Grossmann 2011: Kajinek, Five Element Ninjas, Mahakaal, The Boxer’s Omen

3.08.2011 ob 16:42

KAJINEK

Fak, kako dobro je, če človek od filma ne pričakuje ničesar, dobi pa mojstrovino, zares odličen kriminalni triler, resnično zgodbo o zloglasnem češkem kriminalcu Jiriju Kajineku (Konstantin Lavronenko), ki še vedno sedi za dvojni umor, četudi ga verjetno sploh ni zakrivil. Prav to se trudi dokazati mlada odvetnica Pokorova (Tatiana Vilhelmova), ki skozi iskanje dokazov o Kajinekovi nedolžnosti in želji po vnovičnem sojenju, odkriva številne umazane igre, kjer imajo maslo na glavi tudi najboljši prijatelji njenega partnerja Doležala (Boguslaw Linda), ki je Kajineka branil pred leti. Zelo dodelan in kompleksno zastavljen film, kjer vse glavne junake odlikuje izjemno prepričljiva karakterizacija. Pa zelo zanimiva, dinamična, gledljiva, tekoča in odlično izpeljana zgodba o antijunaku, prebrisana mešanica zaporniške drame, sodiščnega dogajanja, akcije med pobegi iz zapora in kriminalnega trilerja ob odkrivanju šokantnih dokazov o vpletenosti raznih pomembnežev, ki so seveda potrebovali grešnega kozla. Češki film, ki izgleda bolje od večine ameriških, zato resnično upam, da ga bo Hollywood pustil na miru. In pozor, režiser Petr Jakl, se je pred tem debijem kot igralec preizkušal prav v Hollywoodu, v poflu kot so Bad Company, XXX, Alien vs. Predator, Eurotrip in Pterodatcyl, kar pomeni, da je imel očitno vsega dovolj in se je odločil, da bo fantom pokazal, kako se snema dobre filme. Skrajni čas, jebemti.

Ocena: 8/10

FIVE ELEMENT NINJA

Five Element Ninja, v hongkongškem izvirniku, Ren zhe wu di, sicer pa tudi Five Element Ninjas, Chinese Super Ninjas in Yan je mo dik, je esenca ninja filmov. Je čisti presežek žanra, je tisto, kar pooseblja ninja filme iz osemdesetih. Je eden najboljših, če ne kar najboljši ninja filma vseh časov, sicer pa delo legendarnega režiserja Cheha Changa, ki je bil v sedemdesetih za borilne filme to, kar sta bila John Woo in Tsui Hark v osemdesetih in devetdesetih. Torej mojster pretepaških sekvenc, kjer se že vidi tisti legendarni slow motion, kjer je že prisotna tista kultna baletna akcija, ki jo je do konca dovršil John Woo. Če sem njegovemu filmu Fang Shiyu yu Hong Xiguan (za angleško govoreči trg so ga prevedli v Heroes Two) očital, da zares zaživi šele proti koncu, moram sedaj zapisati, da gre za vseskozi zelo živahen, dinamičen, energičen in divji film. Za neskončne in vrhunsko izpeljane dvoboje, kjer se pogumni mladenič zoperstavi petim tehnično dovršenim ninjam in njihovemu učitelju, ki so brez milosti pobili njegov klan. In pozor, ninje obvladajo vodo, zrak, zlato, les in ogenj, kar pomeni, da so tudi njihove borilne tehnike narejene v tej maniri, kar daje filmu še poseben čar in možnosti za zelo izvirne in zabavne dvoboje. Kul pizdarija in obvezen ogled za ljubitelje žanra.

Ocena: 8/10

MAHAKAAL

Tejle bolivudski grozljivki, ki so jo ponekod prodajali kot The Monster in Time of Death, bolj kot to, da nesramno kopira A Nightmare On Elm Street, zamerim grozljivo dolgo minutažo. Več kot dve uri dolgo vlečenje za jajca, kjer Indijci spet niso mogli mimo plesnih in pevskih točk, ki so tokrat tako zelo izven konteksta, da boli glava. Jp, Mahakaal je Freddy Kreuger po Indijsko, je štorija o demonu z železno rokavico, ki pobija v sanjah in se maščuje za neporavnane račune. Toda nekaj prizorov vseeno štima, nekaj prizorov je vseeno dober treš, tista prava B pizdarija, ki bo všeč fanom žanra. Prav zato je škoda, da ni film kako uro krajši in da dobre momente upošasni in podolgočasi z nepotrebnimi mašili ter razvlečenim dogajanjem.

Ocena: 4/10

THE BOXER’S OMEN

Uf, jebemtiš, kako nor film. Kakšna odštekana in bizarno zabavna mešanica borilnega filma, grozljivke in znanstvene fantastike. Pod taktirko legendarnega studia Shaw Brothers seveda. V izvirniku Mo, za tržišča izven Hong Konga pa The Boxer’s Omen. In tu je zgodba o mladeniču, ki se mora boriti proti zlobnemu čarovniku, mojstru črne magije in temnih sil. Toda to niso navadni dvoboji, to je zbirka tako zelo odbitih in bizarnih prizorov, da se boste držali za glavo. To je mešanica gravža, okultizma, budizma, otročarij, zabave, hrane in coprnij, ki jih na tako nor način še nisem videl. To je tak hud odklop, da mu boste težko sledili zbrani. To je ultimativni bizarno komični trip, kjer sodelujejo tudi netopirji, črvi, krokodili in žive odsekane roke. To je Evil Dead na hongkongški način. To je eden izmed najbolj nenavadnih in čudaških filmov vseh časov, s tako močno domišljijo, da boste komaj dihali. Pa še nekaj dobrih fajtov je zraven, na začetku in proti koncu, ko se glavni junak v ringu pretepa z Bolom Yeungom. Vem, da so v Hong Kongu v osemdesetih skupaj spravili kar nekaj takih odfukanih filmov (recimo Seeding of a Ghost, Devil Fetus in Corpse Mania), toda The Boxer’s Omen je brez dvoma na samem vrhu zabavne bizarnosti.

Ocena: 8/10

 

1 komentar na “Grossmann 2011: Kajinek, Five Element Ninjas, Mahakaal, The Boxer’s Omen”

  1. Recenzije: Seeking Justice, Bloody Parrot (Xie ying wu), Gothic & Lolita Psycho (Gosurori shokeinin) « IZTOK GARTNER pravi:

    [...] je tipični Shaw Brothers odklop iz začetka osemdesetih, zelo podoben filmu The Boxer’s Omen, ki so ga lani vrteli na Grossmanu. V režiji Shana Huaja, tudi avtorja kultnega Super Infra Mana s [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !