Virant je zajebal Jankoviča

6.11.2011 ob 03:38

Jp, Zoran Jankovič je slabo prekalkuliral svoj vstop v slovensko politiko, saj mu je štrene že isti dan pošteno premešal Gregor Virant. Ali še bolje, levica je Jankoviča pošteno zasrala, ko ga je porinila v to tekmo in iz varnega zavetja Ljubljane. Očitno res niso vedeli za Viranta, ki mu ankete sedaj kažejo odlično. Ankete resda niso volitve, toda tako daleč pa vendarle niso, da bi lahko kandidati zamahnili z roko. Če Viranta ne bi bilo, bi Jankovič z levo jajco premagal Janšo, zdaj pa je šele na tretjem mestu, kar pomeni, da brez dvoma ne bo postal novi mandatar.

Virant je ujel tržno nišo tistih, ki so proti Janši, a vseeno ne bi volili Jankoviča. In takih je očitno ogromno. Pa tudi Janši še vedno kaže zelo dobro, zato menim, da si bosta z Virantom na koncu razdelila vodenje države. Če bosta imela srečo, bosta skupaj dobila 50 +, če ne pa bosta pač pobrala še kak SLS ali morda Desus. Jankovič bo ostal zadaj, razen če se zgodi čudež in če bo ljudi prepričal na soočenjih, kar pa dvomim, saj so že odločeni. Tisti, ki niso, pa itak ne bodo šli na volitve.

Pahor, ki ga bo kot kaže na vseh soočenjih zamenjal Vlačič, se bo itak umaknil, SD pa bo vseeno ujel potrebne glasove za parlament. Po moje bo uspelu tudi Jelinčiču, ki bo raztural na soočenjih in na svojo stran kot vedno dobil svoje redne volivce, Kresalova in Golobič pa nimata šans in se bosta morala posloviti od aktivne politike. Golobiča mi nekako ni več žal, Kresalove pa, saj se mi ne glede na karkoli še vedno ni zdela tako slaba kot menijo mnogi. LDS je zgodovina, 4. december pa jo bo zabolel kot še nikoli. Hanžek in Koširjeva nimata šans, pa četudi sta nova obraza v politiki. Zdaj, ko sta priletela Virant in Jankovič, bi bilo bolje, da se umakneta, saj se bosta pošteno osmešila. In ko smo že pri smešenju, srčno upam, da se bodo vsi smejali tudi Ljudmili Novak in da njena Nsi res ne bo prišla v parlament, saj tega sranja v letu 2012 res ne rabimo več.

Moja nova napoved je torej taka: 1. Janša  2. Virant  3. Jankovič  4. Pahor  5. Erjavec  6. Žerjav  7. Jelinčič.

Ostali bodo ostali zunaj, lahko pa se zgodi, da bosta zunaj tudi Jelinčič in Žerjav.

 

95 komentarjev na “Virant je zajebal Jankoviča”

 1. niko pravi:

  V glavnem se strinjam s tabo.

  Razmišljam pa o volilcih, ki bodo spet nategnjeni, kajti Virant je podoba in ne ustvarjalec političnega in gospodarskega napredka. Njegov image pa je zgrajen na tem, da je bil v času slabih (v času prejšnje Janševe vlade) videti najmanj slab.

  Jankovič pa bi vseeno največ naredil s presedanom, da odstopi od kandidature – VEČ BI PRIDOBIL KOT IZGUBIL (za naslednje volitve in ne za te).

  Razočaranje volilcev? Kratkoročno – DA, dolgoročno pa bi slovensko volilno telo začelo postajati kanček bolj modro. Del tistih, ki so po lastnih standardih vedno neopredeljeni do konca in kupčkajo s svojimi glasovi na račun PROTI, se bi naučil, da njihov glas in njihov kakec (če posežem v čas, ko so kot dojenčki bili enako neopredeljeni in niso hoteli “dati od sebe – base”) nista vrednota in da ta vrednota ni vredna nič, če se ji odrekajo v času, ko je zanjo čas in ko je v igri res nekaj vreden.
  ,

  Realna politika je nekaj drugega? Zanesljivo – A LE DO PRVEGA PRIMERA TRDEGA PRISTANKA, ko se bo končalo nepotrebno božanje, kakršnega so “homo politicus” navajeni in nanj računajo.

  :twisted:

 2. AndrejM pravi:

  Ne vem, zakaj ti je žal za LDS oz. Kresalovo, ki je bila res afera na dveh nogah. In res sodi na smetišče zgodovine. Bolj so se potrudili v Zares, ki so spravili skozi nezdružljivost poslanske in županske funkcije, bili kar zagreti proti plinskim terminalom v tržaškem zalivu in bili glas razuma v zgodbi TEŠ6 pa še kaj pametnega se je pri njih našlo. Je pa res, da niti eni niti drugi ne pridejo v DZ.

  Janković pa se je očitno precenil. Spominja me na zgodbo SMS in As. SMS je bila nekaj novega, na naslednjih volitvah pa je Aktivna Slovenija mislila, da lahko po enakih vzorcih zopet uspe. Ne, ne more. In tudi Janković ne more svoje ljubljanske zgodbe kar tako enostavno preslikati na slovensko sceno. In potem Janković misli, da bo s svojimi koželji in čerini koga izven Ljubljane prepričal. No, saj jih bo, ampak glasove bo pobral dosedanjim volivcem SD, LDS in Zares. Iz tiste prave sredine, bom rekel iz bivše volivne baze Drnovškove LDS pa bo glasove bolj pobiral Virant. Sam sem razočaran, ker sem pričakoval od ZJ veliko, dobil pa izjemno malo: stare prežvečene face iz Ljubljane plus odpadnike iz SD, LDS in Zares, na hitro spacan program in kampanja, ki jo vodijo kao neki mojstri oglaševanja, ki pa so se že velikokrat v Sloveniji opekli. Najprej zato, ker imajo res omejeno znanje in drugič zato, ker imajo ego do neba. In takšna kombinacija je lahko uničujoča. No, sam poznam dosti takšnih vsevednežev, ki pa še danes lepo po televiziji bluzijo in bluzijo, so pa zajebali kup sicer spodobnih in perspektivnih kampanj.

  Mi je pa nekaj zanimivo: stranke, ki so kao v vzponu, spet v svoje vrste dobivajo kup podprepnikov. Najboljši in najbolj zabavni so zdaj trenutno v SDS z Auerjem, Eldo Viler in Katjo Šoba, da o Popoviču ne govorim. Na drugi strani pa se SD očitno vrača h koreninam in bodo kandidirali pravi člani stranke, ne neki pritepenci zadnji hip. Eh, pa še tu spet kao sodelujejo s SEG, ki je bila in bo ostala minorna strančica, kot je očitno to usojeno vsem t.i. zelenim strankam.

  Me pa res zanima, kakšni bosta Virantova in Hanžkova lista, kampanja je še dolga in bomo videli. Morda pa grem celo na volitve. Ampak niti Janše niti Jankovića gotovo ne bom volil.

 3. MATEj pravi:

  Ja, meni je bilo takoj ob objavi, da prihaja Virant, jasno, da je Zoki izgubil vse možnosti za zmago. Ni mi všeč, da bo kandidiral za poslanca, saj ga Ljubljančani kot župana res nočemo izgubit le zato da bi sedel v parlamentu.
  Kar se tiče rezultatov: ne bi bil presenečen, če bo naprej prišlo le pet strank (zlasti Jelinčič mislim, da nima več realnih šans ob vstopu Zokija). Zmaga Viranta me ne bi presenetila. Zanimiva se mi zdi opcija, da gresta v vlado Virant in Zoki. In bojda to ni nemogoče (če si prebral intervju s Stanovnikom na MMC-ju, ima ta neke informacije na to temo). Pravzaprav bi Virantu zameril, če bo šel v vlado z Janšo (in bo šel, če zmaga Janša), saj je že ob objavi kandidature povedal, da ni radikalec, kot so v SDS in to mu je dalo ključno podporo!
  Poraz SDS, ki se zdi nemogoč, bi bil odličen. Pahorja mi je pa kar malo žal, predvsem ker menim, da se tudi kaka druga stranka v tem času na vladi ne bi nič bolje odrezala, če bi ji ves čas metali pod noge polena sindikati, opozicija, mediji in pa predvsem lastna koalicija, ki je to začela početi takoj, ko je začutila, da Pahor izgublja podporo javnosti. In kako ironično: na koncu bodo ravno ti (Zares, LDS) ostali brez parlamenta.

 4. strojnik strojnik pravi:

  Jankovič v bistvu predstavlja ogromno tistega, kar preko tajkunizacije Slovenije sovražimo…

  Po logiki še župan nebi rabil biti, mislim, pa da mu je to vseeno skrajni domet…

  Virant je za razliko njega politik. Obljubil bo precej več, kot bo v stanju tudi realizirati…

  Bi pa znal, v primeru da se na volitve odpravijo tudi tisti, ki že dolgo niso bili, celo zmagati…

 5. jest pravi:

  1.SDS, 2.Virant, 3.Januković, 4. SLS in jedva 5. SD. Ostalo je zgodovina kakršnakoli že. Vlada bo pa s prevaro, ki je že ready steady Virant in Januković. V pol leta predvidene že nove predčasne volitve.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Andrej, na koncu boš volil SD, saj se ti bodo zdeli še najbolj normalni in iskreni.

  Matej & Jest, če Janša dobi največ, potem on odloča kdo bo v vladi, a ne? Obstaja možnost, da se združita Virant in Jankovič in kljub temu sestavita vlado? Po moje ne. Razen pred volitvami seveda. Po volitvah je glavni tisti, ki dobi največ glasov. Vsaj tako je vedno bilo. Razen, da recimo nihče ne bi hotel z Janšo v koalicijo in vlade ne bi mogel sestaviti. Obstaja ta možnost po zakonu?

 7. ajda ajda pravi:

  Iztok, ali se lahko drugače razmišlja kot le, da je to dogovor med Janšem in Virantom, da bosta pretentala volilce, predvsem tiste, ki niso za Janšo, da bodo volili Viranta in slika je oz. bo povsem jasna. Jaz ne verjamem, da je Virantova igra poštena, oz. da se je odlepil od Janše.

 8. Pepi Pepi pravi:

  Ajda, jaz pa verjamem. Še vedno pa je koalicija med SDS in DLGV zelo verjetna, saj imata programa strank kar nekaj skupnih točk.

 9. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @IG:

  Ja, obstaja ta možnost po zakonu. Predsednik države lahko v tem primeru predlaga drugega mandatarja.

  @AndrejM:

  Se popolnoma strinjam. Ljudje gojijo odnos do politikov na enak način kot do popevkarjev, namesto da bi bili pozorni na to, kaj je kdo naredil in zakaj. Kaj imamo od tega. Zares so delovali zelo dobro z vsem, kar si omenil, medtem ko je Kresalova pomenila zdraho in upravičene sume korupcije na dveh nogah. Je bila pa vedno bolj razumljiva in sveto popreproščena v primerjavi z Golobičem, čigar retorika je za večino povprečnega prebivalstva absolutno prezakomplicirana.

  @ajda:

  Janša ni profil politika, ki bi mu bilo v veselje, da ga lahko kdor koli premaga na volitvah, kaj šele Virant iz lastnih vrst, zato je ta zarotniška teroija čisto za lase privlečena. Ob spremljanju politike se pa tudi ve, da je imel Virant svoje privržence, ki so navijali, da bi prevzel stranko namesto Janše, česar seveda Janša ni nikoli dopustil. Že Zbor za republiko je imel ambicije, da bi se preoblikoval v stranko z Virantom na čelu, a ni uspelo, ker je bilo preveč privržencev Janše tudi del tega krožka. Virant je nemalokrat javno v intervjujih nasprotoval kakšni Janševi potezi ali izjavi, kar predsedniku stranke Janševega avtoritativnega kova prav gotovo nikoli ni bilo všeč. Kdaj se bo Virant odcepil je bilo že vsaj dve leti samo vprašanje časa in priložnosti. Krožek resetirancev je bila samo idealna prilika, ki jo je predvidljivo pograbil. In to Janši niti najmanj ni po volji. On je prej računal, da bi resetiranci podprli SDS, kar je tudi razvidno iz jeze Žige Turka, ki je bil član te skupine pred Virantov z očitno povsem drugačnimi političnimi nameni. Potem se je pa Virant prismukal s svojim starim hrepenenjem in kot etabliran politik dal zeleno luč ostalim (predvsem Pezdirju in Šušteršiču), da so si upali zajadrat s stranko, kar je pri njih avtomatsko pomenilo v edinem smotru, da ciljajo na velik uspeh, sicer bi bilo za efekt bolje, da ostanejo kot gibanje.

 10. ajda ajda pravi:

  Simona: da bi le bilo tako kot si zapisala.

 11. Peter pravi:

  Ojej, samo Jankovića ne. Jaz nad njegovim početjem v Ljubljani nisem niti malo navdušen. In dvomim, Iztok, da če ne bi bilo Viranta, da bi Janković brez težav zmagal. Dvomim. Šlo bi na nož, z lahkoto pa ne bi zmagal (če bi!).

 12. Hdr pravi:

  SDS podpirajo eminentni politiki kot Angela Merkel, člani SDS so raketni znanstveniki NASE. Bando murgeljskega škrata pa podpirajo narkobaroni, lenuharji ki živijo na račun države (davkoplačevalcev) in blazni naivneži.

 13. Nika pravi:

  Hdr se strinjam s tabo Jankovič nemara Janše,ker mu ni dopustil prevzeti mercatorja in vzel denar iz Ljubljane in ga porazdelil po Sloveniji med ostale občine Pomnite da je Janša zgubil volitve samo zaradi JJ kar bi lahko pomenilo tudi Jure Jankovič Živeli smo bolje in tudi sedaj ne bi bili v taki krizii če nebi trojček ki je izključno deloval od samega začetka izključujoče Podporo pa je imel trojček od Kučana Turka sedaj pa vsi levaki bežijo k Jankovičču Zato mislim da je Jankovič Isto sranje samo drugo pakovanje Če ne bi bilo Janše bi bili v 90 -tih druga Srebrenica Zato slovenci in slovenke odprite realno oči Tudi če sred poletja pada sneg je kriv Janša Želim Janši in njegovi ekipi da zmaga in imajo glas moje družine

 14. danilo II. pravi:

  Sam si želim edino to, da v kakršnikoli koaliciji ne bi bilo Jankovoća.
  Ne želim si pajdaškega kapitalizma, nepravne države, vladavine omrežij…,vse kar on predstavlja.

  Mislim, da bo velik zalogaj katerekoli nove oblasti vzpostavitev pravne države, saj nismo niti na pol poti. Deluje se še vedno po socialistično, temeljni problem je rigidno sodstvo s trajnim mandatom, kar je v danem trenutku cokla razvoja družbe.

 15. francelj pravi:

  Nika, kljub temu, da imaš v svojem komentarju eno samo vejico in nobene pike, se popolnoma strinjam s tabo. Janša je edini v Sloveniji, ki je sposoben voditi vlado. Janša je tudi edini, ki je preizkušen kot predsednik vlade. Komu je bilo v letih 2004-2008 kaj hudega, za božjo voljo?! In, last but not least, Janša je poštenjak.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vidim, da pri SDS berejo moj blog, saj so aktivirali svoj PR :)

 17. francelj pravi:

  Če g. Iztok Gartner s tem misli mene, naj se kar pomiri. Z SDS ali Janšo nimam nič, tudi ne bi mogel reči, da se z njima v vseh pogledih strinjam, napisal pa sem tisto, kar mislim in verjamem. Za Slovenijo je Janša (ne prvič!) edina rešitev.

 18. AndrejM pravi:

  Ojoj. “Če ne bi bilo Janše bi bili v 90 -tih druga Srebrenica.” “Janša je edini v Sloveniji, ki je sposoben voditi vlado.”

  Aja? Torej, če slučajo (Bog ne daj) Janšo povozi avto, je s Slovenijo konec? In jasno, v začetku devetdesetih je Janša edini kaj migal, ostala skoraj dva milijona Slovencev pa je mirno sedelo in gledalo, kaj se bo zgodilo.

  S takimi SDS floskulami danes ne prepričate nikogar v osnovni šoli, no, Jambrek pa je nekaj pomenljivega povedal o volivcih SDS, torej zapisano sploh ne čudi.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Janši je treba vendarle nekaj priznati, dragi Andrej, in sicer to, da zna svojim volivcem vrhunsko oprati glavo :)

 20. francelj pravi:

  Oprati glavo? Dajte no, veliko bolje zna prati glave tov. Kučan, saj z edino izjemo let 2004-2008 že od osamosvojitve naprej postavlja oblast, pa poglejte, kam nas je pripeljal. Na njegovem mestu bi se po javni podpori KGB l. 2008 skril v najtemnejši kot kleti, ne pa, da spet postavlja oblast, tokrat Jankovicha.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Eh, to je spet tista zlajnana ideja, da je Kučan še vedno bog in batina. Ne ga srat no. Okej, je mnenjski voditelj, ampak nima pa take moči kot imate eni idejo. Pa od kje prepričanje, da je bil Kučan zaslužen za dolgoletno vladavino LDSa. ne ga srat no. Pa če je tako zelo močan, kako je mogoče, da je LDS leta 2004 izgubil na volitvah. Pa od kdaj je Kučan sploh za LDS, da bi lahko odločal celo o njihovih preteklih zmagah. Pa kot vidiš mu tudi sedaj z jankovičen ne gre najbolje, saj sta pred njim Janša in Virant.

  In četudi Kučanu očitaš kar mu, še ne pomeni, da ni Janša spreten pri skrivanju svojih napak in prodajanju raja za Slovenijo.

  Bi pa vseeno rekel nekaj, na koncu se bo res izkazalo, da je Janša najbolj primeren mandatar, saj ima res največ izkušenj. In prav to je najbolj grozljivo, to, da smo prišli tako zelo daleč, da druge izbire ni več, saj se je levica zajebala do konca in naprej.

 22. Leone pravi:

  Ej tole flancanje tukaj gor je pa čist slovenceljsko. Omejeno torej. Ljudje z malim dometom sodelujejo in nabijajo po strunah kot bi rekel Rugelj!
  Za Janšo ne rabimo ponavljati, da je spreten mafijaš. Bil je v vladi 4 leta naredil ni popolnoma nič! Glede na okoliščine v svetu! Je prepoln tem, zamer in hujskaštva, da bi bil primeren za vodenje vlade. Če bi bilo količkaj pravne države, smo pa kot vemo le balkanska vukojebina, bi trgovec z orožjem sedel v arestu. In ne bi pokradeni težki milijoni delali svoje rabote v Avstraliji v obliki klinike! Ok? JJ torej ne ostane drugo kot – go home! JankoviĆ je pa srbijanski trojanski konj. S svojima sinovoma bi vtisnil Sloveniji neizbrisljiv pečat super mafijske državice! In izven LJ nima nobene šance. Na Štajerskekm ga dobesedno izženemo! Virant je pa neznanka. Njegov značaj ni trden. Bomo videli. Če ne drugače dobi moj glas nepomembna obstranska strančica humana Slovenija ali podobna njej. Kakorkoli in kdorkoli že bo vladal . Slovenija bo v bistvu z letom 2012 šele vstopila v pravo krizo! V revščino kot je še ni bilo. In v hude in težke nemire! Zelo se bo razbijalo, teka bo kri…temu se ne bomo ognili. Preveč daleč je šlo pri nas v velekrajah! Tajkuni in izginevanje milijard kar po tekočem traku bodo terjali svoj davek. Definitivno!

 23. francelj pravi:

  Kučanu bo zmanjkalo sape šele zdaj, ko je v imenu levice podprl ekstremnega desničarja. To pot bo Kučanov fiasko opazilo precej več ljudi kot ponavadi. Tudi tisti, ki so že zdavnaj pozabili, da je reklamiral in promoviral propadli in nesposobni KGB.
  Nikoli nisem trdil, da Janša nima napak. Jaz se vedno pol leta pred volitvami vprašam, koga naj tokrat volim, Janše že ne, saj je naredil to in tisto in ono, kar mi ni všeč. Potem se borim sam s sabo in premišljujem, koga, na koncu pa ob vseh zadržkih, pomislekih in zamerah vedno volim Janšo. Ker drugega ni.

 24. Pepi Pepi pravi:

  Če bi bil Janša res tako dober, kot pravijo nekateri, bi leta 2008 dobil še en mandat. Na drugi strani je šel Janković za dosego svojih ciljev dobesedno preko trupel, kar nekateri opravičujejo z: “Je bil pa kot župan vseeno veliko boljši od svojih predhodnikov. Je vsaj nekaj naredil.” Če si boljši od najslabših(tu je govora predvsem o Ruplu, Potočnikovi ter Simšičevi), še ne pomeni, da si zares dober. Vse preveč ljudi se odloča na podlagi nekih simpatij, ki segajo nazaj po več generacij. Meni osebno se še najbolj dopade Virantova ideologija: “Preteklost bomo prepustili zgodovinarjem. Vsak posameznik ima pravico do svojega razumevanja zgodovinskih dogodkov. Politika naj o njih govori le tedaj, ko doseže skupno stališče, ki ljudi povezuje in ne razdvaja.” S tem v obziru se je težko pogovarjati o tem, kaj je za Slovenijo najboljše(saj nam je to v interesu, kajneda?)… vsaj do prvih nekaj političnih soočenj. Sam se bom zato o svojem glasu odločil četrtega decembra. :D

 25. ladadida pravi:

  Iztok a ti izdam skrivnost:)
  Po 12 letih ldsa oz. treh mandatih, je bila “levica” tako polna sama sebe, da so si domišljali, da sploh ne morejo več zgubit oblasti in na to so tudi računali, kar lepo kaže še en začetek poslov z oklepniki, sam glej ga šmenta, folk jih je končno pogruntal (njihovo nadutost, koruptivnost, elitizem, klientalizem), folk se je zbudil!!!!!, zato so leta 04 pušili, škoda, oz. pregovorno ima folk zelo kratek spomin, par nedokazanih aferic in rezultat je tu2008:)
  Janša poštenjak?????
  Defenitivno pa od slabih možnosti najmanj slaba.
  Da v prejšnem mandatu ni bilo nič narejeno?????
  nima pa smisla pisat kaj je bilo, ker boste tako ali tako kontrirali, da je bila konjuktura, ergo:)(
  Da pa vas ljudje spomnim, kaj je bila parola “levice” na zadnjih volitvah: SLOVENIJO ZNAMO VODITI BOLJE in smo videli, ergo:)

 26. AndrejM pravi:

  Nihče pa mi ni še znal odgovoriti na vprašanje, kako lahko politik v ne tako dolgem času preide praktično vse spektre politične mavrice. Najprej imamo komunista/marksista, ki vodi svoje omladince po poteh AVNOJ-a, potem ta isti človek naenkrat postane demokrat. Ko gre ta SDZ v franže, postane narodni demokrat in slavi narod. Potem mu narod naenkrat ni več dober, spet skoči na levico med socialdemokrate in se poskuša prisliniti rdeči internacionali. Potem pa spet salto mortale in spet postane nekakšen konzervativni demokrat, po prepričanju pa strumni pristaš reaganomike. Kdo iz SDS, kakšen odgovor?

 27. RAJMI pravi:

  Mislim, da je LEONE najbolj nepistransko ocenil našo politično sceno. Kjub že štirim izdanim knjigam o trgovcih z oročjem, ki nedvomno nakazujejo, kdo je imel od prodaje oročja največ koristi, del Slovencev tega sploh ne pozna(vsebine knjig namreč) in podpirajo po nekem črednem nagonu svojega velikega vodjo, ki bi brez pomoči Kučana, Drnovška, tudi Rupla lahko s vojimi puškami samo bežal ne pa preprečeval drugo Srebrenico.

 28. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @ajda:

  Saj je že tako, kar pa itak nič bistvenega ne pomeni za usodo Slovenije na političnem parketu. Zato ne razumem, zakaj neki se ti zdi to sploh tako pomembno, da izraziš tako globoko upanje, a bi bilo res tako.

 29. Jan pravi:

  da pa rečeš da je katarina kresal kul (zanalšč sem jo napisal z malimi začetnicami) pol pa res nevem….tok kokr je pa ona nakradla iz senico, tok pa tut Jankovič u treh lajfih ne more

 30. blitz blitz pravi:

  Joj, Iztok, tvoj zapis pa je malo sam s sabo skregan. Najprej si napisal tole: “Če Viranta ne bi bilo, bi Jankovič z levo jajco premagal Janšo”, potem pa si dodal tole: “Virant je ujel tržno nišo tistih, ki so proti Janši, a vseeno ne bi volili Jankoviča. In takih je očitno ogromno. ”

  Če Viranta volijo tisti, ki so proti Janši, a ne bi volili Jankovića, odkod torej logika, da bi Janković pometel z Janšo? Čisto matematično se ne izide…

  Drugače pa – morda so pa te volitve res nova priložnost, še zlasti za Ljubljančane.

 31. APM pravi:

  Žalostno je prebirati uvodno pisanje in še bolj replike. Iz napisanega je razvidno, da so pisci sicer izučeni ljudje,morda se imajo celo za intelektualce, nimajo pa niti najmanjše sposobnosti analitičnega mišljenja in so podobni tropu papagajev, ki čivkajo to, kar so jih naučili .
  Najprej se je potrebno vprašati, ali je v demokraciji sploh možno, da se pojavi neka nova stranka in kar kandidira za prevzem oblasti? Če do takšnega slučaja pride, je z družbo nekaj hudo narobe.
  Kako je možno, da se šele tik pred volitvami pojavi neka politična sila, ki ne vidi druge možnosti, kot da samostojno nastopi na volitvah, mnenjski voditelji, torej neka elita, pa nenadoma prepozna to novo silo kot opcojo, ki naj prevzame oblast v državi?
  To se lahko dogaja samo še v Butalah?
  Pa grem šenaprej. S kom pa garantirajo ti novi politični meteorji, da jim volilci zaupajo oblast?
  Oni sami in peščica spremlejvalcev, več ali manj družinskih čalnov in koegov iz službe, pa še kakšen dobro plačan estradnik.Takšnemu zaupati vodenje države?
  To so vprašanja, ki jih je potrebno najprej proučiti, šele potem pa se lotiti hudobnega, nesposobnega, dikatorskega, fašistoidnega Janaza Janše.

 32. Rado pravi:

  “Najprej se je potrebno vprašati, ali je v demokraciji sploh možno, da se pojavi neka nova stranka in kar kandidira za prevzem oblasti?”

  Le kaj bi rad APM?
  V demokracijah /ZDA/ je lahko celo Avtrijec predesednik največje ameriške države /Švarceneger/. Kandidirava lahko tudi midva. Na volilcih pa je da izberejo.
  Odgovornost je njihova.

 33. francelj pravi:

  Pepi, če bi bil Janša res tako dober, kot pravijo nekateri, bi leta 2008 dobil še en mandat. Seveda, saj bi tudi ga, če (i) mu ne bi podtaknili zlagane afere Patrija, in (ii) če ne bi zgoljufali volitev ponekod v Ljubljana-Centru. In bojimse, da se bo brez mednarodnih opazovalcev letos zgodilo to še enkrat.

 34. AndrejM pravi:

  @APM: zdaj imamo na izbiro: izbrati kakšnega pokvarjenega in že dokazano nesposobnega (Pahor, Janša…) ali kakšnega pokvarjenega, ampak na državni ravni še nepreverjenega? Kaj je manjše zlo? Izbiramo samo med slabimi možnostmi, morda nam bo celo uspelo, da izberemo najmanj slabo med slabimi.

 35. Pepi Pepi pravi:

  APM, žalostno je edinole to, da so nas razni pezdontarji, ki so se doslej valjali po parlamentu, s svojim medsebojnim podjebavanjem prisilili v to, da si želimo novih obrazov. Na vrhu potrebujemo politike, ne pa nezrelih frocov, ki se ne morejo zmeniti niti glede dejstev. Pač je tako, da človek svoje upe raje polaga v nepreverjeno varianto, kot v preverjeno slabo.

 36. APM pravi:

  Ljubi Slovenčeki, servirajo vam mačka v žaklju in vi ga kupite kot čisto zlato.
  Kako lahko nekdo, ki ustanovi stranko dva dni pred začetkom volilne kampanije že posežev boj za zmago?
  To je možno samo v Butalah! Saj politika ni kviz: Pokaži kaj znaš, kjer lahko sedelujejo amateriji, ki jih pač to področje zanima.
  Kako si predstavljata Janković, ali Virant vladanje s kandidati, ki sedaj lovita in moledujeta , da jih lahko uvrstita na volilne lističe?
  Kako bi dragi diskutanti ocenjevali selektorja državne reprezentace, ki bi teden dni pred srečanjem začel loviti reprezentante, ki naj odigrajo najpmembnejšo tekmo?
  Politična, pred vsem pa gospodarska situacija v Sloveniji je resna, pristop k volitvam pa za volilce žaljiv.
  Nanadoma sta skonstruirana dva kandidata, ki ponujata Nepahorja, ali Nejanšo. Ko sta nastopila in objavila svoj pohod na politični Olimp nista imela programa. Nista imela vladne ekipe, celo nimata niti kandidate za vse volilne sedeže. To nikogar ne vznemiraja, saj ju podpira Kučan in gerontološka četica. važno je, da predsedniško mesto ne zasede Janša!
  Pa še nekaj, na Jankovićevi listi se bo pojavilo kar nekaj poslank in poslancev klavrno propadel kolaicije. Torej računa Janković na močo,ki so zavozile Slovenijo v zdnjih treh letih in vendar velja za favorita vas, ki modrujete o volitvah. To kaže, da ste popolni opranoglavci, da ne zanate ocenjevati situacije in da niste drugo, kot navadni hlapčoči.

 37. Pepi Pepi pravi:

  Težko se je pogovarjati s človekom, katerega glavni argument je, da to ni normalno in da se tako dogaja samo v Butalah. Lahko ti povem le, da je to normalno ravno toliko, kot so normalne predčasne volitve. Če pa še malo nadaljujem tvojo nogometno analogijo; kar se mene tiče, sploh ni pomembno, kje in kako selektor dobi svoje igrače… bolj pomembno se mi zdi, kako ti igrajo.

 38. AndrejM pravi:

  @APM: da je tvoja kritika ad hoc nabranih kandidatov novih list upravičena, se popolnoma strinjam. Problem pa je v drugem, ker tudi etablirane stranke nimajo kaj pametnega za ponuditi, sori. Torej se bomo odločali med slabimi možnostmi. In zdaj o Virantovi listi: pojavila so se imena te liste na Požarreportu in v 5. volilni enoti so ne samo razočaranje, ampak nadrazočaranje, ekstra razočaranje, kaj vem, nimam besed za opisati. V mojem volivnem okraju bo kandidiral bivši SDS-ovec, ki je potem poskušal (in ni uspel) z neko samostojno isto. V Šentjurju pojoča ptičica iz LDS v SD, zdaj ,pardon, pa še malo k Virantu Pavliha (hm, danes še na morju, jutri pa v Šentjurju, tarara), potem najdemo propadle LDS-ovce in tako naprej.

  Halo?!?!?!?!?!?

  Kje so tu novi obrazi? Kje so tu nove ideje? Kje je kaj svežega, pametnega? Če je tako tudi drugje, potem je tale lista res poceni nateg. V redu, fantje niso imeli časa za to, da bi nabrali boljše kandidate, ampak če je to njihov domet, potem takšni ekipi ne moremo zaupati vodenje krajevne skupnosti, da o državi ne govorimo.

  Virant, go home.

 39. Pepi Pepi pravi:

  Francelj, afera Patria je bil samo en izmed prenekaterih metuljevih zamahov s krili, ki so vodili v njegovo neizvolitev leta 2008. Tudi Ruplovi in Grimsovi politični nastopi, recimo, mu niso pomagali. Niti Erjavčevi. Če bi imel čas in voljo, bi ti naštel še ogromno tega, ampak to, zakaj je takrat izgubil, na tej točki sploh ni pomembno. Bolj sporno se mi zdi njegovo delovanje 2008-2011. Tako krvoločna opozicija, kot se jo je šel Janša, v tako kriznih časih presega meje dobrega okusa.

 40. francelj pravi:

  Oh, nikakor ne bi rekel. Pahorju je ponudil sodelovanje, ne? In Pahorjevi gospodarji so ga odklonili. No, potem pa ni sodeloval. V demokratičnih državah je navada, da je opozicija toliko krvoločna, kolikor se da. In v demokratičnih državah NI navada, da bi opoziciji očitali, da je odgovorna za državo in da ne sme napadati vlade, kot si je to privoščil – ugani, kdo – spet Kučan. Da o drugorazrednem in podobnih ne govorim. Najprej Janši zgoljufajo volitve, potem naj pa KGB vlada, Janša naj bo pa odgovoren za njihovo vladanje? Dajte no, bodite resni.

 41. Stric Marč pravi:

  Slabo udeležbo na volitvah in veliko neopredeljenih pozna razvita Evropa že dolgo. Ker je človek le vpet v čas in prostor, ni res, da mu je za politiko čisto vseeno. Pa še nisem zasledil strokovnjaka, ki bi naredil analizo o vzrokih za neopredeljenost . Politični sistem te hoče indoktrinirati kot na nogometni tekmi. Si za naše ali nisi? Glede na predvolilne obljube moram reči, da Jankovič najbolj pozna gospodarski del in bi se pod taktirko njegove roke tudi najhitreje razvijal. Ostali nekaj pleteničijo, kar sploh ni realno. Je pa res, da je Jankovič daleč od levice ( razen odnosa do NOB) in da uporablja modrost iz pesnitve Kraljeviča Marka : Malo sebi, malo šarcu dajem…

 42. libero pravi:

  Jankovič=Baraba

 43. Maj pravi:

  Čeprav janše ne morem niti videti pa mu je vseeno za čestitat kako zelo uspešno sta z virantom si zamislila 50+.
  Do potankosti sta vse načrtovala že par let.
  Oba sta noro željna oblasti in, če jima slučajno ne bo uspelo sedaj bodo pa začele padati glave, kot je nekoč že Krambergerjeva.
  Prav neverjetno je tudi kako zelo sta si podredila medije-prav povsod se govori o virantu kot rešitelju ter Jankoviću kot največji barabi, Pahorja se pa načrtno sploh ne omenja, čeprav sploh ni bil slab in se nam bo zelo kmalu še kolcalo po njem.
  Z njegovimi reformami bi se zadolževali po 3,8% obrestni meri, brez reform se pa bomo po 7+% obrestni meri.

  Sicer pa sam napovedujem tak izid.
  Janković 35%, janša 25%, virant in Pahor po 10%, erjavec in žerjav po 5%, vsi ostali bodo pa ostali pod pragom.
  Idealno bi pa bilo, če bi naslednjo koalicijo lahko sestavila samo Janković in Pahor, vendar bo zelo težko saj bo k janši in virantu takoj stopil še erjavec in zelo verjetno tudi Žerjav.

 44. AndrejM pravi:

  @francelj: Janši zgoljufajo volitve? Velikokrat ponavljana teza. Kako? So morda komunisti kot na Floridi vzeli pravico glasovanja nekaj deset tisoč nasprotnikom, pa ni bilo dovolj, pa je potem kar sodišče odločilo volitve zdravi pameti in pravičnosti navkljub? Ups, na Floridi so to storili vendar naši, konzervativci, republikanci, verujoči v edinega in pravičnega Boga, zato to seveda ni omembe vredno, kajne? Ker tisto, kar stori moj, je pravično, kar stori nasprotnik, je sovražno. Ker je bivši komunist Janša danes naš, bivši komunist Kučan pa je njihov. Razumi, kdor more. No, v Butalah se vedno najde ogromno ljudi, ki razume samo in edino takšno logiko. Žalostno.

 45. francelj pravi:

  To je bilo pa kar na televiziji.

 46. libero pravi:

  “Levica”z Jankovićem je naravni sovražnik države in državljanov

 47. STELA pravi:

  za Jankovića bi blo boljš, da bi ostal ljubljanski župan….zmagal itak ne bo;
  me pa zanima, koliko je resnice v predvidevanjih, da Janša in Virant igrata igrico….torej, da je Virantov nastop vnaprej dogovorjena zgodba za dosego 50+

 48. Niko pravi:

  Ojoj! vsi tile imajo volilno pravico?
  Črno se nam piše …

 49. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Niko, dobra, jebeno dobra :)

 50. libero pravi:

  “Levica”z Jankovićem je naravni sovražnik države in državljanov!!!

 51. NoMercy NoMercy pravi:

  jaz sem pa še vedno za to, da se Švedska princesa okrona za kraljico SVN :)
  ————————–
  trenutna ponudba:
  - JJ .. trpi (še iz časov, ko je v Mladini sesuval JNA in Mamulo) za kompleksom medijske prepotentnosti :)
  - JZ .. razen, da je mahiniral z kao delnicami in pridruževal trgovce k Mercatorju, je še preje (in medtem) mahiniral z zemljišči, prostorskimi plani — ker je bil preko direktorskega stolčka velik komitent bank. :P
  - GV .. navaden dr.Birokratek. Da obvelja vsaj delček njegove teorije se mačkom iz sindikatov pusti nategniti kot frača :D
  - KE .. bog se nas usmili, če bomo do “penzije” delali preko študenta, ker se bomo izogibali prispevkom za penzije (zdravstvo, socialo)
  - RŽ .. žal ni karizmatičen :)

 52. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Maj:

  Haha … kakšen fantazer. Je tebi mama veliko pravljice brala? No, saj to je lepo.

 53. David pravi:

  Meni se pa Nikova izjava ne zdi dobra. Tudi tvoje podpiranje jankoviča ne. Definitivno je glas za karkoli drugega kot je podpornik prejšnje oblasti in predstavnik istega omrežja, glas za Slovenijo. Glas za Jankoviča je glasa za kontinuiteto sedanjega stanja. Slovenski državljan ne potrebuje računov na cipru.

 54. RAJMI pravi:

  Politiki vedo za vse rešitve – dokler so v opoziciji

 55. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  David, od kje ideja, da podpiram Jankoviča?

 56. David pravi:

  Od kdaj ga pa ne več?

 57. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  David, si me spet bral površno in razumel po svoje?

  Rajmi, točno tako.

 58. AndrejM pravi:

  Majeva napoved polepša dan :) . Zato, ker je to najboljši vic, kar sem jih slišal.

  Drugače pa smo se doma (plus nekaj glasov zraven) odločili, da bomo volili za tistega, ki bo KONČNO na glas povedal, da je Celje v dreku, da propada na vsej črti od mestnega jedra do gospodarstva. V mestu, ki naj bi bilo oh in sploh kar se razvoja tiče je okolje onesnaženo do konca, podatke pa skrivajo ter nikomur ni v interesu, da bi jih razkrili. Jasno, kapital ima še vedno svoje dobičke iz tovarn, kjer bi s plačevanjem ekoloških rent in predvsem vlaganja v bolj čisto proizvodnjo dobiček bil majhen ali pa ga ne bi bilo. Povprečna plača je nižja kot povprečna v Sloveniji, stopnja brezposelnosti višja kot v Sloveniji. Tehnopolis in razvojna agencija: sama sebi namen (Jankovićev kandidat, adijo, sedi ena!). In tako naprej in tako naprej. V županski/svetniški kampanji so vsi samo pleteničili in se delali fine, nihče pa ni znal/zmogel/smel povedati resnice.

 59. Maj pravi:

  Simona in Andrej, me veseli, da vaju je moja napoved razveselila saj imam rad vesele ljudi.

  Če želita zaradi mene kar volita človeka, ki je v borih štirih letih državo zafural, da še vsaj desetletje ne bomo na ničli.
  Ali pa volita tistega izjemno sposobnega nakladača, ki je dobil 65 jurčkov nadomestila za brezposelne hkrati pa prejel še sto jurčkov honorarja tudi verjetno od države.

  No pa tisti nakladač, ki obljublja jurja penzije vsem upokojencev ni tudi nič boljši sam ni bil sposoben najti niti službe za cestarja, saj je mirno vlekel nadomestilo za brezposelnost, ko ga je Pahor spokal na cesto.

 60. AndrejM pravi:

  @Maj: razveseljuj nas še naprej :)

  Drugače pa predlagam, da kakšno humanitarno društvo že vnaprej za Viranta izvede humanitarno akcijo zbiranja denarja, saj je revež pri honorarnih zaslužkih skoraj 100k eurov zaradi svoje družine moral vzeti še nadomestilo za brezposelnost. In če bo predsednik vlade/minister/poslanec, kaj bo z ubogim revežem? Kako bo živel, az Božjo voljo? Človeku kar solze stopijo v oči, res. Človek potem tudi lažje razume, da je njegovo ženo moral zaposliti v euro parlamentu kar njen oče, saj bi verjetno v nasprotnem primeru družina stradala. Kakšen nepotizem, kakšne kršitve moralnih kodeksov, za preživetje gre.

 61. Maj pravi:

  Pahor ima ravno tako družino, pa najbrž še vsaj kakšno ljubico zraven, pa si je ob vsaj pol nižjih dohodkih vseeno plačeval reprezentanco iz svojega žepa.

  Tako, da tudi mene resno skrbi, da bi viranta postavili na mesto predsednika vlade ali pa za kakšnega ministra saj ga je že sedaj sama kost in koža.
  Kakšno sramoto bi si naredili, če nam bi od lakote umrl predsednik vlade ali pa recimo podpredsednik vlade v janševi vladi.

  Merklovo bi najbrž kap in bi našo državo iz usmiljenja kupila z vsemi podjetji vred ter rekla, naredite mi to deželo spet nemško(žal bi pa pri tem pozabila na eno malenkost-nemške plače)…

 62. Pepi Pepi pravi:

  Ah, AndrejM, pa sej to ni nek nov podatek. Vrh tega so to ipak počeli že mnogi pred njim. Morda na manjšo podlago, ampak… je ob dejstvu, da je že samih 60k več kot dovolj za preživetje, podlaga sploh pomembna? Mediji so iskali črne pike in jih pač našli. S tem v obziru ta podatek na mojo odločitev to nikakor ne bo vplival. Moram pa reči, da Virantov nastop včeraj že sam po sebi ni bil bog ve kaj. Vseskozi govori eno in isto, gledalcu pa daje občutek nekakšne “papirnatosti” njegovih besed. Kar se nastopa tiče, bi bila korak v pozitivno smer že navedba večih konkretnih primerov. Če bi bile volitve danes, in bi se odločil samo na podlagi včerajšnjih soočanj, bi se gladko odločil za Žerjava.

 63. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @maj in AndrejM:

  Ja, in seveda podobno velja za Jankovića. Kaj vse je moral storit zaradi svoje družine, da je nahranil sinova. Najprej se je moral borit, da je šel sine lahko na maturo, čeprav je ruknil pri dveh predmetih, potem je obema predal svojo firmo, zdaj mora pa še rihtat namembnost zemljišča, da bosta imela kaj za pod zob. Ljubljančane je pa sploh razveselil, saj imamo stadion, ki ga bomo plačali ko žuti, kar pa še ni bilo dovolj, da delavci ne bi bili lačni. Verjamem, da se je v sedanji situaciji sila s težkim srcem odločil prepustit muke na županskem mestu drugemu, v kolikor ima priložnost, da se približa državnemu koritu, še posebej zdaj, ko imata sinova hude težave, ker njegovo državo napadajo umazani politiki in bojda na NPU vodijo celo preiskavo. Še Lukšič, ki je dal davkoplačevalske evrčke za stadion preko čudežnega razpisa, hoče zdaj del denarja kar nazaj, ko je postal prijatelj Pahor slabe volje. Tako da … če Janković ne postane mandatar, zna družina hudo trpet. Skratka, družine, družine, družine naših atekov. Pregovorna slovenska družinskost nad bo ugonobila, vam rečem. Tudi Janša zadnje čase verjetno slabše spi, ko je dojenček pri novi bajti in je nenavadno prijateljsko razpoložen do konkurentov. Njegova družina pa že itak trpi. Stara. Aktualna pa še bo, če bo politično kolapsiral. V bistvu bomo na volitvah izrazili, čigavo družino podpiramo. Mi bomo pa že kako.

 64. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  … pardon … njegovo družino sem mislila, ne državo … mah, kurc, sej je isto, a ne.

 65. AndrejM pravi:

  @simona: ja, Janković je isto sranje drugo pakovanje.

  @pepi: ravno to, da ne gre za nekaj novega in da se ponavljajo zgodbe izkoriščanja in nepotizma je dokaz, da smo volivci papki. Namesto da nepoštenost in lažnivost kaznujemo, še mahamo z zastavicami in balončki in tulimo, kako je nekdo super in oh in sploh. In takšni bodo naredili kaj pozitivnega? Pajade.

 66. Sašec pravi:

  @Simona

  Joj, jaaaaa! Hahahaha!

 67. Pepi Pepi pravi:

  AndrejM, nekdo bo moral. In to hitro.

 68. STELA pravi:

  Simona….dobro napisano:) pa še res je

 69. David pravi:

  Meni je pa zanimiv tale intervju z Lahovnikom, ki je bil v prejšnji vladi gospodarski minister in precej dobro ve, kaj dogaja… kopiram zanimiv izsek, kjer so omenjeni vsi trije glavni akterji teh volitev:

  Zoran Janković napoveduje dvig DDV-ja, višje najnižje pokojnine in plače. Ne zveni to nekam znano iz obdobja te vlade?
  Precej obljublja in premalo to podkrepi s konkretnimi izračuni in s programom. Njegovega gospodarskega programa sploh ne poznam, ker ni bil v podrobnostih predstavljen, samo v nekih načelnih smernicah. Sama napoved dviga DDV-ja me je presenetila, ker sem pričakoval, da bo prej z izračuni utemeljil, kakšen je učinek tega dviga in kaj to pomeni za posamezne segmente gospodarstva. Na pamet obljubljati dvige pokojnin in plač je v zdajšnji situaciji zelo tvegano početje. Še posebej, ker vemo, da je zadnja vlada v parlament poslala intervencijski zakon, ki predvideva zamrznitev vseh socialnih transferjev, plač v javnem sektorju in pokojnin. Vlada Boruta Pahorja tega ni naredila, ker bi želela delati samomor pred volitvami, ampak zato, ker se ji je to zdelo odgovorno zaradi stanja v državi, da sprejmemo nekatere ukrepe, ki so nujni. Če pa zdaj neki novi kandidat obljublja, kako bo on dvignil plače, kako se bodo socialni prispevki redno plačevali, ko bo on predsednik vlade, manjka samo še to, da obljubi, da ko bo predsednik vlade, bodo tudi vlaki vozili točno.

  Janković še pravi, da se da državo voditi kot uspešno podjetje, da je to dokazal z MOL-om. Se da na državo gledati kot na podjetje?
  Slovenija je veliko več kot samo Ljubljana. Predvsem je veliko več kot samo neko trgovsko podjetje. V gospodarski družbi se ve, da je temeljni cilj ustvarjanje dobička in zadovoljevanje interesov vseh udeležencev. Pri državi pa je treba predvsem upoštevati javni interes, ki ga različne skupine gledajo različne. Zadeva je precej bolj zapletena. Njegov pristop je verjetno zelo všečen, zveni obetavno, a gre čisto za marketinški pristop strategov, ki so za njim. Izhajajo iz tega, da so ljudje precej nezadovoljni z zdajšnjo vlado, predsednikom vlade, ki je pošten voditelj, velja pa za manj operativnega in bolj neučinkovitega. Kot antipod mu poskušajo ponuditi nekoga, ki trdi, da bo državo vodil kot podjetje in bo vse uredil s čarobno palčko. Že sama napoved, da je po posameznih območjih po Sloveniji imenoval direktorje, ki koordinirajo vzpostavitev stranke, kaže na to, da je pomešal jabolka in hruške. Upam, da ne bo kdo iz Slovenije skušal narediti velikega trgovskega centra in da si ne predstavlja, da lahko državo vodi po teh principih. To je način diferenciacije od drugih kandidatov. Ob vsaki priložnosti bo poskušal Janković poudarjati dejstvo, da je krizni menedžer, čeprav je vodenje trgovskega podjetja precej drugačno kot vodenje proizvodnega. Že na to bi ga lahko kdo opozoril.

  Janša nasprotno pravi, da bo treba vložiti vse napore, da ta standard zavarujemo …
  Janša se mi zdi tukaj precej bolj realen, verjetno, ker že ima neko izkušnjo vodenja vlade in ker je dobro seznanjen s stanjem. Vem, da se je pred časom dobro seznanil z zadnjimi makroekonomskimi napovedmi, ker mu jih je predstavil direktor Umarja. Te napovedi so dejansko skrb vzbujajoče. Janša stoji z obema nogama na tleh, ko govori, kakšno je stanje, ne slika lažne slike, kar se mi zdi prav. Kakšen drug kandidat, ki si očitno bolj želi stolčka predsednika vlade, ker ne ve, kaj to prinaša, je bolj nerealen. Prav bi bilo, da so volivci na to pozorni. Tako Pahor kot tudi Janša sta v napovedih in ocenah stanja zelo realna in ne obljubljata gradov v oblakih, nočeta dajati nekih lažnih obljub. Eno je zmagati na volitvah, drugo pa uspešno izpeljati mandat. Medtem ko pa kakšen drug kandidat trosi obljube sem in tja, kot da se zaveda, da smo zdaj v nekem predmiklavžnem, predadventnem obdobju.

  .. prav tako Janša nasprotuje dvigu davkov, razen izjem, kot so špekulacije pri prometu z zemljišči.
  Težava Slovenije je, da bo treba omejiti javno porabo, kar bo zapleten politično-ekonomski proces. Zelo nevarno je h konsolidaciji javnih financ pristopiti z dvigom davka, ker s tem znižaš konkurenčnost, ki je že zdaj problematična. Prav je, da se najprej vse različne scenarije temeljito preveri z nekimi resnimi makroekonomskimi modeli in se preveri, kateri je za Slovenijo najustreznejši. Presenečen sem bil, ko je ljubljanski župan lahkotno povedal, da bo dvignil DDV. Vedeti je treba, kaj to pomeni. S tem ne dobiš niti 150 milijonov evrov, mi pa imamo v tem trenutku za dve milijardi primanjkljaja. Treba je pristopiti bistveno bolj celovito. Pahor in Janša sta precej bolj realna in konkretna v napovedih, kaj je treba narediti. Pri Jankoviću še precej stvari ostaja odprtih.

  Na prvi pogled se sliši to, kako reševati Slovenijo, zelo dolgotrajno in zahtevno delo. Časa pa ni.
  Nova vlada ne bo imela niti tistih 100 dni miru. Takoj se bo srečala s krizo v evroobmočju. Nova vlada se bo znašla sredi hudega neurja. Jasno je, da bo moral imeti tisti, ki bo prevzel krmilo, že v začetku jasen načrt, kaj želi. Imeti bo moral tudi izkušnjo vodenja posadke. To me skrbi, zato pravim, pri nekaterih kandidatih, ki zelo lahkotno obljubljajo določene stvari, vrag se skriva v podrobnostih. Volivke in volivci to pozabljajo. Zelo hitro sledijo nekomu, ki da nekaj poenostavljenih obljub. Verjetno je to v občutku nepravične države pričakovano, ta iracionalnost. Volivke in volivci pravzaprav niso popolnoma racionalna bitja. Dostikrat glasujejo bolj s srcem kot razumom. Srce pa žal dostikrat sledi tistim, ki dajejo všečne obljube.

  Kje pa je v tej zgodbi Gregor Virant?
  Virant ima pred Jankovićem to prednost, da ima izkušnje iz izvršne veje oblasti. Bil je minister, je pa res, da še ni bil v vlogi predsednika vlade. Ima pa isto težavo kot Janković, da je relativno na hitro moral pripraviti neki program, ni imel dovolj časa za to in ni imel dovolj časa, da bi se dobro ‘ekipiral’. Težave bo imel po volitvah. Časa ne bo, da bi se vlada počasi sestavila. Treba bo ukrepati hitro in takoj. Tisti, ki so šele tri tedne nazaj vstopili na politično prizorišče, bodo imeli zelo veliko težav s postavljanjem ekip. Pozna se, da nekateri še ne zaznavajo gospodarskih razmer realno. Tukaj sta Pahor in Janša v veliki prednosti, kar je pa lahko tudi prekletstvo v predvolilnem času, saj ne obljubljata gradov v oblakih. Prihodnje leto bo zelo težko in to tudi povesta.

  vir: http://www.rtvslo.si/slovenija/lahovnik-jansa-in-pahor-sta-realnejsa-v-napovedih-kot-jankovic/270379

 70. andreja pravi:

  krasno ste se razpisali,a jutri ne bo nič drugače.bojkot volitvam in basta!

 71. francelj pravi:

  To je pa res genialen nasvet. Če bomo vsi tisti, ki nam dosedanja vladna politika in nekateri kandidati niso všeč, bojkotirali volitve, bo pa jutri RES vse drugače! :(

 72. francelj pravi:

  Saj do neke mere vas razumem. Ob pol treh zjutraj je najbrž težko pisati racionalne komentarje.

 73. andreja pravi:

  dobro dobro,nadaljujte, po svoje. na dan volitev se lepo stuširajte,še lepše oblečte,pa ne preveč kulijev lamat ob zaokrožitvi svojga kandidata.jih na konc itak plačate sami.pol pa na pivce za lepše živce,pa bo prec dan drugačen.
  včasih sem verjela v revolucijo,sam sredi mlake nima optimalnih pogojev.žal!

 74. AndrejM pravi:

  @andreja: če bo lep dan, naše družine na volitvah ne bo. Bomo malo vandrali okrog. Če bo vreme slabo in ne bomo pod milim bogom imeli kaj delati, pa morda pridemo na volitve in takrat bom poskušal najti nekaj, kar je še najmanj škodljivo. Kar bo zelo težko. Najti poštenega politika je v bistvu tako težko, kot v osrčju Afrike najti novo vrsti metuljev. Saj verjetno se da in obstajajo, zgodi pa se to zelo redko.

 75. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Od kdaj se je treba za volitve lepo obleči :)

 76. Maj pravi:

  Volitve so praznik demokracije in za tako velik praznik se spodobi lepo obleči.

  Pri nas pa sploh, ker v volilni komisiji sedi taka mačka.

  Sicer vsi jamrajo, da je nesposobna, ker vsakega par minut išče po volilnem imeniku, jaz pa samo mirno čakam in uživam ob gledanju njenega dekolteja-nazadnje, ko me je iskala celo večnost po imeniku in me končno našla in dala za podpisat, sem bil od tega gledanja tako zmeden, da se niti podpisat nisem znal…..

  Potem sem pa še imel na razpolago za obkrožit neki dve glupi imeni peterle-türk, ??? da se vse skupaj nekam poslal in spodaj napisal številko 3. in ime te luškane članice VK ter obkrožil….

  Tako, da @Andreja na volitve je res nujno treba iti.

 77. AndrejM pravi:

  @Maj: če dobre joške vidiš samo na volišču na približno vsaki dve leti, potem pa ni druge: na volitve res moraš iti :) .

 78. andreja pravi:

  morati se je sam roditi in umreti,vmes pa nič ni mus,mimogrede…….

 79. francelj pravi:

  Kaj bo pa zdaj? Osip je precej močan, za Virantom se je zdaj z banalno, večkrat ponovljeno lažjo o premoženju zaklal še opankar (gre za t.i. Jurčekovo hiško v Grosupljem, nje). Zelo podobno kot Golubovič, samo da se je ta precej po volitvah, opankar pa že kar pred njimi. Joj, kakšne butlje imamo v politiki. Zdaj po moji oceni res, ampak mislim RES, ostane na volitvah na razpolago samo še Janša.

 80. Maj pravi:

  @Francelj, janša je svojo priložnost zavozil že s prejšnjim mandatom, ko je v borih štirih letih zafural praktično vse kar se je dalo.

  Žal ostane na izbiro samo še Pahor in to vedno bolj vidijo tudi ljudje saj mu ankete kažejo iz tedna v teden bolje.
  Ko je Janković napovedal vstop so ankete Pahorju napovedovale, da se bo sploh težko prebil v parlament, sedaj pa kaže, da bodo dobili čez 15%.

 81. francelj pravi:

  Maj, glede Janše se pač nikoli ne bova strinjala, mene se rdečkarska gonja proti njemu ni niti dotaknila. No ja, še sreča, da ne mislimo vsi enako.
  Pahor naj se pa kar drži seksa (od Simonce do Jadranke do…) in snifanja, odgovornost za narod naj pusti pa drugim, sam se je med (skrajšanim) mandatom obnašal do konca neodgovorno. Če bi imeli kazenski zakonik, vreden tega imena, bi Pahor romal naravnost na sodišče in na Dob. Mislim, da je Pahor edini PM na svetu v zgodovini, katerega vlada je zaradi popolne nesposobnosti dobila nezaupnico, on pa spet kandidira za isti položaj. Dementno.

 82. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Francelj, Berlusconi je nezaupnico dobil stokrat in je vedno znova kandidiral pa tudi zmagal in se vrnil nazaj.

  Maj, torej se bo moja originalna napoved, da bo Pahor drugi, vendarle izkazala za pravilno :)

 83. francelj pravi:

  Iztok, Berlusconijeve nezaupnice so bile nekoliko drugačne, če ne, bi imeli v Italiji enkrat na mesec volitve.

 84. francelj pravi:

  Pravzaprav je Berlusconi dobil sto zaupnic, ne sto nezaupnic :)

 85. Maj pravi:

  Francelj v Španiji so ravno danes predčasne volitve in Pahor ni dobil nezaupnico zaradi nesposobnosti ampak zato, ker so ga lopovi(golobič, erjavec) nehali podpirati, ker jim ni dal tistega kar so pričakovali.
  Sedaj vidijo upanje v Jankoviću in, če tudi ta ne bo hotel podpirati lobijev, bo tudi sam hitro na udaru kritik.

  Sicer bi pa desetkrat prej rekel, da snifa janša kot pa Pahor.
  Samo poglej kakšne ven meče.
  Zadnjič je celo rekel, da vlade niso z nobeno stvarjo ovirali pri delu, dejansko pa skoraj ni bilo dneva, da jim ne bi tako ali drugače nagajali.

  Verjamem, da Pahor seksa na veliko ampak v tem ne vidim nič nezakonitega.
  Tako, da bi prav rad vedel zaradi česa bi moral Pahor iti na Dob?
  Če se je Simonca preko svojih vez zmenila za 1,5 odstotne točke ugodnejši kredit, verjetno ne moreš zato kriviti Pahorja-dejansko pa s tem ni ne vem kako veliko pridobila-še precejkrat manj od tistega kar je virant pokasiral za svojo brezposelnost, čeprav je dejansko imel odlično plačano honorarno delo.

  Pa če je kresalka od svojega kolega najela neko stavbo, upam, da ne boš rekel, da je imel Pahor prste vmes saj je imel za reševati mnogo hujše stvari kot je pa le najem neke stavbe.

  Pa če je golobič zamolčal svoj delež v Ultri tudi za to ni kriv Pahor.

  janša pa je kriv, da je nastavil tako nesposobne in lopovske direktorje, da so zafurali celotno gospodarstvo, recimo lovšina v Intereuropo,….
  Pa celo v svoji vladni pisarni je šenkal Mercator bavčarju in šrotu v zameno za časopis Delo, ker pa ta dva nesposobneža nista bila sposobna kreditov na “dobro ime” vračati so jima pa banke Mercator vzele in ga bo sedaj lahko prisvojil celo Hrvat.
  janša je tudi v banke nastavil svoje ljudi v nadzorne svete, ki potrjujejo največje posle, ker so dali kredite brez zavarovanj na dobro ime, so vse državne banke na robu propada in jim je bilo treba nakazati 2,5 MILIJARDE evrov, da so jih rešili pred stečajem, ki bi slovenski bančni sistem uničil za vedno.
  Ravno tako tudi Patria ni izmišljena saj na Finskem zaradi podkupovanja pri nas sedi kar nekaj ljudi.
  Pa, če bi bilo vse izmišljeno tudi pri nas ne bi tako vneto zahtevali izločitve dokazov(torej očitno dokazi so hudo obremenjujoči, ker sicer se ne bi zahtevalo njihove izločitve).

  V normalni državi politiki kot sta janša in jelinčič ne bi prišla niti v parlament.

  Žal je stanje pri nas slabo, najslabše pa je to, da ljudje dejansko mislijo, da so sedanje razmere posledica Pahorjeve vlade, dejansko je pa 95% sedanjega stanja posledica preteklih vlad.

 86. AndrejM pravi:

  @francelj: Janša je dobrih časih zajebal toliko stvari (od tajkunizacije do kulture), da bo zdaj v slabih časih dober? Z Ruplom, Andrejem s Štajerske, Pojbičem, Auerjem in Mariničem? Pajade.

 87. francelj pravi:

  @Maj, da ne bo iz tega nastala Vojna in mir, mislila bova pa še vedno enako kot zdaj, bom odgovoril samo na vprašanje, zakaj bi moral Pahor iti na Dob. Zato, ker je brezvestno zapravil več kot 8 milijard sposojenih evrov, med drugim za tako idiotske projekte, kot je subvencioniranje prostega časa ljudi, zaposlenih v firmah brez perspektive, s čimer je aktivno zaviral modernizacijo gospodarstva. Za Golobiča in Kresalko in njuno početje v času obstoja te vlade pa je bil Pahor odgovoren kot predsednik vlade. Najbrž ne kriv, prav gotovo pa objektivno odgovoren, zato bi moral odstopiti že zdavnaj. Kar se pa snifanja tiče, je treba samo pogledati, kako se Pahor obnaša in oblači (če so drugi v oblekah in kravatah, je on v sami srajci z zavihanimi rokami, tako mu je vroče).

 88. francelj pravi:

  @AndrejM, čudim se, da po treh letih Pahorjeve vlade še vedno tako misliš.

 89. AndrejM pravi:

  @maj: no, Pahor je pa v slabih časih zajebal toliko stvari (od povečanja zaposlenih v javnem sektorju na nadaljevanja projekta TEŠ6), da bo zdaj v še slabših časih dober? S Križaničem, Potrato, Kontičem, Pečanovo in Kovšco? Pajade.

 90. Maj pravi:

  Točno tako AndrejM.

  Pozabil si še dodati največjo barabo med odvetniki, ki bi bil rad pravosodni minister(ali pa celo kar pravosodno policijski minister, če se bosta ministrstva res združila), pa grimsa kot šefa kulture specializiranega za javno rtv.

 91. AndrejM pravi:

  @maj: seveda, ni se mi dalo naštevati še naprej :) .

 92. Maj pravi:

  @Francelj, tukaj v mojem komentarju dneva si preberi zakaj so šle vse milijarde.
  http://www.siol.net/novice/slovenija/2011/11/komentarji18.aspx

  Glede na to v kako zafuranem stanju je bila naša država ob koncu janševega mandata nas je Pahor še odlično pripeljal čez ta tri leta.
  Pa še cel mandat bo treba dobro delati, da bomo vsaj zasilo sanirali janševe zablode.

  Sicer pa si ti Francelj morda šrot?
  Tudi on v današnjem intervjuju pravi, da je janša bil odličen in, da je edini primeren za novega predsednika vlade.

 93. francelj pravi:

  @Maj, vidim, da priznavaš Pahorju celo 10,5 milijard pufa. Sem mislim, da ga je samo 8,2 milijarde :)

  Tvoje razčlembe ne morem komentirati, ker za to nimam ustreznih virov. Vsekakor se je pa zadolžil daleč preveč, če zraven upoštevamo, v kakšnem stanju zapušča državo: http://24ur.com/novice/svet/leva-koalicija-lahko-dobro-delo-tudi-ponovi.html.

 94. ppp pravi:

  Vsi, ki jih zgoraj omenjate se nam smejijo medtem, ko se običajni davkoplačevalci kregate okoli svojih izvoljenih. To so že v Rimu vedeli, kruha in iger. Namesto suženjskega teatra pa liga prvakov… Itak pa po vseh ekonomskih kazalcih, Rim verzija 2 počasi stagnira. Ampak o tem niti ne bi. Ni naključje, da so si nekateri v sorodu …

  http://www.gibanje-ops.com/prispevki-razlicnih-avtorjev/41-prispevki-razlicnih-avtorjev/356-bojkotirajmo-farso-ki-ji-kreatorji-e-ene-prevare-reejo-volitve-v-dravmi-zbor

 95. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tole je nekdo na 24ur zapisal o Janši:

  “Včasih se človek vpraša, ali smo Slovenci res popolnoma apatični ali pa smo brez zgodovinskega spomina. Mandat vlade Janeza Janše se vendar ni zgodil v pradavnini.
  Če tudi mene spomin ne vara, je bil ves Janšev mandat v znamenju težav Strojanove mame, inflacije, ki je pojedla moje prihranke, pojava tajkunov, ki so izčrpavali našo državno banko, megalomanskega projekta Patria, ki nosi madež podkupljivosti in meče slabo luč na vso Slovenijo, ropa stoletja v SKB banki …
  Dnevne novice so bile zabeljene s prerivanjem hrvaških ribičev v Piranskem zalivu, ko so spuščenih hlač kazali svoje premoženje, pa hiteli nastavljati školjčišča v naše morje. Uspeh druženja s Sanaderjem, pač.Nezadovoljni novinarji so pošiljali peticijo v Evropo, filmarji so zastali v krču zaradi nesposobnega ministra, sodniki so stavkali do prihoda nove vlade …
  Paradni konji gospodarstva so tonili v rdečih številkah ali pa kar potonili, ko še sploh ni bilo recesije: Petrol, Mura, Luka Koper, Interevropa, Slovenske železnice, Ibi Kranj, IU Vrhnika, Aquasava, Istrabenz, Istra Emeco je bila prodana Arabcem, bali smo se že za toaletni papir iz Palome … Ko je revščina že trkala na vrata, je Janša videl
  štruce kruha v smeteh.
  Začel je zadolževati Slovenijo, igralnica Hit ni več nesla zlatih jajc, sploh je nehala nesti jajca. Prekomerna pozidava slovenske zemlje in uvoz gradbincev nas še sedaj tepejo — stotine novih neprodanih objektov in stanovanj sameva in propada. Na koncu je omagala še planiška velikanka.Janša se je kazal z metlo v roki pred mladimi socialdemokrati. Očitno ga je fasciniral Schwarzenegger, ki je malo prej tudi opletal z guvernersko metlo v Kaliforniji. Slišali smo zanimiv govor, a se je izkazalo, da je bil Blairov; pač kraja intelektualne lastnine … Kazen za obrekovanje tudi ni od muh! Podtikanje dokumentov predsedniku države pa je že višek nemorale. V vsaki zdravi demokraciji bi bil tak človek že zdavnaj politično mrtev, pri nas pa vodi politično stranko!
  Janše nisem videla med našimi borci v vojni za Slovenijo. Gotovo se je boril s puško v roki v prvih bojnih vrstah — pa sem jaz tista, ki se tega ne spominja … Vem pa, da bo orožarska afera metala večno senco na bleščavo osamosvojitev moje domovine. In Janez Janša ne bo nikoli več moj predsednik.”

  Kaj porečejo na to njegovi zagovorniki?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !