Golanovi junaki

2.08.2011 ob 15:11

Glede na to, da nas je nekaj dni nazaj obiskal legendarni Menahem Golan, je idealen čas za spomin na njegove najbolj znane akcijske junake, neuničljive heroje njegovih kultnih filmov, ki so za vedno zaznamovali osemdeseta.

Četudi je Chuck Norris (70 let) že v sedemdesetih ob Bruceu Leeju nastopil v filmu The Way of the Dragon, so ga šele Golanovi filmi spremenili v zares veliko akcijsko zvezdo. Najdlje je seveda letel v filmih The Delta Force in Missing in Action, nato pa je posnel še Missing in Action 2 in 3 ter Invasion USA.

Legendarni Charles Bronson (1921-2003) je bil velika zvezda že pred sodelovanjem z Golanom, toda prav njegovi filmi so mu v osemdesetih podaljšali kariero in ga spremenili v zelo bankabilnega igralca vse do smrti. Z Golanom je posnel štiri nadaljevanja svoje uspešnice Death Wish, Golan pa mu je dal glavne vloge tudi v filmih 10 to Midnight, Murphy’s Law, Assassination in recimo Kinjite: Forbidden Subjects.

Jean Claude Van Damme (50 let) je tipično Golanovo odkritje. Najprej mu je dal drobno vlogico v filmu Breakin’, nato pa ga je zapisal med legende s filmom Blood Sport. Van Damme, ki je Golana kot mladi mulo navdušil s špago, je nato igral še v filmu Cyborg.

Lou Ferrigno (6o let) je brez Golana uspešno fural Hulka, toda Golan mu je dal vlogo v Herculesu, nato pa še v filmu Sinbad of the Seven Seas, ki sta, če se ne motim, izven Hulka njegovi najbolj prepoznavni vlogi. No ja, dal mu je tudi vlogo gladiatorja v filmu I sette magnifici gladiatori, ki pa ni vreden omembe.

Michael Dudikoff (57 let) resda ni trajal dolgo, toda Golan je prav njega med dva tisoč kandidati izbral za glavno vlogo filma American Ninja. Dudikoff je za Golana potem posnel še Avenging Force in se še enkrat vrnil kot Ameriški Ninja.

Sylvester Stallone (65 let) je bil seveda že pred Golanom orjaška zvezda, toda Golan je z njim posnel Cobro in Over the Top, kar sploh ni tako slabo.

Sho Kosugi (63 let)bo po Golanovi zaslugi za vedno ostal poosebitev filmske ninje. Vse se je začelo s filmom Enter the Ninja, nadaljevalo pa s filmi Revenge of the Ninja, Ninja III: The Domination in Nine Deaths of the Ninja.

Dolph Lundgren (54 let) je za Golana posnel film Masters of the Universe in na filmu prvi upodobil legendarnega He-Mana.

Tudi Richard Chamberlain (77 let) je del Golanove nepozabne zapuščine, saj je zaigral glavno vlogo v filmih King Solomon’s Mines in Allan Quatermain and the Lost City of Gold, kjer mu je družbo kot veste delala zelena Sharon Stone.

Dvojčka Peter in David Paul (54 let) resda nista naredila praktično ničesar, toda Golan ju je vendarle ovekovečil s filmom The Barbarians.

Samo Golan je bil v osemdesetih dovolj odštekan, da je vlogo ninje v filmu Enter the Ninja zaupal Francu Neru (69 let), ki dejansko za tisti kontekst sploh ni bil tako zelo blesav.

 

3 komentarjev na “Golanovi junaki”

 1. zelda pravi:

  Charlesa Bronsona sem prvič videla v vesternu 7 veličastnih in mi je bil super film, ker so poleg njega igrale v filmu tudi ostale filmske veličine, kot so Yul Brynner, James Coburn, Steve McQueen in Eli Wallach .

  Zanimivo je, da je Chuck Norris imel prvič negativno vlogo, vsaj tako imam v spominu, ravno v filmu Way of the Dragon.

  Film Enter the Ninja s Francom Nerom nisem videla, vendar si ga težko predstavljam v takšni vlogi.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sedem veličastnih je res veličasten film, nepozabna mojstrovina, ki ji čas ne more do živega, tudi zaradi glasbe.
  Sem pa nekoč pri babici skupaj s teto na veliko gledal Death Wish nadaljevanja, ki jih je, kot sem povedal zgoraj, produciral prav Menahem Golan :)

  Jp, Norris je začel kot baraba :)

  Vem, da se Nero kot ninja sliši čudno, toda res ni bil slab, ga bom v naslednjih dneh recenziral :)

 3. IZTOK faking GARTNER » Grossmann 2013: Franco Nero pravi:

  [...] ali še bolje, Franco faking Nero, originalni Django, ki sem ga kot mulc seveda gledal tudi v filmu Enter the Ninja. Ko pobrskam po spominu, mi na misel pridejo še Die Hard 2, Force 10 From Navarone, The Versace [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !