Recenzija: Conan the Barbarian (2011)

27.12.2011 ob 22:51

CONAN THE BARBARIAN

Na novega Conana sem se dobro pripravil. Najprej z originalom iz leta 1982, nato z nadaljevanjem iz leta 1984, potem pa še s filmi Red Sonja, Kull, The Beastmaster in The Sword and the Sorcerer. Padel sem noter v tem starodavne bajke in komaj čakal, da novega Conana vidim v razkošnem 3Dju. Žal ni ratalo, saj so naše budale film prešpricale, pač zato, ker v ZDA ni vžgal, kar pa ne pomeni, da ne bi vžgal pri nas. Novi Conan je namreč presenetljivo dober, je povsem zadovoljiv rimejk, resda daleč od klasike Johna Miliusa in Arnolda Schwarzeneggeerja, a povsem okej bajeslovna pustolovščina, kjer raztura Jason Momoa, ki mu je Conan pisan na kožo skoraj tako dobro kot Arniju. Prav Momoa je glavni razlog, da se novi Conan dobro znajde v mešanici surovosti, nasilja, krvi, mesa, humornih vložkov, akcije in pravljičnih prijemov. Četudi Momoa nima takih bicepsov kot Arni, saj vendarle malce pozira in se zaveda, da s to vlogo postaja zvezda, mu gre izvrstno, pa še boljši igralec je od Arnija, kar pomeni, da mu lahko dajo več dialogov in več dramaturgije. Momoa, sicer možek Lise Bonet, je hud frajer, je nabildana verzija Antonia Banderasa, je dedec v pravem pomenu besede. Je Conan, s katerim bi se ženske tudi poročile, če bi bilo treba. Ostala ekipa na čelu s čarovnico Rose McGowan se resda trudi, toda ko kamera ujame Momoo, se ne vidi nikogar več. Momoa je karizma, ki ne rabi spremljevalne ekipe. Momoa na svojih ramenih kot za šalo odfura cel film in skrije nekaj napakic, ki za celoto niso usodne.

Režiser Marcus Nispel, ki je predlani v zelo slabem rimejku Petka trinajstega sesul Jasona Voorheesa, resda ni John Milius, je pa dovolj prebrisan, da se zaveda odgovornosti do originala in ne podleže pretiranim komercialnim prijemom ostalih 3D pičkarij, ampak se dostojno klanja klasiki in ohranja surovost ter nasilje, ki sta za dobrega Conana več kot nujna. Filmu dejansko ne manjka kaj dosti, da bi bil zares odličen žanrski izdelek, je pa res, da gledalec ne more mimo legendarnega izvirnika, mimo primerjav, ki ga seveda pokopljejo in mu vzamejo krila povsod tam, ko nakaže, da bi rad letel res visoko. To bi mu ratalo, če Milius leta 1982 s Schwarzeneggeerjem ne bi posnel svojega Conana, ker ga je, pa tale Conan pač ostane na ravni dostojne pop corn zabave, ki pa v poplavi poraznih letošnjih rimejkov vendarle ponosno dviga glavo iz sivega povprečja.

Ocena: 7/10

 

11 komentarjev na “Recenzija: Conan the Barbarian (2011)”

 1. Filip pravi:

  Jaz ga nisem zdržal do konca, tako dolgočasen, butast in nepotreben mi je bil. Izguba časa. Danes preprosto ne vžge več, ker ima preveč zjahano zgodbo in preobrate. Pa zdelo se mi je, da so res ful pretiravali s krvjo (čeprav me slednje ne moti) in mi je izpadlo ful nenaravno (recimo, ko nekdo z glavo malo udari ob tla, kri kar špricne 5 metrov stran).

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jebat ga, to je CGI kri :)

  In praviš, da nisi zdržal do konca, kaj za vraga si potem počel pri Perzijskemu princu in Spopadu titanov?

 3. Niko pravi:

  Kaj pa gdaj boš napisal recenzijo oz. komentar na nominacije za zlate globuse kakšne se ti zdijo (best actor,actress,film director…) pa predikcije za oskarje 2012 :)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Globuse bom obdelal na dan podelitve, oskarje morda malce prej. Pa problem je, ker še nisem videl veliko filmov od nominiranih in je nefer, da dajem napovedi in ocene. Sodeč po nominacijah pa zna biti zelo zanimivo in oster boj.

  In kako ti je bil všeč novi Conan :)

 5. Filip pravi:

  Perzijski princ je bil tudi meni za en drek, Spopad titanov se mi je pa zdel dobra paša za oči, pa še s stilom je bil narejen.
  Pri tanovem Conanu mi je bil še najbolj všeč uvod, potem mi je pa zanimanje počasi upadlo. Jason Momoa je bil resda odličen Khal Drogo v ‘Game of Thrones’, ampak kot Conan mi sploh ni potegnil. Arnie je in vedno bo tisti pravi Conan v moji glavi.
  Ne vem, še najbolje bi naredil tako primerjavo: tanovi Conan je za fantazijski/pustolovski žanr isto, kot je Abduction (http://www.imdb.com/title/tt1600195/) za žanr akcijskega trilerja. V zadnji dekadi je namreč bilo že toliko podobnih filmov, da ne vžge več, ker gre po popolnoma istem receptu kot vso podobno sranje in zato izpade klišejsko in posledično dolgočasno.
  Ne vem, zakaj niso mogli pustiti Conana na miru.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, dejansko so ga skazili že z drugim delom iz leta 1984, pa z Red Sonjo malce kasneje.
  Se strinjam, da je Conan svetinja, toda meni je bil rimejk kul, zato se ne pritožujem preveč.
  Titani so bili meni grozno slabi, uničil jih je porazen 3D, morda bi mi bili celo bolj všeč doma. Je pa tudi res, da mi je original iz osemdesetih zelo dober film, pa da tudi zato nisem kupil originala. Conan me je pritegnil, ma dober tempo in dober filing, pa Momoa je meni odličen, res pa je, da je Stephen Lang zanič, še posebej če ga primerjam z Jamesom Earlom Jonesom.
  Abduction pa še nisem gledal, mi je Taylor Lautner tako beden fris, da dvomim, da se ga bom sploh lotil, morda le zaradi firbca.

 7. Recenzija: John Carter « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] zadnjem letu sem res nestrpno pričakoval le tri filme, Misijo nemogoče 4, Conana in Johna Carterja, tudi zavoljo glavnega igralca Taylorja Kitscha, ki je ta hip eden najbolj [...]

 8. To je on, Jason Momoa « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] skuliran in jebeno frajerski dedec, pri katerem ni dileme. In tak je zdaj Jason Momoa, novi Conan in Khal Drogo iz Igre prestolov, ki ga letos čaka še film s Sylvesterjem Stallonejem. In leta [...]

 9. Andrej pravi:

  Končno pogledal in lahko rečem, da je super film. Sicer ne tako, kot stari deli, ki so itak klasike in nekaj nadnaravnega z Arnijem na čelu, a vseeno… zakon film + izjemen soundtrack, ki ga je spisal Tyler Bates. To, da imajo to glasbo nekateri za najslabši soundtrack leta 2011 je sramota. Sicer pa se menda šušlja o drugem delu, a menda le za DVD… Je to res ali se spet gre le neke internetne debate fanov?

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari deli? Saj sta bila samo dva, Red Sonja je bila solo film. Prvi Conan je klasika, drugi pa je dosti slabši od tega rimejka po moje.
  Drugi del? Nimam pojma, sem pa ziher, da Momoa ne bo več igral. Je pa škoda, da je flopnil, saj bi lahko bila kul franšiza.

 11. Andrej pravi:

  Ja, štel sem tri, tudi Red Sonjo. Nisem nikoli gledal, a verjamem, da je slab film (mogoče ga zdaj celo pogledam).
  Če bo drugi del bo na Assylum nivoju. Se pravi verjetno, so bad it’s good.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !