Recenzija: Scream 4

14.09.2011 ob 04:49

SCREAM 4

“You forgot the first rule of remakes: don’t fuck with the original.”

Evo ga, četrti Scream, dolgo pričakovano nadaljevanje izjemno popularne franšize, s katero je Wes Craven na novo izumil grozljivke in z zelo prebrisano, zabavno in nepozabno trivio overdoziral celo največje filmofile in ljubitelje žanra. Prav zato me čudi, da je štirka mimo gledalcev švignila skorajda neopazno in tako zelo nezainteresirano, da je v naša kina sploh ne bo in da je bil tudi zaslužek na domačem trgu sila skromen. Kot da bi hoteli fani prvih treh Screamov Cravenu sporočiti, da trzajo samo še na rimejke, ne pa na dostojna nadaljevanja. Jp, četrti Scream sploh ni slab film, je nekje na ravni trojke in dosti boljši od večine grozljivk, ki nam jih vsak mesec servira Hollywood. Spet imamo cel kup dobre trivie, zelo dobro uvodno sekvenco filma v filmu v filmu, kjer se prepleteta Stab in pravi Scream, povsem okej in presenetljiv zaključni twist, skulirano mešanico komedije in grozljivke ter zvrhan koš nostalgije, kjer je spet zelo dobro videti Sidney, Gale in Deweyja, ki jih znova igrajo Neve Campbell, David Arquette in Courtney Cox. Jasno, da štirka ne dosega svežine in idej enke ter da jo večkrat glodajo klišeji, ki so glodali tudi trojko, toda še vedno ima dovolj suverenosti, atmosfere in filinga, da predstavlja povsem zadovoljivo poglavje franšize in da ljubiteljev žanra ne pusti na cedilu. Najbolj moteče so dejansko igralske predstave novih junakov, predvsem deklet, ki ju precej zoprno in premalo prepričljivo igrata Emma Roberts in Hayden Panettiere, pa tudi dejstvo, da mularija kljub umorom še vedno gleda Stab, je dosti trapasto, če prav pomislim. Sta pa zato recimo Anna Paquin in Kristen Bell v sedmem delu Staba toliko bolj skulirani in zabavno šokantni, pa tudi Rory Culkin, zagreti filmski geek, izpade povsem solidno, ko pride do preobrata. Četudi lahko rečem, da sem vendarle pričakoval kanček boljši, bolj odfukan in še bolj trivialen film, nisem razočaran in štirko povsem brez skrbi dodajam k prvim trem poglavjem super popularne in uspešne franšize, ki je, kot sem že dejal, na novo izumila grozljivke in vsem ostalim filmarjem pokazala, kako se kljub neštetim slasherjem naredi nekaj izvirnega, učinkovitega in kultnega. Že samo z uvodno sekvenco, ki je itak zaščitni znak cele serije. In hej, glede na to, da morilec tokrat umore snema in da je internet itak glavna zabava mladine, lahko zaključimo, da je finančno razočaranje povsem razumljivo, saj so si fani Screama film raje ogledali doma in bojkotirali kino. In da ne pozabim, brutalna smrt policista Anthonyja Andersona, ki mora biti smrtno resen tudi takrat, ko reče: “Fuck Bruce Willis,” je atentat na franšizo Scary Movie, kjer je prav v trojki in štirki Anderson igral Mahalika. Drži, Wes Craven je s Screamom poleg klišejev najbolj znanih grozljivk ubil tudi filme, ki so se delali norca iz Screama. Se pa nikakor ne strinjam, da je vse začel Peeping Tom, to je bil, kot pravilno ugane Hyden Panettiere, ipak Psiho.

Ocena: 6/10

recenzija-scream/
recenzije-scream-2-scream-3/

 

3 komentarjev na “Recenzija: Scream 4”

 1. Knox pravi:

  Prepozno je prišel ven. Scream je bil namenjen post slasherski mulariji 90, ki je bila premala za 80 slasherje. Sedaj je ta mularija prerasla to, današnji pa so taki tipi filmov zastareli
  Jaz sem sicer bojkotiral celotno serijo, ker je uničila žanr

  Drugače pa je prav prvi by the book slasher Black Christmas. Psycho je samo mati, ki je vodila podmladek po pravi poti. Čeprav obstaja tudi dedek – Thirteen Women

 2. Andrej pravi:

  Meni osebno takoj za prvim. Ne vem zakaj, ampak izpolnil mi je vsa pričakovanja. Konec pa čista bomba, zabavno pa se mi je zdelo, ko se je tista baba metala ob steno in v mizo, da je izgledala ranjena. Film v filmu? Nekaj najboljšega kar sem videl v zadnjem času.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Knox, no ja, ampak vseeno gre za novo nadaljevanje zelo uspešne franšize, kjer bi morali gledalci ipak trzniti malo bolj. Prav bojkotiral si jo? Nisi gledal al kaj?
  Black Christmas pa še nisem videl, rimejk ja, original pa ne, kot jeben najstnik, hudiča :)

  Andrej, tisti prizor, ko je samo sebe tolkla, je tudi meni zelo dober, čeprav ni prvič, da je kdo kaj takega počel, da bi izbrisal svojo krivdo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !