LIFFe 2011: Tyrannosaur, Essential Killing, Tristram Shandy: A Cock and Bull Story

6.01.2012 ob 13:15

TYRANNOSAUR

Peter Mullan, ta vrhunski karaktermi glumac, je Joseph, nedojebani, tečni, nasilni, depresivni, agresivni, zamorjeni in težaški možakar, ki cele dneve preživlja v lokalni beznici, išče prepire in komaj čaka, da bo koga na gobec. Ko je pijan, je nemogoč. Ko je trezen, pa ni nič boljši. Celo svojega psa ubije v jezi, jebemti. Samo zato, ker ima slab dan in ker mu gre na živce njegov lajež, ko ga čaka pred gostilno. In potem pride Hannah, ki jo Olivia Colman igra še bolje kot Mullan igra Josepha. Prodajalka v dobrodelni krščanski trgovinici, ki doma s svojim trapastim možem Jamesom (Eddie Marsan) tako zelo trpi, da celo v Josephu vidi dobro dušo. In prav to, da lahko neka ženska v tako zagrenjenem in tečnem moškem vidi nekaj več, je dokaz kako zelo slabo ji gre v življenju. Kako zelo rabi bežen objem, droben nasmeh in kratek pogovor, magari s človekom kot je Joseph, ki pa čez čas vendarle pokaže, da ni tako strašno slab kot se zdi. Dober film, zelo dober film. Prepričljiv, izpovedno močan, karakterno dodelan in prekleto realen, tak, da trofi tudi gledalca, ki začuti vse kar čutijo in doživljajo glavni junaki. In pozor, režiral in oscenaril ga je Paddy Considine, sicer soliden igralec, ki se je režije lotil prvič in dokazal, da je velik talent. Da zgodbe iz socialnega dna, iz čiste marginale, obvlada tako zelo avtohtono in z guštom, da komaj verjamem.

Ocena: 8/10

ESSENTIAL KILLING

Čeprav sem takšnih in drugačnih filomov o boju za preživetje zadnje čase videl res veliko, lahko rečem, da me je tale stresel še posebej močno. Tako zelo surov, realističen, skoraj dokumentaren, prepričljiv in pretresljiv je, da sem komaj lovil sapo in začutil vsak dih, vsak trpeč pogled, vsako stisko in vsako težko situacijo, v kateri se je znašel glavni junak Vincent Gallo. Četudi mi Gallo, ta Charles Manson igre, ponavadi ni najbolj po godu, lahko tokrat rečem, da je odličen. Da zna samo z mimiko in telesom povedati več kot mnogi drugi igralci s tisoč besedami. Essential Killing, delo proslavljenega poljskega režiserja Jerzyja Skolimowskega, ki zadnja leta spet malo miga, sicer pa poljsko norveško irsko madžarska koprodukcija, je čisti anti Hollywood. Je film, ki ujame ves potrebni realizem, da gledalca posrka v zgodbo. V zajebano situacijo političnega zapornika, ki sredi zasnežene vukojebine beži pred vojaki, žre mravlje in lubje, se ujame v past za zajce in se bori za preživetje, tudi tako, da sredi ceste napade doječo mater, da bi prišel do mleka.  In hej, Gallo je tako nor, da bi res verjel, da je vse skupaj počel tudi v resnici. Prav zato je tako zelo odličen.

Ocena: 8/10

TRISTRAM SHANDY: A COCK AND BULL STORY

Saj poznate tiste fore, ko za kak roman rečejo, da se ga preprosto ne da spraviti na film, ker je preveč zajeban, preveč težek, pač unfilmable, kot pravijo angleško govoreči kolegi. No, en tak primer je tudi The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman Laurencea Sternea, ki se ga je leta 2006 lotil Michael Winterbottom, ki ima za pasom kar nekaj dobrih filmov. No, tale je eden njegovih najboljših, saj se ekranizacije Sternevega romana loti na prav poseben način. S filmom v filmu, z izjemno zabavno, gledljivo, odštekano in živahno pripovedjo o igralski ekipi, ki snema film o Tristramu Shandyju. To pomeni, da se Winterbottom, ki ga igra Jeremy Northam, nenehno sprehaja med zgodbo o Shandyju in zgodbo o tem, kako Shandyja, ki ga igra Steve Coogan, snemajo in pripravljajo. Ne bom rekel, da je tole prvi film, kjer se dogaja kaj takega, itak da ni, toda Winterbottom uspe ujeti nek prav poseben filing, neko prav posebno mešanico, ki je dejansko film v filmu v filmu, saj je tudi zakulisje le igra, le še en film, kjer pravega Winterbottoma, kot sem že povedal, ni zraven, saj ga igra Jeremy Northam. Gledalec tako dobi zares unikatno štorijo, kjer recimo Steve Coogan poleg Tristrama Shandyja igra še samega sebe. In to je ta unikatnost, ta odklop, ki ga zlepa ne boste našli v nobenem podobnem filmu. To mešanje fikcije in realnosti, filma in snemanja filma, ki je še vedno le film, pa četudi Gillian Anderson prav tako igra samo sebe in v snemanje filma privoli gratis, saj je fanica romana. In potem pridemo do zadnjega prizora, ki se odvrti med odjavno špico. Do sekvence, kjer v dvorani sedita Steve Coogan in Rob Brydon, ki oponašata Ala Pacina. Kaj tako smešnega nisem videl že sto let. To je vrhunski prikaz tega, kar se igralci menijo, ko ugasnejo kamere. Da o umetni maternici in seksu brez ure niti na začnem govoriti.

Ocena: 8/10

 

4 komentarjev na “LIFFe 2011: Tyrannosaur, Essential Killing, Tristram Shandy: A Cock and Bull Story”

 1. Vanja1 pravi:

  Dobre ocene.. ;) !! Recenzija za Pisma sv. Nikolaju bo gor na blogu?

 2. c1n3f1l pravi:

  Vsi trije filmi so odlični in za vsaj dva vem, da bosta prišla na redni spored kinematografov v art mreži… Sicer pa je Tiranozaver moj favorit…

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vanja1, dve objavi nazaj je objavljena. Originalen naslov je Listy Do M.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2012/01/06/recenzija-listy-do-m/

 4. simon pravi:

  http://www.imdb.com/title/tt0903747/

  obvezno poglej…
  vem da ne spada sem.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !