četudi ji močno čestitam, da je dobila vlogo.

  Film je res odličen in bi bil tak četudi ga ne bi posnel Okorn, je pa res, da ga ne bi bilo v naša kina in da morda ne bi bil tako zelo odličen, če bi ga režiral kdo drug.

  Glede Gremo mi po svoje, meni je bil čisto okej za mladinski film, itak nisem pričakoval mojstrovine.

 3. Maco pravi:

  Listy Do M. je meni zelo všečen film, ki že večkrat prej videno božično tematiko nadgradi z bolj prepričljivejšimi dialogi in čustvi, kot to uspe mnogokateremu pocukranemu filmu. Kar ta film ločuje od visokoproračunskih ameriških filmov je izvrsten scenarij in slovenski režiser.
  Čestitke Mitja Okorn.

 4. Peter pravi:

  Kot sem rekel, film moram najprej videti in bom potem povedal mnenje. Odzivi so kar dobri.
  Tu pa tam je imel v kinih le 25.848 obiskovalcev in med njimi sem bil tudi jaz in ta film mene še zdaj ni prepričal in tudi odziv drugih obiskovalcev je bil kar isti. In takrat je na film Tu pa tam padlo kar nekaj kritik in tudi Mitja sam je v enem intervjuju priznal, da film ni nič posebnega.

  Pri politiki, ki vlada zadnje čase v Sloveniji, pa mislim, da Mitja verjetno ne bo posnel Člana v Sloveniji. Mu pa privoščim v tujini še večji uspeh od Poljskega….

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tu pa tam je bil za take vrste film presenetljiva uspešnica. Ta cifra je super, le počekiraj cifre za druge znatno dražje in prestižnejše slovenske filme. Pa ne pozabi na DVD prodajo po trgovinah. Pa na ogromno downloadov iz neta, ki se je skoraj skuril, ko je bil film aktualen.Tudi meni ni bil ne vem kaj, ampak sem pa pohvalil Okronov talent za režijo in montažo ter mu napovedal lepo kariero.

 6. AndrejM pravi:

  Gledal. In že dolgo me nek film ni tako prepričal. Malo, ampak čisto prav pocukrano, sicer pa odlično odigrano, režirano… Vse štima. Mojstrovina.

  Sem hotel nekaj napisati še o tem, zakaj je Mitja moral iti ven in uspeti v tujini, pa sem zbrisal. Sem še preveč pod vplivom tega filma, me tisti poseben filing še kar drži. Mitja, veliko uspehov še naprej.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prepričan sem, da če bi hotel namesto Člana pri nas posneti tak film, da bi denar dobil kot za šalo :)
  Morda je bil problem v tem, da je za vsako ceno vztrajal le pri Članu, ki po tem, ko Saša Vrtnar ni bil več aktualen, ni bil več zanimiv za folk. Morda se motim, a tako se mi zdi.
  Pa po moje Slovenci ne bi znali napisati tako dobrega scenarija, pa tudi naši igralci verjetno ne bi znali biti tako spontani in dobri, tako da bi vse skupaj izpadlo precej povprečno. Spet se lahko motim, a tak filing imam.
  Ker to ni Okornov film dejansko, Okorn je bil le poklican, da ga režira, če se ne motim spet :)
  S tako dobrim scenarijem in ekipo po moje ne bi zgrešil nihče. Če pa temu ni tako in je film res tako dober tudi zaradi Okorna, pa svaka čast in dobrodošel v Hollywoodu.
  Dejansko me res zanima koliko Okrna je v tem filmu.

 8. AndrejM pravi:

  Moji zadnji trije filmi v kinu so bili slovenski, francoski in poljski. In vsak je bil boljši od prejšnjega. In pazi, če ne bi Okorn tega filma režiral, ga ne bi nikoli videli, kot ne vidimo enega velikega števila odličnih filmov, ki se ne pojavijo niti na Tv niti v kinih, sam pa nimaš časa stikati in snemati in ne vem kaj še vse.
  Pa še to: kljub kokicam, ki so jih nekateri pustili nastlane po dvorani (Planet v Celju) je tokrat bil folk neverjetno kulturen. Res neverjetno.

 9. Vanja1 pravi:

  Ko je Okron dobil prvoten scenarij, se nikakor ni strinjal v celoti z njim, ker se niso uskladili s še dvema scenaristoma. Tista dva so kasneje odpustili, in so dali Okornu in njegovemu Frendu moč, da zadevo dodelata.
  Moramo pa vedeti, zgodba je lahko na papirju dobro zapisana, a Režiser mora to z emocijami povezati, brez tega ti zgodba na papirju ne pomeni nič. Tako, da mu svaka čast.

  Zanimiv pogovor z njim – > http://tvslo.si/#ava2.123570018;;

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  AndrejM, jasno je, da ta film ne bi prišel k nam v kina, če ga ne bi režiral Slovenec. Žal pri nas vidimo malo filmov iz drugih držav, vsaj v Koloseju in Tušu ne, v kakih art mrežah pa se vedno najde kaj finega. Je pa finta, da tudi distributerji ne bi reskirali, saj ne bi bilo dobička.
  Je pa na netu ponavadi vse, le podnapise je včasih težko dobiti.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zelo zanimiv pogovor na linku. Zdaj mi je malo bolj jasno vse. Pa glede na dobre veze v Londonu, ga verjetno čaka lepa mednarodna kariera.

 12. AndrejM pravi:

  Ta art mreže je krasna. Sicer hodim samo v Metropol in Kinodvor in (z žalostjo v srcu) priznam, da premalo. Ne vem, ampak v Metropolu nas je vedno samo nekaj v dvorani, polne dvorane se spomnim recimo na Katleni, pri filmih pa številke obiska očitno niso visoke. Škoda.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !