Portret Lucille Ball (na željo moje Tinke)

11.08.2011 ob 12:00

Jp, Lucille Ball (1911-1989) je bila poosebitev televizije. Brez nje televizije kot jo poznamo danes, ne bi bilo. Če rečem, da si je Balllova  izmislila televizijo, ne zgrešim kaj dosti, ali bolje rečeno, brez Ballove ne bi nihče gledal televizije. Njen sitcom I Love Lucy, ki so ga vrteli med leti 1951 in 1957, je bil namreč razlog, da so začeli ljudje namesto kina raje gledati televizijo. In Ballova je bila zares velika zvezda, prava ikona ameriške zabavne industrije, ki je nato furala še sitcome The Lucy-Desi Comedy Hour, The Lucy Show, Here’s Lucy in Life With Lucy. Noben resda ni ponovil uspeha prelomne serije I Love Lucy, toda vsi so bili dovolj dobri za rejtinge, da je Ballova ostala v sedlu. Vsi razen Life With Lucy, ki je neslavno že po eni sezoni propadel sredi osemdesetih.

"The secret of staying young is to live honestly, eat slowly, and lie about your age."

In pozor, Ballova je kariero začela že v tridesetih, ko je postala kraljica B robe, pravo slavo pa ji je seveda prinesla legendarna tv serija, kjer je igral tudi njen takratni mož Desi Arnaz. Lucy in Desi, kultni imeni šovbiznisa, ki v spominu številnih gledalcev veličastno in s polno mero zabavne nostalgije odzvanjata še danes. Lucille Ball, ki bi 6. avgusta praznovala 100 let, je bila resnično prva dama televizije, ki je snela kar trinajst nominacij za emmyja in štirikrat tudi slavila. Vedno zabavna in simpatična komedijantka, ki je v smeh spravljala cele generacije gledalcev in kar je zelo zanimivo, ki v smeh spravlja tudi današnjo mladino, ki posega po njenih starih črnobelih šovih. In hej, lahko bi ji rekel tudi Oprah pred Oprah, če raztegnem kontekst in navržem podatek, da je bila prva ženska v zgodovini, ki je imela v lasti svoj filmski studio.

"Once in his life, every man is entitled to fall madly in love with a gorgeous redhead."

Ballova, ki se je komičnih fint učila pri samem Busterju Keatonu, se je po ločitvi od Arnaza, ki mu je rodila sina in hčerkico, poročila z Garyjem Mortonom, s katerim je ostala vse do svoje smrti. Četudi je po uspehu serije I Love Lucy še vedno tu in tam zaigrala na velikem platnu, ni dosegla kakšnega večjega uspeha, ali še bolje, niti ga ni rabila, niti ga ni hotela, zato se je vedno znova vračala na televizijo. Mali ekran je bil njen dom, tam se je počutila zares odlično. Bila je kraljica tvja in zvezda verjetno najbolj popularne serije vseh časov. Vloga naivne in ambiciozne junakinje Lucy Ricardo, ki jo matra prevelika domišljija in ki se vedno znova spravi v cel kup nevšečnosti, ji je bila pisana na kožo. V kaki drugi vlogi si je sploh ne znam predstavljati. Za vedno bo le Lucy, eden izmed najbolj znanih in kultnih likov v zgodovini ameriške televizije.

"A man who correctly guesses a woman's age may be smart, but he's not very bright."

 

6 komentarjev na “Portret Lucille Ball (na željo moje Tinke)”

 1. Jst pravi:

  Legenda! Kul je bila tudi v originalnem Moji, tvoji in najini, ampak ostala je Lucy. Eden najboljših sitcomov v zgodovini televizije. Ampak, kot je že dejal Desi Arnaz, I love Lucy ni bil nikoli zgolj naslov serije. :)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ampak z njim pa zasebno ni bila kaj dosti srečna, če se ne motim, se je hotela že zelo hitro ločiti, pa jo je nekako prepričal naj ostane. Čez čas pa ni več zdržala in je enostavno spokala kufre.

 3. Jst pravi:

  Ne bi vedela, je pa zagotovo bila velika ljubezen, strastna. Sta pa vseeno bolje funkcionirala pozneje, ko sta bila ločena.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  I Love Lucy sta pravzaprav začela snemati zaradi tega, da skušata rešiti svoj uničen zakon, ki je potem seveda trajal že deset let. Pa tudi nesrečo sta imela pri otrocih, saj je Lucille kar trikrat spontano splavila. Že v štiridesetih se je hotela ločiti od njega, pa jo je nekako prepričal, da ostane z njim.

  Je pa nekoč izjavila tole:
  “Desi was the great love of my life. I will miss him until the day I die. But I don’t regret divorcing him. I just couldn’t take it anymore.”

 5. Tina M Tina M pravi:

  Dečko, zelo dobro si to spisal in dodal luštne slikice s citati. Hvala ti za tole. V užitek mi je bilo prebrati in upam, da dobim priliko si še kdaj ogledati serijo I Love Lucy v celoti. Res je bila ikona tvja in neverjetno simpatična.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Z veseljem, Tinka. Se priporočam še za naprej :)
  In še moje “nerodno mi je” priznanje: “Nikoli nisem gledal te serije, le delčke, nikoli pa tako kot se spodobi.”

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !