Jan Plestenjak: Pustimo jim sanje

27.10.2011 ob 01:00

Čvekajte kar želite, popolnoma vseeno mi je, toda še enkrat vam povem, da je Jan Plestenjak največji car v Sloveniji. Tako dobrih komadov kot jih ima on, nima nihče, pa če se postavite na glavo. Plestenjak je za naše razmere tak hud presežek, da ne morem verjeti. Tako karizmatičen in frajerski performer, da mu ne znam najti para, pa če se še ne vem kako potrudim. Pa tudi poje čedalje bolje. Dejansko je ratal zelo dober pevec, kar vedno znova dokaže v živo, ko njegove komade mnogi uradno boljši pevci odpojejo mnogo slabše kot on. Plestenjak mi je res legenda in nihče na svetu me ne bo prepričal, da se motim, saj sem potrditev svojega mnenja dobil že neštetokrat. Edini, ki ga je na ponedeljkovem dobrodelnem koncertu, kjer so za otroke na Madagaskarju in pri nas zbrali skoraj 100 tisoč evrov, pustil zadaj, pa je bil seveda Massimo Savič, ki pa itak poje tako zelo doživeto in strastno, da se mu lahko prikloni celo Gibonni.

Pa naj na hitro pokomentiram nekaj ponedeljkovih nastopov, kjer je Plestenjak tako kot lani k sodelovanju povabil številne znane pevce in pripravil zelo soliden glasbeni spektakel, ki sem ga z velikim veseljem seveda gledal tudi sam.

Prav je da začnem z vrhuncem, s komadom Lepa, ki sta ga zapela Jan in Massimo. Odlično, res odlično. In kar je dejansko neverjetno, Jan vokalno ni kaj dosti zaostajal za Massimom.

Nadaljujmo s pesmijo Pustil ti bom sanje, ki so jo pomagali odpeti Modirjani. Sprva sem pomislil, da se je Janu zmešalo, saj so pobje za govejo sceno, potem pa so pričarali zares krasen moment in vokalne harmonije, ob katerih mi je zastal dih. Kapo dol za idejo.

Čeprav je bil Erik (res nimam pojma kdo je ta poba) zelo simpatičen in prijeten model, moram žal reči, da je precej pokvaril prečudovito balado Bodi gola, ki jo zna očitno dobro zapeti le Jan.

Enako velja za veličastno Barko iz perja, ki jo je skazila Julija Kramar, ki je vokalno grozovito razočarala. Upam si reči, da je delovalo tako, kot da sploh ne zna peti in da je Barka zanjo absolutno pretežek komad.

Vtis so seveda popravili Time To Time, ki so pričarali prečudovito verzijo Moje ljubice, ki je itak eden najboljšij Janovih komadov. Super moment, res.

Maja Keuc, ki je odpela Sobo 102, je bila standardno dobra kot vedno, se ji pa čedalje bolj pozna odrska kilometrina, kar pomeni, da takele nastope odfura z levo roko.

Zlatka je bilo v Sam da ti maš mene rada le za vzorec in bi ga lahko tudi pogrešal, pa še pasal ni v komad, če me vprašate za mnenje. Dosti bolj kul je bil Čukur v Loliti, če že moram izbrati.

In še Bilbi, spet s tem svojim posranim stajlingom in komadom Iz pekla do raja, ki pa ga odpela slabo, če sem iskren.

Za konec pa še Jan solo, v komadu Ona sanja o Ljubljani, še eni vrhunski baladi, za katero mu lahko čestitam iz srca.

Ej, res me ne gane, če se vam zdim s tako hvalo Plestenjaka malo čez les. Kul mi je, zelo kul, eden najboljših, kar jih imamo. Kdor tega ne pošteka, pač ne pošteka, kaj mu morem.

 

17 komentarjev na “Jan Plestenjak: Pustimo jim sanje”

 1. Djani Plastiči pravi:

  O.K. Naj bo Jan najbolj cool, ampak žvrgoleti še vedno ne zna in tudi nikoli ne bo. Če štirideset let kokodakaš še ne pomeni, da znaš jajce znest. Je pa dober kitarist.

 2. L pravi:

  Daleč najlepše je sodelovanje z MODRIJANI! Pa naj še kdo reče, da nimamo kvalitetne narodnozabavne glasbe…tu je dokaz!

 3. AndrejM pravi:

  Čestitke za idejo in izedbo prireditve. Sem pa poslušal Julijo ter Jana in Julija je res razočarala. Morda je imela samo slab dan, morda pa res ne zna peti. Je pa verjetno tudi stvar v tem, da potrebuješ za takšno nastopanje kilometrino, saj je tudi Jan v začetku bil totalni papak, danes pa je za slovenske razmere soliden pop izvajalec.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Djani, fora je v tem, da mnogi še vedno bluzijo, da Jan ne zna peti, dejansko pa poje bolje od mnogih pevcev, ki jim niso nikdar očitali tega. Pa finta je, da mu niti ni treba znati peti tako dobro kot recimo poje Vlado Pilja, saj svoje komade kljub temu skine v nulo in tudi vokalno zvenijo zelo dobro. Ko jih skuša odpeti kdo drug pa se sploh vidi, da niso tako preprosti in da Jan dejansko poje povsem okej.

 5. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  No, odveč so napihovanja Najboljši kar tako počez. Ne moreš primerjat na primer Plestenjaka ali pa Res Nullius in še marsikoga, kjer gre za popolnoma druge žanre in ambicije po defoltu.

  Je pa brez dvoma izvajalec z značajem, ki je ustvaril za naše razmere zavidanja vredno blagovno znamko iz sebe. Kot prvo je pokazal, kaj je narobe s slovensko popevko, da izumira, in je edini, ki jo je posodobil in ohranil pri življenju v svojem bistvu. To se je lepo pokazalo ravno na letošnji slovenski popevki. Kot prikaz zakaj je balada Ona sanja o Ljubljani lahko hit, ves ostal šoder, če zmaga pri kritikih ali občinstvu pa ne. Zaostali v razvoju ali pa izgubljeni v vesolju. Brez posebnega truda mu uspe tudi osmešit vse te naše tipične slovenske popevkarje in popevkarice brez smisla za hit 21. stoletja. Tudi Jan se drži precej tipičnega slovenskega melosa oziroma vibracije, ampak zna ustvarit iz tega poslušljiv in prepričljiv hit, ki ni parodija same sebe. To, kar raznim mancam špik, nuškam drašček itd. ne uspe, pa če se raztrgajo na odru z odličnim ali pa povprečnim vokalom. Tudi prehvaljene Nuše Derende in Alenke Godec so že zdavnaj pod rušo s svojim “stilom”. Tako zelo, da morajo popevat že priredbe hitov iz prejšnjega stoletja, ker ne vedo, kaj bi dandanes.

  Skratka, Plestenjak se je zgradil v popevkarja, ki se mu pozna, da se je našel. Seveda pomaga, da je tudi dober glasbenik, ki obvlada prave inštrumente, ampak ne bi pomagalo, če ne bi našel svoje niše.

  Tudi z njegovim vokalom ni absolutno nič narobe, prej obratno. Ima prepoznavno barvo glasu, ki jo predvsem uporablja tako, da se popolnoma zlije v koncept izvedbe. Več let je bil samo žrtev slovenskih idiotizmov, prosto po šoli madam Žgur, ki je z ozkoglednim šablonskim tretmanom prej uničila veliko obetavnih pevcev, da so ostali povsem brez karakterja. Slovenijo je naplavil en model popevanja, ki ga je izvajalo sto pridnih učencev. Množični umor pač. Kaj ti pomaga, če si s šolskega vidika tako odličen pevec, kot je Anžej Dežan na primer, če je vse, kar zganja smešno. Od izvedbene neprepričljivosti pa do interpretacij v žanru, ki mu leži – slovenska popevka. Dežan mi lahko stokrat zapoje Šopek maka, pa bom vedno padla v smeh od neprepričljive afektiranosti, kar je sicer nam odličnih parodij na komade. In fantu lahko samo pokažeš, kako to Plestenjak izvede z na primer Ona sanja o Ljubljani. Dojameš, ali ne? Ne dojameš in na svidenje. Pri nas imajo pevci in pevke največ težav z identiteto, karakterjem. Tisti, ki to bariero premosti in odraste, je že vreden aplavza.

  Lekcija, ki je pač Julija Kramar še ni vzela, zato jo je tukaj zdesetkal kolaps samozavesti. Maja Keuc je pa zase naredila največ ravno s tem, da se ni pustila jebat v glavo našim velikim učiteljem in pridigarjem petja, ki so na primer kritizirali njeno nosljanje. Čeprav je nosljanje del nje, saj noslja tudi ko govori. Če bi si dopustila, da se jo takšne kritike dotaknejo, bi z odpravo nosljanja mogoče zlahka izginilo še vse ostalo, kar je del njenega značaja na odru in dobili bi še eno povprečno popevkarico, ki dobro tone nacilja. Jah, big dil. Punca ima samo ta manjko, da nima komadov. Plestenjak si jih lahko piše sam in kaže fakiče drugim analfabetom, Maja bo šla pa kmalu v odtok, če … če ne najde pravega avtorja.

 6. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  popravek … “kar je sicer namen odlični parodij.”

 7. pt pravi:

  Simona, dobro napisano, da bi čimveč ljudi to prebralo

 8. Peter pravi:

  Simona, dobro napisano, tako za Plestenjaka kot za Dežana. Mnenja sem, da je Dežana škoda, ker ni slab pevec ampak njegovo obnašanje pa ni najboljše. Tudi sposoben je veliko več kot pa Plan b, Vroče ali pa Romeo in julija. Na Slovenski popevki pa ni bil slab in mu dam kapo dol samo kaj mu pomaga na Popevki dober nastop in odlična popevka, če je pa “pajac”.

 9. Katja pravi:

  Pozdravljeni,

  Jana spremljam mogoče kakšno leto, od prej sem ga seveda tudi poznala, vendar me do takrat nekako ni prepričal, da bi naredila pregled njegovega dela. Da je odličen na kitari sem vedela že prej, ko pa je napovedal novi, frišni sound, pa sem rekla, ok, pa grem na tega Plestenjaka, če ne drugo pa poslušat odlične kitarske solaže nekaterih njegovih komadov …

  Rezultat: sicer sem izstopala, ker nisem poznala niti 1/3 besedil, ampak absolutno pozitivno presenečena nad zvokom benda, Janovim glasom in izrazom in energijo. Ne vem, če se mu je več kot enkrat glas zatresel… In njegov izraz, ko ga gledaš v obraz, vidiš, da stoji za tem, kar poje.

  Ko sem malo brskala nazaj je bilo prvo, kar sem ugotovila, kako je Jan v teh letih spremenil glas! Poslušajte razliko med pesmimi iz CD Klasika in prvimi izvedbami. Npr. “Ker te ljubim” – kot noč in dan. In to, da lahko poje dokaj visoke tone za moškega, mu tudi ne gre oporekati. Vseeno malo pogrešam malo več taprave seksi moške globine v kakšnem komadu, verjamem, da tudi to premore.

  Če zaključim – predvsem pri njem cenim dve stvari:

  - celovitost!

  Malokateri slovenski pevec/pevka si napiše sam vsaj besedilo na že narejeno glasbo, kaj šele aranžmaje ter izvede celotno produkcijo.

  Lahko prerosto rečem, da je Jan inteligenten umetnik, katerega izraz in stil je prepoznaven, našel si je mesto. In očitno je, da nosi v sebi tudi vrhunske managerske sposobnosti, da je prišel do točke, da je “Jan Plestenjak” postal “blagovna znamka” v slovenskem glasbenem prostoru, ali če hočete primerjavo, kot Zlatko Zahovič v slovenskem nogometu :) .

  - empatija!

  Ne moti me tisti, ki njegove glasbe ne mara, ne razumem pa ljudi, ki pravijo, da si dviguje z dobrodelnostjo promocijo in ceno. In ali je kdo od teh kadarkoli sploh kakorkoli prispeval v dobrodelne namene z delom ali denarjem? A ste se že kdaj vprašali, koliko denarja je “zbral” v vseh teh letih svoje kariere? Kako težko je nositi v sebi zgodbe hudo bolnih otrok, jih obiskovati in jim sploh kaj povedati?? Ko pridem v Pediatrično kliniko s svojim sicer zdravim otrokom na kontrolni pregled, se borim s solzami, dobesedno me stisne v prsih, ko vidim, kako je resnica lahko kruta! Ko se te enkrat to dotakne, imaš otroke ali postaneš del težkih zgodb drugih otrok, je vseeno, tvoj ali tuj, enostavno ne moreš, da ne bi pomagal…

 10. mile pravi:

  meni je bil plestenjak top of the top…zadnje leto,2…mi je pa cist dol padu.
  se zmer mi vrhunsko odpoje svoje stare komade,novi so pa le ena zalost.
  ona sanja o ljubljani je edina svetla izjema,pa se tega sm mogla (pa nism edina) ene parkrat slisat,predn sm ga za svojga vzela…
  ne stekam…5 let nazaj je bil cist brez konkurence…zdej ne bi bil cetrt tok uspesn,ce ne bi blo stare slave…zgleda mu je zmankal dobrih idej.

 11. tia pravi:

  Presneto Iztok enkrat na leto se malo ustavim na tvojem blogu, pa vedno nabašem na hude diskusije o Janu :) . Me veseli, da je pljuvanja po njemu vse manj in da so končno dojeli, da je dober glasbenik. Sem mu že nekaj časa nazaj povedala zate in ne boš verjel, se te spomni. Ni pa vedel, da imaš blog. Sicer ni nikoli omenil, ampak stavim, da ga je šel tudi brat. Jan se je res našel in je res kot staro vino, vsako leto boljši. In vesela sem zanj. In res je eden redkih, ki ogromno naredi za druge, ne le s takimi koncerti, ki se jih prenaša po TV, ker je pokrovitel pač predsednik države, ampak tudi drugače. V bistvu ima raje, da se tega ne izpostavlja, ker pravi, da se s tem razvrednoti dober namen. Bi pa na onkološkem odelku ali v pediatrični bolnici ali v obalnem zavetišču in še marsi kje lahko veliko povedali o tem. In tudi on je samo človek, s svojimi plusi in minusi, tako kot smo vsi. Ampak eni vidijo samo minuse in jih napihujejo do neprepoznavnega. Žal. Lepo bodi, do naslednjič, enkrat spomladi verjetno :)

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lepo da se me spomni :)
  Enkrat sem mu bil s svojo skupino Dream Team predskupina na nekem koncertu :)

  Ko ga spet vidiš, ga pozdravi v mojem imenu.
  Bi bil pa že čas, da kak intervju usekam z njim za blog jebemti.

 13. Mitja pravi:

  Predvsem super blog in pravzaprav korektni komentarji (Simona, Katja). Včasih imam občutek, da ga mediji hočejo prikazati malo ceneno, a zamne to definitivno ni. Par dobrih komadov, za razliko od nekaterih besedila, ki povejo ali te prisilijo da se malo ustaviš. Kitarist je itak dober, naredi pa tudi žur, za kar ima zasluge tudi dober bend. Najbolj me veseli, da zna preseči nekaterr stereotipe (Modrijani) in komad je dokaz, da je vsaka zvrst glasbe lahko dobra. Naključen obisk zanimivega bloga mi je polepšal večer. Eko.

 14. Jan pravi:

  masimo savić dober pevc????ma iskreno povedan, nevem zakaj fa ta plestenjak skoz neki sil u uspredje..men on sploh ne zna pet, pa še obnaša se k d je mal prizadet…sorry, pa mislm da ni tak sam moj mnenje ampak je tak mnenje od večine

 15. Primož pravi:

  glasba prihaja iz njega,zato je tako doživeta,to pa se občuti na več ravneh…še posebej njegove balade;v globine morja…

 16. pikapoka pravi:

  se popolnoma strinjam s tvojim zapisom Iztok… največje razočaranje Julija, in Majino noslanje mi gre še vedno totalno na živce… drugač pa lep koncert in lepa gesta… čim več takih prireditev… Jan pa je itak zakon in najboljši :)

 17. Martin Lesjak pravi:

  Pozdravljeni!

  Ko vse tole prebiram, si ne morem kaj da ne bi še jaz nekaj pripomnil. Glasba nima kg, metrov in se ne da merit v sekundah….itd
  Torej, s čim lahko merimo uspešnost…..z nam poznanimi merskimi enotami sigurno ne. Ker sem sam profi glasbenik vam lahko povem le eno….SI ALI NISI…….
  Jan definitivno JE. Normalno, da je en Oto Pestner, vsaj kaj se tehničnih vrlin petja boljši od Jana, ampak nima svojega stila Jan pa si ga je najdel v vseh letih in to takega, ki mu paše, odgovarja, pa še komercialno je uspešen. Vsi vemo da ko slišiš samo en takt Queen, Abba, Jackson….takoj veš kaj je to. Pestnerju kaj takega ni uspelo narest Janu pa je. Torej kdo je boljši pevec? Na našem malem trgu, pa je živeti samo od muzike zelo težko. Zaradi svoje majhnosti imamo drugačne komercialne prijeme! Ko jaz svojim frendom v Londonu in LA-ju razlagam o našem trgu me samo debelo gledajo in sploh ne morejo razumeti da št.1 izvajalec v državi ima maximalno ceno na trgu 10.ooo Eur. Vse te razmere ki zaradi specifičnega majhnega trga vladajo tukaj so za tujce neverjetne. Kako posneti CD z nič denarja, prodaja 1000 kosov, potencialnih poslušalcev manj kot v desetini Londona….itd…itd
  Naša produkcija se je po kvaliteti zelo približala svetovnim trendom ( Umek, Tide, DanD..ipd). Modrijani ki sem jih zasledil v enem izmed zgornjih besedil, pa so 2x razprodali dvorano Golovec v Celju. Zakaj to Pop TV ne objavi, če pa bi en tuj izvajalec imel 3/4 polno pa bi že pisali ….ooooo ful dobro. To je naša folklora ! Dajmo priznat, da imamo dobre glasbenike, ne pa samo kritizirat. Eden izmed njih je definitivno Jan, ki bo pustil raz v našem času, pa če je komu to všeč ali ne!!! lep dan želim

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !