Recenzije: The Ides of March, The Muppets

31.12.2011 ob 23:34

THE IDES OF MARCH

Najprej velika pohvala gospodu Georgeu Clooneyju, ki je tale film tudi oscenaril, zrežiral in si na pleča prilimal še odlično vlogo governerja Mikea Norrisa, ki se poda v tekmo za ameriškega predsednika. Nato pohvala za vrhunski igralski ansambel, kjer razturajo Ryan Gosling, Paul Giamatti in Philip Seymour Hoffman, spin doktorji predsedniške kampanje, pa še pohvalice za Evan Rachel Wood, mlado pripravnico, ki zmeša štrene, Mariso Tomei, ki dobro fura vplivno novinarko, in Jeffryja Wrighta, ki brezhibno uživa kot senator Thompson. Zelo dober film, kjer dejansko štima vse, pa četudi je tematika precej zrabljena. Všeč mi je to, da Clooney ne teži, da zna prepričljivo premešati resno dramo, zajebano situacijo in humorno atmosfero. Da zna politično kampanjo in vse kar sodi zraven odlično približati tudi gledalcu, ki mu za take reči ni kaj dosti mar. Da je torej posnel film, ki zažiga. Ki obvlada insajderske infote in kljub temu ne vrta pregloboko. Ki vrhunsko pokaže, da v politiki zmaga tisti, ki je najbolj pokvarjen, najbolj iznajdljiv in najmanj pošten. Zelo aktualen film, tudi za Slovenijo, kjer se v zakulisju brez dvoma špilajo iste igrice. V bistvu pa zgodba mladega in nadarjenega spin doktorja, ki ga igra Ryan Gosling. Mladeniča, ki stori napako in gre potem preko trupel, da bi si rešil rit in se znova zavihtel na položaj, ki mu pripada. Scenarij je oster in prebrisan, Clooney je kot režiser resnično mojster, ki zna iz igralcev potegniti najboljše in njihove sposobnosti spretno zmešati z zelo dobro dramaturgijo in tempom, gledalca pa karizmatična zgodba v dogajanje potegne že med najavno špico. Jp, tole je film, s katerim bi se lahko zmagalo na volitvah.

Ocena: 8/10

THE MUPPETS

Eto, tako se naredi en tak res lep, simpatičen, pozitiven in luškan filmčič, ki ga lahko pogoltnete namesto tablet proti depresiji. Mapetki še vedno razturajo, Mapetki so še vedno polni nostalgije, Mapetki so še vedno ekipa, ki ne razočara. Kljub temu, da se zdi, da jih je povozil čas, vedno znova dokažejo, da so še vedno moderni, zanimivi, zabavni in zimzeleni. In točno o tem gre tale njihova najnovejša avantura, o tem, da morajo dokazati, da lahko še vedno napolnijo dvorano in ujamejo rejtinge. Da so torej še zmeraj bankabilni in trendy. Ne bom rekel, da nekaj prizorov vendarle ni pretirano sladkih, pa da mi Amy Adams ni šla pošteno na živce, toda celota je okej, celota je dober družinski film, zelo solidna zabava za celo družino, kjer se kot je pri Mapetkih v navadi, oglasi tudi cela kopica znanih imen. In tu je Chris Cooper, zlobni Tex Richman, malce blesava vloga za tako velikega igralca, ki pa jo zvozi že zaradi hip hop vložka, ki je tako zelo nepričakovan in izviren, da gledalec poči od smeha. Jp, Chris Cooper rapa, Jason Segel pa se za nekaj povprečnih glasbenih točk odkupi z vrhunsko pesmijo o krizi identiete, ki je brez dvoma vrhunec celega filma, če seveda odštejem vso nostalgijo, ki jo pričara Kermitova nepozabna druščina. Tole je velika vrnitev Mapetkov, celovečerna verzija njihovega tv šova, ki ne rabi dodatkov kot v nekaterih prejšnjih celovečercih, ampak le stari dobri Muppet Show, ki sem ga dejansko že pošteno pogrešal.

Ocena: 7/10

 

3 komentarjev na “Recenzije: The Ides of March, The Muppets”

 1. Maco pravi:

  The Ides of March je film o politiki, a predvsem o mladem moškem, ki se nauči uspeti na najvišji ravni, a ga to stane njegove duše.
  Res odličen film z zelo dodro igralsko zasedbo, odličnim scenarijem in dobro režijo.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Njegovi starejši kolegi so ravno tako zajebani in bi šli čez trupla, toda imajo nek kodeks časti, vsaj tako se zdi, on niti tega nima več, je čisto nek nov model morskega psa. Na obrazu se mu sicer vidi, da mu ni vseeno za mlado dekle, toda za dosego cilja gre do konca in kot si rekel, izgubi tudi dušo. Vprašanje pa je, če ga kdaj kasneje ne bo usekal močan ugovor vesti. Lahko pa da bo res ratal en tak pokvarjen, zajeban in tečen prasec, ki se ga ne bo dotaknilo ničesar več.

 3. alenka pravi:

  The Ides of March je zlo specifičen, zanimiv, dobro odigran film, ki je gotovo vreden ogleda.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !