Zakaj ne vodim več Pop Corna (Rajko Djordjevič, svoboda govora, neizplačan honorar, voditeljske pičkice, gluha ušesa za opravičila, položaj medijcev)

19.10.2011 ob 03:09

Ker me vedno več ljudi sprašuje zakaj ne vodim več oddaje Pop Corn na velenjski televiziji, sem se odločil, da pojasnim kaj se je zgodilo, saj se mi zdi prav, da take reči ne ostanejo med štirimi stenami, ker potem ven pride preveč čudnih in blesavih teorij in verzij.

Kriva je bila oddaja, kjer sem gostil Vilija Resnika in se pohecal iz tega, da delam gratis, saj mi šef ne plačuje honorarja. Pa tudi Viktorje sem pokritiziral in se šalil še iz sodelavca Igorja, ki je oddajo vodil na vsakih 14 dni. Jp, to je bil razlog, da sem letel in da me je šef Rajko Djordjevič nagnal iz televizije.

No, pa naj malce bolj razložim vse skupaj. V oddaji sem večkrat komentiral tudi aktualne dogodke, kar pomeni, da moje mnenje o Viktorjih ni bilo nič nenavadnega. Problem je nastal, ker te konkretne prireditve očitno ne bi smel, saj ima VTV očitno nek dogovor z nacionalko, ki se je bojda pritožila s pismom, da kaj se gremo, da je Iztok Gartner kritiziral njihovo prireditev. Okej, toda Viktorji so bili res za en kurac, zato ni čudno, da nisem mogel biti tiho. Je pa žalostno, da očitno ni več svobode govora in da moraš paziti kaj boš zinil.

Glede Igorja sem imel v glavi, da se bova oba zajebavala na tak način, saj to pali pri gledalcih, ki itak vedo, da je fora in da se voditelji med sabo hecamo na tak način. Žal sem se zmotil, saj je poba za mojih hrbtom poklical Djordjeviča in mu jokal, da sem ga užalil, da se on tega ne gre in da naj kaj ukrenejo glede mene. Če bi bil dec, bi me lahko poklical osebno in rekel: “Iztok, stara sabla, moti me, da se na tak  način hecaš in kul bi bilo, da tega ne počneš več.” Itak, da bi nehal in se mu lepo opravičil, saj res nisem vedel, da ga moti. To, da greš jokcat k šefu, je pičkasto in sam tega ne bi nikdar naredil. Še Urška Čepin, ki je vodila vreme na Info Tv, pa sem si jo malo privoščil v Tajkunu, ni jokcala pri šefu, ampak je poklicala v režijo in rekla, da naj mi rečejo, da ji to ni kul in da bi bila vesela, če preneham. Jasno, da sem, saj se mi je zdel kul njen način. Če bi bil jaz šef VTVja, bi Igorja nabrcal v rit in mu rekel, da jočejo pičke in da naj sam razčisti z mano, če mu kaj ne paše. Ampak Igor je očitno hotel oddajo imeti povsem zase, zato je zajokcal pri Djordjeviču in dosegel, da so me odjebali. Upam, da je zdaj srečen in da se lahko mirno pogleda v ogledalo vsako jutro.

In še šala o plači, ki je Djordjeviča motila in bolela najbolj od vsega, saj mi je rekel, da mi ne more več zaupati, da ga javno blatim in da sem si dovolil preveč. Okej, sprejmem, toda hej, tip mi štiri mesece res ni dal plače, kar pomeni, da sem imel na koncu v denarnici minus še zaradi stroškov za bencin. In hej še enkrat, ker nisem imel SPja in ker nisem več študent, ki bi mu denar nakazovali na napotnico, mi je od plače odbil še lep del honorarja in pač rekel, da ga pride predrago, če imam le avtorsko pogodbo in da bo plača pač manjša. Kaj takega se mi še ni zgodilo. Vedno sem delal preko avtorske in vedno so vsi plačali pač več prispevkov zame. Toda Djordjevič očitno ni imel tistih nekaj evrov več in je raje meni znižal honorar. Pa sem bil tiho, ves čas, vse do te oddaje z Resnikom, kjer sem se pač pohecal, da delam gratis in da mi šef namesto plače daje kulije. To, da mi ni dal plače nekaj mesecev, kar bi ga lahko stalo tožbe, saj je bilo v pogodbi zapisano drugače, ga seveda ni zanimalo. Le pidzil je, da mu kvarim javno podobo, kjer očitno vsi mislijo, da redno plačuje svojim delavcem. Meni ni in tega mi ni nerodno povedati naglas, saj sem prav zaradi tega na koncu odletel s tvja in izgubil oddajo, ki mi je bila res kul.

Da ne bo pomote, večkrat sem se mu opravičil, ga prosil naj pozabi na zamero in mi spet da oddajo, čakal na obljubljeni sestanek, ker je šel za več tednov na bolniško, ga spet prosil in mu pošiljal smse ter se res ponižno opravičeval. Pa ni pomagalo. Najprej je še nekaj odgovoril, potem pa me je začel ignorirati. Tudi zato sem se odločil, da ne bom tiho in da obelodanim tole zgodbo, saj se mi zdi glupo, da ima folk neke trapaste ideje zakaj me ni več na Pop Cornu.

Veliko imam takih umazanih zgodb iz zakulisja, pa sem vedno znova tiho, saj se kao bojim, da si bom škodil in zaprl kaka vrata. A enkrat bo treba vse fuknati ven in javnosti povedati kake barabe so vodilni na televizijah, kaj vse obljubljajo, kako se držijo dogovora in kaj vse si upajo početi s svojimi zaposlenimi. Tudi zato, da zavarujem ostale medijske sotrpine, ki bi morda radi stopili po moji poti. Javnosti so vedno smilijo kaki delavci kake tovarne, ki ne dobijo plače in ostanejo na cesti. Ti so vedno bogi in ti si zaslužijo medijski pomp. Mi medijci pa smo pač neresni klovni, ki se nekaj hecamo po tvju in radiju in nas itak ni za jemati kaj dosti resno. To je zelo krivično, finta pa je v tem, da smo večkrat v še slabšem položaju kot delavec Vegrada, saj nas šefi tako zelo nategnejo, da nimam besed. Pa še zaščiteni nismo kaj dosti, zato si lahko dovolijo vse. Četudi imaš pogodbo, nisi naredil nič, saj se ti ne splača na sodišče, ker denarja  itak ne boš dobil. To so take svinjarije, da vam ne znam povedati. Pa ne samo pri meni, da ne bo pomote, takih zgodb je ogromno, a nihče ne upa stegniti jezika, saj se boji zameriti, ker še vedno računa na delo v medijih. Pa prazne obljube, lažni dogovori, kvazi ideje in nategovanje v nedogled. Prav jezen postanem, ko pomislim na vse to. A enkrat bo, kot sem že povedal, treba v javnost na pravi način in povedati vse pizdarije, ki se dogajajo. Že zaradi lastnega zadovoljstva in kljub tveganju, da se bodo vrata našega pojebanega medijskega sveta za vedno zaprla.

Za konec pa lahko Rajku Djordjeviču, ki sem ga sicer globoko spoštoval in cenil, da je borec, brez slabe vesti rečem, da ga je lahko sram, da mi ni redno plačeval, da mi je znižal plačo, ker nisem imel SPja in študentske napotnice, da je prelomil obljube o dodatnih oddajah in da ni sprejel iskrenega opravičila ter prošenj, da se vrnem pred kamere, četudi je vedel, da me ljudje radi gledajo in da delam super oddaje, kar mi je tudi sam odkrito priznal.

In da ne pozabim, zadnje oddaje mi ni nikoli plačal.

YouTube slika preogleda
 

10 komentarjev na “Zakaj ne vodim več Pop Corna (Rajko Djordjevič, svoboda govora, neizplačan honorar, voditeljske pičkice, gluha ušesa za opravičila, položaj medijcev)”

 1. Mirč pravi:

  Dobrodošel v Sloveniji!
  Ko bi se le nekdo lotil oddaje, časopisnih člankov ali celo knjige, v kateri bi temeljito opisal vso gnilobo medijskega sveta pri nas …

  To, kar se dogaja zadnja leta, ni ničemur več podobno. Pa saj skoraj povsod nategujejo, dokler se da (VTV, RTS, Primorka, Idea TV, Info TV …). Povsod iste fore z napotnicami, samo da je ugodneje za medij. Kakšna redna zaposlitev, lepo prosim? Pravi uspeh je že, če lahko delaš na avtorsko pogodbo, pri čemer so vse mesečne dajatve državi na plečih avtorja.

  Klinc gleda novinarja, voditelja, snemalca, montažerja in ostale kurce-palce! Bodo pač crknili, če ne bodo mogli preživeti. Važno je, da bodo preživeli mali medijski mogotci in uspešno obračali denar, ki so ga ustvarili s suženjsko delovno silo.

  Pa da smo si na jasnem; honorarci na RTV-ju tudi pogosto najprej delajo tedne in mesece brezplačno, potem pa vdano čakajo na podpis mesečne ali tromesečne pogodbe in usrane fičnike, čeprav dokazano opravijo večino dela, ki bi ga morali redno zaposleni na javnem zavodu. PROPLUS je pa sploh mafija, saj zaposlenega odpikajo, kadarkoli se jim zazdi. Odpade kot gumb na hlačah.

  O radijskih postajah, kjer honorarci praviloma delajo za manjšo urno postavko, kot je čistilkina, pa raje ne bom izgubljal besed. V Sloveniji skoraj ni medija, ki ne bi bil do vratu v dreku.

  Čudno, prečudno, da se med več tisoč opeharjenimi v medijih ni še nikomur utrgalo. No, vse je enkrat prvič.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Knjige se raje piše o gumpcih in še dodatno meša drek. Mediji pa so res v totalnem kurcu, se strinjam. Če ne bo nekdo kmalu naredil reda, bo še slabše. Če šef nima denarja, naj zapre pofukano tv ali radio, pa bo. Od kje ideja, da bodo vsi delali gratis in za pet minutk slave. Ravno to pa je finta, ker je vsak kao nadomestljiv. Ko se enega nategne, se pač dobi drugega, ki bi za kamero ubijal. Vsaj tolko časa dokler ga starši financirajo. Če si na svojem in nimaš pipce, pa je malo drugače. Se pa sprašujem od česa živijo nekateri “ta glavni”, ko nimajo oddaje in recimo pol leta čakajo na kaj novega. Kaj za vraga delajo vmes, jebemti. To bi pa res rad vedel.

  Na radijih pa so začeli furati neko glupo finto, da si kao sam najdeš sponzorje in da ti dajo samo čas. Zajebi to, saj nisem tržnik ampak voditelj. Če ti delam program, mi plačaj. Če nimaš, zapri radio pa rešeno.

  Da so mediji v dreku pa je jasno, saj jih vodijo totalni amaterji, pa še oddaje večinoma dobijo le znanci od vplivnih, ki program seveda zajebajo in nima gledanosti. A šefi jih vseeno pustijo pred ekrani tako dolgo dokler celo sami ne pogruntajo, da jim ne gre. Pa saj ni čudno, da je vse v kurcu. Da o raznih sanjačih ki bi imeli prestižne oddaje s prestižnimi voditelji kljub temu, da nimajo keša niti za lučkarja, niti ne govorim.

  Ko bo nekdo enkrat enega šefa tvja ali radija ali cajtnga ustrelil v pičko, bo pa morda drugače. A panika je, da so vsi medijci tudi sami pičke in da šinfajo samo potiho. Ko bi bilo treba reči kaj javno, pa nimajo jajc in šefa celo hvalijo. Zato pa smo tam, kjer smo.

  Lahko je govoriti, da je treba biti diplomat in da se ni pametno kregati, samo ko pa te nekdo na suho pojebe u šupak, pa se je težko le smejati in iti celo na njegovo novoletno zabavico, kjer gledaš kako mu v rit lezejo tudi tisti, ki so ga še malo nazaj šinfali na polno.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po drugi strani pa razumem zadevo, saj se vsak boji, da ne bo izgubil oddaje, za katero se je pošteno namatral, kar pomeni, da požre marsikaj kar sicer ne bi. Toda ko gre čez mejo, je bolje da greš, saj se ti lahko res zasuče od laži in praznih obljub.

 4. Mirč pravi:

  “Če ti delam program, mi plačaj. Če nimaš, zapri radio pa rešeno.”

  Če bi tale pogoj vnesli v obstoječo zakonodajo, bi lahko finančna in delovna inšpekcija že danes mirne duše zakonito zaprli najmanj 30 radijskih in 20 televizijskih postaj.

  “pa še oddaje večinoma dobijo le znanci od vplivnih, ki program seveda zajebajo in nima gledanosti.”

  So fucking true.

  “ko pa te nekdo na suho pojebe u šupak, pa se je težko le smejati in iti celo na njegovo novoletno zabavico, kjer gledaš kako mu v rit lezejo tudi tisti, ki so ga še malo nazaj šinfali na polno”

  Res je. Kot da bi bral svoje misli.

  Marsikdo bo verjetno rekel: “Ko jebe novinarje, voditelje, so pač neumni, če napol zastonj nastavljajo svoje riti”. Vendar se naši sodržavljani ne zavedajo, da bolj bodo medijski ustvarjalci zaradi lastnega preživetja nastavljali svoje riti, bolj pristranski (beri: v interesu lastnikov) bodo mediji. In ne pozabite, temu smo nekoč, v nekem drugem sistemu, že bili priča.

 5. Matej pravi:

  Iztok, svinjarij je v slovenskem medijskem poslu res veliko. Sem v 10 letih že marsikaj izkusil, slišal ali bil priča.
  Večinoma podpiram, kar si napisal. Vsekakor pa ne podpiram nečesa (četudi je šlo za šalo): dokler delaš na nekem mediju moraš navzven kazat kako je oh in sploh super pa četudi ni. Če imaš vsega dovolj, greš pač stran in potem javno poveš, kaka jeba je tam. Če pa to poveš v času, ko si še zraven, in to celo v eter tiste medijske hiše, je pa pač jasno, da se šef tako odzove. Vsak bi se tako odzval!
  Je pa res zanimivo, kako se razni Vegradi in podobno vedno sukajo po medijih, medtem ko se težave nas, ki delamo v medijih, nikoli. Izjema je bila scena na Žurnalu: pa še tam so drugi mediji poročal bolj zato, ker so se veselil, da najmočnejša konkurenca ugaša (pa Žurnal niti ni primer slabega plačevanja – honorarji so zmeraj bili, neke sorte odpravnine pa so bile tudi za tiste, ki nismo bili redno zaposleni – torej čista dobra volja firme).

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Imaš point, a ni čisto tako kot misliš, saj sem se večkrat zezal na tak način in so tudi gledalci vedeli, da je zajebancija, kar pomeni, da ni nihče pomislil, da mislim resno. Tudi v tem je glupost, da je Djordjevič vse to vzel tako grozno in se ustrašil, da kaj pa si bodo zdaj ljudje mislili o njemu. Nič si niso mislili, saj so se smejali moji šali in so vse skupaj pozabili že čez pet minut.

  Ampak okej, sprejmem, da me je imel pravico napizditi in opozoriti, toda nikakor ne skenslati iz oddaje. To je vsaj zame bistvo cele zgodbe. Še posebej, ker potem nisem fural nekega etitjuda in nisem pametoval, ampak sem se mu iskreno opravičil in ga večkrat prosil, da gremo dalje in da se ne bo več ponovilo, ker mi je bila oddaja res kul in se prav zaradi tega požrl tudi to, da ni bilo redne plače.

  Glede na to, da me je res jebal na suho glede denarja, bi lahko rekel, fak, Iztok, tega ne počni več, ampak te pa razumem, da si jezen, saj ti res nisem plačal. Moj namen ni bil zloben, le pohecal sem se spontano kot to večkrat naredim. Nič zlonamernega nisem imel v glavi, zato je bila Djordjevičeva reakcija totalno pretirana in trapasta. Pač zaigral je užaljenca in pozabil, da bi lahko bil glede na jebanje s kešom v prvi vrsti užaljen jaz.

  Ne me jebat no, štiri mesece sem mu delal oddajo gratis, ko sem enkrat zinil neko foro glede keša, pa je popidzil. What the fuck.

 7. Lublanski pravi:

  Sve se vrati, sve se (ne) plati

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tvoj vzdevek je podoben nekemu drugemu šefu, ki bi si prav tako zaslužil takle zapis :)

 9. NMS pravi:

  So ti še kaj dolžni na čarliju? Saj čarli pa paprika sta propadla. Povej še kaj več …

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  S Papriko nisem imel nikoli nič, Čarli pa je poravnal vse obvezosti.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !