Grossmann 2011: Menahem Golan, legenda, ki mi je ukradla mladost

1.08.2011 ob 03:45

Jp, družba, tudi Menahem Golan je bil na letošnjem Grossmannu. Ta huda legenda, ki jih danes šteje že 82. Nekdanji kralj neodvisnih filmov, še en Roger Corman, ki je poleg Chucka Norrisa v orbito izstrelil še Jeana Claudea Van Dammea, Shoja Kosugija, Dolpha Lundgrena in Michaela Dudikoffa. Ki je spopulariziral filme o ninjah in filme o break danceu in rapu. Ki je snemal prve prave erotične komedije in dal nov zalet tudi Charlesu Bronsonu in Sylvestru Stalloneju. Ki je ujel tudi nekaj filmskih momentov s Seanom Conneryjem, Leejem Marvinom, Shelley Winters, Tonyjem Curtisom, Georgeom Kennedyjem, Robertom Shawom, Leejem Van Cleefom, Alanom Arkinom, Louise Fletcher, Richardom Roundtreejem, Brooke Shields, Johnom Cassavetesom, Geno Rowlands, Elliottom Gouldom, Juddom Nelsonom, Robertom Mitchumom, Rockom Hudsonom, Ellen Burstyn, Katherine Hepburn, Nickom Noltejem, Rogerjem Mooreom, Rodom Steigerjem, Bo Derek, Nastassjo Kinski, Johnom Savagejem, Keithom Carradineom, Donaldom Sutherlandom, Faye Dunaway, Christopherjem Plummerjem, Sylvio Kristel, Kyro Sedgwick, Loujem Ferrignom, Jonom Voightom, Ericom Robertsom, Rebecco DeMornay, Sharon Stone, Richardom Chamberlaineom,  Kim Basinger, Samom Shepardom, Harryjem Deanom Stantonom, Randyjem Quaideom, Harveyjem Keitelom, Karen Black, Timothyjem Bottomsom, Dennisom Hopperjem, Placidom Domingom, Royjem Scheiderjem, Ann-Margret, Louisom Gossettom, Julie Andrews, Alanom Batesom, Maxom Von Sydowom, Sidom Caesarjem, Robertom Morseom,  Billyjem Deejem Williamsom, Christopherjem Reeveom, Morganom Freemanom, Mimi Rogers, Michaelom Moriartyjem, Charlote Ramplng, Ryonom O’Nealom, Isabello Rossellini, Mickeyjem Rourkeom, Woodyjem Allenom, Jill Clayburgh, Martho Plimpton, Barbaro Hershey, Davidom Warnerjem, Geneom Hackmanom, Domom DeLuiseom, Frankom Langello, Courtney Cox, Sally Field, Michaelom Caineom, Steveom Guttenbergom, Mikhailom Baryshnikovom, Jennifer Jason Leigh, Barryjem Corbinom, Kathy Ireland, Carrie Fisher, Lauren Bacall, Petrom Ustinovom, Piper Laurie, Johnom Gielgudom, Alfredom Molino, Meryl Streep, Samom Neillom, Ericom Stoltzom, Craigom T. Nelsonom, Robertom Englundom, Billom Nighyjem, Raulom Julio, Richardom Harrisom, Petrom Fondo, Liv Ullman, Maximilianom Schellom, Jamesom Brolinom, Tonyjem Toddom, Johnom Leguizamom, Sally Kirkland, Nedom Beattyjem, Ronnyjem Coxom, Michaelom Nourijem, Francesco Neri, Hanno Schygullo, Robertom Vaughnom, Bojem Svensonom, Martinom Balsamom, Robertom Fosterjem, Michealom Parejem, Robom Loweom, Joeyjem Bishopom in Francom Nerom, ki ga je spremenil v ninjo. Nisem si zmislil, družba moja, vsi tile igralci in igralke so tako ali drugače nastopali v Golanovih filmih. Le toliko, da bo jasno za koga gre in kako sram je lahko tiste, ki nimajo pojma kdo je Menahem Golan. Ali še bolje, ki nimajo pojma kako zelo pomemben filmski plejer je bil nekoč ta simpatični gospod, ki se je po Ljutomeru sprehajal kot povsem navaden smrtnik, pa četudi bi ga morali klicati kralj.

V vsakem izmed nas je nekaj Golana, ali še bolje, v vsakem izmed nas so filmi, ki jih je režiral ali produciral Golan, ki je nekoč s svojim studiem Cannon, katerega je pomagal furati tudi njegov sestrič Yoram Globus, raztural hollywoodsko sceno in služil na milijone zelencev. Če ne v kinu, pa na videu, kjer je bil prav tako kralj. Vse do konca osemdesetih, ko mu je v vodo padel Spider-Man in ko se je opekel s četrtim Supermanom, ki je Cannon ruknil v bankrot. Pa mi dovolite, da naštejem nekaj filmov, ki so tako ali drugače nastali pod njegovo komando: Blood Sport, American Ninja, Enter the Ninja, Breakin, Rappin, The Delta Force, Missing in Action, Over the Top, Cobra, Death Wish 2, Kid Venegeance, The Magician of Lublin, The Last American Virgin, 10 to Midnight, Love Streams, Over the Brooklyn Bridge, The Ambassador, Grace Quigley, Bolero, The Naked Face, Exterminator 2, Ordeal By innocence, Mata Hari, Lifeforce, Invasion USA, The Berlin Affair, King Solomon’s Mines, Fool for Love, Runaway Train, Murphy’s Law, Invaders From Mars, Texas Chainsaw Massacre 2, 52 Pick Up, Duet For One, Assassanation, Street Smart, The Hanoi Hilton, Death Wish 3, The Barbarians, King Lear, Mascara, Tough Guys Don’t Dance, Barfly, Shy People, Surrender, Bulseye, Dancers, Alien from LA, Salsa, The Forbidden Dance, Hanna’s War, Cry in the Dark, Mack the Knife, Cyborg, The Phantom of the Opera, Otello, Killing Streets, Captain America in recimo After Sex.  Le toliko, da bo jasno za koga gre. Le toliko, da bo vsem tistim, ki bluzijo, da je nobody, jasno, kako zelo ga serjejo.

Golan je rulal v osemdesetih, osemdeseta so bila v celoti njegova. Posnel je karkoli se mu je zahotelo in v svoj film dobil kogarkoli je dobil v glavo. In posnel je vse, kar mu je letalo po glavi. Dobil je idejo in dan kasneje je imel film. Tudi do štirideset filmov na leto, jebemti. Res kralj, eden največjih, ki se je kdajkoli ukvarjal s filmskim biznisom. Zame dosti večji od Cormana in še kakega neodvisnega mojstra. Upal bi reči, da je Golanu uspelo nemogoče. Da so njegovi B filmi večkrat zaslužili več od prestižne hollywoodske produkcije. Da je njegov underground večkrat popolnoma zasenčil mainstream. Ali še bolje, da je undeground spremenil v mainstream, kar je dosežek, ki se ni na tak način zgodil še nikoli poprej.

Jp, Golan je ukradel mojo mladost. Golan je odločal kaj bo zaznamovalo mojo mladost. Golan je odločal kaj bom gledal, kaj mi bo všeč, na kaj bom nor, kaj bo tisto, kar ne bom nikoli pozabil. Golan je bil moj filmski oče. Brez Golana se dejansko sploh ne bi zaljubil v filme. Skoraj vse, kar sem videl v rani mladosti, je bilo njegovo delo. Tako ali drugače. Le kdo bi pozabil Blood Sport in Jeana Claudea Van Dammea. Pa Breakin in Adolpha Quinonesa ter Michaela Chambersa. Pa Ameriškega ninjo in Michaela Dudikoffa ter Stevea Jamesa. Pa The Delta Force in Missing in Action ter Chucka Norrisa. Pa  Over the Top in Cobro ter Stallonea. Pa Enter the Ninja in Shoja Cosugija ter Franca Nera. Pa Barfly in Mickeyja Rourkeja. Pa Cry in the Dark in na Meryl Streep. Pa Masters of the Universe in Dolpha Lundgrena. Pa Death Wish 2 in Charlesa Bronsona. Pa Fool for Love in Kim Basinger. Pa Bolero in Bo Derek. Pa Runaway Train in Erica Robertsa ter Jona Voighta. Pa Street Smart in Christopherja Reeva ter Morgana Freemana. Pa Surrender in Sally Field ter Michaela Cainea. Pa tudi na četrtega Supermana in seveda na Allana Quatermainea in Richarda Chamberlainea ter Sharon Stone. Sami filmi moje mladosti, ki bi jih lahko našteval še tri ure. Ma skoraj vse Golanove produkcije sem videl, jebemtiš. Resno, skoraj vse. Pa še vedno se jih zelo dobro spominjam. Še vedno so del mojega otroštva, še vedno mi ga Golan dolguje nazaj. In hej, kaj pa legendarni Vroči žvečilni gumi in Limonov sladoled, naše prve erotične komedije, Ameriške pite dvajset let prej, še pred Pri pujsu, za vraga. Tudi to je Golan, tudi to smo gledali in se švercali v kino mimo cepača kart. Pa The Last American Virgin tudi, prav spominjam se, da sva jo ujagala skupaj s sestričem in čakala kaj nama bo ponudil Golan. Ta lastnik moje mladosti, ta kralj mojih filmov, ta nepozabni maestro neodvisnega filma, kjer se poleg čistega treša najde marsikaj dobrega in vrednega vaše pozornosti. Pa še treš je hudo kul, prav zato, ker je treš. Če bi Golan dodal pikico kvalitete, bi šla ves kult in legenda.

No in ta Menahem faking Golan, ta mit, ta totalni car, ki je poznal praktično vse zvezde filma, ki so kaj veljale, se je v petek znašel čisto zraven mene. Na Grossmannu, kjer so mu podelili nagrado za življensko delo. Četrtkov master class, njegov q&a live, sem žal zamudil, kar me je bolelo tako močno, da sem komaj dihal. Toda v petek je bil bog na moji strani. V petek se je Golan skupaj z ženo po Ljutomeru sprehajal kot povsem navaden možakar. Kot Don faking Rickles, jebemti. Pa še Grossmannovo majico je oblekel nase. Legenda, res. Prvič sem ga opazil, ko je sedel med gledalce master classa Christopherja Leeja. Takoj sem trznil. Takoj sem ratal živčen sto na uro. Takoj sem vstal in zakorakal do njega. S tako tremo, da me je začelo zvijati v želodcu. Najprej itak nisem verjel, da pol metra od mene sedi Menahem Golan, zato sem za vsak slučaj raje vprašal redarja, če imam prav, če je možakar na stolu res Menehem Golan, kralj filma. “Ja, to je Menahem Golan,” je odvrnil redar, jaz pa sem se prisedel na stol zraven njega in poklical svojo Tinko, da naredi sliko. Nekaj je podpisoval, pa ga nisem hotel motiti, pa itak sem bil preveč v šoku, da je tako zelo dostopen in da dejansko sedim čisto zraven njega.

Golan me seveda ni niti opazil. Le zakaj bi me, bil sem prdec v vetru, niko i ništa za kralja kot je on. Sedel sem nazaj na svoj zic in počekiral fotko. Dobra, jebeno dobra, toda Golan gleda dol. Golana se ne vidi dobro, to bo treba popraviti, to ni dovolj za tako legendo in za moje divje fanovstvo do njegovih filmov. In potem se je zgodilo, Golan se je umaknil iz sonca in sedel na mojo stran gledalstva. Čisto zraven mene, porka madona. Le še nek mulo je bil vmes, nato pa so ga odstranili, kar pomeni, da sva sedela le še jaz in Golan. Jaz, Iztok nobody Gartner in Menahem the king Golan. Nimam pojma kje sem zbral pogum, toda ogovoril sem ga. Čestital sem mu za vse filme, ki jih je naredil, ga vprašal, če se lahko slikam z njim in ga na koncu celo potrpljal po ramenu in zinil: “Picture with the king.” Fakkkk, družba moja, dotaknil sem se človeka, ki se je dotaknil Van Dammea, Stallonea, Lundgrena, Dudikoffa, Streepove, Basingerjeve, Derekove, Bronsona, Marvina, Norrisa, Conneryja, Kosugija, Nera, Rourkea, Dunawayjeve, Ferrigna, Dominga, Cainea, Moorea, Guttenberga, Kristelove, Curtisa, Cleefa, Shieldsove, Cassavetesa, Quinonesa, Mitchuma, Hudsona, Hepburnove, Stoneove, Chamberlainea, Steigerja, Kinskijeve, Carradinea, Sutherlanda, Robertsa, Voighta, Plummerja, Keitela, Andrewsove, Sydowa, Luisea, Ramplingove, Reevea, Hackmana, O’Neala, Hopperja, Fieldove, Julie, Englunda, Harrisa, Fonde, Leighove, Schella, Ullmanove, Leguizama, Bishopa in Nera.

To je bil tak overdose, da me je skoraj ruknila kap in da se dobil solzne oči. Ni mi bilo nerodno, pa naj me gledajo kaj se grem. Nisem mogel ostati kul, ni bilo potrebe. Dotaknil sem se Menahema Golana, ki mi je tisto usodno sekudno nazaj vrnil tudi vso mladost.

Organizatorji Grossmanna, tisočkrat vam hvala za tole, ne bom pozabil do konca lajfa. Pa Tinka, tebi tudi, če te ne bi bilo, bi Golana zamudil kot največja budala na svetu. Nepozaben moment, ki ga bom varoval za vse večne čase. Jaz in Menahem Golan, skupaj na isti fotki, noro, nemogoče, mitsko, čista fantastika in moja vrnjena mladost.V eni sami sekundi. V času, ko je Golan zmogel posneti cel film.

 

7 komentarjev na “Grossmann 2011: Menahem Golan, legenda, ki mi je ukradla mladost”

 1. BuDi pravi:

  Sicer so se organizatorji do Golana obnašali kot do druge violine. Po zaključni prireditvi je po Chistopherja Leeja prišel avto pred vrata, Golan pa je kljub težavam z zdravjem in 81 letom moral iti peš.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, to pa ni dobro, to pa nikakor ni dobro. Ampak je pa res, da se mi je zdel Golan v dosti boljši telesni kondiciji od Leeja.

  Najprej je bil Golan planiran kot glavna zvezda, potem pa mu je Lee prekrižal račune. Ampak organizator ne bi smel delati razlik, to pa mi res ni všeč.

  Če sem iskren, mi je srce ob Golanu zaigralo še bolj kot ob Leeju, pa naj se sliši še tako čudno.

 3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Golanovi junaki pravi:

  [...] junaki 2.08.2011 Glede na to, da nas je nekaj dni nazaj obiskal legendarni Menahem Golan, je idealen čas za spomin na njegove najbolj znane akcijske junake, neuničljive heroje njegovih [...]

 4. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Našel še eno Grossmannovo fotko pravi:

  [...] obe legendi na kupu, pa še moja malenkost, ki se sili zadaj. Jp, na isti sliki Christopher Lee, Menahem Golan in Iztok Gartner, no ja, pa še Leejeva žena Gitte in filmski kritik Philip Bergson. Overdose, [...]

 5. IZTOK faking GARTNER » Grossmann 2012: Rec pravi:

  [...] Grossmann 2012: Rec 17.07.2012 Jp, medtem ko sem si v temi dnevne sobe zarolal Rec, prelomni film modernega španskega hororja, se po Ljutomeru sprehaja režiser Jaume Balaguero. Kul filing, tako kot lani, ko sta k nam prišla Christopher Lee in Menahem Golan. [...]

 6. IZTOK faking GARTNER » Kulti in klasike: Hercules (1983) pravi:

  [...] tole je Golanov in Globusov odgovor na Conana, ki ga je John Millius posnel le leto dni pred tem. Neverjetno [...]

 7. IZTOK faking GARTNER » Grossmann 2013: Franco Nero pravi:

  [...] stoji Franco Nero. Noro, res. In iskrene čestike organizatorjem, ki so po Christopherju Leeju in Menahemu Golanu spet zadeli v polno in mi pričarali nepozabne [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !