Recenzije

26.08.2011 ob 16:08

SILENT HILL (zda, japonska, francija, kanada 2006, grozljivka, Režija: Christophe Gans, Igrajo: Radha Mitchell, Sean Bean, Alice Kriege, Deborah Kara Unger, Laurie Holden, Kim Coates) Računalniško sranje. Če ste kdaj tumbali igro Silent Hill, potem veste, da vam ne bo dovolj, da jo boste tokrat samo gledali. Silent Hill ni za gledanje, Silent Hill je za igranje. Tako kot večina znanih računalniških iger, ki jih skušajo zaman spremeniti v dobre filme. Igra je igra, film je film. Razlika je očitna in razlika bi morala biti več kot jasna. In hej, le zakaj bi gledali igro, ki izgleda bolje od filma, če jo lahko igramo in se počutimo kot da gledamo film. Jp, Radha Mitchell je Rose Da Silva, nesrečna mamica, ki pade v Silent Hill, v morasto mesto, ki bi se ga ustrašila celo Zona somraka. V mesto, ki v sanjah preganja njeno hčerko in v mesto, ki skriva svojo urbano legendo. Pač film, ki se lahko pohvali le z atmosfero in ne ve, da je to žal premalo.

Ocena: 3/10

null

MIAMI VICE (zda 2006, akcijska kriminalka, Režija: Michael Mann, Igrajo: Colin Farrell, Jamie Foxx, Gong Li, Naomie Harris) Preresna in premalo kičasta reciklaža legendarne tv serije iz osemdesetih. Michael Mann je vedno zelo resen, precizen, natančen in brez smisla za humor. Če ste videli filme Collateral, The Insider, Ali, Heat in The Last of the Mohicans, potem veste o čem govorim. Dobro, toda tokrat bi moral biti drugačen. Bolj sproščen, veliko bolj zabaven in vsaj malo kičast, saj je vendar recikliral staro dobro serijo, ki je letela med leti 1984 in 1989 in kjer sta glavni vlogi igrala Don Johnson ter Philip Michael Thomas. Serijo, ki je znala izvrstno premešati glamur, šminkeraj, kič, humor in resne zaplete. Tokrat imamo samo resne zaplete. Preveč resne, preveč nevarne in preveč hitre ter površne zaplete, ki izgledajo kot predfilm. Kot inserti za pravi film, ki se na žalost nikoli ne prične. Colin Farrell je seveda James Sonny Crockett, Jamie Foxx pa Ricardo Rico Tubbs. Oba padeta v kremplje nevarnih preprodajalcev kokaina, obema zlobni fantje zgrabijo dekleti, oba pa se veš čas obnašata tako zelo resno in predano, da na koncu izpadeta kot parodiji Dona Johnsona in Philipa Michaela Thomasa. Dajte no, saj vendar ne gledamo reality šova marveč film, kjer je vsaka podobnost z resničnimi liki zgolj naključna.

Ocena: 5/10

null

RENT (zda 2005, mjuzikl, Režija: Chris Columbus, Igrajo: Rosario Dawson, Anthony Rapp, Adam Pascal, Jesse L. Martin, Wilson Jermaine Heredia, Idina Menzel, Tracie Thoms, Taye Diggs) Viva La Vie Boheme. Zelo živa, živahna, pestra, dinamična, energična in polna ekranizacija legendarne gledališke uspešnice, kjer v prvih vrstah stoji večina originalne zasedbe. Z izjemo Rosario Dawson in njene Mimi Marquez, heroinske odvisnice z aidsom, ki ponoči dela kot striptizeta v lokalnem klubu. Tako je, Rent je zgodba o skupini marginalcev, o skupini odklopljenih boemov, ki slavijo nedelo, zabavo, mamila in istospolno ljubezen. Ki cele dneve ne počnejo nič pametnega in ki jim na koncu meseca vedno zmanjka za najemnino. Nič čudnega, da radi pojejo, plešejo in kričijo: »Viva La Vie Boheme.« Odlična glasba, še boljša besedila, vrhunska atmosfera, igralske kreacije polne gušta in dokaz, da se da po filmu Fame iz leta 1980 še vedno posneti zelo dober ter moderen mjuzikl.

Ocena: 9/10
null

CACHE (francija 2005, dramski triler, Režija: Michael Haneke, Igrajo: Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Annie Girardot)  Nadzor. Zakonca Daniel Auteuil in Juliette Binoche sta pod nadzorom. Pod očesom kamere, ki ju nenehno snema in greni njuni življenji. V hišni nabiralnik namreč redno prihajajo video kasete, na katerih so posneti dogodki preteklega dne. Njuni dogodki, kjer seveda igrata glavni vlogi. Da je zadeva še bolj psihopatska, zraven kasete prihajajo še risbe, na katerih so podobe fantka, ki bruha kri in kuram seka glave. Snemalec in pošiljatelj seveda ostaja anonimen, policija se ne sekira kaj dosti, nesrečna zakonca pa padeta v hudo krizo počenih živcev, sumov in prerekanja. Še posebej od trenutka, ko Daniel Auteuil zašteka, da gre za njegovo preteklost, za delčke njegovega otroštva, kjer ga je strašil čudaški sosedov sin. Fina, počasna, elegantna, skrivnostna in napeta psihološka drama, ki prave resnice ne izda niti na koncu in nam pove, da nas nadzorujejo in snemajo ves dan in vso noč. Jp, Trumanov šov je bil pravljica, tole pa je kruta realnost.

Ocena: 7/10

null

LADY IN THE WATER (zda 2006, znanstveno fantastična grozljivka, Režija: M. Night Shyamalan, Igrajo: Paul Giamatti, Bryce Dalas Howard, Jeffrey Wright, Bob Balaban, Sarita Choudhury, M. Night Shyamalan, Cindy Cheung, Jared Harris) Gospodar prstanov. Paul Giamatti je Gospodar prstanov, no ja, gospodar podvodnih deklic, eh, rezervni Richard Dreyfuss, ki iz vode namesto morskega psa potegne sireno (Bryce Dalas Howard). Malo morsko deklico, no ja, najstnico, eh, dolgočasno vodno deklino, ki mu dela sive lase. Ki rabi pomoč in svet pravljic. Svet, iz katerega je padla k nam, in svet, kjer ji zlobne pošasti ne morejo do živega. In hej, punca pride iz vode, med prsti na nogah pa nima kožice. Zelo čudna in pretirano zagnana pravljica za odrasle, ki jo lahko brez slabe vesti proglasimo za najslabši film M. Night Shyamalana.

Ocena: 2/10

null

JUST FRIENDS (zda 2005, komedija, Režija: Roger Kumble, Igrajo: Ryan Reynolds, Anna Faris, Amy Smart, Julie Hagerty, Chris Klein) Fantje pridejo in grejo, prijatelji ostanejo za vedno. Ryan Reynolds je Chris Brander, mladenič, ki pade v zono somraka, no ja, v zono prijateljstva, kjer ni možnosti za ljubezen. Ko si prijatelj, si prijatelj za vedno. Tu ni seksa, poljubov in šlatanja. Še posebej, če hočeš biti nekaj več in če si v punco zaljubljen že kot najstnik. Kot zavaljeni luzer, ki potem seveda zapusti rojstni kraj in se po desetih letih kot uspešni menedžer velikih zvezd vrne na kraj zločina,kjer še vedno živi tista punca, ki te je hotela le za prijatelja. Dovolj zabavna, odbita in simpatična komedija, kjer se bodo našli vsi tisti, ki so jim dekleta v obraz vrgla stavek: »Daj, bodiva raje prijatelja.«

Ocena: 6/10

null

DIE WEISSE MASSAI (nemčija 2005, drama, Režija: Hermine Huntgeburth, Igrajo: Nina Hoss, Jacky Ido, Katja Flint) Malce površna in premalo zagreta ekranizacija super uspešnega romana Corinne Hofmann, zgodbe o ženski, ki misli, da jo bo odrešil postavni masajski žrebec. Ženske so včasih dvolična bitja, ki se delajo, da poslušajo srce, čeprav v resnici poslušajo le svoje telo. In točno taka je naša Carola (Nina Hoss), Švicarka, ki se zagreje za izklesanega Masaja Lemaliana (Jacky Ido), zapusti svojega fanta in se preseli v Kenijo. Jasno, punca razmišlja s telesom, no ja, z Lemalianovim orodjem, ki jo že prvič vzame tako direktno, da bi bila zanj pripravljena tudi ubijati. Carola seveda pričakuje raj, dobi pa pekel. No ja, dobi tisto, kar je že imela. Kar ji je dajal tudi njen beli moški. Iskala je sanje, dobila je kurac, če povem metaforično in tudi povsem realno. Glup moški je glup moški, tudi v Afriki. Pač film o tem, da se moški očitno ločijo le po dolžini penisa in da je ravno to ženskam očitno najbolj pomembno. Lepo vas prosim, le zakaj bi sicer Carola odšla v Kenijo.

Ocena: 4/10

null

THE ANT BULLY (zda 2006, risanka, Režija: John A. Davis, Glasovi: Julia Roberts, Nicolas Cage, Meryl Streep, Paul Giamatti, Regina King, Bruce Campbell, Lilly Tomlin, Larry Miller,Ricardo Montalban) Draga, pomanjšal sem otroka. Mravlje so kul. To smo videli že v Mravljincu Z, to sedaj vidimo tudi v Hudi mravljici, enkratni mešanici komedije, akcije, grozljivke in socialne drame. Mešanici, ki odleti nad vse risanke leta 2006 in nam ponudi krasno ter poučno zgodbico za vse tiste, ki so kot dečki tako ali drugače mučili mravlje. Saj veste, na njihov domek metali petarde, jih polivali z vodo in jim s čevljem lomili vratove ter nožice. In točno tak je mali Lukas, zagrenjeni očalar, ki ga mlatijo močnejši sošolci. Jasno, on potem mlati mravlje in pozablja na film Honey I Shrunk the Kids, ki je pri mravljah zakon. Tak zakon, da mulca pomanjšajo, ugrabijo in pošljejo na prisilno delo. Ker ne živijo v Rusiji, Sibirijo zamenja delovna kolonija. Ker ima na svoji strani prijazno mravljinko Julio Roberts, pa je na varnem in se mu ni treba bati, da ga bodo požrli. Prav imate, The Ant Bully je Kafkova Preobrazba, kjer je Gregorju pač ime Lukas, in risanka, ki bi jo lahko na svojih seminarjih vrtel Smiljan Mori. Bodi boljši človek, se pravi, bodi mravlja in boš boljši človek. Ali kot bi moral nekoč dejati znameniti možakar: »Bolj kot spoznavam ljudi, raje imam mravlje.«

Ocena: 9/10

null

YOU, ME AND DUPREE (zda 2006, komedija, Režija: Anthony Russo in Joe Russo, Igrajo: Owen Wilson, Matt Dillon, Kate Hudson, Michael Douglas) Zelo povprečna komedija o paru, ki ga napadejo klišeji. Owen Wilson je kliše, no ja, Randy Dupree, razposajeni luzer, ki se naseli v hišo vzornih zakoncev Peterson (Matt Dillon, Kate Hudson) in povzroči totalni kaos. To je vse in to je kurčevi kliše, ki ne bi vžgal niti kot prvi film Owena Wilsona. Prav imate, pred vami je film, ki bi ga rešila le vazektomija.

Ocena: 2/10

null

WORLD TRADE CENTER (zda 2006, drama, Režija: Oliver Stone, Igrajo: Nicolas Cage, Michael Pena, Maria Bello, Maggie Gyllenhaal, Jay Hernandez, Danny Nucci) Dan kot vsak drug. Oliver Stone, ki je z Aleksandrom usekal hud korak nazaj, tokrat spet ostaja zadaj. Nekje na robu lestvice povprečnih režiserjev, ki obdelujejo povprečne teme in jih skušajo hinavsko zapakirati v nekaj velikega. In tokrat gre za hudo prevaro. Morda celo največjo prevaro v filmski zgodovini. Za grd in umazan trik, kjer se v zloglasni 11. september zapakira hudo povprečna, navadna, običajna in že videna zgodbica o dveh policistih (Nicolas Cage, Michael Pena), ki ostaneta med ruševinami in čakata na rešitev. Na svoje kolege, ki kopljejo in upajo na najboljše. Jasno, na najboljše seveda upata tudi sama, ker imata čas, pa študirata na svoji družini (Maria Bello, Maggie Gyllenhaal), na serijo Starsky and Hutch in na Franka Sinatro. In potem se zgodi katastrofa, saj eden izmed njiju omeni še film G. I. Jane, dokaj povprečen film z Demi Moore, ki si ga drzne celo citirati. Lepo vas prosim, Oliver Stone, mojster zarot, montažnih prijemov in poslednji Mohikanec, citira filme z Demi Moore. Ja, to je mogoče samo po 11. septembru, ko se je zmešalo prav vsem.

Ocena: 5/10

null

BANDIDAS (zda, francija, mehika   2006, vestern, Režija: Joachim Roenning in Espen Sandberg, Igrajo: Salma Hayek, Penelope Cruz, Steve Zahn, Dwight Yoakam, Sam Shepard, Denis Arndt) Film, ki ga rešujeta Salma in Penelope. Bandidas je tipičen primer za film, ki ga rešujejo igralci. Natančneje, dve glavni igralki. Salma Hayek in Penelope Cruz, ki premoreta ravno pravšnjo mero prepričljivosti in simpatičnih pripetljajev, da zvozita do konca. Še posebej zato, ker igrata v komičnem vesternu, v zgodbi o dveh bandidah, ki ropata banke in žreta živce hinavskemu povzpetniku Dwightu Yoakamu. In jasno, ko skupaj poljubljata zvezanega in golega Stevea Zahna, strokovnjaka za razkrivanje kriminalnih dejanj, ki stopi na njuno stran, gledalec res pošteka, da se vsi skupaj zajebavajo in da so si namesto filma pač privoščili žurko.

Ocena: 5/10

null

WHERE THE TRUTH LIES (kanada, anglija 2005, dramski triler, Režija: Atom Egoyan, Igrajo: Kevin Bacon, Colin Firth, Alison Lohman, Maury Cjaykin, Sonja Bennett, Kristin Adams) Iskanje resnice. Where the Truth Lies je film noir. Eleganten, zelo gledljiv, precizen in provokativno ekspliciten. Tak kot L.A. zaupno, tak kot Črna dalija. Ker se dogaja v sedemdesetih, je jasno, da se mu gre za resnico. Za precizno rekonstrukcijo sumljive smrti neke mladenke, ki sta jo skupaj obdelala Lanny Morris(Kevin Bacon) in Vince Collins (Colin Firth), zvezdniška zabavljača, čistokrvna ratpakovca in najboljša prijatelja, ki ju loči ravno ta neljubi dogodek. Ravno ta sumljiva smrt, navidezni samomor, kjer punca konča utopljena v banji. Pod drobnogled ju vzame zagreta novinarka Karen (Alison Lohman), ki ne izbira sredstev. Ki gre do konca. Do seksa z Lannyjem in do lezbične pizdarije pri Vincentu. Where the Truth Lies je presenetljivo pogumen, ko pride do seksa, saj se Kevin Bacon in Colin Firth skupaj znajdeta tudi v trojčku. Kot Auto Focus, ki ga je leta 2002 na zelo podoben način posnel Paul Schrader. Kul in kvaliteten film, ravno pravšnja mešanica arta in komerciale.

Ocena: 8/10

null

THE BLACK DAHLIA (zda 2006, kriminalna drama, Režija: Brian De Palma, Igrajo: Josh Hartnett, Aaton Eckhart, Scareltt Johansson, Hilary Swank, Mia Kirshner, Fiona Shaw, Mike Starr, Rachel Miner, Rose McGown, Kevin Dunn, Ian McNeice, Gregg Henry, K.D. Lang) Čistokrvni film noir. Hudo precizna, zavzeta, elegantna, očarljiva, šarmantna, morda malce premalo drzna in sila prepričljiva nostalgična kriminalna drama, zares pravi film noir, narejen po romanu Jamesa Ellroyja, ki nas odpelje v štirideseta leta. V čas, ko je neznanec zverinsko razmesaril nadebudno starleto Elizabeth Short (Mia Kirshner), kultno Črno Dalijo, ki si je želela v Hollywood. In v čas, ko sta detektiva Dwight Bucky Bleichert (Josh Hartnett) ter Leland Lee Blanchard (Aaron Eckhart), originalna Fire & Ice, vrtala, tuhtala, pletla in obračala vse mogoče dokaze, sume, teorije in možnosti. In tu so tipične film noir fatalke, ki vse skupaj obračajo po svoje, žrejo živce in mešajo moške. Razvajena koketa Madeleine Linscott (Hilary Swank), na videz pridna Kay Lake (Scarlett Johansson) in seveda nesrečna Elizabeth Short, ki kariero začne v nekem tretjerazrednem porniču. Za kamero stoji Brian De Palma, bivši Hitchcock, ki si je tokrat privoščil zelo dober izlet v stare dobre hollywoodske čase in na velika platna izvrstno prenesel kultni roman kultnega pisatelja, kjer je resnica pač obrnjena v fikcijo. Umor prave Črne Dalije namreč še vedno ostaja zavit v vrsto nepojasnjenih skrivnosti.

Ocena: 8/10

null

JUNEBUG (zda 2005, drama, Režija: Phil Morrison, Igrajo: Amy Adams, Embeth Davitdz, Alessandro Nivola, Scott Wilson, Celia Weston, Benjamin McKenzie) Na vse pretege ovenčana dramica, ki ji manjka vse tisto, kar ponavadi manjka na vse pretege ovenčanim dramicam. Okej, saj ne rečem, da Junebug ni očarljiva, posebna, simpatična in gledljiva komična drama o čudaški podeželski družini, ki jo spoznava deloma zapeta mestna gospa, toda ko je treba, ne gre čez rob. Ko je treba, ne butne tistega, kar bi morala. Tistega, kar bi jo zares ločilo od podobnih že videnih zgodbic. Pa čeprav se mestna gospa Embeth Davitdz vsak večer ljubi s svojim novopečenim možem Alessandrom Nivolo. Četudi se visoko noseča Amy Davis, čvekava, frfrava in energije polna žena njegovega depresivnega brata, sama zabava v postelji. Pač film, ki svoje izvirnosti ne zna izkoristiti do konca.

Ocena: 5/10

null

THE SQUID AND THE WHALE (zda 2005, komična drama, Režija: Noah Baumbach, Igrajo: Jeff Daniels, Laura Linney, William Baldwin, Anna Paquin, Owen Kline, Jesse Eisenberg) Kramer proti Kramerju. Jeff Daniels in Laura Linney sta zakonca Berkman, no ja, zakonca Kramer, zakonca, ki sta tik pred ločitvijo, tik po ločitvi in tik pred vprašanjem, kaj naj storita z otroki. Nič lažjega, ti jih boš imela v ponedeljek, sredo in petek, jaz v torek, soboto in nedeljo, četrtke pa si bova razdelila po pameti. Mlajši sin (Owen Kline), sicer ljubitelj alkohola, masturbacije in mazanja sperme na knjige v šolski knjižnici, ima seveda raje mamo. Starejši (Jesse Eisenberg), ljubitelj umetnosti in mladenič, ki v najbolj nepravih trenutkih oponaša očeta, pa seveda misli drugače. Zelo navihana, zabavna, neponovljiva in kljub prežvečeni temi domiselna komična drama, ki jo je režiser Noah Baumbach seveda posnel po prigodah svoje družine. Prav imate, Jeff Daniels je Squid, Laura Linney pa je Whale.

Ocena: 8/10

null

JOHN TUCKER MUST DIE (zda 2006, komedija, Režija: Betty Thomas, Igrajo: Jesse Metcalfe, Brittany Snow, Ashanti, Sophia Bush, Arielle Kebbel, Jenny McCarthy) S filmom, kjer Jenny McCarthy igra mamo, je nekaj hudo narobe. Če ste videli Prepovedani sadež, potem veste kaj vse zmorejo najstnice. Če ste videli Johna Tuckerja, ki ga napadejo kar štiri dekline, pa veste kaj pomeni videti zelo slab film. Film brez idej, poguma in izvirnosti. Kurčevi kliše, ki mu ne bodo nasedle niti osnovnošolke. Pač film, ki bi ga morali prepovedati, saj kvari okus mladine.

Ocena: 1/10

null

TALLADEGA NIGHTS: THE BALLAD OF RICKY BOBBY (zda 2006, komedija, Režija: Adam McKay, Igrajo: Will Ferrell, John C. Reilly, Gary Cole, Sacha Baron Cohen, Amy Adams, Leslie Bibb, Molly Shannon, Andy Richter, Greg Germann, Michael Clarke Duncan, Pat Hingle, David Koechner) Komedija leta 2006. Če ste gledali komedijo Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, ki jo je leta 2004 z Willom Ferrellom ravno tako posnel Adam McKay, potem veste kaj vas čaka v Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby. V izjemno zabavni, originalni in ravno prav trapasti športni komediji, ki na piko vzame nascar dirkače in vse kar sodi zraven. Tudi njihove plastične punce, pohlepne menedžerje, slavo in denar. In če je bil Anchorman zgodba o vzponu in padcu tv voditelja Rona Burgundyja, je Talladega Nights zgodba o vzponu in padcu nascar dirkača Rickyja Bobbyja. Velike in nepremagljive zvezde izpušnih plinov, ki se ravna po načelu: »Če nisi prvi, si zadnji.« Po načelu, ki mu ga je v glavo vcepil njegov oče Reese (Gary Cole), nenehno zadeti in pijani wannabe dirkač, ki ga je zapustil že v rani mladosti. Jasno, Ricky noče biti zadnji, zato je raje prvi. Vse do prihoda francoskega zvezdnika Jeana Girarda (Sacha Baron Cohen), ki ga pusti zadaj. Ki mu vzame samozavest, ugled in voljo do dirkanja. Ker nima volje do dirkanja, nima denarja, kar pomeni, da mu najboljši prijatelj Cal Naughton (John C. Reilly) spelje ženo (Leslie Bibb), hišo in slavo. Sicer pa, le kaj reči o filmu, ki v isti sapi omenja Toma Cruisea, Oprah Winfrey, Jezusa, Highlanderja in zlato dekle Rue McClanahan, kot to, da gre za komedijo leta. Za komedijo, ki štose obrača izvirno, domiselno, z lahkoto in tako, da prav vsi igralci trgajo gate. Ali kot pravi Ricky Bobby: »Highlander je dobil oskarja za najboljši film vseh časov.« Prav imate, takšni stavki so mogoči le v zares dobri komediji.

Ocena: 9/10

null

STEP UP (zda 2006, glasbena drama, Režija: Anne Fletcher, Igrajo: Channing Tatum, Jenna Dewan, Damaine Radcliff, Mario, De’Shawn Washington, Drew Sidora, Rachel Griffiths) Če imate radi klišeje, potem je Step Up vaš. Save the Last Dance, Honey in You Got Served. Trije solidni plesni filmčki, ki jih Step Up, presenetljiva uspešnica leta 06, niti ne povoha. No ja, ki jih voha zelo slabo, zelo dolgočasno in zelo brez idej. Obetavna, pridna in vzorna plesalka (Jenna Dewan), ki potrebuje novega plesnega partnerja za prihajajočo in hudo pomembno avdicijo. Jasno, najde ga v porednem in delinkventnem mladeniču (Channing Tatum), ki na njeni šoli opravlja kazen za svoja kriminalna dejanja. Jeben kliše brez enega samega izvirnega zasuka, kjer prav vsi prizori tečejo predvidljivo, zoprno in brez energije. Tako, da tudi plesne točke migajo v prazno. Pač film, ki ga je lahko sram, da je sploh prišel v kina.

Ocena: 2/10

null

THE WEATHER MAN (Zda 2005, komična drama, Režija: Gore Verbinski, Igrajo: Nicolas Cage, Michael Caine, Hope Davis, Nicholas Hoult, Gil Bellows) Bodi to, kar si. Nicolas Cage je David Spritz, tv vremenko, ki ga useka kriza identitete, kar pomeni, da nima volje za novo kariero, za nov začetek, za vse tisto, kar je dosegel njegov oče Robert (Michael Caine), Pulitzerjev nagrajenec in osebni prijatelj Jimmyja Carterja. In naš David je v leru. Kot Jan Cvitkovič, le da je starejši in da ga poči še kriza srednjih let, ki jo kronajo še hude težave z ženo (Hope Davis) in vsakodnevno obmetavanje s hrano, ki ga pričarajo njegovi kvazi oboževalci. Prav imate, tip se ne počuti dobro v svoji koži, toda kaj, ko za levitev nima volje. Ali kot je v romanu Walden dejal pisatelj Henry David Thoreau: »Live your life poor as it is.« Tako je, bodi to, kar si. Pa četudi si jebeni tv vremenko. Zelo posebna, hudo dobra, vrhunsko odigrana in edinstveno nepozabna komična drama, zares pravi mali biser, ki so mu gledalci seveda obrnili hrbet. Sram jih bodi.

Ocena: 9/10

null

A GOOD YEAR (zda 2006, komična drama, rezija: Ridley Scott, igrajo: Russell Crowe, Albert Finney, Tom Hollander, Marion Cottilard, Archie Panjabi, Didier Bourdon, Isabelle Candelier, Abbie Cornish) Follow your heart. Russell Crowe je Max Skinner, hudo uspešni borzni posrednik, gladiator med delničarji, možakar, ki se požvizga na srce in polni samo ego, denarnico ter ženske. Tipični greed is good japi, ki bi ga bil seveda vesel tudi Michael Douglas iz Wall Streeta. Zares pravi son of a bitch, ki zaupa le sebi in pozablja na svojo mladost. Na pravljične čase, ki jih je s svojim stricem (Albert Finney) preživljal v majhni francoski vasici. V raju vina, mira in tišine. V božanju srčka in živcev. To je sedaj za njim. Daleč za njim. V drobnem kotičku njegovega srca, ki bije v povsem drugo smer. Vse dokler ne dobi pisma, da je stric umrl. Jasno, prva misel, ki mu prileti v glavo je ta, da bo prodal posestvo. Da bo čimprej prodal poslednji spomin na svojo mladost in se še isti dan vrnil na delo. Toda spomini so močni, lepi, nežni in romantični. Tako zelo, da ga usekajo v sredino srca in da si prvič v življenju privošči dopust, se požvižga na službo in se odklopi. Nič čudnega, da se zagleda tamkajšnjo mladenko Fanny Chenal (Marion Cottilard), da se nenehno spominja strica in da razmišlja, da njegovo življenje ni takšno kot bi moralo biti, kot bi si želelo njegovo srce. Prav imate, A Good Year, sicer zelo očarljiva, zabavna, romantična in vina polna zgodbica, je oda moški duši. Oda moškemu, ki je pozabil na svojo mladost, na stvari, ki ga res veselijo. Na svoje srce, ki zares bije samo na deželi, samo daleč stran od delnic, adrenalina in boja za dobiček. Ženski film, ki ga lahko zares razume samo moški. In seveda kliše, ki nima problemov s klišeji.

Ocena: 8/10

null

WOLF CREEK (avstralija 2005, grozljivka, Režija: Greg McLean, Igrajo: John Jarratt, Cassandra Magrath, Kestie Morassi, Nathan Phillips) Za zabavo. Hudo povprečna, razvlečena, za lase privlečena in klišejska grozljivka, kjer lokalni psihopat Mick Tylor (John Jarratt) štiri nič hudega sluteče najstnike terorizira sredi avstralske vukojebine. Najprej jim pomaga, potem pa jih zverinsko muči, seka in para. Samo za zabavo, za svoje osebno zadovoljstvo. Brez razloga in višjih ciljev. Pač zato, ker mu je dolgčas.  Jasno, dolgčas je tudi gledalcem, ki se požvižgajo na usode najstnikov in ki jim je malo mar kaj se bo zgodilo z zverinskim morilcem. Pač grozljivka, zaradi katere ne bo v Avstraliji niti enega turista manj.

Ocena: 2/10

null

ELEMENTARTEILCHEN (nemčija 2006, drama, Režija: Oskar Roehler, Igrajo: Moritz Bleibtreu, Christian Ulmen, Franka Potente, Martina Gedeck) Čudoviti um. Zgodba o dveh bratih, ki se jima zasuče. Prvi (Christian Ulmen) nenadoma zapusti mesto uglednega znanstvenika in jo mahne v rojstni kraj, kjer še vedno živi njegova najstniška ljubezen (Franka Potente). Drugi (Moritz Bleibtreu) pa se po nadlegovanju svoje učenke umakne v flower power nudistični kamp, najde žensko (Martina Gedeck) in zafura svingerstvo. Nič čudnega, tudi njuna mati je bila malo čez les, flower power generacija, ki jima je vzela otroštvo. Jasno, prvi se znova zagreje v svojo nekdanjo ljubezen, drugi, ki se v kamp skrije pred živčnim zlomom, pa gre do konca, se odklopi in uživa sto na uro. Tudi v tem, da mu drugi moški poseksajo žensko, ki jo kljub temu neznosno ljubi ter obožuje. Tako je, Elementarteilchen, po naše Osnovni delci, pokaže dva popolnoma različna svetova. Dva hudo različna brata, kjer eden seks ubija, drugi pa brez njega ne more živeti. Zelo fin, provokativen, pogumen in dobro narejen film, ki nas sesuje s tragičnim preobratom. Tako močno, da prenehamo verjeti v seks.

Ocena: 8/10

null

FLYBOYS (zda 2006, vojni, Režija: Tony Bill, Igrajo: James Franco, Jean Reno, Martin Henderson, David Ellison, Jennifer Decker)  Predolga zračna pustolovščina. Ko je po Evropi divjala prva svetovna vojna, so se Američani praskali po jajcih. Vse do leta 1917, ko se je nekaj najbolj pogumnih in akcije željnih mladcev priključilo znameniti francoski eskadrilji Lafayette in z neba klatilo nemške pilote. To je bil čas zares pravih zračnih dvobojev, avtentičnih akrobacij, kjer so preživeli le redki. Le tisti, ki so imeli srečo, jajca in ideje. To je bil Top Gun mnogo let prej, divjanje hormonov polnih mladeničev, ki so komaj čakali na akcijo. Na adrenalin, na uspehe in na odlikovanja. In sedaj so končno le dobili poklon. Film, ki je imel hude težave s financerji in zeleno lučjo velikih studiev. Prva svetovna vojna ne zanima nikogar več, saj je bila premalo filmska in preveč realna. Tudi v zraku, kjer so bila letala kot papirčki. Daleč od filma Pearl Harbor, daleč od dejstva, da bi jih gledali dve uri in pol. Če bi bil film krajši, bi bil veliko boljši. Tako kot prva svetovna vojna, ki bi jo večkrat spravili na film, če bi trajala samo eno leto.

Ocena: 4/10

null

MRS HENDERSON PRESENTS ( anglija 2005, komedija, Režija: Stephen Frears, Igrajo: Judi Dench, Bob Hoskins, Christopher Guest, Kelly Reilly) Judi Dench goes vulgar. Ko Judi Dench, gospa Henderson iz naslova, dame Judi Dench, tista Judi Dench, ki vedno igra elegantne, damske in uglajene gospe, glasno, direktno in brez sramu izreče besedo pussy, poštekamo, da bomo gledali nekaj drugačnega. Nekaj zabavnega, gledljivega in takšnega, da se bomo sprostili in imeli fino. Še posebej, ko vidimo, da sta gospa Henderson in njen izjemno prodorni in sposobni programski šef Vivian Van Damme (Bob Hoskins), ki ji zviša prihodke in napolni prav vse sedeže, gledalce okoli prinesla z golimi dekleti na odru. Sveža glasbena komedija, ki bi lahko trajala dvajset minutk manj, pa bi bila še boljša. Film, kjer Judi Dench na koncu izreče še besedo fuck. In zgodbica, ki naj bi se zgodila tudi v resnici. Med drugo svetovno vojno, kjer so ljudje rabili malce sprostitve in kjer so mladi vojaki gole ženske videvali le v revijah.

Ocena: 6/10

null

 

12 komentarjev na “Recenzije”

 1. zelda pravi:

  Od zgoraj navedenih filmov sem si ogledala samo Vodno deklico in Črno Dalijo.
  Film Vodna deklica tudi meni ni bil všeč. Rahlo zatežen,nerazumljiv. Ne vem, kaj je hotel režiser s filmom povedati. Vsak si ga lahko po svoje tolmači. Jaz sem razumela v tem smislu, da moramo ljudje sobivati z naravo in pomagati vodnim bitjem. Mogoče je bila ta deklica kot simbolika,ko ljudje rešujejo nasedle kite, pošast v filmu pa je predstavljala tiste kitolovce, ki jih pobijajo.

  Film Črna Dalija mi je bil všeč, ker ima rada kriminalke, brala sem tudi knjigo. Moram te pohvaliti, ker si podal dobro oceno glede filma.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  V Vodno deklico se nisem poglabljal, ker mi je bila res zanič. Imaš pa morda celo prav v svoji interpretaciji. Torej gre za ekološko pizdarijo :)

  Črne Dalije v knjižni obliki še nisem ujel, se mi pa zdi, da mora biti prav tako dobra.

 3. zelda pravi:

  Glede na oceno filma Vodna deklica, sem poiskala na internetu podatke o režiserju in prav neverjetno, da je režiral Šesti čut, Nezlomljivi. Oba filma sta mi bila izredno dobra. Na prvo mesto dajem Šesti čut.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jp, to je ta režiser, ki ga včasih res serje. Nezlomljivi je meni še boljši od Šestega čuta, morda zato, ker Šesti čut ne vžge več tako ko enkrat poznaš finto.

  Sem pa bil razočaran tudi na Znamenji, medtem ko mi je bila Vas ob gozdu kul po drugem gledanju.

  The Happening mi je bil dober, še slabši od Deklice pa je The Last Airbender, ki je tako zelo slab, da celo Deklica izgleda kot najboljši film vseh časov :)

 5. Matej pravi:

  Ne more ti Nezlomljivi bit boljši od Šestega čuta. Ni varjante, ker je Nezlomljivi posnet na konceptu Šestega čuta. Čeprav mi je Šesti čut naj film vseh časov, bi jaz rekel, da je Nezlomljivi enako sranje drugo pakovanje! :) )))

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Koncept glede šokantnega konca na koncu morda že, a to je vseeno povsem drugačen film. Meni je bil vrhunski, ko sem ga prvič videl. Dosti bolj od Šestega čuta. Morda je čas, da ob pogledam še enkrat.

 7. Recenzije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Nancy Karrigan) Komedija leta 2007: Will Ferrell and Jon Heder are figure skating. Anchorman, Talladega Nights in Blades of Glory. Tri komične mojstrovine Willa Ferrella, ki je daleč za sabo pustil tudi Jima [...]

 8. Recenzije: Dark Tide, 21 Jump Street, Red Tails « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Harbor je imel še bolj dodelane zračne dvoboje, je pa Red Tails zato dosti boljši od filma Flyboys, ki je na muho vzel pilote iz prve svetovne vojne in se izgubil v čistem [...]

 9. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Step Up Revolution, Total Recall pravi:

  [...] Up Revolution, ki so ga vrteli tudi kot Step Up 4: Miami Heat, je že tretje nadaljevanje Step Upa iz sredine prejšnjega desetletja, kjer je bil glavni takrat še precej zeleni Channing Tatum. Še [...]

 10. Recenzije: Margot at the Wedding, Holy Motors » IZTOK faking GARTNER pravi:

  [...] biserček, ki jih zadnje čase ni prav veliko. Sicer pa delo Noaha Baumbacha, tudi režiserja filma The Squid and the Whale in scenarista animiranke Fantastic Mr. Fox. Zelo dobra mešanica nevrotične drame in komedije, ki [...]

 11. Recenzije: Parental Guidance, The Perks of Being a Wallflower, Taking Woodstock » IZTOK faking GARTNER pravi:

  [...] zadovoljen in da razume vse mogoče pohvale. Režiser Stephen Chbosky, tudi scenarist mojstrovine Rent, obvlada depresivno komedijo, obvlada simpatično teženje in gledljiv dolgčas, če veste kaj [...]

 12. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Anchorman 2: The Legend Continues pravi:

  [...] Obožujem Ferrellov humor, obožujem špuro, ki jo fura Adam McKay, tudi režiser izvrstnega filma Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby, kjer je bil seveda prav tako glavni Ferrell. Pa tudi zelo zabavnega filma Step Brothers, kjer je [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !