Zimske gume

17.11.2011 ob 12:45

Da ti zaračunajo kazen, če nimaš zimskih gum četudi ni snega, se mi zdi totalno nepošteno, saj z letnimi v tem primeru nikogar ne ogrožaš četudi je nastopil datum, ko bi jih uradno moral menjati. Kazen torej plačaš le zaradi birokracije, kar je nekaj takega kot da bi te kaznovali za prehitro vožnjo, ker ti števec nese do 200, čeprav si vozil le petdeset.

 

28 komentarjev na “Zimske gume”

 1. rp29 pravi:

  Če ne bi bilo tako bi vsi čakali do prvega snega, takrat bi bila pa panika.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Me ne briga, dejstvo je, da te kaznujejo kljub temu, da dejansko ne delaš nič narobe glede varnosti na cesti. Kot da bi plačal kazen za alkoholiziranost in bil trezen, z argumentom, da boš pač verjetno nekoč pjan. Ali da bi te na navadni cesti kaznovali, ker nimaš vinjete in se kao sklicevali na dejstvo, da obstaja možnost, da si hotel brez nje na avtocesto.

 3. AndrejM pravi:

  No, Iztok, po tej logiki lahko vse moške zaprejo, ker smo potencialni posiljevalci :) . Saj orodje nosimo s sabo, o delovanju orodja pa kdaj drugič.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Točno tako. Točno to je kazen za letne gume če na cesti ni snega in so temperature zaradi sonca ponekod celo še 15 stopinj čez dan.

  Ali pa, da te zaprejo zaradi kraje, pa četudi v trgovini nisi nič ukradel. A ker obstaja možnost, da bi, saj je izdelkov veliko, ti pa nikaš dosti denarja, te pač aretirajo in dajo v ječo preventivno.

 5. rp29 pravi:

  Na to ali boš šel na avtocesto/ali boš pil/ali boš kradel/ali boš peljal prehitro vplivaš izključno sam. Medtem ko na sneg nimaš nobenega vpliva. V tem času te lahko preseneti vedno. Sicer se ne strinjam s trenutno politiko kaznovanja prekrškov na cesti, je tole glede gum edina možnost.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glede na to, da je 15 stopinj in je sončen dan, je prekleto jasno, da snega ne bo, kaznovan pa si lahko vseeno. Torej si sto posto, da ne boš nikogar ogrožal z letnimi gumami, pa te vseeno oglobijo.

  In hej, od kje jim dokaz, da ne boš v primeru snega zaplejal ob rob ceste in počakal, da se stopi?

 7. McFly pravi:

  A ni to z gumami “nateg” saj je dovolj da imaš letne gume z dovolj profila + verige v prtljažniku.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mislim, da je to dovolj, ja. Je pa res, da verig po moje v prvem sneženju na cesti ne natakne nihče. Po drugi strani pa so krivi tudi plužni majstri, ki vedno znova rečejo, da jih je sneg presenetu in svojega dela ne opravijo dovolj dobro. Ko jebe zimske gume in verige, dajte vi meni raje redno plužit cesto pa bo.

 9. Bojan pravi:

  Prednost zimske gume je ne le v profilu zaradi boljšega oprijema v snegu, temveč tudi zaradi fleksibilnosti pri nižjih temperaturah. Pri -5 stopinjah letne gume niso povsem varne, ker postanejo trde in lahko letiš s ceste.
  lp

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vem, vem, pa tudi totalna jeba je, če te dobi sneg, saj si res ko na drsališču. Ne zanikam varnosti, ampak je pa bedno, da bi fasal kazen pri 15 stopinj sredi dneva in sonca. O tem govorim.

 11. uroš pravi:

  15 stopinj? No pretiravat tudi ni treba…po tvoji logiki tudi za varnostni pas ne bi smel biti kaznovan, pa za neprižgane luči podnevi, itd…sicer pa že vrabci čivkajo, da zimska guma dosti bolje zagrabi pri temperaturah pod 7 stopinj celzija…

 12. Bojan pravi:

  Ja, saj. O teh kaznih se je veliko pisalo in bentilo, pa kaj češ. Pogoltna banda, to je to.

 13. MATEj pravi:

  Iztok, zakon je zakon, treba ga je spoštovan, kam bi pa prišli, če ne bi spoštoval zakonov. V tem primeru imaš sicer prav, a kot ti je že nekdo zapisal: zimske gume niso le zaradi snega, ampak so boljše tudi pri temperaturah pod ničlo. Evo jaz ravno zdajle prišel od vulkanizerja, prejšnje par dni sem pa imel verige v prtljažniku (zgolj zaradi policistov).

 14. juure juure pravi:

  Za nove verige sem v trgovini (BTC/Lj; Hala A) plačal 20€. Imam jih v prtljažniku. Volk sit koza cela?
  kojihhebepress

 15. Thomas pravi:

  “In hej, od kje jim dokaz, da ne boš v primeru snega zaplejal ob rob ceste in počakal, da se stopi?”
  Ja seveda Iztok, to je pa res smiseln izgovor. Samo ne vem, kako daleč boš prišel s policaji, če se boš šel filozofa.
  Sicer ti pa ni treba imeti zimskih pnevmatik, lahko imaš letne, zraven pač verige v prtljažniku :-)

 16. tomii pravi:

  Mene je avgusta ko bla cesta mastna zaradi dežja obrnilo za 360 stopinj in se skor zaletel v nasprotni avto.Tako da ni samo sneg nevaren.

 17. Marko pravi:

  V Kopru misliste, da jih je treba tudi imet ?

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uroš, varnostni pas reši lajf, luči tudi dejansko. Letna guma pri 15 stopinj pa ne ogroža nikogar.

  Matej, zato pa smo tam, kjer smo, ker se vedno znova strinjamo z vsemi zakoni naše države, pa če so še tako zelo glupi.

 19. spookymulder spookymulder pravi:

  Iztok, že spet se usajaš čez prometne predpise in zakone, da da bi dejansko preveril zadevo.

  Torej, v pravilniku o zimski opremi vozil v cestnem prometu piše, da moraš na avtu imeti
  ALI 1.) zimske pnevmatike na vseh kolesih
  ALI 2.) poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki.

  Torej, če te sedaj ustavijo policaji in nimaš zimskih gum, te ne morejo in ne smejo oglobiti, če imaš v prtljažniku verige ali tiste “štumfke” iz blaga, ki se trenutno zelo popularne.

  Če te je volja, je torej to možnost, da lahko brez skrbi in z največjim guštom tudi sedaj voziš z letnimi pnevmatiki.

  Te bom pa vprašal naslednje … recimo da greš v kino, in ko prideš čez dve uri ven, ugotoviš, da so temperature padle tako nizko, da je lahko na cesti že kakšna poledica, ali pa se je nabralo na cesti kakšno ivje. Kaj boš potem? Boš šel peš domov po zimske gume? Ali pa boš z letnimi pnevmatikami ogrožal sebe in druge na cesti?

  Zimske pnevmatike imajo svoj namen in četudi je lahko sedaj zaradi sonca podnevi 15 ali 20 stopinj, lahko čez dve uri, ko sonce zaide, temperatura takoj pade na ničlo in razen če ne misliš ves čas v prtljažniku prevažati zimskih gum in jih res kar sam na terenu menjati tik preden jih boš dejansko potreboval, potem ti ni potrebno biti tak upornik proti logičnemu razumu.

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni panike, a naj me oglobijo med tem padcem temperature, ko začnem ogrožati, ne pa med 15 stopinjam in soncem, ko ne ogrožam nikogar. Pika.

 21. spookymulder spookymulder pravi:

  Kazen ti sploh ne bi smela biti tako zelo pomembna, kot dejstvo, da raje poskrbi za čim večjo lastno varnost in za varnost vseh drugih udeležencev v prometu.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Za izziv, imaš podatke koliko prometnih nesreč je na leto zaradi letnih gum.

 23. spookymulder spookymulder pravi:

  Na leto je okrog 100 prometnih nesreč, ki jih pripišejo izključno neuporabi zimske opreme, vendar je številka dejansko precej višja, ker gre v veliko primerih za več faktorjev (poleg pomanjkljive zimske opreme tudi vožnja z neprilagojeno hitrostjo, alkoholiziranost, napačna smer vožnje itd.).

  Potem pa imaš ob vsakem prvem snegu tudi malo morje prometnih zamaškov zaradi avtomobilov in tovornjakov, ki zaradi pomanjkljive zimske opreme zdrsnejo in ustavijo promet, tudi če ne povzročijo direktno nesrečo.

 24. milan pravi:

  Iztok, že pri 17 stopinj se začne letna spreminjat svoj oprijem na slabše, tko da. Bog daj, da te ne srečam na cesti, modeli, kot ti, so najbolj nevarni.

 25. simon pravi:

  hecn si iztok…torej ti bi sel gume montirat takrat ko bo -10 in ko bo zapdel sneg?
  na tisti dan?
  ti in se vsi ostali v sloveniji? :)
  ze zdaj vidis kaka gneca je pri menjavi gum ko vsi cakajo na tega 15ega.
  in potem bi vsi naenkrat sli menjavat ko bi zapadel prvi sneg :)
  kak bi te zgledalo to?
  iztok pregovor:
  «bolje spriječiti, nego liječiti»

  he,he,he…

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Milan, kdo je rekel, da nimam zimskih gum?

  Simon, nima veze, dejstvo, ki me moti, ostaja nespremenjeno.

 27. simon pravi:

  Malo si razvajen ti.. :D
  in to ne mislim kot zalitev :D

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Razvajen zato, ker mi je idiotsko, da lahko policaj na plus 15 stopinj zaračuna kazen za letne gume, s katerimi nisi ogrožal nikgar? Tudi prav :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !