Hitra roba

28.08.2011 ob 07:46

FUR: AN IMAGINARY PORTRAIT OF DIANE AIRBUS (zda 2006, drama, Režija: Stevan Shainberg, Igrajo: Nicole Kidman, Robert Downey Jr, Ty Burrell, Harris Yulin, Jane Alexander)  Beauty and the Beast. Fur, ki ga je pred petimi leti videla samo Nicole Kidman, je zgodba o znameniti fotografinji Diane Airbus. No ja, fiktivna epizoda iz njenega življenja, ki jo ujame v krizi identitete. Razpeto med vsakdanjim življenjem, ki ji ga ponuja mož Allan (Ty Burrell), in marginalnim izzivom, ki ga pričara skrivnostni in po telesu pretirano kosmati sosed Lionel Sweeney (Robert Downey Jr). Ona je lepotica, on pa je zver, ki v njej prebudi zver. Tako zelo, da se na koncu ne sramuje svojega telesa in mirne duše odkoraka v nudistični kamp. Dolgočasna, premalo zanimiva, kvazi poetična in preveč resna biografija, ki bi bila morda všeč le pravi Diane Airbus.

Ocena: 3/10

THE CALL (italija 2006, kratki film, Režija: Antoine Fuqua, Igrajo: John Malkovich, Naomi Campbell)  Sedemminutni dvoboj, kjer se na vse kriplje udarita duhovnik John Malkovich in demonka Naomi Campbell. The Call se zaveda, da nima časa za filozofijo, zato nemudoma preide k bistvu. »Našel bom resnico,« mlademu duhovniku pove oče John Malkovich, ki se odpravlja na eksorcizem, kjer ga namesto Linde Blair pričaka še bolj nora Naomi Campbell. Hudičevka v športnem avtomobilu, ki ga krasijo gume Pirelli. Jasno, film je produciral Pirelli films, režiser Fuqua pa ima za pasom uspešnice King Arthur, Training Day in Tears of the Sun. Ekspresna inačica Izganjalca hudiča, ki bi si zaslužila še kake pol ure večjo minutažo.

Ocena: 6/10

HALF NELSON (zda 2006, drama, Režija: Ryan Fleck, Igrajo: Ryan Gosling, Shareeka Epps, Jeff Lima, Eleanor Hutchins, Tina Holmes)  Razvlečena, mrtva in klišejska drama o učitelju, ki ga matrajo mamila. Za oskarja nominirani Ryan Gosling je Dan Dunne, profesor zgodovine in učitelj telovadbe, ki v prostem času poka hašiš in piha kokain. Da se razumemo, prosti čas ima tudi med odmori na šolskem stranišču, kjer ga zaloti njegova učenka Drey (Shareeka Epps). Najstnica, ki postane njegova najboljša prijateljica. Brez skrbi, tip je nor na kurbe, zato lahko na njun seks pozabite. Na žalost lahko mirne duše pozabite tudi na dober film in na preveč hvaljeno igralsko predstavo Goslinga ter se ujamete le na klišeje veliko boljših in manj statičnih šolskih dramic.

Ocena: 4/10

THE HISTORY BOYS (anglija 2006, komična drama, Režija: Nicholas Hytner, Igrajo: Richard Griffiths, Clive Merrison, Frances de la Tour)  History is one fucking thing after another. Pozabite na problematične učence, na zoprne učitelje in na tipične šolske težavice ter prigodice. The History Boys je film, ki ga vse to ne zanima. Niti malo. No ja, le takrat, ko eden izmed učencev na zmenek povabi svojega učitelja. To je vse. In to je seveda premalo. To je film, kjer učenci nimajo težav. Film, kjer so učitelji nadvse prijazna bitja. In film, kjer je sta šola in prosti čas eno in isto. Jasno, fantje se učijo zgodovino. Predmet, kjer se ena zajebana stvar zgodi za drugo zajebano stvarjo. In predmet, ki ga poučuje kot kruh dobri profesor Hector (Richard Griffiths), še en gospod Chips, ki se v službo in domov vozi z motorjem. Gospod je kot iz pravljice. Kot iz Harryja Potterja. Kot iz sveta, ki ga resnični učenci ne poznajo. In tu je glavni problem tegale filmčka, ki se jemlje preveč preprosto in vsakdanje. Kot da bi nam hotel reči, da je šola čista uživancija, učitelji pa najboljši prijatelji vseh učencev. Prav imate, Michelle Pfeiffer se obrača želodec.

Ocena: 3/10

EDISON (zda 2005, kriminalka, Režija: David J. Burke, Igrajo: LL Cool J, Justin Timberlake, Dylan McDermott, Kevin Spacey, Morgan Freeman, John Heard, Carey Elwes, Piper Perabo, Roselyn Sanchez)  LL Cool J feat. Justin Timberlake. Edison je bil konec leta 2005 obetaven film. Zvezdniška igralska ekipa, debi Justina Timberlakea in zanimiva zgodba. Potem je počilo. Distributerji so obrnili hrbet, gledalci so pograbili druge filme, Justin ni mogel verjeti kaj se dogaja, film pa je sredi leta 2006 v ZDA izšel le na dvdju. No ja, zgodba o novinarju (Justin Timberlake), ki skuša razkrinkati korupcijo v policijskih vrstah, resda ni slaba. Je gledljiva, dinamična in pestra. Toda ne taka, da bi vžgala v kinu. Da bi presegla klišeje in da bi si ji splačalo namenjati kakšno večjo pozornost. LL Cool J je policaj, ki ga korupcija ne zanima. Dylan McDermott je njegov partner, ki se požvižga na pravila. Morgan Freeman in Kevin Spacey pomagata Justinu. John Heard in Cary Elwes ne moreta verjeti, da jima mediji zaradi korupcije dihajo za vrat. Piper Perabo in Rosalyn Sanchez pa v postelji sproščata Justina in LLa, ki večino časa izgledata tako, kot da želita promovirati novo pesem.

Ocena: 4/10

COUNTRY OF MY SKULL(anglija, irska in južna afrika 2004, drama, Režija: John Boorman, Igrajo: Samuel L. Jackson, Juliette Binoche, Brendan Gleeson)  Novinar Samuel L. Jackson jo mahne v Južno Afriko, kjer namesto rasizma odkrije Juliette Binoche. Zelo dolgočasna, razvlečena, zaspana in nezanimiva politična drama, ki se dotakne skesanih rasistov, kateri so po padcu aparthajda v Južni Afriki ostali brez dela. Ameriški novinar Langston Whitfield (Samuel L. Jackson) dobi nalogo, da stvar medijsko pokrije. Ker ima časa na pretek, pa se zaplete s turistko Anno Malan (Juliette Binoche), ki o dogodkih poroča v svoji radijski oddaji. Pacek, saj ga doma čaka žena. No ja, gledalci čakajo, da se bo zgodil boljši film. Ker se ne zgodi, zaspijo in ne morejo verjeti, da je tole preveč povprečno dramico režiral John Boorman.

Ocena: 2/10

WIN DATE WITH TAD HAMILTON (zda 2004, komedija, režija: Robert Luketic, igrajo: Kate Bosworth, Josh Duhamel, Topher Grace, Nathan Lane, Gary Cole, Amy Smart, Stephen Tobolovsky)  Zelo povprečna mladinska romanca, kjer se hollywoodski superzvezdnik zagleda v  the small time girl. Kate Bosworth je Rosalee Futch, povprečna in simpatična punca, ki zadane zmenek s hollywoodskim zvezdnikom Tadom Hamiltonom (Josh Duhamel), kateremu bi taka poteza dvignila popularnost in zglancala imidž. Tad je namreč žurer, pravi party animal in čisto nasprotje romantičnih likov, ki jih igra na filmu. Jasno, ko se dobita, se Tad vanjo zaljubi, Rosalee pa pozabi na svojega dolgoletnega prijatelja Petea Monasha (Topher Grace), ki ji ne zna izpovedati ljubezni. Klišeji, dolgčas in material za mlada dekleta, ki sanjajo o zmenku z Bradom Pittom.

Ocena: 2/10

LAURA SMILES (zda 2006, drama, Režija: Jason Ruscio, Igrajo: Petra Wright, Kip Pardue, Jonathan Silverman, Mark Derwin)  Ženska na robu živčnega zloma. Laura (Petra Wright) nima sreče. Najprej ji fant (Kip Pardue) umre v prometni nesreči. Potem se poroči z napačnim moškim (Mark Derwin), ki med seksom razpravlja o potepuških psičkih, nato pa ji ljubimec (Jonathan Silverman) zavrne še ponudbo za trojčka. Nič ji ne gre tako kot si želi, ponoči pa jo še vedno mučijo spomini na pokojnega fanta. Tudi po desetih letih. Kljub možu, otroku in ljubimcu. Psihiater je ne razume, na zabavah govori bedarije, v postelji pa ji uidejo stavki tipa: »Go fuck yourself.« Punca je v krizi. Tik pred živčnim zlomom. Tik pred manično depresijo. Tik pred tem, da se ji obrne in da življenje odpelje v povsem drugo smer. Redek primer, saj ima ljubimca in psihiatra, dvoje reči, ki ponavadi preženejo dolgčas. Malce prehladna in preresna, pa vendar prepričljiva in gledljiva drama o ženski, ki bi jo morda odrešil le Olivier Martinez iz Nezveste.

Ocena: 6/10

KING’S RANSOM (zda 2005, komedija, Režija: Jeff Byrd, Igrajo: Anthony Anderson, Jay Mohr, Nicole Ari Parker, Regina Hall, Donald Faison, Kellita Smith, Leila Arcieri)  Neumna komedija o bogatašu, ki inscenira lastno ugrabitev in nima pojma, da so ga ugrabili zares. Anthony Anderson je Malcolm King, črni Donald Trump, ki mu hoče žena Renee (Kellita Smith) pobrati polovico premoženja. Ker se s tem seveda na strinja, sfintira svojo ugrabitev in nima pojma, da ga hočejo ugrabiti tudi vsi ostali. Tudi žena, odpuščena sodelavka Angela (Nicole Ari Parker) in brezposelni mladenič Corey (Jay Mohr). Komedija brez idej in dokaz, da sicer vedno simpatični Anthony Anderson ni sposoben na svojih ramenih odpeljati celega filma.

Ocena: 2/10

ALL BABES WANT TO KILL ME (zda 2005, komedija, Režija: Colin Miller, Igrajo: Colin Miller, Gianni Lazuli, Alex Cain)  Ne boste verjeli, toda tale film je leta 2005 uspel dobiti kino distribucijo. Colin Miller je Vatchel Cho, mojster borilnih veščin, še en Beverly Hills Ninja, ki trpi za redko boleznijo. Virusom, zaradi katerega ga skušajo ubiti vsa lepa dekleta. Mater, kako slab film. Tako slab, da slabši nebi mogel biti. Morda celo najslabši vseh časov. Če ne najslabši, pa vsekakor eden najslabših. In samo pomislite, zgodbo neka starka pripoveduje mongoloidnemu mladeniču. Kot da bi nam skušali reči, da se bodo filmu smejali samo mongoloidi.

Ocena: 1/10

ASK THE DUST (zda 2006, drama, Režija: Robert Towne, Igrajo: Colin Farrell, Salma Hayek, Donald Sutherland, Idona Menzel, Eileen Atrkins)  Depresivno. Colin Farrell je Arturo Bandini, italijanski Američan, ki hoče uspeti kot pisatelj. Ki cele dneve tuhta kako bi napisal dober roman in kako bi čim prej doživel stvari o katerih piše. Nič čudnega, da se zažge za mehiško deklino Camillo Lopez (Salma Hayek) in ujame raj. V njenem objemu, med valovi in med prahom, ki se je nabral na njegovem nedokončanem romanu. Dolgočasna, predolga, površna in nezanimiva zgodbica, ki so jo rekklamirali tudi s pomočjo golote Salme Hayek.

Ocena: 2/10

MY SUMMER OF LOVE (anglija 2004, drama, Režija: Pawel Pawlikowski, Igrajo: Nathalie Press, Emily Blunt, Paddy Considine, Dean Andrews) Nebeška bitja. My Summer of Love lahko gledate v enem šupu z Nebeškimi bitji Petra Jacksona. V šupu, ki vam zbije možgane in pokaže, da je najbolj fatalna ljubezen mogoča le  med dvema ženskama. Natančneje, dvema najstnicama, ki si po prvem seksu obljubita zvestobo do groba. »Če me pustiš, te ubijem,« pravi prva (Emily Blunt). »Če me pustiš, te ubijem in potem ubijem še sebe,« odvrne druga (Nathalie Press). Obe sta navihani, nori, uporniški in zaljubljeni. Do ušes. Divje, odbito, nevrotično in fatalno. Bolj kot moški in ženska, bolj kot moški in moški. Čustveno močan film, ki gledalca pošteno pretrese.

Ocena: 8/10

MELISSA P. (italija, španija, zda  2005, drama, Režija: Luca Guadagnino, Igrajo: Maria Valverde, Geraldine Chaplin, Primo Reggiani, Fabrizia Sacchi)  Seksualno prebujenje najstnice. Premalo atraktivna, preveč preprosta, premalo zahtevna in preveč resna italijanska uspešnica, sicer tudi roman preveden v slovenščino, kjer petnajstletna Melissa (igra jo osemnajstletna Maria Valverde) odkriva radosti seksa in skoči v ekstrem. Po zaslugi mladeniča Danielea (Primo Reggiani), s hormoni nafilanega mačota, ki jo prepriča v vse, tudi v skupinski seks. Jasno, punca je stara 15 let, vse kar ima, pa je telo, ki se ga da manipulirati.

Ocena: 5/10

CHICKEN LITTLE (zda 2005, risanka, Režija: Mark Dindal, Glasovi: Zack Braff, Garry Marshall, Don Knotts, Patrick Stewart, Steve Zahn, Joan Cusack, Fred Willard, Catherine O’Hara, Adam West, Harry Shearer)  Rimejk Vesoljčka, Vojne svetov in  Znamenj. Zelo povprečna, površna, preveč razposajena in skorajda zoprna risanka brez idej, ki sila osladno kopira znane filme in v prvi plan vrže malega piščančka (glas Zack Braff), mestnega pavliho, ki ga nihče ne jemlje dovolj resno. Še posebej od trenutka, ko misli, da je Indiana Jones in da je njegovo vas napadla orjaška skala. Ko njegovo vas potem čez čas napadejo marsovci, je stvar ista, saj je celo njegov oče prepričan, da gre spet za pretirano domišljijo. Risanka, ki se izgubi v poplavi veliko boljših risank.

Ocena: 4/10

ŠTO JE MUŠKARAC BEZ BRKOVA? (hrvaška 2005, komedija, Režija: Hrvoje Hribar, Igrajo: Leon Lucev, Zrinka Cvitešić, Ivo Gregurević, Jelena Lopatić, Bojan Navojec, Jelena Miholjević)  Zelo solidna komedija nravi, ki je pred leti na Hrvaškem porušila vse rekorde gledanosti in pobrala številne domače nagrade. Duhovnik Stipan (Leon Lucev), ki ga lovi mlada vdova Tatjana (Zrinka Cvitešić). Vojaški general Ivica (Leon Lucev), sicer njegov brat dvojček, ki šmira z ministrico (Jelena Miholjević) za obrambo. Lokalni šarmer in pesnik haikujev Stanislav (Bojan Navojec), ki osvaja mlado Julijo (Jelena Lopatić). In njen oče Marinko (Ivo Gregurević), ki je pravkar prišel iz Nemčije. Luštna skupinica ljudi majhne vasice v luštnem in majhnem filmčku, ki bi ga bil vesel tudi Emir Kusturica. In jasno, takole bi morali izgledati naši Kratki stiki, če bi hoteli, da jih vidi več kot deset gledalcev.

Ocena: 7/10

THE WILD (zda 2006, risanka, Režija: Steve Spazz Wiliams, Glasovi: Kiefer Sutherland, James Belushi, Eddie Izzard, Janeane Garofalo, William Shatner)  Madagaskar. Okej, The Wild je resda čistokrvna kopija risanke Madagaskar, zgodbice o živalih, ki pobegnejo iz živalskega vrta in jo prvič v življenju mahnejo v divjino, kar pa sploh ni ne vam kakšna katastrofa. Ne vem kakšen problem. In ne vem kakšna huda napaka. Prav imate, risank je po novem toliko, da so si vse tako ali tako v bistvu zelo podobne, kar pomeni, da zmaga tista, ki zna dobro obračati svoje, ali če hočete, tuje ideje. In The Wild, zgodba o levu (Kiefer Sutherland), ki z žirafo, kačo, veverico in koalo preskoči ograjo živalskega vrta in odhiti reševat svojega sinčka, ki so ga odpeljali »čez lužo«, obvlada svoj posel. Ne ravno najboljše in brez napak, pa vendar dovolj dobro, simpatično in zabavno, da nam je všeč. Še posebej med hokejsko igro s pingvini in želvami, ter med idejo, ko hočejo bivoli priti na vrh prehranjevalne verige in si prvič v življenju za kosilo privoščiti leva.

Ocena: 7/10

PRIME (zda 2005, komična drama, Režija: Ben Younger, Igrajo: Meryl Streep, Uma Thurman, Bryan Greenberg, John Abrahams)  Uma Thurman se zaplete s sinom svojem psihiatrinje Meryl Streep. Malce preresna romantična komedija, ki se na vsak način trudi prikazati kvaliteto in razliko od standardnih pocukranih romantičnih komedij. To jo pokoplje, to jo uniči, to jo naredi dolgočasno in razvlečeno. Škoda, saj na začetku obeta veliko več in veliko več ponudi le takrat, ko se ne skriva za kvaliteto in useka povsem klišejske in luštne prizore.

Ocena: 5/10

FLUSHED AWAY (zda 2006, risanka, Režija: David Bowers & Sam Fell, Glasovi: Hugh Jackman, Kate Winslet, Ian McKellen, Jean Reno, Bill Nighy, Andy Serkis, Miriam Margoyles, David Suchet)  Podgano odplakne v straniščno školjko, kjer potem globoko v kanalih sreča številna bitja, ki so si zgradila svoje mesto. Hugh Jackman govori Roddyja, očarljivega podganjega gospodiča, ki ga odnese v Aqualuno, v termalni vodni park, kjer ga napadejo žabe (Ian McKellen, Jean Reno) in kjer mu na pomoč priskoči zapeljiva podganka Rita (Kate Winslet). Daleč od Wallacea in Gromita, daleč od Kokošk na begu. Preveč odrasla in premalo simpatična risanka, ki ji manjka vse tisto, kar imajo risanke, katere si zapomnimo za vedno.

Ocena: 5/10

THE HOLIDAY (zda 2006, komična drama, Režija: Nancy Meyers, Igrajo: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black, Eli Wallach, Rufus Sewell, Edward Burns, Shannyn Sossamon, Dustin Hoffman)  Film, ki bi bil veliko bolj zabaven, če bi se med sabo zaljubili Kate Winslet in Cameron Diaz. Že dolgo časa nisem gledal tako povprečne, navadne, nezabavne, neškodljive in dolgočasne romantične komedije, ki jo kot za šalo preživijo celo sladkorni bolniki. Dve ženski, dva moška, dve zgodbi, dva filma in eno sranje. Eno razvlečeno čvekanje brez razloga, ki zaživi samo v videoteki, kjer se na hitro pojavi Dustin Hoffman. Jude Law odreši Cameron Diaz, Jack Black odreši Kate Winslet, devetdesetletni Eli Wallach, prvak špageti vesternov in tretjega Botra, pa tarna o časih, ko kvaliteta in finančni zaslužek filma nista imela nobene povezave. Blesav film.

Ocena: 2/10

GARFIELD: A TAIL OF TWO KITTIES (zda 2006, komedija, Režija: Tim Hill, Igrajo: Breckin Meyer, Jennifer Love Hewitt, Billy Connoly, Roger Rees, Bill Murray)  Mark Twain se obrača v grobu. Če je prvi Garfield prišel dvajset let prepozno, gre drugemu še slabše. Tako močno, da mu dela družbo še en Garfield, bogati in snobovski Princ, ki ga hoče z gradu vreči stric (Billy Connoly) njegove pokojne lastnice. Jasno, Garfielda se zamenjata, ker vso to osladno in nezabavno sranje še ni dovolj, pa se jima pridružijo tudi govoreče živali. Film, ki mu bodo morda nasedli le predšolski otroci.

Ocena: 1/10

OLIVER TWIST (anglija, češka, francija, italija 2005, drama, Režija: Roman Polanski, Igrajo: Ben Kingsley, Barney Clark, Ian McNeice, Jeremy Swift)  Film, ob katerem bi zaspal celo Charles Dickens. Strašno dolgočasna, hladna, mrtva, razvlečena in čisto nič očarljiva obdelava znamenite zgodbice o dečku, ki se iz sirotišnice preseli pod komando kradljivca Fagina (Ben Kingsley) in skoči iz dežja pod kap. Charles Dickens ne bi bil zadovoljen, Roman Polanski pa je po Pianistu razočaral celo svoje najzvestejše oboževalce. Prepričan sem, da tudi svojo ženo Emmanuelle Seigner, ki mu je dala idejo za rimejk.

Ocena: 1/10

IDLEWILD (zda 2006, glasbena kriminalka, Režija: Bryan Barber, Igrajo: Andre Benjamin, Big Boi, Terrence Howard, Paula Patton, Faizon Love, Macy Gray, Ving Rhames, Cicely Tyson, Melinda Williams, Paula Jai Parker)  Zelo pisana in barvita hip hop kriminalka, ki jo uničijo klišeji navadnih kriminalk. Andre Benjamin in Big Boi, člana zasedbe Outkast, furata nočni klub in se spopadata s pohlepnimi gangsterji, ki hočejo procente od dobička. Razkošna in ravno prav kičasta atmosfera, dobri glasbeni vložki, elegantna kamera in nepotrebni klišeji, ki vzamejo kvaliteto in energijo.

Ocena: 5/10

LA PLANETE BLANCHE (francija 2006, dokumentarec, Režija: Jean Lemire, Thierry Piantanida, Thierry Ragobert, Narator: Jean Louis Etienne)  Živalski vrt. Medvedi, morski levi, tjulni, volkovi, jeleni, kiti, delfini, hobotnice, ptiči, bivoli in mroži. Prekrasni prebivalci Belega planeta, večnega leda in snega, poslednjega raja na Zemlji. Kamera jih ujame, spusti in spet ujame. Malce površno in premalo zagnano. Samo zato, da jih pokaže in nam pove, da še živijo. Da še niso izumrli. V prvem planu so medvedi, kralji Belega planeta, ki za svoje mladičke skrbijo nežno, elegantno, materinsko in očarljivo. Kot najboljše človeške mamice, kot bitja, ki se zavedajo, da so jim šteti dnevi.

Ocena: 5/10

DANIKA (zda 2006, srhljivka, Režija: Ariel Vromen, Igrajo: Marisa Tomei, Craig Bierko, Regina Hall)  Mariso Tomei mučijo prividi. Marisa Tomei je Danika, mamica in žena, ki vidi preveč. Ki vidi prihodnost, srhljive nesreče svojih otrok in ljudi, ki jo obkrožajo. Kot Richard Gere v filmu The Mothman Prophecies. Kot ženska pod stresom, tik pred živčnim zlomom, tik pred trenutkom, ko bo počila. Ko jo bo odneslo v privid in ko ne bo več ločila med realnostjo in fikcijo. Spregledana in zelo solidna srhljivka, ki žal ni uspela dobiti kino distribucije. Kljub šokantnemu finalu, ki vas bo stresel s kože.

Ocena: 7/10

DANNY THE DOG (zda 2005, akcijska drama, Režija: Louis Leterrier, Igrajo: Jet Li, Bob Hoskins, Morgan Freeman, Kerry Condon)  Bedarija, ki jemlje ugled Jetu Liju. Jet Li, edini pravi naslednik Brucea Leeja, je po fenomenalnih akcijskih mojstrovinah Smrtonosno orožje 4, Romeo mora umreti, Zmajev poljub in Od zibelke do groba, posnel tole bedno, trapasto in hudo negledljivo akcijsko dramo, kjer igra Dannyja. Sužnja gangsterja Barta (Bob Hoskins), ki ga okoli vlači s pasjo ovratnico. Ki mu ukazuje kdaj mora ubijati in ki mu ovratnico sname takrat, ko hoče, da ubija. Ko hoče, da polomi njegove nasprotnike in špila njegovega telesnega stražarja. Ko ga ne potrebuje, ga ima zaprtega v kleti. Ko mu pride prav, pa ga spusti z vrvi in uživa v masakru. Prav ste slišali, gangster ima doma namesto psa divjega Kitajca, profesionalnega morilca, ki obvlada borilne veščine in ki ga uboga kot robot. Kot zvesti psiček, krvoločni pitbul, ki komaj čaka, da bo zlomil nov tilnik. Neverjetna bedarija, ki jo bodo prenesli samo tisti, ki še vedno ne morejo razumeti, da Jodie Foster za Nell ni dobila oskarja.

Ocena: 1/10

NANNY MCPHEE (zda & anglija 2005, komedija, Režija: Kirk Jones, Igrajo: Emma Thomspon, Colin Firth, Kelly Macdonald, Angela Lansbury, Imelda Staunton) Konec porednih otrok. Spomnite se vseh tistih filmov, kjer otroci tako ali drugače žrejo živce svojim staršem in sorodnikom ter se obnašajo kot zlobni teroristi. Kot majhni Hitlerji, kot hudičeva bitja, ki jim nihče ne more do živega. Tokrat je drugače, tokrat je v hiši Emma Thompson, bradavičasta in nosasta varuška Nanny McPhee, ki jih zdela s čarovniškimi triki. Elegantno, precizno, vztrajno in domiselno. Vse do konca, ko začnejo plesati po njenih besedah, namigih in željah. Očka Colin Firth je seveda zadovoljen, starši pa molijo Boga, da bi tudi njim na dom poslal takšno varuško. Simpatična in v drugi polovici preveč klišejska mladinska komedija, ki bo prav prišla tudi staršem.

Ocena: 5/10

STICK IT (zda 2006, športna komedija, Režija: Jessica Bendinger, Igrajo: Missy Peregrym, Jeff Bridges, Vanessa Lengies, Nikki SooHoo) Porazno slaba in razvlečena športna komedija za dekleta, ki sanjajo o gimnastiki. Missy Peregrym je Haley Graham, problematična najstnica, ki jo za kazen vtaknejo v šolo za gimnastiko. V šolo, ki takšnim najstnicam pomeni najhujšo možno kazen, trpljenje in tlako. Kljub temu, da jo trenira Jeff Bridges in da med sovrstnicami hitro dobi podporo in spoštovanje. Gimnastika je pač za damice, naša Haley pa je rokerska bmx deklina, ki se upira sistemu. Kliše na kvadrat in režijski prvenec ženske, ki je napisala scenarij za filmček Bring it On.

Ocena: 1/10

IT’S ALL GONE PETE TONG (anglija kanada 2004, komična drama, Režija: Michael Dowse, Igrajo: Paul Kaye, Beatriz Batarda, Kate Magowan, Mike Wilmot, Neil Maskell, Carl Cox, Paul Van Dyk, Pete Tong) Zvezdniški DJ ogluši in se spremeni v Ludviga Van Bethovena. Paul Kaye je Frankie Wilde, super zvezdniški in hudo popularni DJ, ki polni dvorane. Kralj Ibice in vseh glavnih rejverskih prizorišč po celem svetu. Vedno pijani, zakokirani in divji žurer, ki živi za glasbo. Vse dokler ga ne zdelajo ušesa. Vse dokler se mu uniči sluh. Ker je nor, misli, da bo sluh prišel nazaj. S pomočjo posebne terapije, hudega odklopa, kjer se zapre v hišo, ušesa poveže z vato in pije do onemoglosti. Zelo nazorna, kot dokumentarec posneta, močna in prepričljiva glasbena poslastica, kjer se na hitro pojavijo tudi Carl Cox, Paul Van Dyk in Pete Tong, angleški DJ iz naslova, ki Frankiea povabi v svojo radijsko oddajo. Biografija izmišljenega DJa, ki seka bolj resnično od lajfa pravih DJjev.

Ocena: 7/10

BEE SEASON (zda 2005, drama, Režija: Scott McGehee in David Siegel, Igrajo: Richard Gere, Juliette Binoche, Flora Cross, Kate Bosworth) Film, ki ne ve kaj bi rad. Bee Season najprej izgleda kot zgodba o deklici (Flora Cross), ki hoče zmagati na tekmovanju o črkovanju (spelling bee competition). Nato kot zgodba o zakoncih (Richard Gere, Juliette Binoche), ki jima ne gre. Potem kot zgodba o ženski, ki se izgublja v sanjah in depresiji. Kot zgodba o mladeniču, ki ga nova punca spreobrne v muslimana. In kot zgodba o očetu, ki bi dal vse za to, da bi njegova hčerka pometla s konkurenco. Čudna mešanica vsega in ničesar, ki se pokoplje s svojo veliko željo po kvaliteti.

Ocena: 2/10

IMMORTEL (francija, italija, anglija 2004, znanstvena fantastika, režija: Enki Bilal, igrajo: Linda Hardy, Thomas Kretschmann, Charlotte Rampling) Human Woman. Vizualno osupljiva, očarljiva, atraktivna in v celoti računalniško animirana znanstveno fantastična pustolovščina, ki daleč za sabo pusti bedarijo Sky Captain and the World of Tomorrow in nam sede v srce. Tja, kjer je tudi glavna junakinja Jill Bioskop (Linda Hardy), pol ženska in pol matrica, ki toči modre solze in očara egipčanskega boga Horusa, pol človeka in pol ptiča, ki pride na Zemljo, se naseli v telesu hrabrega upornika Nikopola (Thomas Kretschmann) in ji hoče zaploditi otroka. Hudo filozofska, za svoje dobro hladna, globoka in kljub temu dinamična, razgibana ter pravljična reciklaža klasike Blade Runner, ki jo odnese zelo daleč.

Ocena: 8/10

ALATRISTE (španija 2006, pustolovska drama, Režija: Agustin Diaz Yanes, Igrajo: Viggo Mortensen, Elena Anaya, Carlos Bardem) Najdražji španski film vseh časov lahko brez sramu proglasite za enega najslabših španski film vseh časov. Zelo prazna, močno predolga in medla zgodovinska saga, ki nas popelje v 17. stoletje, v čas, ko je Španija zgubljala jajca, in v čas, ko je bil glavni Diego Alatriste (Viggo Mortensen). Pogumni, stoični, pošteni in zanemarjeni plemič, ki drži obljubo in fura kodeks časti. Ki svojemu umrlemu prijatelju obljubi, da bo pazil na njegovega sina in se potem skupaj z njim udeležuje številnih bitk, s katerimi je hotela Španija obdržati prvo mesto. In film si vzame čas za politične spletke, za ljubezenske pripetljaje, za čvekanje in za krvave bitke, ki bi jih bil vesel tudi vojak Ryan. Škoda, saj si pozabi vzeti čas za kvalitetno dramaturgijo, za pravo atmosfero in za vse tisto, kar morajo imeti dobre zgodovinske sage, dobri pustolovski spektakli, ki vedo, da je treba poleg neštetih statistov gledalcu ponuditi še dober scenarij.

Ocena: 3/10

WAIST DEEP (zda 2006, kriminalni triler, Režija: Vondie Curtis Hall, Igrajo: Tyrese Gibson, Meagan Good, Larenz Tate) Tyrese išče ugrabljenega sina. Povprečna trda kriminalka, kjer bivšemu kaznjencu ugrabijo sina in pozabijo, da je ta isti bivši kaznjenec malo nazaj igral v filmih 2 Fast 2 Furious in Four Brothers.

Ocena: 3/10

SAY NOTHING (zda 2001, dramski triler, r: Allan Moyle, i: Nastassja Kinski, William Baldwin, Hart Bochner) Nastassja Kinski skoči čez plot, tip, s katerim je to storila, pa postane šef njenega moža. Solidna in vseskozi rutinska zgodbica, ki nam tako kot nešteto zgodbic pred njo pove, da se varanje ne obrestuje.

Ocena: 5/10

DETROIT ROCK CITY (zda 1999, komedija, r: Adam Rifkin, i: Edward Furlong, Giuseppe Andrews, James DeBello, Sam Huntington, Lin Shaye, Melanie Lynskey, Natasha Lyonne, Shannon Tweed) Briljantna in strašno zabavna zgodba o štirih mulcih, ki so leta 1978 za koncert skupine Kiss naredili prav vse. Detroit Rock City je brez dvoma po krivici prezrta mojstrovina, mladinski biserček za vedno, ki kot za šalo presežek tudi kultni Stand by Me. Povedano drugače, Almost Famous je bil vaja, Detroit Rock City, zgodba o času, ki ga ni več, pa je predstava.

Ocena: 9/10

MADE (zda 2001, komedija, r: Jon Favreau, i: Jon Favreau, Vince Vaughn, Famke Janssen, Peter Falk, Faizon Love, Sean »Diddy« Combs) Kako dva bedaka izpeljeta posel za mafijca Petra Falka. Simpatična, vseskozi zabavna, dinamična in tekoča kriminalna komedija.

Ocena: 7/10

YOU STUPID MAN (zda 2002, dramska komedija, r: Brian Burns, i: David Krumholtz, Milla Jovovich, Denise Richards, William Baldwin) Film o tem, da je ljubezen vedno tam, kjer je ne pričakujemo. Strašno simpatični David Krumholtz ne more preboleti Denise Richards, ki ga je, ko je postala slavna televizijska zvezdnica, zamenjala z drugim. Ob strani mu stoji najboljša prijateljica Milla Jovovich, tip pa je ves čas tako zelo neumen, da ne zašteka, da je ravno Milla ženska njegovega življenja in da bi moral trapasto Denise že zdavnaj dati na hladno. Klišeji resda letajo kot za stavo, toda prikupnost obeh glavnih igralcev, vseskozi prisotna spontano romantična atmosfera in plišasti copatki delajo svoje ter gledalcu pričarajo nepozabno, življenjsko in zelo preprosto zgodbico za preganjanje dolgčasa.

Ocena: 7/10

ROLLERBALL (zda 2002, akcija, r: John McTiernan, i: Chris Klein, LL Cool J, Jean Reno, Rebecca Romijn Stamos, Naveen Andrews) Neverjetno prazen, mizerno oscenarjen, dolgočasen, razvlečen, nezanimiv in na celi črti porazen rimejk istoimenskega filma, ki ga je leta 1975 posnel Norman Jewison. Rollerball izgleda bedasto, osladno, patetično in tako grozno, da bi si vsi, ki zdržijo do konca, zaslužili spomenik za vztrajnost. Zgodba o futurističnem športu, mešanici hokeja, spidveja in gladiatorskih iger, kjer bi lastnik licence Jean Reno za višji rejting naredil prav vse, kar pomeni, da bi bil pripravljen sredi tekme do smrti pohabiti glavni zvezdi Chrisa Kleina in LL Cool Ja, namreč nima ne repa in glave, kaj šele dialogov ali česarkoli drugega, kar bi moral imeti film, če bi ga sploh hoteli proglasiti vsaj za film.

Ocena: 1/10

DERAILED (zda 2002, akcija, r: Bob Misiorowski, i: Jean Claude Van Damme, Tomas Arana, Laura Elena Harring, Susan Gibney) Porazen rimejk klasike The Cassandra Crossing iz leta 1977. Jean Claude Van Damme tokrat rešuje svojo družino in številne potnike, ki so se med vožnjo z vlakom okužili s smrtonosnim virusom. Film, ki ga ne bi kupili niti zdravniki, kaj šele oboževalci pozabljenega belgijskega mišičnjaka.

Ocena: 2/10

FESTIVAL IN CANNES (zda 2002, komedija, i: Ron Silver, Greta Scacchi, Anouk Aimee, Maxinilian Schell, Zack Norman, Jenny Gabrielle, Peter Bogdanovich, Faye Dunaway, William Shatner) Malce površna in premalo dinamična komedija o festivalu vseh festivalov, kjer zmaga tisti, ki se požvižga na pravila. Zgodba o ostareli filmski divi (Anouk Aimee), ki mora izbrati med dvema povsem različnima projektoma. K prvemu, visokoproračunskemu, jo vleče denar, k drugemu, majhnemu in intimnemu, pa srce. Igra se prične, polena letijo, žarometi Cannesa pa so v polnem zagonu.

Ocena: 5/10

ABOUT ADAM (anglija 2001, komedija, r: Gerard Stembridge, i: Kate Hudson, Frances O’Connor, Stuart Townsend, Charlotte Bradley) Nori na Adama. Stuart Townsend je Adam, postavni mladenič, ki ulovi Kate Hudson in si med pripravami na poroko vzame čas še za njeni sestri Frances O’Connor in Charlotte Bradley. Šov se prične, ljubezen pa pač malo počaka. Simpatično, gledljivo in malce preveč vsakdanje.

Ocena: 5/10

BIG EDEN (zda 2000, komedija, r: Thomas Bezucha, i: Arye Gross, Eric Schweig, Tim DeKay, Louise Fletcher, George Coe, Nan Martin) Zelo simpatična in kljub šokantnemu koncu lahkotna komedija, kjer se bodo našli vsi skriti homoseksualci. Arye Gross pripotuje v svoj rodni kraj, sreča na smrt bolnega očeta, se posveča materi (Louise Fletcher), doživi osvajanje svojega najboljšega prijatelja, ki mu prizna ljubezen, spozna malce čudnega Indijanca (Eric Schweig), ki na družinskih srečanjih skrbi za pripravo hrane, in pride do krize srednjih let, ki za seboj potegne tudi krizo spolne identitete. Film o neizživetih homoseksualnih tendencah, ki pridejo ven takrat, ko jih človek že zdavnaj pozabi.

Ocena: 6/10

DROP DEAD GORGEOUS (zda 1999, komedija, r: Michael Patrick Jann, i: Kirsten Dunst, Denise Richards, Kirstie Alley, Ellen Barkin, Brittany Murphy, Mindy Sterling, Aalison Janney, Adam West) Vseskozi zabavna satira o izboru ameriške najstniške misice. Kopica deklet, ki sanjajo o zmagi, trije člani žirije, ena vase zagledana voditeljica (Kirstie Alley), dokumentarni stil podajanja zgodbe, bivša anoreksična misica, retardirani debeluhar, naftalinski Batman Adam West in zvrhan koš simpatične zabave za vse tiste, ki še vedno mislijo, da morajo misice neumnost pri odgovorih le igrati.

Ocena: 6/10

VALENTINE (zda 2001, grozljivka, r: Jamie Banks, i: Denise Richards, Marley Shelton, David Boreanaz, Jessica Capshaw) Cenen derivat Krika, ki ga reši izvrsten konec. Za Valentinovo ponavadi dobimo pisma, polna ljubezni. Če smo bili v osnovni šoli nesramni do najbolj štorastega fanta v razredu, je situacija seveda drugačna in namesto srčkov dobimo grožnje, morbidne slike in celo žive črve. Če je bil ta fant povrhu vsega še motena osebnost, pa nas čaka maščevanje, kjer noži, razbiti deli stekla in puščice sekajo kot za stavo. Valentinovo je pred vrati, reši se kdor se more.

Ocena: 4/10

DESERT SAINTS (zda 2002, kriminalna drama, r: Richard Greenberg, i: Kiefer Sutherland, Melora Walters, Rachel Ticotin, Beth Grant) Resen kandidat za najbolj dolgočasen film vseh časov. Plačani morilec Kiefer Sutherland se zaplete z lisičjo Meloro Walters in kljub svojim izrednim sposobnostim skoraj pade na led. Film, ki ga ne bi gledali niti plačani morilci.

Ocena: 1/10

THE CREW (zda 2000, komedija, r: Michael Dinner, i: Richard Dreyfuss, Burt Reynolds, Dan Hedaya, Seymour Cassel, Jennifer Tilly, Carrie Anne Moss, Jeremy Piven, Miguel Sandoval, Casey Siemaszko) Štirje ostareli in senilni mafijci se spomnijo mladih let in začnejo svoj poslednji pohod. Richard Dreyfuss, Burt Reynolds, Dan Hedaya in Seymour Cassel so bivši gangsterji, ki na stara leta namesto s pištolo streljajo s prostato. Zaradi nesrečnega spleta okoliščin se zapletejo z nevarnim kolumbijskim preprodajalcem mamil, kar v njih prebudi spomin na stare čase, ko se jih je bal celo Don Corleone. Zabavna, premalo dinamična in na trenutke celo malce razvlečena kriminalna komedija, ki ji lahko rečemo kar Space Mobsters, ali če hočete, Mafia Cowboys.

Ocena: 5/10

CRUEL & UNUSUAL a.k.a. WATCHOVER (zda 2001, triler, r: George Mihalka, i: Tom Berenger, Rachel Hayward, Tygh Runyan, Elizabeth Carol Savenkoff) Dolgočasno sranje, ki je Toma Berengerja spremenilo v psihopatskega morilca. Tom Berenger je moški, ki pridno pobija vse tiste, ki mu pridejo blizu, gledalce pa to zanima samo prvih pet minut, ko po seksu pospravi svojo ljubico.

Ocena: 1/10

PROGENY (zda 1999, grozljivka, r: Brian Yuzna, i: Arnold Vosloo, Jillian McWhirter, Brad Dourif, Lindsay Crouse, Wilford Brimley) Zelo srhljiva in ravno prav klaustrofobična zgodba o ženski, ki so jo posilili marsovci. Se spomnite filma Demon Seed, kjer je nesrečno Julie Christie spolno zlorabil računalnik? Progeny je Demon Seed, le da je veliko boljši in da ubogo Jullian McWhirter nasilno oplodijo marsovci. No ja, tako vsaj misli njen mož Arnold Vosloo, sicer zdravnik, ki se odloči, da ji bo lastnoročno naredil splav in jo rešil pred rojstvom vesoljske spake. Kaj pa če se je zmotil in če se mu je vse skupaj le sanjalo? Presodite sami.

Ocena: 8/10

GODZILLA 2000 a.k.a. GOJIRA NI-SEN MIRENIAMU (japonska 1999, znanstveno fantastična akcija, r: Takao Okawara, i: Takehiro Murata, Hiroshi Abe, Naomi Nishida, Mayu Suzuki) Bedno skrpucalo, ki mu ne bi nasedla niti Godzilla. Godzilla za novo tisočletje, kjer ameriška inačica izgleda kot najboljši film vseh časov, kot Citizen Kane Godzill. Japonski nacionalni zaklad se tokrat divje spopade z bitjem iz vesolja, ki misli, da bo lahko zavladalo planetu in Godzillo vrglo v penzijo. Bedarija, kjer nam na koncu razložijo, da v vsakemu izmed nas počiva vsaj ena Godzilla. Pa ja.

Ocena: 2/10

JUWANNA MANN (zda 2002, komedija, r: Jesse Vaughan, i: Miguel A. Nunez, Jr., Vivica A. Fox, Tommy Davidson, Kevin Pollak, Ginuwine, Kim Wayans, Kimberly »Lil Kim« Jones, Jennifer Lewis, Vlade Divac) Tootsie na košarkaškem igrišču. Miguel A. Nunez Jr. je kontroverzni zvezdnik NBA lige, ki se za potrebe škandala kar sredi tekme spremeni v čisto pravega striptizerja in povzroča sive lase organizatorjem, ki se ga nekega dne naveličajo in ga suspendirajo za nekaj mesecev. Tip je Dennis Rodman, le da si upa še več, in Michael Jordan, le da je bolj nor. Ko ga vržejo iz lige, pa se našemi v babnico, postane glavna zvezda ženske košarke, si nadene ime Juwanna Mann, spravlja ob živce svojega menedžerja Kevina Pollaka, se zaljubi v soigralko Vivico A. Fox in pozabi, da je bil nekoč moški. Simpatična komedija, ki pa se seveda ne more preigrati klišejev.

Ocena: 5/10

FEAR.DOT.COM (zda 2002, grozljivka, r: William Malone, i: Stephen Dorff, Natascha McElhone, Stephen Rea, Udo Kier, Jeffrey Combs) Bedarija, ki nas hoče prepričati, da internet povzroča smrt. Dobrodošli na spletno stran serijskega morilca, ki svoje potencialne žrtve zvabi v posebno virtualno igro, v nočno moro brez možnosti za rešitev, v srce parajočo naspidirano grozo, kjer sanje postanejo resničnost, resničnost pa se razblini v njegovem divjem, brutalnem scenariju. Policista Stephen Dorff in Natascha McElhone imata zvezane roke, psihopat Stephen Rea uživa kot že dolgo ne, gledalci pa se začnejo spraševati, kje se nahaja gumb, s katerim bi se za vedno odklopili od filma. Povedano drugače, mnogo hrupa za nič. Film je film, spletna stran pa je spletna stran.

Ocena: 2/10

THINGS YOU CAN TELL JUST BY LOOKING AT HER (zda 2001, drama, r: Rodrigo Garcia, i: Glenn Close, Cameron Diaz, Holly Hunter, Valeria Golino, Calista Flockhart, Kathy Baker, Amy Brenneman, Matt Craven, Gregory Hines, Miguel Sandoval, Roma Maffia) Dolgočasen, razvlečen in nezanimiv omnibus petih zgodbic, ki jim ne bodo nasedle niti feministke. Zdravnica Glenn Close pozabi na smisel življenja, slepa Cameron Diaz se zaljubi v nekega moškega, bankirka Holly Hunter nasede čvekam senilne brezdomke, lezbična Calista Flockhart pazi na svojo umirajočo ljubico Valerio Golino, mati samohranilka Kathy Baker pa se zagleda v pritlikavca. Pet usod, malo več ženskih duš, čvekanje v prazno in dolgčas za vse tiste, ki jim je bil film v prvi vrsti namenjen.

Ocena: 2/10

THE ROOKIE (zda 2002, športna drama, r: John Lee Hancock, i: Dennis Quaid, Rachel Griffiths, Jay Hernandez, Beth Grant) Resnična zgodba o Jimu Morrisu (Dennis Quaid), najstarejšemu novincu bejzbol lige. Dennis Quaid je Jim Morris, srednješolski trener, ki se nekega dne odloči, da bo na novo napisal zgodovino, postal Babe Ruth starih očkov in čisto zares zaigral v prvi bejzbol ligi, kamor ponavadi vzamejo samo tiste, ki nimajo niti enega sivega lasu, se pravi tiste, ki bi jim lahko Jim igral očeta. Zelo solidna, gledljiva, po svoje čarobna in prav nič patetična športna štorija, ki nima težav s klišeji podobnih filmov.

Ocena: 6/10

VIRDŽINA (srbija 1991, drama, r: Srđan Karanović, i: Miodrag Krivokapić, Ina Gogalova, Marta Keler) Pretresljiva zgodba o punci, ki ji niso pustili biti punca. Dobrodošli v devetnajsto stoletje, v bivšo Jugoslavijo, v čas, kjer so vsi očetje hoteli sina. Če jim je žena rodila hčerko, so bili zelo razočarani, sosedje so se jim posmehovali, bog pa jih je očitno hudo kaznoval. Eden takšnih je bil tudi Miodrag Krivokapić, ki mu je žena hčerke rojevala kot za stavo. Naposled se je odločil, da zadnja hčerka ne bo hčerka, marveč sin, se pravi »virdžina«, umetni deček, ki ga bodo pač strigli na kratko in mu prsi, ko bo zrasel, na tesno povijali z blagom. Prvo menstruacijo so seveda spregledali in ubožici zabičali, da je moški, se pravi pomembnejši rod, ki mu gre v življenju veliko bolje kot ženski. Ni kaj, Virdžina je film o dekletu, ki mora biti fant, če hoče preživeti, ko se zaljubi v sosedovega fantiča, pa nastane problem, ki povzroči tragičen zaplet. Zanimivo čtivo, ki pa ga uničijo hladen prikaz, odtujene igralske predstave in slaba režija.

Ocena: 4/10

COCOZZA’S WAY (anglija 2001, komedija, r: Peter Capaldi, i: Ian Hart, Kelly MacDonald, Brian Cox, Alan Armstrong, Tommy Flanagan) Zgodba o tipu, ki je hotel biti Frank Sinatra. Preveč povprečna, a kljub temu simpatična komedija o pevcu Tonnyju Cocozzi (Ian Hart), ki celo življenje prepeva Sinatrine pesmi in na koncu namesto slave ujame skupino kriminalcev.

Ocena: 4/10

24 HOURS TO DIE a.k.a. DOUBLE DECEPTION (zda 2001, akcijska kriminalka, r: Shundo Ohkawa, i: Louis Mandylor, James Russo, Rei Kikukawa, Udo Kier, Joe Estevez) Še ena video smet. Dvojna igra okoli ugrabljene Kitajke bogatih staršev, nesrečni bodyguard Louis Mandylor in film, ki bo všeč samo gledalcem z zaprtimi očmi.

Ocena: 1/10

DUECES WILD (zda 2002, kriminalna drama, r: Scott Kalvert, i: Stephen Dorff, Brad Renfro, Fairuza Balk, Balthazar Getty, Matt Dillon, Max Perlich, Drea de Mateo, Vincent Pastore, Debbie Harry, James Franco) Dve tolpi divji mladcev se borita za prevlado v lokalni skupnosti, ki jo nadzorje mafijec Matt Dillon. Solidna kriminalno pretepaška zgodbica, ki na trenutke povoha mjuzikl West Side Story in številne mafijske filme, postavljene v petdeseta in šestdeseta leta. Gledljivo, prodorno in kljub temu precej klišejsko.

Ocena: 6/10

THE UNSAID (zda 2001, dramski triler, r: Tom McLoushlin, i: Andy Garcia, Vincent Kartheiser, Linda Cardelini, Sam Bottoms, Teri Polo, August Schellenberg, Chelsea Field, Brendan Fletcher) Psihiater Andy Garcia v novem pacientu vidi svojega sina, ki je pred časom storil samomor, zato spregleda nekaj srhljivih dejstev. The Unsaid, film, ki mu resda manjka nekaj kvalitete, svoje adute stavi na tragične preobrate in globoko potlačene travme iz preteklosti, ki jih obrača dovolj dobro, da ohranja gledalčevo navdušenje in zanimanje. Spolne zlorabe, psihopatski mladenič, občutki krivde, razdrt zakon in psihiatrova hčerka. Učinkovita mešanica, ob kateri ne bi ravnodušen ostal niti Sigmud Freud.

Ocena: 7/10

MAMBI (španija 1998, drama, r: Santiago in Teodoro Rios, i: Carlos Fuentes, Gretel Pequeno) Bleda vojaško ljubezenska štorija s konca 19. stoletja, ko so se Španci bojevali za neodvisnost Kube. On je revni miner Goyo, ona pa temnopolta mladenka Ofelija, članica gverilske čete, ki ga zajame, ko dezertira iz španske vojske. Med njima preskočijo iskre, ki pa jih film žal ne zna ujeti.

Ocena: 2/10

 

13 komentarjev na “Hitra roba”

 1. AndrejM pravi:

  Tisti drugi Garfield ni nič kaj posebnega, tako zelo zanič pa tudi ne, da bi moral dobiti enko. Stoji v vrsti skupaj z drugimi t.i. družinskimi filmi, ki služijo za preganjanje dolgočasa in dremanje ob ogledu filma. In pa, da potegnejo kkašen cekin od tistih, ki ga gredo gledat v kino.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi mnogim drugim družinskim filmom sem dal strašno nizko oceno, tako da ne vidim problema. Res pa je, da se mi zdi drugi Garfield še slabši od večine.
  Mi pa kot primer odličnega in Garfieldu podobnega družinskega filma, kjer se prav tako mešajo animacija in igrani film, pride na misel recimo Stuart Little, ki je vrhunski.

 3. Andrej pravi:

  Uf, tole je pa srhljivo nizka ocena za Oliver Twista. Jaz sem še vedno mnenja, da je eden najboljših filmov Romana Polanskega, pa sem videl Dance of the vampires, Rosemarys baby, Chinatown, Pianist, Ghost wrter in The tragedy of Machbeth. Za najslabšega bi osebno okronal Tess, najboljši pa je itak Rosemarys baby

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Enka tudi zato, ker sem bil tako strašno razočaran. Če bi bil pošten, bi moral dati vsaj trojko.
  Eden najboljših ti je to od njega? Uf, zakaj za vraga?
  Meni je odličen tudi The Tenant, zelo dober Bitter Moon, nekaj posebnega pa seveda Repulsion.

 5. Andrej pravi:

  Zakaj mi je bil všeč? Hm, verjetno zaradi same zgodbe, glasbene spremljave, pa neverjetno barvit je od začetka do konca.

  The tenant je tudi meni všeč, Repulsion pa ni ravno za nežnejši spol…čisto odfukan film. Bitter moon pa je nekaj vmes. Solidena je bila recimo tudi grozljivka The ninth gate

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  The Ninth Gate je bil meni zanič, je dosti boljši recimo Death and the Maiden.
  Je pa zanimivo, da Twista ni videl skoraj nihče, saj je bil totalno nezanimiv tudi za distributerje.

 7. Andrej pravi:

  Death and the Maiden še nisem videl, kul pa so mi bili The pirates, ki jih je posnel malo po Tess. Itak pa jim je danes šov ukradel Jonny Depp.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pirati so meni prav tako zanič, če se prav spomnim. Po Tess je prišlo eno tako sušno obdobje, kjer ni bil več zanimiv za folk. Vse do Pianista, ki pa mene prav tako ni navdušil tako zelo kot ostale.

 9. lily pravi:

  Tess in Oliverja Twista smo gledali v šoli v sklopu predavanj. Tess mi ni bil preveč všeč. Proti knjigi nima za burek. Tudi vizualno so igralci slabo izbrani.
  Oliver Twist mi je bil pa všeč. Resda je zgodba rahlo poenostavljena (ne vem, če poznaš zgodbo knjige) in malo, ampak res malo drugačna, ampak še vedno je čudovita “pravljica”. Ben Kingsley pa odličen in kljub temu da igra hudobca, se mi je na koncu zasmislil, ker so ga obesili.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Na katero šolo hodiš, da so vam morili s Polanskim :)

  Twista pa so mnogi drugi na film prenesli dosti bolje, recimo verzija iz leta 1948, kjer je Fagin Alec Guinness, je veliko boljša od Polanskega. Dosti bolj zanimiva je tudi mjuzikl verzija iz leta 1968. Še tv film iz leta 1982, kjer je Fagin George C. Scott, mi je mnogokrat boljši od tele nove verzije. Pa leta 1997 posnet film z Elijahom Woodom in Richard Dreyfussom prav tako.

  In strinjam se tudi z mnenjem kritikov, ki pravijo:

  “Oliver Twist as presented by Roman Polanski is pretty much the same as Oliver Twist presented by anyone else, except perhaps it’s a bit duller.”

  “It’s an impeccable production on a visual level and undeniably a well-made film, but the narrative often lacks the spark to bring it to life.”

  “Dickens was a better social chronicler than storyteller, and Polanski has chosen to adopt that weakness in the interests of utter faithfulness to the text.”

  “Where the movie should hurt with an establishment built on dehumanization, it’s stagy and inert.”

  “Great expectations are unavoidable when Roman Polanski takes on a Charles Dickens classic. Alas, his version of Oliver Twist fails to live up to them.”

  “With the story lines streamlined and compressed, the whole thing doesn’t have nearly the emotional heft it probably should.”

  “Polanski’s Oliver proves surprisingly uninspired, taking nearly the entire movie before it belatedly springs to life”

  “Polanski could have made Oliver as haunting as his 2002 Academy Award-winning film, The Pianist. Yet his new effort falls just short.”

  Tako praznega in prozornega filma nisem videl že dolgo časa. Pa pozabil sem ga že med gledanjem.

 11. zelda pravi:

  Od vseh filmov o Oliverju Twistu je tudi meni najboljša verzija iz leta 1948. Ali mogoče veš, kdo je igral Oliverja Twista. Ta verzija se mi zdi, da se je najbolj približala knjigi Dickensa.
  Alec Guinnees pa je bil več kot odličen v vlogi hudobnega žida Fagina.

  Charles Dickens je zelo realistično opisoval tedanje razmere v Angliji in usodo otrok, ki so bivali v sirotnišnicah, skratka opisoval je zelo krute razmere v tedanji Angliji. Za samega Oliverja Twista se je pa zgodba srečno končala glede na to, v kakšnih razmerah je prej živel.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Temu filmu se pozna tudi roka velikega režiserja Davida Leana, ki je potem posnel Most na reki Kwai, Doktorja Živaga in Lawrencea Arabskega.

  Malega Twista pa je igral John Howard Davies, ki je nekaj dni nazaj umrl star 72 let. Kot igralec ni naredil ničesar omembe vrednega več, je pa postal režiser in producent kultnih zadev kot so Leteči cirkus Montyja Pythona, Fawlty Towers in Gospod Bean.

 13. IZTOK faking GARTNER » Kulti in klasike: Campo Mamula (1959), Petrijin venac (1980), Salaš u malom ritu (1976) pravi:

  [...] povem čisto preprosto. Sicer pa film Srđana Karanovića, ki je štiri leta kasneje posnel tudi Virdžino, leta 2009 pa navdušil z Beso, ki mi je zaenkrat ušla. Film, kjer naslovno junakinjo Petrijo [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !