LIFFe 2011: Incendies

26.11.2011 ob 20:41

INCENDIES

Naj začnem z opisom, ki ga je o filmu povedal režiser Denis Villeneuve: “Okoli matere Nawal sem namenoma ustvaril politični vrtinec. Vojne, ki so pogubile to regijo, so včasih vključevale kar 17 različnih frakcij z zavezništvi in izdajami osupljive zapletenosti za nepoučene. Da bi ostal zvest tej realnosti, je moral politični položaj ostati kompleksen, ne da bi se spodkopalo zasnovo filma. Gledalci morajo razumeti bistvo tistega, kar se da razumeti, ob tem pa sprejeti dejstvo, da je položaj postal preveč kompleksen za črno-beli prikaz.” Okej, toda prav to politično ozadje in vojna vihra, ta kompleksna in večplastna zgodba, po mojem mnenju nekoliko uniči izpovedno moč te šokatne pripovedi, nekoliko razvleče in zdolgočasi tempo, ki ga načnejo tudi klišeji tisočerih podobnih štorij in usod glavnih junakov. Vem, da brez tega tak film ne bi bil mogoč, toda vseeno menim, da bi bila lahko zgodba nekoliko krajša in s tem še bolj učinkovita ter ubijalsko parajoča. Ali če povem drugače, politično ozadje in vojna vihra nista nič posebnega, prava vrednost filma je v družinski drami in skrivnostni usodi, ki jo po smrti matere spoznavata brat in sestra. Zajeban film, tak da se dotakne gledalca, ki šok glavnih protagonistov utrpi tudi sam, sicer pa kanadsko francoska koprodukcija, ki so jo na Liffeu vrteli pod naslovom Ženska, ki poje.

Ocena: 6/10


 

10 komentarjev na “LIFFe 2011: Incendies”

 1. spookymulder spookymulder pravi:

  meni pa je bilo všeč politično ozadje in vojna vihra, v katero je vpeta zgodba, ker ravno to da nek dodatni občutek realnosti in sicer izredno čustveno in starogrško-tragično družinsko dramo vpne v aktualno dogajanje okrog nas. Vojna, o kateri govorijo in vsa grozodejstva, ki jih prikazujejo, so bila namreč realna in v bistvu en in isti konflikt traja še danes na bližnjem vzhodu. In mislim, da je to tudi glavni namen in bistvo filma, torej da ne prikaze samo šokantne družinske zgodbe, temveč da opozori na trpljenje, ki se na tistem območju v taki ali drugačni obliki še vedno dogaja. Pa tudi sama vojna je prikazana iz nekoliko drugačnega zornega kota, kot smo običajno vajeni, saj v večini filmov nekako vemo (oziroma je zgodba tako zastavljena), katera je dobra in katera slaba stran, med tem ko so v tem filmu vsi po vrsti zamazani z bratsko krvjo, eni po lastni izbiri, spet drugi po sili razmer. In prav to – lahko bi rekli skorajda incestoidno – medsebojno ubijanje potem privede do takih družinskih tragedij, kot je prikazana v filmu. Družinska drama je tako “zgolj” neizogibna posledica Kajnovega greha bratske morije. In zato enega ne moreš povsem razumeti brez drugega. Moja ocena je 9/10.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Politično vojni del sem na isti in tudi boljši način videl že v premnogih podobnih filmih. Ni panike, da je, panika je, da ga je preveč, saj ni dovolj močan, vsaj zame ne.

 3. redcock pravi:

  Filmček sem si že ogledal pred precej časa, me je pa presenetila tvoja nizka ocena. Verjetno ti bolj ležijo akcijski filmi, če si ocenil npr. Doomsday z 5 in ga celo primerjal z Mad Maxom. (ni primerjave, tako kot če bi primerjal BMW in KIO).

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, Evito sem prav tako ocenil z maksimalno oceno, mar to pomeni, da mi bolj ležijo mjuzikli? Punčko za milijon dolarjev tudi, a to potem pomeni, da mi ležijo boksarske drame? Top Secret tudi, a to pomeni, da sem bolj za parodije? Bombno misijo tudi, a to pomeni, da sem za vojne filme? Junaka tudi, a to pomeni, da sem bolj za baletne kung fu zadeve? Psiha tudi, a to pomeni, da sem za grozljivke? Gone With the Wind tudi, a to pomeni, da sem za stare klasike?

  Model, kdaj vam bo jasno, da se ocene na tak način ne primerjajo med sabo. To trobim že dvesto let pa še vedno pri nekaterih ni haska.

  Glede primerjave Doomsdayja in Mad Maxa, če ne vidiš primerjave tvoj problem.

 5. redcock pravi:

  Priznam, primerjava ni bila najbolj posrečena.Filma se seveda da primerjat samo ne po kvaliteti (DD pač nikoli ne bo kultni film, je pa soliden primerek akciskega filma).
  Incendies mi je bil ne glede na težko tematiko zelo dober. Gledal sem tudi nekaj drugih s podobno tematiko, ki pa me razen Babel niso navdušili. Je pa res “vsake oči imajo svojega malarja”.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ko sva že pri Babelu, meni je vrhunski.

 7. dr. Onyx pravi:

  Zame je tole eden najboljših filmov, kar sem jih gledal nasploh in videl sem večino tistih, ki so na lestvici IMDB top 250 (razen nekaterih starejših). Izjemen, ganljiv film, ki po moje nikogar ne pusti hladnega. Vrhunska kinematografija v pravem pomenu besede. Čeprav sem ga gledal sam v sobi, bi na koncu najraje vstal in zaploskal. Ocena za tako mojstrovino po moje niti nima nekega smisla, mapak če že hočeš: 10/10.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ah, pretiravaš. Po moje je razlog zakaj ti je tako dober, ker si videl zelo malo filmov v zadnjem času, ali pa je tale eden redkih, ki ni prišel iz Hollywooda in je pač ustvaril kontrast. Če pa ti je res tako odličen, pa tudi prav, mnenja so različna.

 9. dr. Onyx pravi:

  Lahko rečem, da me je nazadnje tako pozitivno presenetil in ganil film Das Leben der Anderen, pri čemer ima slednji to prednost, da obravnava nam kljub vsemu nekoliko bližjo tematiko. Je pa Incendies filmski biser, ki bi se ga človek po prebranem tvojem zapisu, sploh pa oceni, na daleč izognil, kar mislim da bi bila velika škoda.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, meni tudi ta ni bil nič posebnega, čisto povprečen dejansko. Vem, da sem eden redkih, ki tako misli, a jebat ga.
  Ti pa pripenjam svojo lestvico najboljših filmov preteklega tisočletja, da boš lažje sledil mojemu okusu:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/01/19/filmi-brez-katerih-ne-bi-bilo-novega-tisocletja/

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !