Recenzija: Johnny English Reborn

8.10.2011 ob 12:04

JOHNNY ENGLISH REBORN

Če se boste drugemu delu Johnnyja Englisha nasmejali vsaj trikrat, vam bom čestital, saj res ni popolnoma nič zabaven. Je le obupan poskus intelektualnega parodiranja Jamesa Bonda, ki pogori na vseh segmentih. Tako zanič komedije nisem gledal že precej časa. To je film, ki bi ga morali prepovedati. In film, s katerim je Rowan Atkinson dokončno dokazal, da je prodana duša. Da je le komik, ki mu je vseeno za kariero in spoštovanje, ki si ga je pridobil s Črnim Gadom. Johnny English Reborn je tako zelo slab, da Johnny English iz leta 2002 izgleda kot najboljši film vseh časov. Tako zelo klišejski, predvidljiv, dolgočasen, neizviren, nezanimiv in brez idej, da vas bo bolela glava. Še če bi posneli stoti del Gole pištole ali petdeseti del Spy Harda, bi premogli več izvirnosti, jebemti. Jp, to, kar je Leslie Nielsen počel že v osemdesetih, skuša sedaj početi Rowan Atkinson v novem tisočletju, kar je resnično pod nivojem in velika sramota za tega nekoč odličnega komika. Pa kaj, če je Rosamund Pike, ki sedaj igra psihiatrinjo, igrala v bondiadi Die Another Day, pa kaj, če se v vlogi invalidnega izumitelja pojavi Tim McInnerny, ki je v Črnem Gadu igral Percyja. To je premalo za pravo zabavo. Še posebej v filmu, ki drugega itak nima. In hej, dejansko nimam pojma kaj bi drugi English sploh rad. Kot parodija je premalo smešen, kot pravi vohunski film preveč otročji, kot komedija pa skrajno dolgočasen. Nič od nič, če poenostavim.

Ocena: 2/10

 

30 komentarjev na “Recenzija: Johnny English Reborn”

 1. mile pravi:

  jsm po 20 minutah ugaslna.podn od podna.res.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dejansko si zdržala dolgo.

 3. klemenix klemenix pravi:

  To pa morem pogledat, saj tako deljenih mnenj o filmu še nisem slišal. Polovica kolegov, ki je film videla je dejala, da je film veliko boljši od prvega dela in da je res kul, nekaj pa jih je reklo, da je zgolj v redu. Nihče mi ga ni popolnoma pokritiziral, čeprav si radi podajamo iskrena mnenja. Nekako se sedaj sam pri sebi bojim, da je film pohvaljen zgolj še samo zato, ker v njem pač igra Rowan Atkinson.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Okusi so resda različni, a grem stavit, da se ogromno folka res reži samo zato, ker pač vidi Atkinsona, ki je bil pač Mr.Bean, kar pomeni, da se zadovoljijo le s tem, da ga pač vidijo in da poči nek glup fris.

 5. klemenix klemenix pravi:

  No, grem pogledat ta teden film, da pač vidim kaj je res in kaj ne :)

  Sicer, pa sem v ta film malce dvomil že zaradi njegove res velike promocije. Tudi Atkinson sam po moje še nobenega svojega filma ni tako pridno propagiral kot tega. Letos je namreč gostoval v eni najbolj gledanih oddaj na svetu- angleškem Top Gearu. Malce čudno se mi zdi, da je to naredil sedaj in ne že pred leti, saj bi glede na to, da je velik ljubitelj dirkanja in avtomobilov, ter da je bil že večkrat povabljen, to od njega pričakoval. Da so tam pridno odvrteli še trailer za film ter se o njem veliko pogovarjali mi verjetno ni treba omeniti.
  Nekako imam občutek, da je še sam svomil v kakovost filma in posledično malo bolj promoviral. :)

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, glede na to, da je zadnji film posnel pred štirimi leti in da ni ravno v središču pozornosti, je jasno, da se je promocije lotil na tak način. Če pa to pomeni to, kar si ti rekel, pa je še toliko bolj razumljivo.

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  Nekako bi se strinjal, da film ne doseže pričakovanj, ker v bistvu ne ve, kaj hoče biti – na momente je infantilno zabaven, po drugi strani ima nekaj akcijskih prizorov, ki se jih ne bi sramoval niti pravi James Bond, v glavnem pa preigrava vse že videne klišeje vohunskih filmov in to na način, da jih hkrati uporabi in jemlje resno, po drugi strani pa se iz njih norčuje.

  Vendar ima vsaj zame film izredno močan adut v še vedno domiselno zabavnem Rowanu Atkinsonu, ki zna z eno samo obrazno mimiko nasmejati bolj, kot 100 ne vem kako domiselno zastavljenih šal. Prav zaradi njega mi je film deloval zelo komično, tudi v trenutkih, ko to morda niti ni želel biti, vendar me to ni tako zelo motilo. Od Rowana Atkinsona pač ne pričakujem shakespearijanske globine, temveč predvsem to, da se bo norčeval iz sebe in vsaj za moje pojme je tega v drugem delu Johnny Englisha več kot dovolj. Mene je vsekakor nasmejal, celo do te mere, da sem si ga z veseljem ogledal že dvakrat. Ne zato, ker bi mi film povedal karkoli pametnega, temveč iz čisto preproste zabave.

  Moja ocena bi bila nekje okrog 7/10, nikakor zaradi (ne)kakovosti filma, temveč zaradi Atkinsona, ki je vsaj mene zabaval preko celotnega filma. Kdor pa ne prenese njega in njegove komičnosti, od filma zagotovo ne bo mogel kaj dosti odnesti.

  Tistim, ki si ga bodo ogledali, pa vsekakor priporočam, da počakajo do konca odjavne špice, saj sledi še zelo zabaven kader kuharskih spretnosti Johnnyja Englisha. ;-)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, meni pa je prav Atkinson glavni problem filma, saj mi ni bil skorajda čisto nič smešen. To, kar počne tokrat, je stokrat bolje počel v Beanu, Črnem gadu in prvem delu Englisha, pa čisto nič novega ne pokaže, čisto čisto nič. Ne gre za manjko globine, gre za to, da ni več smešen oz. da misli, da je dovolj le to, da je Atkinson. Zame žal ni. Pa tako zelo na prvo žogo je, da glava boli. Če sem iskren, lahko rečem, da mi je bolje učinkoval v resnih prizorih kot v komičnih, kar je katastrofa.

 9. spookymulder spookymulder pravi:

  Ne morem se strinjati, jaz sem se mu smejal skoraj preko celotnega filma, bi pa težko primerjal to kar počne v Johnnyju Englishu s komiko v Beanu ali Černem gadu … rekel bi, da je Johnny English nekje vmes med tema dvema likoma, mestoma povsem beanovsko infantilen, mestoma pa angleško hladnokrven in černogadovsko temno-humoren. Razumem pa, da ta kombinacija lahko marsikoga zmede in deluje povsem neumno. Ne vem, težko je tako stvar argumentirati, ker gre preprosto za osebni okus, ali ti je zadeva, ki jo počne, smešna ali ne. Meni je bil zabaven, kljub temu, da, kot sem že omenil, sam film ne pokaže kakšne izvirnosti ali pametne vsebine, a to vsaj zame tudi ni bil glavni razlog za ogled filma. Jaz sem šel v kino z namenom, da vidim Atkinsona in da me nasmeje s svojo pojavo in mimiko. In točno to sem tudi dobil.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mene je nasmejal v Črnem Gadu, pa tudi v Beanu. Navsezadnje tudi v prvem Englishu in drugem filmu o Beanu. Tokrat me ni, saj je veliko slabši od omenjenih, pa še ponavlja stare fore Leslieja Nielsena. Moje mnenje pač. Da o filmu, ki je res poceni in brez izvirnosti in presežka, niti ne govorim.

  In hej, če si hotel samo Atkinsona, bi lahko doma gledal tudi njegovo sliko in jo premikal sem ter tja, pa bi dobil isto.

 11. peter pravi:

  G. Iztok Gartner ne bi se strinjal z vami! Te vaše izjave so zelo pretirane in mislim da nimate prav. Za mene je bil film super in me je navdušil ter zadovoljil. Res je, da vsak prizor ni bil smešen a okvirno gledano je film uspel. Ima pravo vsebino in je na prier veliko bolj smešen kot Beanove počitnice! Pa lahko rečete karkoli, Rowan Atkinson je eden najboljših komikov in tudi v tem filmu je to dokazal!

 12. pikapoka pravi:

  videla film… meni je bil film čist cool… me je nasmejal, tak da priporočam ogled ;)

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Peter, Atkinson je odličen komik, navsezadnje je bil Črni gad, ki je moja top serija vseh časov. Toda žal se je prodal in padel v sila povprečne filme kot je Johnny English.
  Meni so se zdele Beanove počitnice odlične, kot da bi gledal stare dobre francoske komedije Tatija in deFunesa. Nekaj povsem drugačnega kot sila povprečni in dolgočasni prvi Beanov film.

 14. AndrejM pravi:

  Včeraj smo bili zunaj in je par ljudi gledalo tale film. Nekaj navdušenih, nekaj jih je pa rekli, da gre za povprečno zabavo. Nihče pa ni bil razočaran in nihče ga ni popljuval. Sta pa dva popljuvala tisti zmazek od filma (Zookeper ali kaj je že bilo), ki si ga ti tako zelo hvalil v primerjavi s tem. Eden se je izrazil, da bi še gorila iz filma napisala velikoooo boljši scenarij.

  Ampak okusi so seveda različni :)

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Veš kaj je najbolj smešno, Andrej, da pametuješ o obeh filmih, pa nobenega nisi videl :)

  Pa vidim tudi, da slabo bereš moje recenzije. Če bi jih bral malo bolj natančno, ne bi zapisal, da sem na veliko hvalil Zookeeperja.

 16. frue pravi:

  res ne maram komedij, ampak tale mi je bla pa dobra. mogoče zato ker ni neko ameriško sranje od komedije

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, povej mi eno samo stvar, ki v tem filmu ni bila tipično ameriško sranje od komedije?

 18. AndrejM pravi:

  Res je, filmov nisem videl, sem pa (ob poraznih ocenah drugih recenzentov) za tistega debelinkota zapisal, kaj pa sem od njega gldal in kjer je izpadel debil prve kategorije. Vsaj zame.
  Za JE2 pa sem povedal, kaj so o njem menili ljudje, ki imajo nekaj v glavi in kaj si mislijo o filmu.

  Sicer pa, še nikoli se nisem odločil za ogled filma zaradi kakšnega kritika. Zaradi ženske, dolgčasa, dobrega trailerja, igralca ki me je pritegnil, režiserja in tako naprej, to ja. Zaradi kritika nikoli. In ker živimo v khm, khm svobodi, vsak odloča sam in okusi so pač različni.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prav je tako, da se človek sam odloči in da ne posluša mnenj, še posebej ne od kritikov, ki so itak malo čez les :)
  Fora recenzije je itak v tem, da jo prebereš po ogledu filma, če mene vprašaš, saj lahko šele takrat podaš kul mnenje.
  Itak pa filmov po večini ne gledamo na nekih ekskluzivnih premierah, kar pomeni, da ko zapišemo recenzijo, film skoraj vsi poznajo in se na osnovi mnenja niti ne odločajo.
  Je pa zanimivo, da se večkrat zgodi, da je komu kak film zanič pa si tega ne upa povedati, saj se boji kako bo izpadel v družbi :)
  Je pa res, da je mnenje povsem subjektivne narave in da so okusi, kot si dejal, povsem različni, kar pomeni, da je nekomu nekaj zakon nekomu drugemu pa totalni poden.

  Meni je kretensko le to, da si za nekoga totalni debil, če ti je nekaj všeč, kar ti kao ne bi smelo biti, ali če ti ni tisto, kar bi ti moralo biti. To je značilnost mojih blogerskih “kolegov”, ki potem zaradi nestrinjanja z recenzijo začnejo žaliti in napadati avtorja ter se spuščati v samo vsebino recenzije, namesto da bi debatirali o filmu in se imeli fino.

 20. AndrejM pravi:

  Ah, včasih pač človek mora tudi malo pretiravati :)

 21. peter pravi:

  Še nekaj: “In hej, dejansko nimam pojma kaj bi drugi English sploh rad. Kot parodija je premalo smešen, kot pravi vohunski film preveč otročji, kot komedija pa skrajno dolgočasen. Nič od nič, če poenostavim”

  Hvala za prejšnji odgovor! No nekaj me še zanima. Prosim razložite mi kako je lahko ta komedija dolgčasna, kot ste sami napisali. Navedem vam nekaj primerov: Helikopter, Englishovo lovljenje kitajca, napačno napadena Kitajka, zmaga pa tista ko med skrivanjem vključi napravo za zaznavanje pogrešanega in še in še… Na primer te situacije in vse ostale, ki jih nisem naštel vas niso nasmejale! Niti ena?? Nič od nič?? Pravite, da ste gledali prvi film iz leta 2003 in da vas je nasmejal. Kako vas potem ni ta. Enako dober je v obeh filmih. In tudi nasplošno je bil film dober. Prava akcija, torej začetek, zaplet, vrhunec, razplet in konec le, da je vse skupaj popestril nerodni Johnny English. Mislim, da se ni prodal in se je pravilno odločil ter posnel še drugi del. Dokazal je da je še vedno sposoben in zmožen nasmejati večino ljudi. Hvala.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To, kar je bilo tebi smešno in razgibano, je bilo meni nezanimivo, dolgočasno in videno v tisoč podobnih filmih. Povedano drugače, to, kar Atkinson počne v drugem Englishu, so mnogi drugi komiki počeli že zdavnaj.

  Da vas nasmeje pa je jasno, saj ga še vedno obožujete kot Beana. Če bi namesto njega igral kdo drug in bi izvajal iste fore, pa bi zehali. V tem je finta.

 23. peter pravi:

  Torej je Atkinson v bistvu “rešil” film in prav on povečal gledanost. Vi ste rekli, da je prav on glavni problem filma. Brez njega bi torej ta film bil slab in nezanimiv.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jasno, da ga je rešil v finančnem smislu, a to ne pomeni, da je film res dober. In kar je še najbolj grozno, tudi z njim je slab in nezanimiv.

  In da ne bo ideje, da samo jaz kritiziram, naj pripnem še nekaj mnenj ostalih kritikov:

  “A redundant spy farce sequel that’s less of a rebirth than a retread.”

  “Proves you really can have too much of something that wasn’t particularly amusing in the first place.”

  “It’s difficult to know in the year 2011 what such a movie is for.”

  “After this second assignment, Johnny’s licence to thrill has been revoked.”

  “Garbage.”

  “Was anyone really clamouring for a sequel to the first Johnny English?”

  “One day we’ll see a film that really harnesses Atkinson’s mighty talent. This isn’t it.”

  “Some of the ideas are funny but the execution and timing is strangely off so the laughs just don’t come.”

  “While lovers of Britain’s answer to Inspector Clouseau will rejoice at his return, others will find it as funny as a dozen kicks in the goolies. Which it sometimes literally is.”

  “Anyone with any intelligence is advised to steer clear.”

  “Well here we go again with yet another Bond spoof, gee haven’t seen that before huh ::). Bottom line this is totally puerile and childish with no positive points what so ever, just the same as the first so much so the same visual gags reappear! and oh my God they are soooo so predictable and lame.”

  “Morda gre za genetiko slovenskega naroda, morda način vzgoje, najverjetneje za kombinacijo, a nekaj drži: Rowan Atkinson se Slovencem zdi smešen. Zelo smešen. Pa tudi če le pomiga z ritko. Ali neumno pogleda. In pri tem nismo izjema. Johnny English 2 je v zelo velikem delu sveta uspešnica, čeprav za to ni razloga. Film je namreč precej obupen.”

 25. peter pravi:

  v kratkem (torej v 2-3 letih) bo prišel Jurassic Park IV. Podpirate ta film ali se vam zdi še eno neuspešno nadaljevanje filma? Oprostite ker menjavam temo.

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Drugi del je bil odličen, tretji zelo slab. Upam, da četrti popravi vtis. Nič nimam proti nadaljevanjem, če so dobra. Tudi peti Die Hard komaj čakam, pa tudi super mi je bilo, da je Spielberg posnel četrti del Indiane Jonesa.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/02/21/recenzija-the-lost-world-jurassic-park/

 27. mark pravi:

  ni dovolj g g morate ,brati nazaj alan forda in visoko kroniko,ni moci za takle kriticen neprimeren odnos do filma povej te mi vase delo ki odseva resnico in iskren komicen nasmeh filmu kot filmu…mate moc da ste tu in vase besede ne obrodijo cvetja ampak odsev casa katerega zivite

 28. klemenix klemenix pravi:

  Evo, sem si končno pogledal tale film in se ne morem strinjati s tvojo oceno. Meni je bil film izredno zabaven in za oceno ali dve boljši od prvega dela. Všeč mi je tudi, da so se ponorčevali iz raznih scen pobega v drugih filmih, kjer se skače po strehah, pleza čez ograje ter podobno, Johnny English pa je lepo ponazoril, da se da kdaj uporabiti kakšno lestev, dvigalo in podobno. Meni se je zdel film dober in ena boljših komedij, ki sem jih v poplavi res brezveznih videl zadnje čase.

 29. klemenix klemenix pravi:

  Aja, drzgače pa komaj čakam na novo Ameriško pito, saj me iskreno zanima, če bodo uspeli posneti dober in izviren film ali bomo gledali le kopico 35letnikov, ki se gredo najstniško komedijo. Najbolj se bojim, da me čaka to drugo, a vseeno upam, da se ustvarjalci zavedajo, da bi malenkost zrelejši film utegnil izpasti bolj smešno.

 30. montebuba pravi:

  Danes mineva 100 let od rojstva DE Funesa odličnega komika;

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !