Odšel je Lojze Slak (1932-2011)

29.09.2011 ob 15:31
YouTube slika preogleda
 

6 komentarjev na “Odšel je Lojze Slak (1932-2011)”

 1. klemenix klemenix pravi:

  Ta novica me je pa zjutraj razžalostila kot že dolgo nič ne. Lojze Slak je bil živa legenda. Četudi je delal zelo kvalitetno narodnozabavno glasbo (večna pesmi je postala zimzelenih) in z njo povezoval več generacij Slovencev (njegove komade preigrava moj stari ata, ki je Slakovih let, na njegove komade rada zapleše moja 10letna sestrična itd…). ..je bil navkljub vsemu sila preprost človek. Spomnim se, kako smo na neki veliki veselici s kolegi pristopili do njega in ga poporosili, če se slika z nami. Brez oklevanja je privolil v to in z nami prav nič zvezdniško še malce pokramljal. Tudi moj star oče je vedno iskal priložnosti, da se kje sreča s Slakom in parkrat mu je supelo. Baje je Slak z veseljem prisluhnil tudi staremu očetu, čeprav mu po znanju igranje harmonike ne seže do kolen.
  Slak je nekako čisto nasprotje bolj skomercializiranega Avsenika.

  Navsezadje pa tudi to, kako navdušeni so nad njim tudi mladi Slovenci dokaz, da bo Lojze Slak pač nesmrten. Pravi Slovenec in človek z veliko začetnico. Če dobro pomislim, se med Slovenci ne najdem večjega velikana kot je bil on sam.

  Počivaj v miru!

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se mi zdi, da so vsi tile narodnozabavni zvezdniki sila preprosti ljudje, saj se niti ne zavedajo kako zelo znani so.
  Meni je bil faca, ker je zadnja leta nažigal tudi z Big Foot Mamo.
  Njegova muska mi res ni blizu, saj ne maram tega hopsasaja, res pa je, da je bil v svoji sceni veliko bolj kvaliteten od večine in da besedila res niso bila na prvo žogo kot pri večini.

  Je bil pa en tak simpatičen in prijazen ter topel možakar, dejansko res nasprotje Avsenika, ki se je, če se ne motim, vendarle zavedal, da je superstar tudi izven Slovenije.

 3. klemenix klemenix pravi:

  Eh, kje pa, vsi narodnozabavni zvezdniki niso sila preprosti. Že npr. Mihelič ima povsem drugačno obnašanje pa je tudi velikan. Avsenik pa sploh. Meni je bil Slak od nekdaj faca, tole z Big Foot Mamo je le pika na i. SPloh pa Big Foot Mama ni edina, ki si je želela sodelovanja z njim, mnogi bendi in posamezniki so izrazili željo sodelovati z njim pa jim sedaj žal ne bo uspelo. In njegova glasba ni isti hopsasa kot ga igra velika večina današnjih ansamblov. Poslušaj malce, pa boš opazil veliko razliko v kvaliteti. Meni je SLak všeč tudi zato, ker je za vokal priskrbel tri sila kvalitetne možakarje in ni igral na to žogo, da mu po odru skače ena brhka gospodična.
  Kakorkoli, njegova glasba ni hopsasa. Mlajši brat, ki se je pričel lani učiti frajtonarco je dejal, da ima nekaj zares težkih komadov in se jih je večino težko naučiti tkole “na uho” kot to zmore pri nekaterih drugih komadih.
  Sicer pa ima Slak zraven zasluge za uspeh še mnogih bendov. Mislim, da so Čuki pridobili tisti primat kot bend za veselice ravno po izdaji narodnozabavne plošče (kjer je ogromno Slakovih priredb), priderbe so delali Atomik Harmonik (ne vem, kako je pristal v to), Pero Lovšin in če se ne motim tudi Steffanio v eni izmed svojih zasedb za kar bi za moje pojme moral iti v zapor.

  Kakorkoli, res velikan naše glasbe. Ne le narodnozabavne. Katerikoli posameznik kateregakoli žanra ne bo nikoli tako spoštovan in poslušan od vseh generacij kot je prav gospod Lojze Slak. Zaboga, meni so kdaj prav solze pritekle ko sem zaslišal kak njegov komad, pa drugačče večinoma poslušam rock in metal glasbo.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  V Dolini tihi so priredili Domen Kumer, Stefanio in Mirna Reynolds. Se strinjam, to bi se moralo šteti za kaznivo dejanje.

 5. klemenix klemenix pravi:

  Točno ja, ta priredba je bila kriminalna! :)

  Mi je pa všeč tista od Pera Lovšina, kjer zapoje v duetu S Tanjo Ribič. Ta je pa lepa.

 6. peter pravi:

  najbplša pesem ob čebelicah!!!!!!!!!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !