Grossmann 2011: Dame in gospodje, njegovo visočanstvo Christoper Lee

30.07.2011 ob 00:06

Jp, na Grossmanna je prišel tudi gospod Christopher Lee. Ne zajebavam, resno, ta hip, ko tole pišem, se Lee še vedno sprehaja po Ljutomeru, kar je nekaj takoj fenomenalnega in dih vzemajočega, da komaj dojemam. Organizatorji so ga, če se ne motim, pecali že leta 2009, letos pa jim je uspelo, kar si zasluži globok poklon in en jebeno konkreten give me five. Lee, ki jih šteje že skoraj devetdeset, je legenda v pravem pomenu besede, je živ spomenik na zlate čase filma, je karizma, ki vse mlade mulce še vedno zasenči kljub visoki starosti, pa četudi k nam pride v smešnem klobuku in kavbojkah. Ne me jebat, no, Christoper madrfaking Lee je v Sloveniji, v Ljutomeru, na Grossmannovem festivalu filma in vina 2011, kjer so mu seveda pripravili tudi kratko retrospektivo (ujel sem Rasputina in Horror Express). Pri njem je to zelo zajebano, saj ima preveč dobrih in kultnih filmov, pa četudi je še vedno najbolj znan kot Dracula.

No ja, mlada generacija ga pozna kot Sarumana in Dookuja iz Gospodarja prstanov in Vojne zvezd, mi stari prdci pa ga poleg Dracule ne bomo pozabili kot Scaramange iz bondiade Mož z zlato pištolo, kot lorda Summerisleja iz The Wicker Mana, kot Henryja Baskervilla iz The Hound of Baskervilles in recimo še iz filmov The Curse of Frankenstein, The Mummy, The Face of Fu Manchu in The Three Musketeers. Pa ta njegov glas, jebemti, mitsko že zaradi tega. Četudi bi bil samo glas, bi bil enaka legenda, ker je bil še stas, pa je še večji, še bolj prepoznaven, še bolj kuten, še bolj veličasten, še bolj neponovljiv in prepoznaven, zdaj pa tudi na obisku v Sloveniji, na Grossmannu, v jebenem Ljutomeru. Respect organizatorjem, še enkrat.

Če bi danes ostal doma, si ne bi odpustil do konca lajfa. Na Grossmannu je imel Christopher Lee namreč prav danes tako imenovani Master Class, Q&A live, pogovor s Phillipom Bergsonom, pa še na naša vprašanja je odgovarjal. Joj, kako legendarno in mitsko sem se počutil. Christoper Lee je sedel le nekaj metrov od mene, me gledal s svojimi hipnotičnimi očmi in nam razlagal svoje pestre in dih vzemajoče filmske spomine. Nekaj ur pred odhodom sem si ogledal njegov Horror Express, dan prej pa še Rasputina in kratek dokumentarec o njegovih filmih za studio Hammer, potem pa sem ga imel čast videti v živo. Trema, taka huda trema, da sem se tresel kot najstnica na koncertu Justina Bieberja. In pozor, deset minut pred njegovim prihodom na oder glavnega ljutomerskega trga, sem srečal še Menahema Golana, ki je sedel čisto zraven mene. Golan in Lee na isti večer, to je čisti overdose, po katerem si še dolgo časa ne bom opomogel. O mojem srečanju z Golanom bom v naslednjih dneh spisal poseben zapis, saj si ga zasluži in ga nočem kaj dosti mešati k Leeju, da še bralcev ne rukne overdose legend.

Lee, ki so ga čisto do odra pripeljali z avtomobilom, saj je že pošteno v letih in se mu ne da kaj dosti sprehajati, je bil fenomenalen in strašno zabaven, ko je razlagal vse te svoje spomine. O filmih studia Hammer, o ideji, da bi postal operni pevec, o tem, da je bil med snemanjem Vojne zvezd presenečen nad CGIjem, saj med dvobojem Yode sploh videl ni, o svojem prijatelju Borisu Karloffu, o tem, da je najbolj ponosen na The Wicker Mana, o tem, da je gledal vse filme Genea Hackmana, o tem, da so Hoffman, Pacino, Nicholson in De Niro zares odlični igralci, o tem, da prijateljuje z Johnnyjem Deppom in Leonardom DiCapriom, da je za oba Hobbita porabil pet snemalnih dni, pa tudi o tem, da je Oliverja Reeda naučil rokovanja s sabljo, da med novimi igralci pogreša velikane, da je bil njegov Scaramanga v bistvu zabaven lik, da je kot novinec občudoval igro Jamesa Masona, da je bil navdušen nad igralsko predstavo vsega 14 letne Nastassje Kinski v svojem filmu To the Devil a Daughter, da ni gledal Nosferatuja Klausa Kinskega, da je Alberto Sordi govoril preveč, da je bil režiser Mario Bava nesrečen človek  in da bi zmogel še vedno posneti rimejk svojega filma The Devil Rides Out. Ko sem slišal zadnji podatek, sem hotel pobarati Menahema Golana, če bo ruknil denar na mizo in hopa cupa, gremo v akcijo. Pa še Leejeva žena Gitte Lee, s katero sta poročena že petdeset let in je sedela le en sam stol od mene, se je nasmehnila, kot bi hotela reči, itak, pa dajmo. Sanjam, vem, a tak dan je bil, sanjski sto na uro. Jaz, Menahem Golan in Christoper Lee, na drugi strani pa moja Tinka, brez katere mi danes v Ljutomer sploh ne bi uspelo priti. Fenks, bejbi, tega ti ne pozabim.

Do Menahema Golana, o katerem bom, kot sem že dejal, še pisal, sem prišel z veliko lahkoto, saj se je vsedel čisto zraven mene, pa še nenehno je bil med ljudmi, skratka, ni bil zajeban ulov. Za razliko od Leeja, ki so ga stražili kot najdražji diamant. Že ko sem prispel v Ljutomer, so mi povedali, da bo slikanje z njim nemogoče, saj je star in tega ne mara. Izpadel sem kot nek podivjani fan, jebemti. A jebat ga, taka prilika se pokaže enkrat v lajfu in treba je narediti vse, da rata in da uspe vsaj ena fotka.

A bilo je res zajebano, zaradi redarjev in tudi samega Leeja, ki je takoj po nastopu odvihral v avto, ko je na sceno prispel, pa je tudi nemudoma stopil na oder in začel s pogovorom. Toda bil sem vztrajen in sem iskal načine, da mu pridem čim bližje (za vsak slučaj sem imel v žepu seveda križ in sveto vodo), Tini pa sem rekel naj slika vse kar ji pride pod roke, ko ji bom dal znak. Toda sprva vseeno ni šlo tako kot sem si želel, pa četudi sem se ušunjal čisto blizu, res kot nek podivjani fan, jebemtiš. Pa sem rinil in vrtal dalje, vse dokler nisem Leeju prišel čisto za hrbet. Kot vampir, porka madona. Toda hej, Tine ni bilo od nikoder, saj so se pred njo narisali nešteti fotografi, novinarji in redarji, kar je pomenilo, da je mojih sanj, da dobim vsaj približno okej fotko s Christopherjem Leejem, verjetno konec.

A šel sem naprej. V trenutku, ko se je Lee zapričal z Golanom, sem uspel prelisičiti redarje in mu priti resnično čisto blizu, Tina pa se je prav tako prebila dovolj v ospredje, da je ratal en jebeno okej klik, na katerega bom ponosen do konca življenja. Jp, dragi moji, znašel sem se na isti sliki skupaj s Christopherjem Leejem, z Draculo, Scaramango, Sarumanom, Henryjem Baskervillom, Dookujem, Summerislejem, mumijo, Frankensteinovim stvorom in Rochefortom na enem kupu. Joj, kako mali in nepomemben sem bil. Ko en jebeni tijek, ki ga lahko Lee spuca s čevlja. A imam sliko, jeeeeeej, imam sliko z Leejem, imam svojo najbolj slavno sliko vseh časov. Zamudil sem Assanteja, Costnerja, Spencerja, Belluccijevo, Caronovo, Moorea, Cormana in Afflecka, Leeja pa nisem. Če bi ga, pa bi me lahko bilo res sram.

Nepozaben dan, res. Poln nostalgije in tako močnih emocij, da sem imel nekajkrat solzne oči. To je moj svet, svet filma in filmskih legend, ki mi jih je Grossmann tokrat pripeljal pred nos.

Za konec pa še Christopher Lee live, ko razlaga o Treh mušketirjih in učenju sabljanja z Errolom Flynnom. Ter o sodelovanju s Scorsesejem, Burtonom in Jacksonom. Frajer, eden največjih kar jih premore filmska umetnost. Ali kot je dejal Phillip Bergson: “Christoper Lee is the master of cinema.”

YouTube slika preogleda
 

32 komentarjev na “Grossmann 2011: Dame in gospodje, njegovo visočanstvo Christoper Lee”

 1. Pepi Pepi pravi:

  Bolš bi blo, da sploh ne komentiram. Bolš bi blo, da se skrijem v eno lukno, pa počakam, da mine. Tolk kretensko sm zamoču, da to ni res. Nč, reku bom to, kar sm reku leta 2005. Zih bo še kdaj pršu. xD

 2. cosmopapi pravi:

  hehe, sem se pa nasmejal ob fotkah:) Ja, kot praviš, en velik poklon organizatorjem. Zanimive so tudi zgodbice iz ozadja (npr. faušija “Ljubljane”…)

 3. Thomas pravi:

  Čestitam Iztok za tole slikico – izgledaš povsem starstruck ;-)

 4. AndrejM pravi:

  Iztok, ni kaj, zvezda si :)

  http://dnevnik.si/novice/kultura/1042462542

 5. Ajda pravi:

  Hehe, se ti je pa res usral:))))). Verjamem, da si dal vse od sebe in bil v njegovi bližini.A sta se za barvi srajc zmenila:))))). Še dobro, da ni bila Tina kje v bližini, ker bi se mu lahko vrnil vampirski navdih. Nikoli ne veš, je pa verjetno čas vampirjev minil, ker je lepo viden na fotki.

 6. zelda pravi:

  Iztok, kako se ti oči svetijo. Res imel srečo, da si se uspel slikati čisto zraven njega.

  Ajda,malo za šalo: mislim, da Tina ne bi bila v nevarnosti, ker bi stari vampirji verjetno težko kaj ugriznili s protezo, pa bi proteza lahko ostala zunaj.

 7. Ajda pravi:

  zelda, to je le krinka, vampirji se ne starajo:))).

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Cosmopapi, ma za vse kar je dobrega in se ne zgodi v Ljubljani, se Ljubljana požre od zavisti :)
  Saj res, kako je šlo tvojim filmom?

  Thomas, le kdo ne bi bil :)

  Andrej, hvala za link, nisem vedel :)

  Ajda, imela sva istega stilista, Brama Stokerja :)

  Pepi, to je kazen, ker so okoli hvališ, da nimaš pojma kdo je Menahem Golan :)

  Zelda, eden izmed redarjev me je nenehno odrival, kot da bi se bal, da bom Leeju skočil za vrat :)

 9. Pepi Pepi pravi:

  Noja noja… Noben ne ve vsega. Nimam problemov s tem. :D

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni problema, da ne veš, problem je, če zaradi tega misliš, da tip ni znan :)

 11. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2011: Menahem Golan, legenda, ki mi je ukradla mladost pravi:

  [...] Grossmannovo majico je oblekel nase. Legenda, res. Prvič sem ga opazil, ko je sedel med gledalce master classa Christopherja Leeja. Takoj sem trznil. Takoj sem ratal živčen sto na uro. Takoj sem vstal in zakorakal do njega. S [...]

 12. Tadej pravi:

  Stari, kapo dol za tale zapis. Sem pa malo gledal po Siolu in jim je vse drugo bolj pomembno. Sram jih bodi. Namesto tvoje vrhunske in zelo zabavne reportaže o Christopherju Leeju so raje favorizirali ribolov, štorklje in neko fotko. Joj prej joj. Pa bil si prvi v Sloveniji s to reportažo.

  Me zanima, če bodo popravli napako z Menahemom Golanom, kjer si še bolj noro zapisal vse skupaj.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jebat ga, stari moj, Christopher Lee je pač manj važen od ribolova, štorkelj in nekih slik, še posebej, če o njem piše Iztok Gartner :)

  Golan? Še slabše bo šel skozi kot Lee. Pač ni lovil rib in štorkelj :)

  Ma kaj Siol, še na naslovko Blogosa ni prišlo :)

  Ma kaj naslovko Blogosa, še na njihov facebook ne :)

 14. oldgirl pravi:

  … z drugo roko pa je varnostnik odival mene :-D Super zapis. Tako, sedaj pa nam ostane samo še, da držimo pesti, da so fantje tudi finančno splavali s tem festivalom in da ga bodo naslednja leta nadaljevali in nadgrajevali.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sta Lee in Golan kaj koštala ali gre za gratis obiske?

 16. Pepi Pepi pravi:

  Nočem zapenjat, ampak rekel sem samo, da je manj znan kot Christopher Lee. Ne morš pol kr direkt uvest, da sem rekel, da sploh ni znan. Only a Sith Lord deals in absolutes, stari. :D

  Sicer pa nisem ujel, s snemanjem katerega Burtonovega filma je pravkar končal? Dark Shadows, najverjetneje? Razen, če je govoril še vedno o Alici. :D

 17. oldgirl pravi:

  Bom poskusila preveriti.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pepi, rekel si: “Pepi, podobno kot tvoja sestra, zdajle iz glave nima pojma, kdo sta Golan in Corman.” :)
  Torej nisi imel pojma kdo je :)
  Sicer pa sem o njem spisal konkreten zapis, ki ga le prečekiraj, da boš drugič bolj pameten od Irenine sestre :)
  Nevednost pa ti oprostim le v primeru, da si rojen po letu devetdeset. Če si prej, ti je ne, še posebej, ker si velik ljubitelj filma :)

  Dark Shadows, ja.

 19. Pepi Pepi pravi:

  Sem se pozanimal, še v isti sapi, kot sem oddal komentar na Ireninem blogu, brez skrbi.

  Ampak pazi… Jaz sem pač priznal, da nimam pojma. Ti si mi odgovoril, da ni panike, če nimam pojma – problem nastane, če zaradi tega mislim, da nista znana. Nakar sem ti jaz odgovoril, da ne mislim, da nista znana, da sta pa vseeno manj znana kot Lee(kar je dejstvo. se mi zdi, da sem bil dovolj ilustrativen glede tega). Itak je jasno, da en posameznik pač ne more biti merilo, kdaj se nekdo kvalificira za “znanega”.

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pustiva to sranje, prijatelj, ni vredno, izguba časa pa škoda zapisa o Leeju za tole. Le rekel ti bom, da je blesavo, da nekdo ni znan, ker je kao znan manj od Leeja. In da nekdo zapiše, da je Golan zaradi Leeja ubog in neprepoznaven nobody, pa priloži argument, da tudi sestra ne ve kdo je Golan. Daj no, ne ga srat, ta je bosa, zato tudi bedno, da podpreš tako izjavo s stavkom, da ti tudi ne veš kdo je Golan, kao, Gartner ga serje, nihče nima pojma kdo je Golan, saj je Golan nobody tudi na splošno. Fak no, kot da je tako težko malo poguglati in poštekati kdo za vraga je Golan.

  Sicer pa so po logiki primerjave z Leejem itak vsi totalno neznani, ker je Lee taka legenda :)

 21. Pepi Pepi pravi:

  Joj, ne da “ni znan”. Samo manj znan je… Manj ljudi ga pozna. http://www.youtube.com/watch?v=wgpytjlW5wU

  Ampak ja, se strinjam. Res škoda dobro spisanega reporta za tovrstno spammanje. Golan, Corman in Lee pa tačas zihr sedijo kje v kakšnem lokalu, berejo tole debatiranje in facepalmajo na polno. xD

 22. oldgirl pravi:

  Evo info iz druge :-) roke: gostom je bilo potrebno plačati letalske karte in nastanitev. Nič drugega. Je pa baje že lansko leto agent gospoda Leeja prišel pogledat kaj je to Lotmerk :-D

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Torej ima Grossmann že tak ugled, da je gostom v čast, da pridejo. Zelo pohvalno.

 24. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Našel še eno Grossmannovo fotko pravi:

  [...] tokrat kar obe legendi na kupu, pa še moja malenkost, ki se sili zadaj. Jp, na isti sliki Christopher Lee, Menahem Golan in Iztok Gartner, no ja, pa še Leejeva žena Gitte in filmski kritik Philip [...]

 25. Najstarejši še živeči zvezdniki « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Christopher Lee (89), o njem sem obširno pisal tule. [...]

 26. IZTOK faking GARTNER » Grossmann 2012: Rec pravi:

  [...] se po Ljutomeru sprehaja režiser Jaume Balaguero. Kul filing, tako kot lani, ko sta k nam prišla Christopher Lee in Menahem [...]

 27. Pepi Pepi pravi:

  Evo, letošnje tradicionalno novoletno voščilo Christopherja Leeja. Gospod je car, da si kljub že kar častitljivi starosti vsako leto še vedno vzame čas za fane … In ja, to pravim med drugim tudi zaradi metal hornov na približno 5:08. :D

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Legenda, res. Pa tole je nor nastop:
  http://www.youtube.com/watch?v=z16_mx1edG0

 29. Pepi Pepi pravi:

  Ja, z Rhapsody (of Fire) je precej sodeloval … pa z Manowar tudi nekaj. Zdaj, na stara leta, pa je šel na svoje in ravno letos naj bi izšel njegov drugi heavy metal album Charlemagne: The Omens of Death. Za prvega, Charlemagne: By the Sword and the Cross, je leta 2010 prejel (v svetu metala) precej prestižno nagrado Spirit of Metal, ki jo vsako leto podeljuje revija MetalHammer. Tako. Malo trivije. :D

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Neverjetno, res.

 31. montebuba pravi:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Lee

  neeee…to danes me je sesulo :( legenda :(

 32. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Veeeeeem!!!!!!
  Grooozaaaaa :(

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !