Recenzija: Lahko noč, gospodična

12.10.2011 ob 15:46

slovenija 2011, režija: Metod Pevec, igrajo: Polona Juh, Jernej Šugman, Jan Cvitkovič, Marinka Štern, Pia Zemljič, Mila Furst, Igor Žužek, Jana Zupančič, Marjana Brecelj

“Misliš, da se ti je zgodila ljubosumna žena? Ne, zgodil se ti je poročen moški.”

Metod Pevec, tudi režiser mojstrovine Pod njenim oknom, zelo dobre Carmen, še boljšega tv filma Hit poletja in solidne Estrellite, je znova posnel odličen slovenski film, kjer štima tudi tisto, kar je za slovenski film znanstvena fantastika. Jp, Pevcu je uspelo iz igralske ekipe potegniti maksimum. Vsi povrsti igrajo vrhunsko, vsi povrsti imajo v ustih zelo prepričljive stavke. To je za naš film čudež, ki ga je treba obesiti na veliki zvon. Pevec res zna z igralci. Igralci se v njegovih filmih počutijo še bolje kot na odru. Pa tudi atmosfero in fotografijo skine v nulo tale Pevec. Tako dobro, da gledalec na trenutke pomisli, da sploh ne gleda slovenskega filma. Drži, Pevec iz tematike, ki bi jo ostali slovenski filmi spremenili v depresivni dolgčas, dela mojstrovino. Resda z malo poetike in simbolizma, a za svoje dobro, kar dvigne kvaliteto in navduši tudi v animiranih sekvencah pravljice o medvedu. In tu je Polona Juh, mladi Mii Farrow podobna ženska, ki ni več srečna v zakonu, kar je jasno, saj moža Jerneja Šugmana zanima samo še posel. Juhovi in Šugmanu se zgodi tipični slovenski film, ki pa ga Pevec dvigne nad oblake in začara gledalca. Da Juhova kasneje ugotovi, da jo Šugman vara z mlajšo sodelavko, je seveda v kontekstu. Kot dejstvo, da jo okoli prinese tudi nekdanji ljubimec Jan Cvitkovič, ki oči vrže na njeno šefico Pio Zemljič. Ali kot pravi njena mama Marinka Štern: “Mislila sem, da so težave z desci že zdavnaj mimo.” Tako je, ženske imajo v slovenskih filmih še vedno iste težave. To je tak kliše, da boli glava. Taka neizvirnost, da res ne morem verjeti. Toda Metodu Pevcu ustreza. Metod Pevec iz nje dela odličen film. Metodu Pevcu predstavlja sanjski material za dobro podajanje zgodbe in dovolj guštne dialoge, kjer na koncu celo zadržana medicinska sestra prizna, da jo boli kurac.

Ocena: 8/10

 

2 komentarjev na “Recenzija: Lahko noč, gospodična”

  1. klemenix klemenix pravi:

    Zanimivo, da v tem filmu skupaj sodelujeta Šugman in Polona Juh, ki sta bila dolga leta dejansko res par. Očitno je dobra kemija ostala.

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    A veš da nisem vedel tega. Hm, morda je bil razlog, da sta šla narazen isti tudi v resnici. To pa bi bilo divje.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !