Kulti in klasike: Top Secret (1984)

2.09.2011 ob 22:45
YouTube slika preogleda

zda 1984, režija: Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker, igrajo: Val Kilmer, Lucy Gutteridge, Peter Cushing, Omar Sharif, Jeremy Kemp, Christopher Villiers, Michael Gough, Jim Carter, Ian McNeice

Najbolj smešen film vseh časov.

Top Secret je komedija moje mladosti in film, ki je za vedno spremenil moj pogled na filmski humor. Ko sem prvič videl Top Secret, to genialno parodijo, ki je za sabo pustila tudi Mela Brooksa in Woodyja Allena, so me zanimali samo še taki odštekani filmi. Prav v lokalni videoteki sem zatežil, da mi naj naberejo samo parodije v stilu Top Secreta, saj mi nič drugega ni več smešno. Pa sem jih dobil, od Mela Brooksa, Monty Pythonov, Saturday Night Live, In Living Color in zgodnjega Woodyja Allena, do ostalih mojstrovin tako imenovanega tria ZAZ, kjer sem padal po tleh tudi zavoljo filmov Ali je pilot v letalu in Gola pištola, pa serije Policijski odred seveda. Oboževal sem tak humor, parodije pa so postale moj naj žanr. Toda Top Secret je bil nad vsemi, Top Secret je bil najbolj odštekana, nabolj prebrisana, najbolj genialna in najbolj nora komedija vseh časov, ki sem jo videl več kot tridesetkrat. Tudi zato, ker sem vsakič opazil kak nov geg, kako novo finto, ali pa prvič poštekal kaj takega, kar pred tem nisem. Top Secret je namreč eden izmed tistih filmov, ki ga enostavno moraš videti večkrat, da opaziš vse štose, saj se ti dogajajo tudi v ozadju, kjer nanje sploh nisi pozoren. Štosi so takorekoč tudi kulisa, ali še bolje, scenografija. Spredaj je glavni štos, zadaj je vsaj deset dodatnih, ki jih lahko ujameš le, če film vidiš večkrat. To je trio ZAZ obvladal v nulo, tu jih ni presegel nihče. Že če ste natančno brali odjavno špico njihovih filmov, ste padli po tleh, kaj šele, če ste se potrudili razumeti in ujeti vse njihove štose.

Top Secret je res zabaven film. Vsaka sekunda je nov štos, nov geg, tako besedni kot gibni. In kar je najbolj genialno, štosi po večini ne rabijo parodiranja ostalih filmov, saj zmorejo ujeti presežek tudi sami zase. Tudi to je bila ena izmed glavnih odlik filmov tria ZAZ. Bili so tako zelo prebrisani in izvirni, da niso potrebovali aktualnih uspešnic za delanje norca. Tako zelo dodelani in vrhunsko zastavljeni, da je gledalec dobil občutek, da se delajo norca tudi iz filmov, ki jih niso nikoli posneli. In Top Secret je šel na tem področju še dlje kot Ali je pilot v letalu, resda tudi s parodijo Velikega pobega, Čarovnika iz Oza in Plave lagune, drugače pa z atentatom na klišeje vojnih, Elvisovih in špijonskih filmov ter z domislicami, ki jim resnično ne boste našli para. Ali kot je ob neki priliki zapisal Roger Ebert: “Imam prijatelja, ki se je nasmejal le ob filmu Top Secret.”

Top Secret je moj najljubši film, no ja, vsaj bil je. Znal sem ga na pamet. Gledal sem ga enkrat na teden cela dva meseca, potem pa enkrat na dva neseca celo leto. Nor dosežek, ki mi ni ratal pri nobenem drugem filmu. Pa vse, ki sem jih poznal v osemdesetih, sem prepričeval, da ga morajo nujno gledati, saj gre za najbolj odfukan film na svetu. Če so mislili drugače, sem se takoj skregal in jim razlagal, da so pač zabiti, ker ne štekajo tega genialnega humorja. Res sem bil totalno obseden s tem filmom, le kako ne bi bil, ko pa je tako zelo dober, tako zelo zabaven, tako zelo nor in tako zelo super mešanica gegov, slapsticka, dvojnih pomenov, satire in besednega humorja. Resnično esenca žanra parodije, ki je potem v sredini devetdesetih kot veste šel k vragu.

In tu je Val Kilmer v svoji prvi pravi filmski vlogi. Rock and roll zvezdnik Nick “wannabe Elvis” Rivers, ki se zaplete z odporniškim gibanjem in skuša iz nacističnih arestov rešiti znanstvenika. Dejansko dobra zgodba tudi za pravo vojno špijonažo, ki jo ZAZovci obračajo tako zelo divje, da jim gledalec komaj sledi in ga meče iz ene smejalne ekstaze v drugo. In tu sta Peter Cushing, ki s povečalom izvede enega najbolj norih prizorov v filmski zgodovini, ter Omar Sharif, ki se pusti poniževati še bolj kot Raquel Welch v tretji Goli pištoli. Dobro, da sta zraven, saj film z njima še pridobi na veljavi. Več kot štima tudi ostala ekipa, recimo Lucy Gutteride kot Hillary Flammond, ki se seveda zaplete v romanco z Nickom Riversom, pa Christoper Villiers kot Nigel, šefe odporniškega gibanja, ki perfektno oponaša mulca in Plave lagune. Odličen film, res. Poln tako zelo legendarnih in kultnih štosev, da jih nima smisla naštevati. Preveč jih je, pa čisto vsi so vrhunsko učinkoviti in taki, da dosežejo svoj namen. Kot sem rekel, Top Secret je najbolj smešen film vseh časov. Še vedno in za vedno.

Ocena: 10/10


 

21 komentarjev na “Kulti in klasike: Top Secret (1984)”

 1. AndrejM pravi:

  Tokrat desetka res sede. Jaz sem se dneve dolgo režal, ko so rekli, da so naredili rov za pobeg in ga potem pokazali :) .

 2. zelda pravi:

  Meni pa je bil najbolj smešen tisti prizor, ko je tako izgledalo, da poje Švaba na kmečkem vozu, pa je pel “konj”.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ma cel kup je teh norih reči. Jaz sem crknil ob Nemcu, ki se razbije ko porcelan, ob dalnogledu, ko grejo vanj krave, telefonu, ki je res tako velik ne le close up, uni starki, ki gre do telefona, letečem kaminu, igranju krožcev in križcev, pitju bencina, podvodnem prizoru, ma cel dan bi lahko našteval :)

 4. klemenix klemenix pravi:

  Se strinjam, ta film je dober za znoret. In tudi s tem se strinjam, da ga je treba pogledati večkrat, da ploh opaziš vse fore. Od delanja plana za napade, kjer je namesto zemljevidov kar prava maketa mest in še in še. Res dober film.res super parodija, ki so ji sledile še (meni sicer manj ljube) Gole pištole, Hot Shots…; Ko sem prvič videl Jane Austen’s Mafia sem biu tudi dokaj navdušen (sploh ker vidiš, da gre za parodijo na Botra), a po drugem ogledu sem videl, da Top Secret ne seže niti do kolen.

  Tele novodobne podobne parodije pa so bolj ali manj zanič (Npr. Scarry Movie) in dostikrat na meji dobrega okusa.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hot Shots je meni še zakon, pa tudi Brooksov Robin Hood še gre skozi brez težav, pogojno tudi Spy Hard, potem pa se je vse nehalo. To, kar delata zdaj Seltzer in Friedberg je z redkimi izjemami grozno slabo in pod nivojem.

  In kot si rekel, na meji dobrega okusa je, kar je žalostno, da je samo še straniščni humor kao ideja za parodijo.

  Mi je bil pa Scary Movie 3 presenetljivo okej, izven Brooksa, Allena in ZAZovcev pa mi je kul tudi Big Bus.

  Mafia pa me ni prepričala že takrat, razen naslova ni zares izvirno nič.

  Od novejših mi je kul le odlični Tropic Thunder.

 6. Thomas pravi:

  Se podpišem, da je ta film naravnost fantabulozen!

  Najbolj mi je v spominu ostal prizor knjigarnarja z lupo pa ko je vzvratno govoril LOL

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jp, to je bil kultni Peter Cushing.

 8. Andrej pravi:

  Tele film pa že nekaj mesecev ali pa že pol leta čaka na moj ogled, pa ga nisem še niti na CD dal. Bo treba še enkrat pogledat, tudi jaz sem ob njem crkoval od smeha.

  Tolikokrat si ga gedal? Jaz sem to navadno počel s Petkom trinajstim, Psihom in Batmanom

 9. Vidmar pravi:

  ‘Pa vse, ki sem jih poznal v osemdesetih, sem prepričeval, da ga morajo nujno gledati, saj gre za najbolj odfukan film na svetu. Če so mislili drugače, sem se takoj skregal in jim razlagal, da so pač zabiti, ker ne štekajo tega genialnega humorja.’

  Podobno mnenje imam o seriji Arrested Development.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Andrej, jp, vsaj tridesetkrat. Na drugem mestu pa je bil Airplane, ki sem ga enkrat v enem tednu videl osemkrat :)
  Vsak dan enkrat, v nedeljo pa dvakrat :)
  Skupna cifra je bila po moje tam okoli dvajset.
  Tretje mesto pa je po moje pripadalo Goli pištoli ali pa Space Balls.

  Batmana smo pri nas doma tudi gledali večkrat, prvega seveda.

  Me pa prekaša brat, ki je Labirint kot otrok po moje videl petdesetkrat :)

 11. klemenix klemenix pravi:

  Jest mislim, da sem si največkrat ogledal prvega Kekca. Če se sedaj lotim gledat en film po dvakrat ne dan ne vem, če mi rata dohitet Kekca :) Sledi prva Policijska akademija, potem pa si sledijo Butec in Butec,, Darby O’Gill and the Little People (ne vem zakaj smo imeli to posneto doma), Sam Doma 1 itd.

  Od novih filmov sem si nazadnje več kot 10krat ogledal Petelinji zajtrk :)

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi mi smo imeli Darbyja :)
  Očitno so ga takrat veliko vrteli po tvju.

 13. klemenix klemenix pravi:

  Očitno, je bilo res popularno ja :) Pa šele sedaj sem se zavedel, ta v tem filmu igra Sean Connery in se spomnil, da mi je šel ful na živce tu :)

  Sem pa vsaj petnajstkrat gledal še en drug film in se sedaj nikakor ne morem spomniti imena. Tudi IMDb sem prečesal po dolgem in počes, googlal in še vedno brez uspeha. Sem tudi skušal najti stare kasete a tega filma ni med njimi ali ga je očitno nekdo presnel. Mogoče mi boš ti znal pomagati. :) Gre za dokaj star film o bogatem dedku (direktorju velike gozdarske koorporacije), ki s svojim Rolls Royceom odpelje svojega vnuka in vnukinjo na piknik v gozd. Spomnim se, da se je lik starega gospoda pisal Marooney. Kakorkoli, med piknikom deček in deklica malce tavata po gozdu in najdeta pritlikavega gospoda-nekakšnega škrata. Ta jima razloži, da se vsi škratje skrivajo in v glavnem cele dneve prespijo,da jih je ostalo res le še malo, ker gozdarji krčijo njihov gozd in bodo počasi izumrli. No, vnuka škrata predstavita še dedku in kaj kmalu se najde še en škrat, dosti mlajši. Sledijo številne dogodivščine, izkaže pa se tudi, da je teh škratov še vedno veliko. Film je umes celo smešen, saj dedek in vnuka vzameta dva škrata s sabo v mesto, ko se škrata izgubita in dedek skuša razložiti kdo je ušel ga zaprejo na psihiatrijo itd.

  Kakorkoli, ta film sem gledal res velikokrat in ne bi imel nič proti, če bi ga po dooooolgem času še enkrat :)

 14. klemenix klemenix pravi:

  Aja, pa film Follow Me, Boys! sem si tudi tolikokrat ogledal, da ga znam povsem na pamet. Če se ne motim je v njem zaigral tudi mali Kurt Russell :)

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Connery, ja. Je bil pa meni čisto kul.

  Po opisu sem skoraj prepričan, da gre za film The Gnome-Mobile:
  http://www.imdb.com/title/tt0061715/
  Damn I’m good :)

  Follow me Boys pa še nisem videl.
  Jebat ga, tudi najboljšim se zgodi :)

 16. klemenix klemenix pravi:

  Uuu stari, pa si res našel! :) :) Svaka čast!Hvala! Sam sem iskal napačne ključne besede po IMDb, gospod ni bil Marooney ampak Mulrooney. No, z leti človek tudi kaj pozabi :) Kakorkoli, četidi najverjetneje ni nek filmski presežek (film za otroke pravzaprav) si ga bom z veseljem pogledal še enkrat.

  Follow me Boys pa le poglej. Spet neke vrste mladinski film, pa vendar. Govori o Lemuelu, ki s svojo godbo prečka malo mestece, kjer pa se nemudoma zasljubi v bančno uslužbenko Vido in se odloči ostati. Najprej dela v neki mali trgovinici potem pa se odloči, da bo nekaj storil z otroci in mladino, ki v tem mestecu nimajo kaj početi in delajo le galamo po ulici. Postane vodja tabornikov in sledijo mnoge dogodivščine, med drugim se zapletejo v pravo vojaško vajo in vojaki jih pomotoma jemljejo resno.

  Kakorkoli, malce otročji a vendarle na trenutke tudi globok film, saj se dotakne teme ljubezni, alkoholizma v družini ter še in še.

 17. » Kulti in klasike: Spaceballs (1987) pravi:

  [...] bi nefer, da po zapisu o Top Secretu pozabim na Spaceballs, na še eno top parodijo svojega otroštva, za katero sem ubijal in jo vrtel [...]

 18. mile pravi:

  lol,kle je pa mene pobiral od smeha,ko sm prvic gledala…budalizem totaln :)

 19. mile pravi:

  loooooooool,krizci krozci,jaaaaa :)

 20. Matej pravi:

  Najboljša parodija vseh časov!

  http://www.youtube.com/watch?v=5EQ9mn3R6hI

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Matej, nor prizor. Eden boljših.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !