Misija Evrovizija: Peta Oddaja

31.10.2011 ob 23:57

Dobili smo 16 najboljših, ki so jih razdelili v dve skupini po osem, naprej pa bodo iz vsake skupine šli po štirje, ki bodo potem v vsaki naslednji oddaja izpadali eden po eden. Fantov skorajda ni, kar je zadnje čase pri takih šovih očitno pravilo. Kot da nočemo novih moških vokalov in nas zanimajo le ženski.

Pa naj začnem s kritiko teh blesavih vojaških for, kjer Jonas glumi generala, prvih osem polfinalistov pa je korakalo kot na vojaškem drilu, no ja, v poceni parodiji vojnih filmov. Res nepotrebna fora, ki kvari sicer še vedno odlično zastavljeno oddajo. Če sem iskren, so mi odveč tudi neka interna tekmovanja s kaznimi in nagradami, skratka, nepotrebna mašila oddaje, kjer je bistvo v glasbi. Pa tudi ne vem, če je ravno pametno, da vse te sveže pevce in pevke v roke dobivajo neki stari mački in jih spreminjajo v kliše, ki je do zdaj na Evrosongu ponavadi pušil sto na uro. Bistvo te oddaje morajo biti novi ljudje z novimi stili in novimi fintami, ne pa preobrazba v stare pizdarije, ki ne vžgejo več, ker jih je povozil čas. Pa tudi po nepotrebnem so iz tekmovalcev delali bedake in jih silili z nekimi komadi, ki nimajo z evrovizijo nobene zveze. Ta oddaja ne potrebuje tega reality show dreka, ta oddaja je dobra kot glasbeni šov in oder za Klemna Slakonjo, ki odtehta vse potrebne humorne zadeve.

Pa gremo na nastope, ki so šli tokrat takole:

 • Aljoša Keber, usekal je Lady Gago in se po moje ni najbolje odrezal. Bil je brez energije, bil je premalo odštekan. Gaga je energija, Gaga je kič, Gaga je odklop, Gaga je cirkus, Keber pa je žal le Keber, jebat ga. Pa nimam pojma zakaj iz njega žirija hoče narediti klovna in ga siliti v nekaj, kar morda sploh ni.
 • Maja Založnik, dober vokal in grozen stajling. Ena Bilbi je dovolj, ne ga srat. Mi je pa blesavo, da jo silijo v petje slovenskih komadov, če jim je jasno, da ima glas za ameriški soul. Glede na to, da se lahko na Evroviziji poje tudi v angleščini, ne vidim razloga, da bi moral kdo sploh še peti v slovenščini. Še ena naftalinska navada Darje Švajger, ki ima v glavi, da mora pevec različne komade peti na različen način. What the fuck, če imaš črnski vokal, poj na črnski način in ne dovoli, da te spreminjajo. Če črnski vokal ne paše pri kaki pesmi, pa je pač ne poj. Simple as that. Fer namreč ni to, da tekmovalcem žirija vsili neke komade, ki niso najbolj pravi zanje, saj pač želi videti kaj se bo zgodilo, potem pa popušijo in si zajebejo možnosti za nadaljevanje.
 • Sarah Senica, že v predtekmovanju me ni povsem prepričala, tokrat pa je bilo enako. Nič posebnega in brez možnosti za zmago.
 • Gašper Rifelj, ej, tole je načrtno uničevanje tekmovalcev. Pa kdo je izbiral te grozne pesmi. Fak no, pa ne ga srat. Rifelj bo izpadel, če nima dovolj velikega fanbasea, iz komada, ki so mu ga porinili v usta pa je iztisnil najbolje kar se je dalo. Raay, itak, da je premočna konkurenca, če mu dajete glupe komade, ki res niso zanj. Tale oddaja je res razočaranje glede tega.
 • Eva Boto, od nje sem pričakoval največ, saj me je v predizboru močno navdušila s svojim čudovitim vokalom. Hm, nisem najbolj navdušen. Ne bom rekel, da ni odpela lepo, toda vseeno mi je manjkalo precej več karizme in filinga, da bi res odprl usta.
 • Flora Ema Lotrič, tudi ta nastop me ni prepričal. Morda tudi zato, ker mi je pesem totalno zoprna. Vse skupaj je bilo nekam preveč na izi, če poenostavim.
 • Barbara Vauda, še ena favoritka, od katere sem pričakoval presežek. Čeprav se je bala, da Rihanna ni zanjo, je odpela dobro. Odličen vokal ima ta punca, po moje bo na koncu prišla med pet najboljših. Vsaj morala bi. Tina, itak da je bila prejšnjič boljša, če pa je pela pesem, ki jo je izbrala sama. Ne ga srat no.
 • Nika & Eva Prusnik, bravo, tako se dela odrski nastop za Evrosong. Odštekani sestri sta moja izbira za končno zmago. Brez konkurence sta. Jebemti no, toliko pozitivne energije, dobre volje in odklopa premoreta, da se človek ne more nehati smejati. Kapo dol.

Naprej bi dal Barbaro Vaudo in seveda sestri Prusnik, pogojno pa Majo Založnik in Evo Boto. Mi pa sama oddaja danes ni bila ne vem kako všeč. Kvaliteta in dobre ideje se počasi izgubljajo, kar je škoda in čudno, saj je šele peta oddaja. Celo Slakonja se mi je zdel nekako zaspan in ni prišel do izraza vse do konca oddaje, ko je pač padel v svoj element. Pa res ni fer, da so tekmovalcem vsilili pesmi, ki jih sicer ne bi nikoli peli, kar pomeni, da so pušili samo zaradi tega. Ne vem od kje ideja, da mora dober pevec enako dobro peti vse pesmi. To je taka idiotija, da ne morem verjeti.

In potem pride Jan faking Plestenjak in zapoje pesem On švica ko slap Savica, pesem za Slakonjo, ki je prej iz tega trača naredil dober stand up vložek. Hudičevo dober moment in nov dokaz, da je Plestenjak tak hud car, da peče. Slakonja se je iz njega v eni izmed prejšnjih oddaj delal norca, Plestenjak pa uleti v novi oddaji in sprejme foro ter iz nje naredi vrhunski šov pa dejansko tudi dober komad. Le publika je malo zaspala, ko se je pojavil na ekranu. Namesto, da bi kričala je spala, kar seveda ni delovalo dobro.

Naprej so šli Flora Ema Lotrič (očitno sem edini, ki mu ta punca ni čisto nič posebnega), Eva & Nika Prusnik (itak), Gašper Rifelj (jp, če imaš močan fanbase, te tudi slaba izbira pesmi ne uniči) in Eva Boto (namesto nje bi morala naprej Barbara Vauda).

In hej, norčevanje iz Maria Galuniča je bilo slabo, saj je tale oddaja prevečkrat izgledala kot Spet doma. Žal.

 

24 komentarjev na “Misija Evrovizija: Peta Oddaja”

 1. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Tale oddaja je z novim tokom pristopa res totalno skolapsirala koncept, ki je bil v prvem delu dober in nekako vsaj približno v primerjavi s Slo. ima talent zastavila zadevo profesionalno, zdaj pa zabredla v tak neokusno nekorekten amaterizem, da se še Čakarmiš lahko posmehuje. Deloma so zabredli še prejšnjo oddajo, ker so namesto še enega dobrega kandidata uprozorili kmetavzlarsko antigesto, ko so spustili amaterskega bogataša, ki mu je dolgcajt, naprej, zato ker je bil star! In Jonas z izjavo, ali je to naš adut za ESC, je izpadel modrijan, v primerjavi s tremi kvazi strokovnjaki, ki so se šli amaterski dobrodelni šov za ostarele, namesto da bi profesionalno opravljali svojo dolžnost. Ustvarili so celo skupino kandidatk in tako posegali v sam koncept, kako se želi kandidat predstavit. Za to so soodgovorni, ker katera od njih ni prišla naprej, pa morda solo, kot se je tudi prijavila, bi. Nedopustno! Ampak ta ohcet je bila, kot izgleda, samo vaja za popoln debakl v novem konceptu.

  Če odštejemo nepotreben skeč za otroke v vrtcu z Jonasom, če odštejemo dolgocajtne igrice in skupinske naloge, ki nimajo nobene zveze s predstavniki, ki jih želimo spremljat, kot nameravajo nastopat (v skupinah že ne), če odštejemo dejstvo, da nas je lahko groza, ko Raay in Darja Švajger skušata s pomočjo uničevat pevce v subtilno dojemljivi fazi, kar se jim je tudi poznalo na odru, saj so bili v primerjavi s prvimi nastopi temu primerno bolj zategnjeni ali pa nesigurni … je popolnoma nezaslišano, da kar žirija hkrati opravlja funkcijo tistih, ki se z nastopajočimi družijo in jih celo poučujejo. Pa saj se norca delajo!! Žirija v imenu objektivne distance sploh ne bi smela komunicirat s kandidati. Treninge z njimi bi lahko imeli kvečjemu popolnoma neodvisni učitelji petja (kar pomeni, da tudi Raayeve metke in podobno ne). Smisel za etiko je pri nas čao bao na vseh frontah in lepo učijo javnost preko najbolj gledanih oddaj, kako je kar sprejemljivo, da si totalno nenačelen bimbo, ki pač rovariš povsod, kjer in kakor lahko brez trohice smisla za osnovne etične standarde profesionalizma na katerem koli področju že.

  Kako hudo je, je zadevo dotolkla še najstnica Tina, ki je kar vpila v kamero, kdo je njen favorit za zmago. In spet je Jonas zlahka izpadel modrijan, ko je opozoril na pobalinsko obnašanje, ki ne paše nikamor, razen v Slovenijo.

  To, da so jih silili v petje komadov, ki jim ne ležijo, je pa sploh debakl. Še posebej zato, ker prisila ni bila enakopravno porazdeljena. In tudi ne more bit. Če je bila Maja s tem totalno ovirana, ker ni marala komada, ki ga je dobila, je na primer Evi Boto ležal bolj, dvojčicam Prušnik pa sploh. Temu bi mirno lahko rekli koruptivno delovanje in podtalno favoriziranje. Nedopustno. Da so bili komadi takšni, kot da sta jih izbirala Darja in Raay, je pa sploh katastrofa (Insieme je Darja, Gaga Raay itd.).

  Barbarao Vaudo so zjebali totalno. Ne samo zaradi komada, ki ga ni marala, ampak tudi z uvodno predstavitvijo. Če že vnaprej govoriš, kako ti je vse grozno in se od zadržanosti komaj na oder privlečeš, publika že zaradi tega ne bo dobro reagirala po defoltu, čeprav je nastop speljala okej. Ampak jebi ga, pobalinska Tina, ki se ne zna niti obnašat, je pač ne mara. Že na prvo žogo sta ji predvidljivo všeč dvojčici, ker se afnata na podoben način kot ona sama. To nima zveze s sposobnostmi in obeti nastopajočih kakopak. Pa smo spet v gostilni z našimi profiji. Eva Boto je bila odlična, samo njen stajling je bil za pokopat, pust, za umret od dolgčasa, celo brez okusa. In kamera je sploh ni ujela, ko je imela najzahtevnejše momente na odru, ampak je plavala tam nekje po zraku in jo kazala od blizu, ko se ni dogajalo nič pretresljivega. Totalno nepotrebno.

  In še nekaj … Od kod ideja, Iztok, da sta Prušnikovi alfa in omega??? Vokalno je tole totalno povprečno na enem glasovnem nivoju. Praktično se skrivata za recital, ker očitno ne zmoreta kakšnega posebnega glasovnega razpona in pač plavata na varnem. Okej. Ampak njun nastop je navadna šolska vaja za posnemanje Jedward. Ni res, Iztok, da cirkus na ESC pali. Že sto let ne več. Kič ja, cirkus pač ne. Jedward dvojčka sta prišla naprej, ker sta bila prepoznavna že s talentov, kjer ju je sovražil Cowell, ampak vendarle, tipa sta delala šov, kolikor se je sploh dalo, ne pa tole skakljanje na prežvečene stereotipe, pri čemer se bejbi že zdaj v drugo ponavljata koreografsko. In Jedwarda sta se za ESc še ekstra potrudila, ker sicer sploh ne delata svojih komadov, ampak samo parodije in hudo našvicala po odru, pa še na stari prepoznavnosti, nista dosegla nevemkaj. Kaj neki lahko pokažeta ti dve šemi, ki sta za Jedward prvošolki v spakovanju??? A ste prfliknjeni vsi po vrsti. Še posebej glede na to, da sta tako očitna kopija kvazi fore lanskoletnih tekmovalcev na ESC bi se spet sramotili z bednimi poskusi vzora, ki niti niso zasedli nevenkakšnega visokega mesta.

  Slovenci smo res eni bebci. Čim pride en na oder in s simpatičnim ksihtom prdne, vse talentirane ali vsaj obetavne naženemo z odra in pojemo fanfare klovnom, da se nam cel svet lahko posmehuje. Hude frustracije iz otroštva so kar kolektivno v tem narodu, kot izgleda. Vedno znova.

 2. AndrejM pravi:

  Meni pa je Flora Ema prav simpatična. Drugače pa sem spet malo kukal med oglasi med LOR na A kanalu in tudi meni je bil stajling od Maje Založnik zelo slab, pa tudi izbor pesmi je bil zanjo katastrofa. Zakaj za vraga ne bi mladih pustili takšnih, kot so, naravni? Zakaj jih morata ena pevka in on s čupo zatolči in jih ukalupiti?
  Drugače pa tisto z Janom je bilo spet vrhunsko.

 3. lily pravi:

  Jaz mislim, da se je lepo videlo razliko v petju pri tistih, ki jim je komad bil všeč in tistih, ki jim ni bil. Flora Ema si je tistega komada želela in ji je uspelo lepo odpeti, Rifelj mi je bil pa grozen, ampak zaradi tega, ker ne zna lepo izgovarjati italijansko. Ne zdi se mi fer, da je Založnikova imela edina slovenski komad. Malo mi je žal za Vaudo, drugače se je pa dalo predvideti, kdo bo napredoval.
  Tisti del s Plestenjakom je bil pa vrhunec, res.

 4. STELA pravi:

  …”Le publika je malo zaspala, ko se je pojavil na ekranu. Namesto, da bi kričala je spala, kar seveda ni delovalo dobro.”

  publika pač ni dobila “ukaza” naj kriči…in je bila taka kot pač slovenska publika v glavnem je…zaspana:)

 5. Robert pravi:

  Oddaja je pač samo zabaven šov, mislim, da eni jemljete stvari preveč resno in ste vedno polni teorij zarot. Flora je do sedaj pela komade, ki jih jaz nisem poznal in so mi postali zaradi njene interpretacije v trenutku všeč. Je simpatična in čisto solidno poje, definitivno pa nima vokala za opero, tak vokal, kot ga ima Maja Keuc se rodi v mali državi kot Sloveniji enkrat na 10 let.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni panike, da je zabaven šov, to je jasno, panika je, če je zabaven na trapast način in če neke reči res niso fer do vseh enako. Ne gre za nobene teorije zarot, gre za napake, ki so vidne vsem. Pa močno dvomim, da je tistim tekmovalcem, ki so v nedeljo izpadli zaradi vsiljenega komada, vse skupaj zabavno, kot namiguješ.

 7. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Robert:

  Ne, ni res! Ravno tvoj pogled je najbolj škodljiv in naiven. Razvedrilne oddaje imajo vedno najvišjo stopnjo gledanosti, kar je odličen poligon za vsiljevanje zgledov in trendov. Tudi v mentaliteti! Ravno zato, ker gre za lahkotno razvedrilo, gledalci absorbirajo sporočila toliko bolj prostodušno. V razvedrilni sferi se vedno obračajo večji denarji od resnejšega programa in puljenje za priložnosti (tudi zarotniške, če že hočeš) je toliko bolj brezsramno. Narobe je ravno to, kar počneš ti, da najbolj gledano in potrošniško gledano monopolno sfero dojemaš kot nekaj preprostega, ničhudegaslutečega in zgolj zabavnega pač. O vsakem narodu izveš veliko več, če pregledaš, kakšno zabavo ponujajo, kot če spremljaš informativni, kaj šele kulturni program. Na kakšnem nivoju so, kakšna sporočila podtalno lansirajo najvišji stopnji gledalcev pred ekrani (ti hodijo tudi na volitve na primer) itd.

  In konec koncev … tako kot se Kučanu ne zdi nič etično spornega, da konkretno podpira kandidata za volitve, se ne zdi žiriji v tej zgolj zabavni oddaji nič etično spornega, da se družijo s tekmovalci, jih celo poučujejo, jim podtikajo komade po lastni izbiri, potem pa sodijo o njihove nastopu, kar zelo vpliva na boljše ali slabše možnosti za nadaljnji biznis!!! Preko razvedrilne oddaje torej sporočajo ljudem (visoka stopnja gledanosti), da s takim neetičnim in neprofesionalnim delovanjem ni nič narobe. Zelo, zelo slabo!!! Nekdo, namesto njih, bi to delo opravljal bolj korektno in profesionalno, pa nima priložnosti, da bi se izkazal. Ti ljudje so plačani za to, kar delajo. in najmanj, kar se pričakuje, je korektnost. Tukaj do kakovosti dela sploh še ne pridemo.

  Aroganca do ponudbe zabave, šova, kruha in iger je naivna. In to se več kot lepo kaže, saj mentaliteto večine pač ne krojijo omembe vredni intelektualci, ampak prej Oprah Winfrey, pri nas pa Branko Čakarmiš. Zdaj se pa zamislimo že enkrat, kaj to pomeni.

 8. AndrejM pravi:

  @Simona: to, da Kučan nekoga javno podpira, se meni ne zdi sporno. Je eden izmed (pomembnih) mnenjskih voditeljev. Bolj sporno se mi zdi, da je Kučan izkoristil Pahorja in ko ga ne potrebuje več, ga je zavrgel kot smrdljive stare preluknjane spodnjice. Končno bi Pahor z velikim naskokom postal predsednik države, pa so takrat (pravilno) kalkulirali, da je Pahor edini, ki lahko zaustavi Janšo.

  Drugo, kar se mi zdi pa predvsem smešno je to, da kao bivši partizani in komunisti, zdaj kao ateisti, liberalci, socialdemokrati, kakorkoli se posameznikom iz tiste druščine z Magistrata lahko reče, podpirajo veletajkuna kot novi obraz levice na teh volitvah. In spet se pojavlja ista zgodba, ko kričijo: ustavite Janšo, ustavite Janšo.

  Zdaj pa ključno vprašanje: kaj Slovenija potrebuje? Moje mnenje je, da potrebuje vlado, ki bo znala o najpomembnejših vprašanjih prihodnosti najti konsenz. Ki se bo znala med sabo pogovarjati, poslušati in SLIŠATI. In trdim, da tega najpomembnejšega do sedaj nobena vlada ni bila sposobna, vsi so samo GOVORILI, poslušal in SLIŠAL pa ni nihče.

 9. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @AndrejM:

  Ne, ne strinjam se. Kučan ni eden izmed pomembnih mnenjskih voditeljev, niti ni z nikakršnim pridonosom družbi delal na tem, da bi to z intelektualnega vidika lahko postal (če odštejemo dejstvo, da je tudi večina siceršnjih mnenjskih vodij pri nas pomembnih predvsem zaradi medijske protežiranosti in ne dejanske pomembnosti na podlagi relevantne kakovostne vsebine). Kučan v prvi vrsti predstavlja bivšega predsednika države in to je nekoč postal. Gre za funkcijo, ki je po mojem mnenju z vidika etike dosmrtna in se pričakuje temu primerno neformalno definirano obnašanje. Zelo podobno kot v primeru Türka, ki je odšel na precej rutinsko operacijo v tujino. Ne gre za osebno formalno pravico, ampak za pričakovanje nivoja etike, torej za presojo o osebnosti na takem položaju.

  Kučan bi lahko podajal tako ali drugačno mnenje, v kolikor bi ga kdo iz utemeljenega vidika kaj vprašal, nikakor pa ne bi smel zlorabljat svojega nekdanjega monopolnega položaja za neposreden poskus vplivanja na mnenje volivcev. To, kar si zapisal nadalje o neetičnem obračanju hrbta nekdanjim favoritom in hlastanje po novih možnostih za zmagoviti cilj, je samo borovnička na vrhu smetane neetičnosti njegovega obnašanja. Saj je s tem kar sam potrdil, da paranoidni trači o botru iz ozadja, ki mu je cilj predvsem, da se obdrži njegova kontinuiteta, drži. Pravzaprav nam je prišel osle pokazat, češ, o kakšnem botru iz ozadja neki bluzite, saj sem vendar v ospredju. Razliko med tem, da ni več od ljudstva izvoljeni predsednik, ki bi si lahko privoščil krojit usodo državljanom na formalnem nivoju, in da je hkrati za vekomaj nekdanji predsednik države, bi morala osebnost takšnega državnega kova obvladat v umevanju in balansiranju meje! Enako velja za Janeza Stanovnika seveda.

  In da zaokrožim s temo, ki ni o Kučanu, ampak o Misiji Evroviziji … hehe … gre za enak problem in če o etiki nimajo pojma državniki najvišjega kova, težko kaj takšnega pričakujemo od drugih državljanov. Ker ne gre le za zarote, ampak za mnogo hujši problem: da dejansko ni zavedanja, da bi bilo s tem kaj narobe. Verjamem, da se je tudi ta žirija sila veselila nadgradnje modela ocenjevanja, pri kakršnem, šment, bodo lahko ocenjevalci še malo bolje spoznali kandidate in jih sodili še bolj kompleksno (no, pa še več bodo lahko zaslužili za bajdvej) … hehehe … Na tak način zelo podobno ljudje tudi z dobrimi nameni delujejo klientelistično, češ, podpiram samo osebo, ki mi je pri srcu. Logično, da nastopi selekcija presoje. Poglej, kako nekdaj bojda levo naravnani Kučan tolerantno pristopa do Jankovića. Kar naenkrat je le ubožec, ki mu delajo probleme njegovi sinovi, a ni sam kriv za to. Stanovnik vidi pri Stožicah le finančno shemo pač, ki je, karkšna Pač je, in je važno samo to, da je stvar zgrajena. Take fore so bistvo klientelističnega uma, ki se usmeri le na nek osebni cilj oz. profit, ki je lahko konkretno profitabilnega značaja ali pa celo čustveno motivirano, vse ostalo je pa stvar širine srca in tolerance.

  Zato ne vidim razlike v tem, kar se tebi zdi sporno in tem, da je sporno, da se sploh vtika neposredno v predvolivne tokove! Ker če pričakuješ, da je oseba iskrena v svojih namenih in ciljih, ni nič spornega tudi v tem, da menja svoje mnenje in podpore kot promiskuitetnež fukrobo. Tako pač je. In lahko izluščimo, zakaj je tako, kar veliko pove o pravi naravi namenov in ciljev. Problem je v tem, da nameni in cilji ne bi smeli več obstajat. Ker je predsednik bivši, mnenjski voditelj pa ni pomemben nikoli bil iz nikakršnega drugega vsebinsko relevantnega razloga – to titulo je nosil izključno zato in takrat, ker je bil pač predsednik. Zato to ocenjujem kot zlorabo, kakršne ne boš zasledil zlahka v drugih t. i. civiliziranih državah.

 10. AndrejM pravi:

  @simona: kako je lepo, ko se z nekom ne strinjaš, pa neverjetno, te zato ne bo na gobec, kot kup komentatorjev :) .
  Sicer pa o Jankoviću ena bizarnost: na njegovi volivni spletni strani je zapisal, da je oče dveh sinov in ponosni dedek dveh vnukov. Očitno na svoja sinova le ni tako zelo ponosen. Drugače pa ne vem, zakaj ne bi v demokratičnih državah bivši predsedniki podprli kakšnega kandidata, sploh iz njegove stranke. Gre samo za oceno, ali bivši predsednik lahko s podporo škoduje ali koristi, kar pa je stvar PR-a.

  Ampak, kar se tiče mandatarja: prepričan sem, da nihče med štirimi “velikimi”, Pahorja smo vsi kar malo pozabili (torej Janković, Janša, Virant in Pahor) ne bi smel postati mandatar. Ker pa nekdo med njimi to bo, pa upajmo, da bo naredil čim manj škode, koristi tako ali tako ne bo velike.

  Pa še k temi: Flora Ema je še vedno simpatična, Klemen je pa car :)

 11. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @AndrejM:

  Ja, nekateri imamo raje dialog o vsebini kot brezpredmetne neargumentirane na gobec dolgocajtne zabave.

  Vnuki so še miceni, če se ne motim.

  Zato, ker demokracija ni v tem, da velja za vse enako, ampak da resnično velja za vse enako, kar pomeni, da se upošteva tudi pomembne razlike v izhodiščih posameznikov. Tega, zanimivo, da demokracija ni v tem, da velja za vse enako, se zavedamo tudi skozi sodni sistem, kjer se baranta s kopico olajševalnih ali otežujočih okoliščin pri presojah. Pustimo ob strani, ali se ravna pametno ali ne, ampak v osnovi gre za jasno zavedanje okvira, da demokratična obravnava ne pomeni enako za vse, ker nismo vsi enaki, ne izhajamo iz enakih okoliščin in ne vstopamo v enake okoliščine. Bolj bi bili v izhodiščih enaki, bolj bi lahko seveda govorili o demokraciji sploh, zaenkrat pa že zaradi prekleto nedemokratičnih izhodišč demokracije pravzaprav ni, so le posamezni elementi ali okoliščine, kjer je zaznan nek trud demokratičnega postopanja silom nedemokratičnih okoliščin. Funkcija predsednika, kot sem že zapisala, ni enaka vsem ostalim, zato za nosilca te funkcije ne veljajo enaka formalna pričakovanja, niti neformalna v imenu etike ne. Nosi določene privilegije, hkrati pa tudi večjo odgovornost.

  Popolnoma samo po sebi umevno je, da verjetno nekdanji predsednik podpira vedno opcijo ali konkretneje stranko, ki ji pripada, vendar ga res nihče po nečem tako predvidljivem ne sprašuje. Sodbe o kandidatih prihodnosti so s strani bivšega vrhovnega politika neokusne, saj je svoje volitve že izgubil ali pa izstopil sam in s tem predal štafeto drugim. Torej naj jo pusti drugim! Oblastnik je namreč v očeh ljudi dosmrtno oblastnik (saj se v drugem pač ni nikoli proslavil) in kot bivši nima kaj pametovat preko drugih in na plečih drugih o drugih.

  Jankovićeva lista pa itak ni nobena Kučanova stranka … oziroma … ups, pardon, verjetno imaš prav in res obstaja Kučanova stranka in Janković njen član, ampak to formalno ni nikjer potrjeno … hehe …

  Se strinjam. Flora je zelo simpatična, vendar bo s svojim simpatičnim slogom v Sloveniji verjetno spet ena izmed obetavnih, ki bodo ostale brez avtorja in ne bodo imele kaj počet, ker ji naši vrhunski pop ustvarjalci in menedžerji ne bodo znali priskrbet ustreznih komadov. Mogoče jo bodo začeli trpat v tretjerazredne poskočnice, podobno kot Nuško Drašček itd. Bljak.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simona, tvoje mnenje o Kučanu je popolnoma nerelevantno, dejstvo je namreč v tem, da je gospod zelo vpliven mnenjski voditelj, ki ga mnogi še vedno zelo spoštujejo in dajo veliko na to, kar pove. To, kar misliš ti, nima nobene veze, dejstva govorijo drugače in Jankovič je s Kučanom pridobil premnoge glasove, Kučanu pa seveda godi, da je spet v središču pozornosti, kar je logično in jasno. To je povsem vsakdanja praksa povsod po svetu, zato ne vidim razloga, da bi se moral Kučan zapreti v klet in z izjavami počakati do volitev. Hvala bogu, da se je oglasil in povedal koga bi rad za šefa vlade. Skrajni čas, da je nehal biti tiho in da je udaril po mizi. Tako se dela in tako je prav. Če bi bil malo mlajši, bi šel v bitko sam, ker ni, je pač poslal Jankoviča. Simple as that.

  Andrej, jebat ga, Pahor je izgubil krila in ni več kos Janši. Treba je bilo najti drugega paradnega konja. Tako to gre. Nimaš kaj.

 13. Mateja pravi:

  Sem misla, da se bo komentirala 5. oddaja Misija evrovizija, pa vas je, kako tipično slovensko, takoj zaneslo v politikanstvo…:P

 14. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @IG:

  Moje mnenje je relevantno toliko, kolikor so argumenti relevantni. Kakšne so pa sposobnosti posameznika, ki pri sebi presoja o relevantnosti ali irelevantnosti pri čemer koli že, je pa njegov problem. Zemlja je bila vseeno okrogla, četudi je trop butnglavcev zažgal na grmadi tistega, ki je to dejstvo oznanil, medtem ko so butnglavci sprejemali kot dejstvo, da je ploščata in trepetali, da bodo na robu padli v neskončno globino.

  Vplivnost nima veze s tem, kar sem zapisala. Replicirala vsebinsko pomembnost! In to tudi pojasnila. Da ima močan vpliv s svojim mnenjem na veliko ljudi, je jasno vsakemu otroku in sem ravno zato zapisala, da gre ravno zato za zlorabo nekdanje pozicije. Kot je jasno vsakemu otroku, da je Simona Weiss polnila največje dvorane po Sloveniji, kar pa še ne pomeni, da je pomembna glasbenica in kakovost njenih popevkic kaj šteje. Skratka, “volivci” pač nimajo vedno prav … oziroma redko, a ne – pa se vedno večina zgleduje po raznih mnenjskih voditeljih po svojem okusu. A kaj to pomaga svetu. Poglej, kje smo … hehe … O tem govorim. In seveda o specifični funkciji predsednika, s kakršno ne gre opletat kar počez, kot s katerim koli drugim profilom popularne osebe, ki ji javnost z veseljem naseda. Za predsednika je dobro, da se zaveda, na kateri točki se ne šika več, da se obnaša, kot da je faking Oprah. No, pri nas televizijski medij ni uspel vzpostavit nobene opreh. Baje je tak profil entertejnmenta premalo ljudski, je nekoč izjavil nek novinar. Bohsenasusmili, kje je dno naše ljudskosti. In to vlogo prevzemajo kar bivši predsedniki države. Mah, kje si še videl kaj takega.

  In katera dejstva neki govorijo drugače o čemer koli, kar sem zapisala???? Ne izmišljuj si svojih tem na moj račun.

  Kje po svetu je vsakdanja praksa, kar pišeš, da naj bi bila vsakdanja praksa???? Kje??? Preslabo bereš moje komentarje, kjer je posebej zapisano, da ne gre za izjave, pri čemer bi ga kdor koli kaj vprašal in bi se logično pričakovalo, katero opcijo podpira ali pa stranko, v kolikor bi je konkretno stranka, ki ji je nek predsednik pripadal, še živa!!! Govorimo o konkretni podpori in predvolivnem angažiranju za določenega kandidata (ki nima nobene zveze več s stranko, ki ji je sam pripadal, saj je ta še v igri, a mrtva in Kučan je lastni stranki obrnil hrbet – kje po svetu kaj takega vsak dan vidiš, mi povej?!!!).

  In kakšen skrajni čas, da je udaril po mizi neki???? Njegov čas bi moral minit, tako kot bi moral že zdavnaj minit spopad med levimi in desnimi, sicer bomo pocrkali v tej izropani državi. V tem je bistvo! A ne vidiš (no, vem, da ne vidiš), da smo ugrabljeni od zombijev, ki klofajo na vse strani še iz prejšnjega tisočletja in zaradi tega sploh ne vidimo aktualnega problema, ki nas že nažira. Zato se dogaja, da medtem ko se na globalnem nivoju, ki mu pripadamo, že dogaja propad kapitalističnih vsiljenih vrednot in ljudje vodijo revolucije ter razglabljajo o novih možnostih, pri nas pomeni popolno presenečenje in svežino, ker prihajajo na površje stranke s koncepti in ideologijo klasičnega liberalizma iz osemnajstega stoletja, ki je medtem doživel že revolucijo socialnega liberalizma – z razlogom … in zdaj je v potopu neoliberalne mentalitete. Medtem pa pri nas kučani in janše butajo po mizi. Pa to je smešno. Če bi bil Kučan značaj par ekselons, zvest vsaj vrednotam, ki naj bi pripadale izumirajoči levici, bi botrsko pomagal takšnemu konceptu, kot ga imajo na primer TRS, da bi se lahko prebili na površje, če že. Zato pa ni jajc, kaj šele volje in interesa, a ne???

  In ne kvasi kozlarij, kako bi šel v bitko sam, če bi bil mlajši. Desetletje je že, odkar naj bi odšel iz politike. Dovolj je bil mlad in tudi zdaj je še dovolj mlad, saj so po svetu pri njegovih letih politiki še aktivni. Nad čemer osebno sicer nisem navdušena in se mi zdi bolje, da vajeti prevzemajo mlajši, ampak vseeno …

 15. Rado pravi:

  Načrtno sem
  šel na Iztokov blog pogledat, kaj si o Misiji Evrovizija mislijo poznavalci /in se ob enem kaj naučit/.

  Pa vidim, da živimo v vsporednih svetovih. Zame so tokratni, prvi štirje finalisti, čisti presežek. Vsak od njih oddtehta celotno “Slovenija ima talent”.

  Andrej,
  Imaš prav, Ema Flora Lotrič je bila gotovo št. 1 tega nastopa. Odlična kombinacija odličnega petja, ženstvenega gibanja, iskrene izraznosti. Trditev Simone (ali Iztoka), da jim bodo sodniki z nasveti ubili originalnost in jim s tem škodovali, je pa sploh mimo!

  Strinjam se le s Simono v tistem delu, kjer pravi, da dvojčici vokalno res nista blesteli, sta pa zagotovo naredili dober šov.

  Misija Evrovizija, le tako naprej. Iztoku in Simoni navkljub!

  Iztok,
  včasih si netematske dele komentarjev brisal. Kot vidim zgoraj, si s to prakso prenehal (debata o Kučanu). Torej smem zdaj tudi jaz kakšno napisati o ljubljanščini, ki prodira v slovenščino? Kadar jo seveda najdem v istem tekstu.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rado, Barbara Vauda je izpadla prav zaradi tega, ker so jo sodniki zajebali z izborom pesmi, ki ji ni ležala. Maja Založnik prav tako. Kaj tu ni jasno, nimam pojma. Pa kaj res misliš, da je šel Rifelj naprej, ker je odlično zapel Insieme? Ej, ne ga srat, jebemti no. Kaj ne vidiš, da je odpel porazno slabo, saj mu komad res ni ležal. Pa še v italijanščini se je lomil sto na uro. Delovalo je kot da ga hočejo namerno uničiti. Srečo je imel, da ima tak močan fanbase in da ga mediji izven te oddaje tako zelo podpirajo. Če tega dvojega ne bi imel, bi izpadel ravno zaradi tega, ker mu je žirija dala za peti zanj tako zelo grozno neprimeren komad. In če tebi ni sporno, da so enim dali čudovite komade, drugim pa komade, ki jim res niso ležali in so se z njimi počutili nesamozavestno in nerodno, potem res nimam pojma kaj je tvoj pararelni svet.

  In hej, nihče ne govori, da so kandidati slabi in da niso talent, govorimo o tem kako zelo so jih zajebali z izborom pesmi. Daj nauči se brati, porka madona.

  Torej podpiraš, da določeni tekmovalci izpadejo zaradi prisile da pojejo nekaj, kar jim ne leži? In da je njihova usoda odvisna o loterije katero pesem bodo potegnili iz žakla ne pa od resničnih vokalnih sposobnosti? Bravo, res.

 17. Rado pravi:

  V zadnji repliki sem pisal, da najbrž živimo v različnih svetovih.
  Očitno sta s Simono v enem svojem,
  sodniki in tokrat tudi jaz pa tudi publika, ki je dala Rifelju glasove kljub “neprimerni pesmi”,
  v drugem svetu.
  Tudi sam občudujem Vajdo, a nikomur od prvih štirih se ne bi mogel odpovedati.

  “Torej podpiraš, da določeni tekmovalci izpadejo zaradi prisile”
  ???
  Rifelj je svojo pesem dobro odpel in prišel naprej. Kljub temu, da mu (po tvoje) ni ležala.
  Kaj bi rad zdej?

  Simona:
  “Kaj neki lahko pokažeta ti dve šemi, ki sta za Jedward prvošolki v spakovanju??? Še posebej glede na to, da sta tako očitna kopija kvazi fore lanskoletnih tekmovalcev”

  Kopija česa so?? Onidve nista nikakršni kopiji. To je jasno že na daleč. Prej sta spontani. Kar analiziraj njuno obnašanje. Izjemno skupinsko koordinacijo imata. Ko ena začne z eno foro, jo druga v trenutku zapopade in nadgradi. Improvizacija in talent sta njuni odliki, ne pa naučenost in kopiranje.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rado, kot prvo ne veva kdo gre dalje z glasovi gledalcev kdo pa z odločitvijo žirije, saj nam tega ne izdajo.
  In kot drugo, mar res misliš, da je šel Rifelj dalje, ker je folk navdušil s svojo izvedbo pesmi Insieme? Fak no, pa daj se zbudi, jebemti.
  Če pa res misliš, da je Rifelj to pesem odpel dobro in da mu je ležala, potem pa res bolje, da utihnem, saj očitno res živiva v povsem drugem svetu in z drugimi ušesi. Jebat ga.

 19. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Rado:

  Če se delaš norca, podobno, kot je to nekoč počel bloger Štefan, je okej … če se ne, pa res prebijaš dno z bedastočami, čeprav smo vsega hudega že vajeni od tebe.

  Nima veze, kdo je šel naprej, saj o tem odloča kombinacija žirije in publike. Bistvo je, da bi šla namesto Riflja ali koga drugega, lahko lažje naprej Maja ali Barbara, če bi imeli takšno srečo s komadom, kot sta jo imeli Eva Boto, Flora in dvojčici. Vsi, ki so šli naprej, so bili, zanimivo, s komadi zadovoljni in so jim očitno ležali v zadnjo specifiko komada. Razen Riflja, pri katerem je pa očitno, da je šel naprej zaradi predhodne fen baze, ki jo že ima. Tako je bilo že prvič. Govorimo o profesionalnosti in korektnosti koncepta in ne o tem, komu neki bi se kateri posameznik lažje odpovedal ali težje. Koga to briga!

  In ja, pojma nimaš, kdo sta Jedward in kaj delata, pa kar na pamet sodiš. Seveda punci kopirata pristop. Nista pa še niti približek temu, razen v vokalni neprepričljivosti, pa že tole se na Eurosongu predvidljivo ni uvrstilo med top in to kljub edinima predstavnikoma, ki sta bila že predhodno svetovno poznana, vsaj milijonim, ki so spremljali Cowellove talente. Ker cirkusarjenje pač ni dobra odločitev za ESC že leta in leta. No, dvojčici pa vseeno še temu nista niti blizu v izpiljenosti cirkusarjenja:

  http://www.youtube.com/watch?v=2huxEkE1GD4

  Zdaj mi pa povej, zakaj neki bi kdo slabo kopijo tega z navdušenjem gledal na ESC že naslednje leto???

 20. Rado pravi:

  Iztok,
  seveda ne veva kdo gre dalje z glasovi gledalcev, ampak pri Rifelju sem jaz sledil tvoji trditvi (čeprav tega sam nisem prepoznal), da se ga sodniki hočejo znebiti.
  Potem mi pa prosim razloži čemu je šel dalje? Komisija je bila proti njemu, Insieme je zapel slabo. Mu je mar Dedek Mraz prinesel glasove?
  Eno od tega ne drži.
  1. da se ga komisija hoče znebiti
  2. da je Insieme odpel slabo

  Men se zdi, da je pesem odpel dobro. (res pa da je moja ocena zgolj amaterska)

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rado, pa kaj ti sploh bereš kaj ti trobim ves čas in že v osnovnem tekstu, jebemti no?
  Zadnjič, Rifelj ima hudo močno bazo oboževalcev, ki glasujejo zanj, saj ga mediji izven tega šova favorizirajo in podpirajo.
  Zato je imel res srečo, da je kljub posrani izbiri komada šel dalje.

 22. Vanja1 pravi:

  Rifelj je odpel recimo obakrat Slabše, kot Volasko, ima res bazo ljudi za sabo, ki glasujejo kot nori, to že vemo iz Slovenske Popevke ‘09, kjer je dobil največ glasov s strani smsov. In pač ta način fura naprej! Insame je zapel slabo, roko na srce, a kot smo ugotovili, ima ljudi, ki zanj glasujejo. Sicer pa bo itaq prej ali slej popušil, saj je enostavno preveč popvrečen, da bi zmagal.

 23. klemenix klemenix pravi:

  Jaz bi tukaj dejal, da je Rifelj vokalno res razočaral. To si človek z glasbeno kilometrino, ki naj bi jo imel, ne bi smel privoščiti in tudi upam, da na koncu ne zmaga, saj ni nič posebnega. Pesem je lahka in bi jo s svojo barvo glasu lahko odpel veliko bolje. Menim, da si je kriv sam in ga niso zajebali sodniki.

  Aljoša Keber mi je totalno povprečen in mi je všeč, da ni šel naprej. Že res, da se za svojih 25let obnaša skrajno otročje (otročje in zame prav nič eksravagantno) a to žal ni dovolj. Tudi vookalno je sila sila povprečen.

  Sestri Prusnik sta mi odpatični in odštekani, a vokalno tudi nič posebnega. Zanima me, kaj se bo zgodilo, ko bosta v obnedavo dobili kak težji komad. Je pa res, da se mi zdi ena od dvojčic (ne vem imena) za razred kvalitetnejša pevka od druge.

  Flora Ema Lotrič mi je super simpatična punca, ki ima posebno barvo glasu, a kar se vokala tiče moram priznati, da mi ni nič posebnega. Tudi pri njej me zanima kaj se bo zgodilo, ko bo dobila v obdelavo kak težji komad.

  Eva Boto mi je še naprej kul in mislim,da je tudi najresnejša kandidatka za zmago. A če pomislimo, da smo solidno vokalistko na Evrovozijo poslali že lani, potem je letos čas za kaj drugega. kobinacijo odpičenosti in dobrega vokala. To mora pokazat eden od kandidatov, morda v prihodosti to pokaže tudi Boto.

 24. davor pravi:

  a te tiča potrebne simone več noben ne šljivi hahaha reva piše 20 minut komentar pa je noben ne povoha lol…pa tok bi se kregala rada…serje pa čist po vseh blogih, mater sej je ko en trdovraten virus…a se lahko že najde nek tipson da jo dober prtisne, da bo dala že mir , sej more bit že crknjena od teh kozlarij ki jih paca že desetletje

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !