IZTOK faking GARTNER

« | | »

Recenzije: The Chronicles of Schupakface, Dead Duck, Finished Movie

20.08.2011

THE CHRONICLES OF SCHUPAKFACE

Jp, tole je nadaljevanje zelo zabavnega Schupakfacea iz lanskega leta, drugi del prigod edinega pravega slovenskega superjunaka, ki ima namesto glave rit, no ja, straniščno školjko in toaletni papir, s katerim pobija nepridiprave. Minutaža je zdaj nekoliko večja, štosi pa so še boljši, še bolj odštekani, še bolj domiselni in še bolj dodelani. Režiser in scenarist Gašper Antauer, ki je tale film skupaj spacal na letošnjem Grossmannu, ima smisel za odbit humor, pa tudi za postavitev prizorov, tempo, fotografijo in prepričljive montažne finte, ki uspešno zakrijejo pomanjkanje proračuna. Tole čista B roba, žanrska komična grozljivka, ki se je ne bi branili niti pri kultnem studiu Troma, kjer bi se Schupakface, ta “človek slon” (“ti nisi človek, ti si pošast”), počutil kot doma. In tu je Peter Bizjak, edini prijatelj naslovnega junaka, ki bi ubijal za felacijo (“če ga najdeš, ti ga pofafam”). Ki Schupakfacea, kateri se umakne v osamo, pusti rasti brado in obupa nad svetom (kot John Rambo, jebemti), najde le zato, da bi dobil oralne užitke neke dekline. Ti prizori so brez dvoma komični vrhunec filma. So tako zelo zabavni, da sem se držal za trebuh. Pa tudi nekaj poetike je v njih, nekaj tenkočutnega filinga, kjer Bizjak in Schupakace gledalcu zlezeta pod kožo. In tu so dvoboji z bandami, ki Schupku zamerijo, da jim je ubil brata. Prava burleska, vam rečem. Pa trije bizarni naciji, ki folk zastrupljajo z vinom (“tvoja babica je postala zombi”). Res odbita filmska izkušnja, ki bi si zasluži kulten status. In resen kandidat za najbolj odštekan domači kratki film vseh časov.

Ocena: 8/10

DEAD DUCK

Tole je kvazi doku o mrtvi raci, ki razpada sredi ulice. Pravazprav dobra metafora moderne družbe, ki se požvižga na druge ljudi, ki imajo morda težave. In pozor, ko nekdo raco, ki jo razumem kot prispodobo za kakega pijanega brezdomca, ki je obležal na ulici, končno pobere, jo vrže v reko, kjer razpada še naprej. To je ultimativni prikaz človeške brezsrčnosti in časa, v katerem nimamo volje, da bi gledali še na kaj drugega kot le nase. Zanimivo posnet filmčič Diega Menedesa, ki pa vendarle ne prepriča povsem do konca. Ki je resda vizualno močan in dobro zmontiran, toda premalo zanimiv, da bi res potegnil gledalca, ki se kljub štirim minutkam dogajanja malce dolgočasi med nizanjem hitromontažnih prizorov.

Ocena: 5/10

FINISHED MOVIE

Tole je drugi kratki filmček Petra Bizjaka, režiserja fenomenalnega Bititscha, ki znova navduši z izvirnostjo in brez dialogov zgodbo skozi spravi tako zelo tekoče, gledljivo in zanimivo, da bi se lahko od njega učili prav vsi naši prepotentni režiserji celovečercev. Bizjak ima izjemen smisel za naracijo, za nizanje prebrisano zamišljenih prizorov, ki tokrat gledalca navdušijo tudi s prekrasno scenografijo na lokaciji. In pozor, Finished Movie je v uvodu čista provokacija, je eden najbolj direktnih in seksualno eksplicitnih slovenskih filmov vseh časov, saj glavni junak Boj Nuvak masturbira med gledanjem porniča. Drži, Finished Movie je kratkič, na katerega bi bil ponosen tudi zloglasni Boštjan Hladnik. Drugače pa preprosta in zabavna romantična komedija (“your trippycal boy meets girl story”) s twistom, ki si ga bo gledalec zapomnil za vedno. Nuvak namreč med masturbacijo začne fantazirati še o svoji sošolki (Dijana Vukojević), si naslika zmenek v naravi, začne ljubezenski prizor in razočarano ugotovi, da ima dekle na sebi neskončno število spodnjih hlačk, kar je jasno, saj je poba za punce tak luzer, da mu še v sanjah ne rata seks z njimi. Bizjakov tagline več kot drži, tole je res tripovski film, zabavno romantičen trip mladega fanta, ki bo očitno masturbiral celo življenje, pa četudi se zdi, da za nekaj trenutkov izgine iz svoje sobe in se tudi v resnici znajde v naravi s svojo sošolko.

Ocena: 7/10

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 20.08.2011 ob 05:00 pod recenzije. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Recenzije: The Chronicles of Schupakface, Dead Duck, Finished Movie”
Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !