Recenzije

22.07.2011 ob 03:43

MISS CASTAWAY (zda 2004, komedija, r: Bryan Michael Stoller, i: Eric Roberts, Charlie Schlatter, Victoria Silvstedt, Pat Morita, Stuart Pankin, Michael Jackson) Grozljivo slaba parodija vsaj stotih aktualnih uspešnic, kjer se za pet minutk pojavi celo legendarni Michael Jackson. Pilota Eric Roberts in Charlie Schlatter s skupino deklet strmoglavita na samotni otok, kjer so Noetovo barko ugrabile opice iz filma Planeta opic, ki hočejo sedaj zavzeti še naš planet. Znani filmi in serije ter norčevanje iz takšnih in drugačnih javnih oseb se vrstijo kot po tekočem traku, edini, ki se v živo pojavi brez dvojnika, pa je seveda Michael Jackson, ki se je očitno ustrašil, da bi se v nasprotnem primeru poigrali tudi z njim. Film je tako zelo slab, da je komaj vzletel na videu, kar nekaj prizorov pa so posneli na Jacksonovem ranču Neverland. In potem pridemo do sekvence, v kateri ima kapitan podmornice težave s periskopom. Do sekvence, ki filmu prepreči uvrstitev na sam vrh najslabših filmov vseh časov. Vsaj nekaj, jebemtiš.

Ocena: 1/10

PROZAC NATION (zda 2001, drama, r: Erik Skjoldbjaerg, i: Christina Ricci, Jason Biggs, Jessica Lange, Michelle Williams, Anne Heche, Jonathan Rhys-Meyers) United States of Depression. Christina Ricci je spet čudaška, nevrotična, depresivna, problematična, histerična in uporniška mladenka. Jasno, saj igra pisateljico Elizabeth Wurtzel, avtorico romana Prozac Nation, romana o tem, da so skoraj vsi Američani depresivci, ki morajo za dobro voljo vsak dan žreti prozak. In žre ga tudi naša Christina. Vsak dan. Tudi ko se krega z materjo (Jessica Lange), tudi ko je zaljubljena v fanta (Jason Biggs), tudi ko išče tolažbo pri cimri (Michelle Williams), tudi ko hodi k psihiatrinji (Anne Heche), tudi ko izgubi nedolžnost (Jonathan Rhys-Meyers). In pozor, film je bil posnet že leta 2000, premiero pa je doživel šele pet let kasneje. In to ne v kinu, marveč po televiziji. Jasno, Američani so se ga prestrašili in mu obrnili hrbet, kar je jasno, saj je govoril resnico, ki je niso hoteli slišati. In sramovala se ga je tudi pisateljica Elizabeth Wurtzel, ki ga je označila za katastrofo. Zelo nenavadno, glede na to, da jo Christina Ricci igra brez napak, Erik Skjoldbjaerg, režiser originalne Insomnie, pa pelje prepričljivo, realno, življenjsko in strašno učinkovito.

Ocena: 8/10

TAPE (zda 2001, drama, r: Richard Linklater, i: Ethan Hawke, Robert Sean Leonard, Uma Thurman) Mojstrovina, ki ima le eno sobo in tri igralce. Pri filmih, ki se dogajajo v enem prostoru, kjer nastopa zelo majhno število likov, obstaja nevarnost, da začnejo preveč dišati po odrskih deskah, da ne znajo do konca držati zanimanja gledalcev, da igralci niso dorasli nalogi in da sploh ne bi sodili na velika platna marveč na oder. Toda Tape nima teh težav. Tape teče kot namazan. Od začetka do konca. Pa četudi glavnih vlog ne igrajo Dustin Hoffman, Jack Nicholson in Meryl Streep, temveč Ethan Hawke, Robert Sean Leonard in Uma Thurman. Torej igralci, ki ponavadi potrebujejo še kaj drugega kot le dialoge in eno sobo. Brez skrbi, Richard Linklater, ki je isto leto posnel še hvaljeni Walking Life, jih vodi kot za šalo. Kot najboljše igralce svoje generacije. Kot tri velike gledališčnike, ki bi se jim poklonil celo Sir Laurence Olivier. In tukaj so tudi izvrstni dialogi Stephena Belberja, ki s svojo odrsko dramo ni požel kakšnega vidnejšega uspeha. Dialogi, ki bi jih morali nagraditi z oskarjem za scenarij. In tu so tudi zapleti, ki se igrajo z nami in z našimi tremi junaki, sicer srednješolskimi prijatelji, ki se srečajo po dolgih letih suše. Po dolgih letih spominov, kjer Vince (Ethan Hawke) še vedno kuha zamero do Jona (Robert Sean Leonard), ki naj bi mu nekoč speljal Amy (Uma Thurman). No ja, ki naj bi jo nekega večera celo posilil. To je namreč edina možna Vinceova razlaga glede na dejstvo, da Amy z njim ni hotela seksati. Klasika, o kateri bi morali govoriti še vrsto let.

Ocena: 9/10

BEAUTIFUL CREATURES (anglija 2000, kriminalna komedija, r: Bill Eagles, i: Rachel Weisz, Susan Lynch, Iain Glen, Tom Mannion, Maurice Roeves, Alex Norton) Strašno simpatična, ravno prav kruta, dovolj napeta in vseskozi zabavna komična kriminalka, kjer se dve naključni prijateljici zapleteta v nevarno igro za dva milijona funtov. Rachel Weisz in Susan Lynch sta kot Thelma in Louise, le da druga po nesreči umori fanta prve. Ker umor seveda ni smešna stvar, punci pogruntata premeteno igro ugrabitve in od brata umorjenega fanta zahtevata milijon funtov. Ker se v igro vmeša še navihani policijski inšpektor (Alex Norton), cena zraste na dva milijona. Ker psiček Susan Lynch truplu odgrizne prst, na katerem je prstan, pa se lahko začne izsiljevanje in prava mafijska kriminalka. Film, ki ga lahko gledate z roko v roki s komedijo High Heels and Low Lifes, kjer sta Thelmo in Louise igrali Minnie Driver ter Mary McCormack.

Ocena: 7/10

BASEketball (zda 1998, komedija, r: David Zucker, i: Trey Parker, Matt Stone, Dian Bachar, Yasmine Bleeth, Jenny McCarthy, Ernest Borgnine, Robert Vaughn, Robert Stack, Reggie Jackson) Zelo zabavna komedija, ki je leta 1998 po krivici padla skozi pri kritikih in gledalcih. David Zucker je od filma Baseketball pričakoval veliko, saj po letu 1991, ko je režiral drugi del Gole pištole, ni imel pravega dela. In film, ki so mu pri danes propadli reviji Premiere napovedali sto milijonski zaslužek, je resnično obetal. V glavnih vlogah je imel Treyja Parkerja in Matta Stonea, kultna kreatorja risanke South Park, v stranskih vlogicah sta pozirali Yasmine Bleeth in Jenny McCarthy, na režijskem stolčku pa je sedel tip, ki nam je dal najbolj smešne komedije vseh časov. In potem se je zgodila katastrofa, saj se je film spremenil v največje finančno razočaranje leta, ki so mu hrbet obrnili tudi najbolj goreči fani žanra. Zelo krivično, glede na to, da gre za izredno zabavno, močno odbito, večkrat sila pogumno in vseskozi domiselno ter svežo komedijo, kjer vsi štosi sekajo sto na uro in nas spomnijo na najboljše čase Davida Zuckerja, ki je s svojim bratom Jerryjem in kolegom Jimom Abrahamsom zaslužen za najboljše parodije našega časa. Za filme Top Secret, The Naked Gun, Airplane in Hot Shots ter za nepozabno serijo Police Squad. In Baseketball ima vse, kar je obljubljal. Tudi ostarelega Ernesta Borgninea, ki odpoje svojo verzijo pesmi I’m to sexy for my shirt. Tudi Roberta Stacka, ki kvasi take neumnosti, da mu je potem nerodno. Tudi vroč francoski poljub Matta Stonea in Treyja Parkerja. Tudi legendarnega športnika Reggiea Jacksona, ki še vedno išče svojo tretjo žogo. Tudi vse mogoče neokusne šale, ki si jih ne bi upala niti brata Farrelly. In seveda tudi tiste prave učinkovite gage, v katere smo se prvič zaljubili že leta 1980, ko nas je usekal Ali je pilot v letalu. In tu je baseketball, nova športna disciplina, mešanica košarke in bejzbola, ki še najbolj spominja na raketo in amerikanca, se pravi na igre, ki smo jih sekali kot otroci. In tu sta zvezdnika Joe Cooper (Trey Parker) ter Doug Remer (Matt Stone), vodji moštva Milwaukee Beers, moštva brez konkurence in moštva, ki ga hoče po nesrečni »hot dog smrti« lastnika Teda Denslowa (Ernest Borgnine) v roke dobiti pokvarjeni milijonar Baxter Cain (Robert Vaughn). In tu so pravila, kjer zmaga tisti, ki obvlada besedna poniževanja in skeče, s katerimi tik pred metom na koš zmede nasprotnika. Pravila, kjer lahko na igrišču zablestijo tudi drobni suhci kot je Kenny Squeak Scolari (Dian Bachar). In pravila, ki si jih je v rani mladosti izmislil nihče drug kot David Zucker in s prijatelji baseketball igral pred svojo hišo. Pač film, ki je bil prepameten za leto 1998.

Ocena: 7/10

PURA VIDA IBIZA (nemčija 2004, komedija, r: Gernot Roll, i: Tom Gerhardt, Kristian Kiehling, Tom Wlaschiha, Michael Krabbe, Julia Dietze, Katja Flint, Niels Bruno Schmidt) Sploh ne tako strašno slaba komedija o treh prijateljih, ki si privoščijo vse radosti Ibize. Okej, Pura Vida Ibiza resda fura najslabše klišeje Ameriške pite, toda če pomislimo na vse nemške komedije, ki so jih zadnja leta prenesla naša kina, stvar sploh tako zelo slaba, marveč simpatična, preprosta in takšna, da se ob njej sprostimo. Še posebej takrat, ko si glavni junak na penis natakne erekcijsko pumpo in pozabi, da je njegov kolega vanjo malce pred tem nalil sekundno lepilo.

Ocena: 4/10

ALI G: BLING BLING (anglija 2001, komedija, i: Sacha Baron Cohen) Serija izjemno zabavnih in provokativnih intervjujev, ki jih z zelo uglednimi ljudmi izvede popularni in fiktivni Ali G. Ali G, v originalu Sacha Baron Cohen, fura finto. Dobro finto, kjer se dela neumnega. Kjer se gre Forresta Gumpa in točno tak nastopi tudi v intervjujih z uglednimi profesorji, direktorji in znanstveniki, ki nimajo pojma, da se dela norca. Da jih namerno sprašuje hude neumnosti, da jih vleče za nos. In ravno v tem je čar njegovega uspeha. Njegovega izvirnega humorja, ki trga gate. Še posebej, ko si privošči Victorio in Davida Beckhama in ko se norčuje iz bivšega šefa CIE. In potem se pojavi še kot danes kultni Borat, še en Baronov alter ego, ki nam razkaže Anglijo in se obnaša točno tako, kot bi se obnašal avtohtoni Kazahstanec, ko bi prvič obiskal London. Nič čudnega, da ga je v svoj videospot za pesem Music povabila celo Madonna. Tip je bil resnično kul. Ne tako zelo kot Borat, a dovolj, da sem se mu režal do solz.

Ocena: 7/10

CANNIBAL: THE MUSICAL (zda 1996, komedija, r: Trey Parker, i: Trey Parker, Matt Stone, Dian Bachar, Ian Hardin, Jason McHugh, Juan Schwartz) Izvrsten in strašno zabaven debi gospoda, ki nas je s svojim prijateljem Mattom Stoneom malce kasneje razbil s kultno risano serijo South Park. To, kar boste videl v mjuziklu Cannibal: The Musical, niste videli še nikoli. Jasno, naredili so ga v zloglasnem studiu Troma, kjer se delajo najbolj ogabni, negravžni, brutalni, morbidni in odštekani filmi tipa The Toxic Avenger. Tokrat je vse skupaj še bolj divje in zabavno, saj si je zgodbo, besedila za sedem glasbenih točk in tudi vse ostalo izmislil odbiti ter sila izvirni Trey Parker, sicer pustolovec Alfred Pecker, ki ga obtožijo, da je med neko ekspedicijo pojedel prav vse člane svoje ekipe. Njegov kolega Matt Stone igra tistega visokega suhca z govorno napako, vedno simpatični in miniaturni Dian Bachar, ki ga lahko ujamete v prav vseh filmih, kjer sodelujeta Trey in Matt, pa tarna, da noče za vedno ostati devičnik. Film, ki bi se moral že zdavnaj spremeniti v kultno klasiko.

Ocena: 8/10

YOU GOT SERVED (zda 2004, glasbena drama, r: Christopher B. Stokes, i: Omari Grandberry, Marques Houston, Jennifer Freeman, Michael »Bear« Taliferro, Steve Harvey, Meagan Good, Jarel Houston, DeMario Thornton, Dreux Frederic, Christopher Jones, Lil’ Kim) Pustite kvaliteto in zašejkajte z ritjo. Med letoma 2003 in 2004 so v kina usekali trije plesni filmi. Honey, Dirty Dancing 2 in You Got Served. Vsem trem so kritiki očitali pomanjkanje kvalitete in številne klišeje ter očitno pozabili na energijo, na mladostniški power, ali če hočete, na dobro voljo, še boljšo glasbo in na izvrstne mlade plesalce. In pozor, filma You Got Served za razliko od Cukrčka in nadaljevanja Umazanega plesa v naša kina ni bilo, kar je krivica, saj gre za gledljivo, poučno, skulirano in tekočo plesno dramo, ki za svoje dobro plonka plesno klasiko Breakin’ iz leta 1984. Zgodba se vrti okoli vsem znanih in napetih plesnih dvobojev, v originalu dance battleov, kjer se ekipe borijo za denar, prestiž, naziv najboljših plesalcev v soseski in za glavno nagrado nastopanja v novem video spotu raperke Lil’ Kim. In tu sta najboljša prijatelja David (igra ga Omari Grandberry, vodja uspešne skupine B2K) in Elgin (igra ga Marques Houston, član grupe Immature), zvezdi plesnih dvobojev, ki morata za dodaten zaslužek delati še za lokalnega zavaljenega gangsterja. Tu je tudi Elginova sestrica Liyah (Jennifer Freeman), ki se do ušes zatreska v Davida. Pa  njena prijateljica Beautifull (Meagan Good), ki ji stoji ob strani. Tu je komik Steve Harvey, ki mladino uči, da je ples koristna aktivnost. In seveda, tu je tudi Wade Robson, voditelj plesnega šova na MTVju, kjer tekmovalci počnejo popolnoma iste reči kot jih sedaj počnejo v filmu You Got Served. V filmu, ki premore odličen soundtrack, nekaj fenomenalnih plesnih koreografij in toliko pozitivne energije, da bi jo lahko prodajal na tržnici.

Ocena: 6/10

BLIZZARD (kanada 2003, pravljična drama, r: Levar Burton, i: Brenda Blethyn, Christopher Plummer, Whoopi Goldberg, Kevin Pollak, Zoe Warner) O Božičkovem jelenčku, ki revni deklici pomaga pri karieri umetnostne drsalke. Simpatična božična pravljica, ki jo zdela premajhen proračun. Christopher Plummer je Božiček, Kevin Pollak je njegov uslužbenec, Brenda Blethyn je teta, ki svoji žalostni nečakinji pripoveduje zgodbico, Whoopi Goldberg pa je Blizzard, uporniški leteči jelenček, ki prekrši pravila in se spoprijatelji s človeškim bitjem.

Ocena: 5/10

HOODS (zda 1998, kriminalna komedija, r: Mark Malone, i: Joe Mantegna, Kevin Pollak, Jennifer Tilly, Joe Pantoliano, Seymour Cassel, Charles Martin Smith) Štorasta komična kriminalka, ki se na koncu povsem neumno spremeni v tragično dramo. Joe Montegna je gospod Martinelli, petdesetletni mafijec v krizi, ki mu oče, na smrt bolni mafijski don Seymour Cassel, naroči, da mora likvidirati enega izmed članov sovražne mafijske familije. Težka naloga, glede na to, da je Martinelli v krizi srednjih let, da mu živce žre bivša punca Jennifer Tilly, da se mora ukvarjati z zmešanim morilcem (Joe Pantoliano) in da se na koncu izkaže, da mora likvidirati devetletnega smrkavca. Pač film, ki bi ga morala mafija prepovedati.

Ocena: 2/10

ALEX AND EMMA (zda 2003, komična drama, r: Rob Reiner, i: Kate Hudson, Luke Wilson, Sophie Marceau, Rob Reiner, Cloris Leachman, David Paymer, Rip Taylor, Chino XL) Zelo simpatična, očarljiva in povsem po krivici prezrta romantična komedija, kjer fikcija imitira realnost, realnost pa fikcijo. Vedno simpatični Luke Wilson je pisatelj v krizi, ki mora v pičlih tridesetih dneh napisati nov roman, saj potrebuje denar za vrnitev hazarderskega dolga kubanski mafiji (enega izmed nasilnežev igra raper Chino XL). Ker nima računalnika, potrebuje stenografko, ker ima srečo, pa skozi njegova vrata prikoraka Kate Hudson, ki mu potem pomaga še s svežimi idejami. In gledalec se znajde v njegovem romanu, v zgodbi o mladeniču, ki se zaljubi v preračunljivo Sophie Marceau in pozabi na ljubezen preproste služkinje. Mladeniča seveda igra Luke Wilson, služkinjo pa Kate Hudson. Realnost se zmeša s fikcijo, fikcija pa z realnostjo. Še posebej, ko na sceno prikoraka prava Sophie Marceau in ko se naš pisatelj zaljubi v svojo stenografko. In filmu, kjer Kate Hudson igra tudi služkinjo iz Švedske, Nemčije in Španije, ne manjka prav ničesar. Še posebej pa ne toliko, da so ga naša kina nesramno pustila na cedilu in nasedla slabi publiciteti.

Ocena: 7/10

BLIND HORIZON (zda 2003, triler, r: Michael Haussman, i: Val Kilmer, Neve Campbell, Sam Shepard, Amy Smart, Faye Dunaway, Noble Willingham, Gil Bellows, Giancarlo Esposito, Leo Fitzpatrick) Resda stilizirana, dobro zmontirana in solidno narejena politična srhljivka, ki pa ji ves čas manjka boljši režiser, nekaj več energije in veliko več izvirnosti. Val Kilmer igra tipa, ki se nekega dne na pol mrtev znajde v bolnici in se ne spomni ničesar. Niti svojega imena, kaj šele dejstva, da v sebi nosi veliko skrivnost. Skrivnost filma Mandžurijski kandidat, ki jo bomo seveda izvedeli šele na koncu. Do takrat bomo pač gledali flashbacke, hitre reze, medicinsko sestro Amy Smart, hladno Neve Campbell ki trdi, da je Kilmerjeva zaročenka, šerifa Sama Sheparda in ostarelo Faye Dunaway, ki nam bo izdala veliko skrivnost. Pač film, ki se osredotoči na montažne prijeme in pozabi na dramaturgijo. Nič čudnega, da so ga prešpricala celo ameriška kina.

Ocena: 2/10

DANNY DECKCHAIR (avstralija 2003, komedija, r: Jeff Balsmeyer, i: Rhys Ifans, Miranda Otto, Justine Clarke, Rhys Muldoon) Doc Hollywood. Se spomnite komedije Doc Hollywood, kjer je razvajeni zdravnik Michael J. Fox po naključju pristal v majhni vasi, se zaljubil v Julie Warner in ugotovil, da je našel svoj raj? Danny Deckchair je Doc Hollywood, le da je veliko bolj zabaven, domiseln in odbit, kar je jasno, saj glavnega junaka igra Rhys Ifans, tisti simpatični nagec iz uspešnice Notting Hill, kjer je daleč za sabo pustil celo Julio Roberts in Hugha Granta. In Rhys tokrat igra tipa, ki bi sodil v Leteči cirkus Montyja Pythona. Tipa, ki se ukvarja s cementiranjem cest, na družinskih zabavah vedno stori kaj odštekanega in vsako leto komaj čaka na počitnice, kjer hoče s svojo ženo Justine Clarke na kampiranje in totalni odklop. Poba je velik posebnež. Tak, da bi lahko še enkrat igral v filmu Human Nature, in tak, da si na eni izmed družinskih zabav izmisli leteči stol. Stol na helijeve balone, ki ga ponese v neznano. Daleč stran od doma. V objem prometne policistke Mirande Otto, med prebivalce neke zakotne vasi, ki ga vzamejo za svojega in v njem najdejo smisel svojih navadnih življenj. In Rhys uživa. Kot majhen otrok. Kot japi, ki ga je odvezala divja ženska. Kot nekdo, ki je rabil spremembo. In ker pade z neba, izgleda kot David Bowie v filmu The Man Who Fell To Earth, ali če hočete, kot Jeff Bridges v filmu Starman, ali še boljše, kot Sting v komadu Englishman in New York. Vseskozi zabavna, gledljiva, simpatična, posebna, šarmantna in nepozabna komična drama, ki se mora zelo hitro spremeniti v kult.

Ocena: 8/10

THE ORDER (zda 2001, akcija, r: Sheldon Lettich, i: Jean Claude Van Damme, Sofia Milos, Brian Thompson, Ben Cross, Charlton Heston, Abdel Qissi) Van Damme gre v Jeruzalem. Jean Claude Van Damme, ki zadnja leta filme snema samo še zase, je tokrat v zelo dobri formi. V formi, ki bi v osemdesetih in na začetku devetdesetih iz njega naredila največjo akcijsko zvezdo vseh časov. Toda, ker je bilo novo tisočletje čas brez pravih akcijskih junakov, ki je zdelal celo Arnolda Schwarzeneggerja in Sylvestra Stalloneja, iz vroče moke na žalost ni bilo kruha. Niti toliko, da bi film igral na velikih platnih. Niti toliko, da bi zanj morda slišali vsaj Van Dammeovi največji oboževalci. Pa četudi gre za zelo solidno akcijsko pustolovščino, kjer igra celo skoraj osemdesetletni Charlton Heston. Za film, kjer Van Damme igra tipa po imenu Rudi in gre v Jeruzalem reševat svojega očeta, se med tem spremeni v Indiano Jonesa, prepreči tretjo svetovno vojno, najde zapis, ki bi za vedno spremenil islamsko vero in se zaljubi še v policajko Sofio Milos, zvezdo serije CSI Miami. In če še enkrat poudarim, da je pred vami film, kjer Jean Claude Vam Damme igra skupaj s Charltonom Hestonom, potem vam mora biti jasno, da gre za nekaj veliko boljšega od filmov, ki jih je poba zadnja leta snemal samo še zase. Da ne pozabim, režiral je Sheldon Lettich, avtor Van Dammeovih filmov Double Impact in Lionheart, kjer je leta 1990 igral tudi Brian Thompson, ki sedaj igra ekstremističnega islamskega duhovnika, ki želi spremeniti svet.

Ocena: 6/10

FAT PIZZA (avstralija 2002, komedija, r: Paul Fenech, i: Paul Fenech, Paul Nakad, John Boxer, Tahir Bilgich) Zelo hitra, energična in ravno prav oslovska etnično umazana komedija, ki nam pojasni, da Avstralci ne marajo priseljencev iz drugih kontinentov. Dobrodošli v picerijo Fat Pizza, picerijo, kjer vam pico prinesejo pripadniki prav vseh etničnih skupin. Picerijo, kjer si šef po pošti naroči japonsko nevesto, in picerijo, ki jo ogroža konkurenca iz Indije, ki si nadene ime Phat Pizza. In tu so delavci, zabavni piconosci, ki žurajo, se drogirajo in seksajo. 24 ur na dan, tudi takrat, ko vozijo pice in srečajo čarovnika Davida Copperfielda, ki mu je tokrat pač ime David Cockerfield, se pravi David Kurcofild. Zelo divja, odbita, brezkompromisna in pogumna komedija, mestoma parodija, mestoma burleska, ki se od pripadnic istega spola loči po dejstvu, da so jo naredili v deželi kengurujev in da izgleda kot dokumentarec bratov Farrelly.

Ocena: 8/10

GINGER SNAPS (kanada 2001, grozljivka, r: John Fawcett, i: Emily Perkins, Katherine Isabelle, Kris Lemche, Mimi Rogers) Moja sestra je volkodlak: presenetljivo sveža in domiselna obdelava prežvečene teme. Welcome to a very small and quiet Canadian community. V majhno, zakotno in konzervativno vasico, kjer živita sestri Ginger (Katherine Isabelle) in Brigitte (Emily Perkins), lokalni čudakinji, ki ju ne bi mogli igrati niti Christina Ricci in Winona Ryder. Njun hobi je fotografiranje ogabnih filmskih smrti, kjer seveda igrata glavni vlogi. Punci sta sestri Addams, ki se ju izogibajo tudi najbolj povprečni sošolci. In sestri, ki kljub temu, da sta stari 15 in 16 let, še nista dobili menstruacije. In potem pride volkodlak, razjarjeni nočni mesar, ki ugrizne Ginger, katera malce kasneje dobi še svojo prvo menstruacijo. »Vse je okej. Krvavitve so normalna zadeva, krči tudi, dlake pa sodijo zraven,« razlaga zdravnica, ki seveda pozabi, da punci dlake rastejo na hrbtu in da ji je začel nad ritjo rasti še čisto pravi rep. Prav imate, Ginger se spreminja v volkodlaka, vse svoje telesne anomalije pa pač pripiše znakom odraščanja. »Tale torta je za našo punčko, ki je danes postala ženska,« je zadovoljna mama Mimi Rogers, ki na dvorišču najde odsekane prste njune sošolke. »Ne skrbi, to so umetni prsti za njun šolski projekt,« umirjeno razloži paničnemu možu. Ni kaj, pred nami je grozljivka, ki se spozna na črni humor, se ves čas spretno izogiba klišejem in jo lahko vzamemo tudi kot resno socialno dramo o punci, ki se ni znala vključiti v družbo. Ki je izstopala s svojim čudaškim obnašanjem. Pa četudi se ne bi nikoli spremenila v volkodlaka.

Ocena: 7/10

FIST OF LEGEND (hong kong 1994, akcija, r: Gordon Chan, i: Jet Li, Yasuaki Kurata, Chin Siu Ho, Nakayama Shinobu, Billy Chau) Jet Li maščuje smrt svojega učitelja. To, kar je Bruce Lee leta 1973 počel v filmu Fist of Fury, počne sedaj Jet Li v filmu Fist of Legend, napeti, dinamični, ostri, skulirani in gledljivi kung fu akciji, ki se je že leta 1994 spremenila v takojšnjo klasiko. Še posebej zaradi prizora, kjer se Li udari z neuničljivim generalom, ki ga igra Billy Chau.

Ocena: 8/10

THE ACTORS (anglija, irska in nemčija 2002, komedija, r: Connor McPherson, i: Michael Caine, Dylan Moran, Michael Gambon, Miranda Richardson, Lena Headey, Abigail Iversen) O igralcih, ki oder zamenjajo z realnim svetom. Izjemno sveža, očarljiva, zabavna, gledljiva in všečna komedija, kjer Michael Caine in Dylan Moran izpeljeta simpatično prevaro ter s pomočjo svojih igralskih sposobnosti lokalnemu pridaniču Michaelu Gambonu izmakneta 50 tisoč evrov.

Ocena: 8/10

C’EST ARRIVE PRES DE CHEZ VOUS (belgija 1991, drama, r: Benoit Poelvoorde, Remy Belvaux, Andre Bonzel, i: Benoit Poelvoorde, Remy Belvaux, Andre Bonzel) Snuff. Tole je zgodba o tipu, ki zverinsko ubija vse kar leze in gre. Od poštarja do otroka. Od parov do upokojenk, ki jih matra srce. In pozor, spremlja ga filmska ekipa, ki snema dokumentarec. Ki na kamero zabeleži prav vse njegove brutalne, morbidne in ogabne umore. Tudi tistega, kjer razmesari zavaljeno babnico, ki jo prej posili tudi celotna snemalna ekipa. Trupla končajo v bližnji reki, pobje pa za dobro voljo posnamejo tudi psihopatove starše, ki veselo razpravljajo o ljubezni. Pač film, ki naj bi se ponorčeval z medijsko obsesijo s serijskimi morilci. Bolan film, ki razen zelo nasilnih umorov gledalcu ne ponudi ničesar. Neprijeten, tegoben, težek in zelo hitro tudi dolgočasen film. Tako kot duša glavnega junaka, ki kozla samo takrat, ko poje kaj slabega.

Ocena: 2/10

YOUR FRIENDS & NEIGHBORS (zda 1998, drama, r: Neil LaBute, i: Ben Stiller, Jason Patric, Aaron Eckhart, Amy Brenneman, Catherine Keener, Nastassja Kinski) Nemoralna drama o parih, ki sreče na najdejo niti v skokih čez plot. Your Friends & Neighbors je film, ki nam pove, da je treba težave najprej poiskati pri samemu sebi, saj se reči, zaradi katerih se skoči čez plot, ponovijo tudi pri ljubicah in ljubčkih, ki potem očitajo iste napake kot partnerji. Z nami je Jerry (Ben Stiller), ki ne more razumeti, da njegove punce Terri (Catherine Keener) ne vzburja govorjenje med seksom. Zato želi v posteljo spraviti Mary (Amy Brenneman), ženo svojega najboljšega prijatelja Barryja (Aaron Eckhart), ki ima težave s seksom, saj najbolj uživa takrat, ko masturbira. Z nami je tudi galeristka Cheri (Nastassja Kinski), ki v posteljo zvabi Terri, katera po dolgem času znova uživa. »V najinem seksu mi je najbolj všeč to, da si popolnoma tiho,« razloži svoji ljubici. In z nami je tudi samski Cary (Jason Patric), ki ženske podira kot za stavo in v savni poskrbi za vrhunec filma. Za zaupno priznanje, kjer prijateljema Jerryju in Barryju pove, da je bil njegov najboljši seks z moškim. Natančneje, z nekim mladeničem, ki ga je v najstniških letih posilil skupaj z dvema sošolcema. »Onadva sta ga samo seksala, jaz pa sem vedel, da gre za nekaj posebnega. To je vedel tudi on. Ko mi je prišlo, sem bil prepričan, da je prišlo tudi njemu. Vse je počel točno tako kot je treba. Bilo je nepozabno. To je bil moj najboljši seks vseh časov,« pojasni Cary. Ja, takšni so filmi Neila LaButea, ki dobro ve kako se šokira in kljub temu ostane na nivoju. Škoda je le, da se naši junaki jemljejo tako prekleto resno.

Ocena: 5/10

INTERVIEW WITH THE ASSASSIN (zda 2002, dramski triler, r: Neil Burger, i: Raymond J. Barry, Dylan Haggerty, Darrell Sandeen, Kate Williamson) Intervju z moškim, ki pravi, da je leta 1963 ustrelil predsednika Kennedyja. »Jaz sem bil drugi strelec. Posnemi mojo zgodbo. Umiram za rakom in nimam več ničesar za skrivati,« brezposelnemu kamermanu Ronu Kobeleskemu (Dylan Haggerty) pove ostareli Walter Ohlinger (Raymond J. Barry), nekdanji marinec, ki živi v sosednji hiši. In Ron zagrabi. Seveda pod pogojem, da mu bo Walter predložil dokaze. Vse mogoče indice, ki bodo potrdili dejstvo, da je tistega usodnega leta 1963 resnično počil ameriškega predsednika. Sila prepričljiv, zanimiv in ravno prav napet kvazi dokumentarec, ki bi ga z veseljem režiral tudi Oliver Stone. In film, ki znova odpre nezaceljene rane države, ki je leta 1963 padla na kolena.

Ocena: 6/10

TIMEQUEST (zda 2002, znanstveno fantastična drama, r: Robert Dyke, i: Victor Slezak, Caprice Benedetti, Vince Grant, Joseph Murphy, Rick Gianasi, David Haig, Debra Port, Bruce Campbell, Barry Corbin, Larry Drake, Ralph Waite) Kaj bi se zgodilo, če bi se predsednik Kennedy 22. novembra 1963 izognil smrtonosni krogli? Lee Harvey Oswald bi ostal živ. Astronavt John Glenn bi prvi stopil na Luno. Lyndon Johnson (Barry Corbin) ne bi nikoli postal predsednik. Bill Clinton bi postal uspešen pisatelj. Martin Luther King bi postal podpredsednik. J. Edgar Hoover (Larry Drake) bi odstopil kot šef FBI. Robert Kennedy (Vince Grant) bi postal predsednik. Na filmu Abrahama Zapruderja se ne bi videlo nič pomembnega. Oliver Stone bi zarote iskal tja v en dan. John Lennon bi bil še vedno živ. Vojna v Vietnamu bi se končala že leta 1964. CIA bi se razpustila že leta 1963. Jackie Kennedy (Caprice Benedetti) se ne bi poročila z Onasisom. John F. Kennedy (Victor Slezak) pa bi kot največji ameriški predsednik umrl pri poznih osemdesetih. No ja, tako vsaj trdi tale zelo domiseln, utopičen in domišljije poln filmček, kjer nek znanstvenik, ki je izumil časovni stroj, pripotuje v leto 1963. V čas, kjer se bo čez dobro uro zgodil umor predsednika Kennedyja. V čas, ko so v Ameriki za vedno umrle sanje. In seveda v čas, ki ga je treba spremeniti in mu obrniti potek dogodkov. »Če povem po resnici, sem pripotoval v leto 1963 predvsem zato, ker bi rad zaplesal z gospo Kennedy, ki sem jo oboževal že v osnovni šoli,« razloži naš časovni potnik. »V veliko čast mi bo,« odgovori prva dama in mu nastavi roko. Tako je, dragi moji, če bi Kennedy leta 1963 preživel atentat, bi prav vsi ljudje na Zemlji ujeli svoje sanje. Tudi Oliver Stone, ki bi pač posnel film o umoru Abrahama Lincolna.

Ocena: 6/10

PARTY MONSTER (zda 2003, drama, r: Fenton Bailey in Randy Barbato, i: Macaulay Culkin, Seth Green, Chloe Sevigny, Dylan McDermott, Natasha Lyonne, Wilson Cruz, Wilmer Valderrama, Diana Scarwid, Marilyn Manson) Biografija Michaela Aliga, mladeniča, ki je konec osemdesetih raztural ameriško disko sceno. Macaulay Culkin je nazaj. Po devetih letih, po filmu Getting Even With Dad. Malce večji, malce bolj zrel, toda še vedno hudo otročji, bedast in tak, da bi moral za vedno ostati Sam doma. Prav imate, poba ne zna igrati. Niti toliko kot Seth Green, ki igra njegovega mentorja Jamesa St. Jamesa, ki ga vpelje v disko sceno. Niti toliko, da bi znal uživati v oblačenju v žensko in v vse ostale trapaste kostume, ki bi mu jih zavidali celo fantje iz filma The Rocky Horror Picture Show. Niti toliko, da bi lahko pohvalili njegovo pogumno odločitev, da si je drznil zaigrati mladega homoseksualca in transvestita, ki se s fanti poljublja v koših za smeti. Niti toliko, da bi se mu režali, ko v svoj klub pripelje pevko Christine, ki jo ravno prav perverzno igra demonski Marilyn Manson. In seveda, niti toliko, da ga v bližnji prihodnosti čaka nov film, s katerim si bo obnovil kariero in dokazal, da ni le mulc iz filma Sam doma. In ne pozabite, v filmu Sam doma 2 so ga starši pozabili v New Yorku, kjer sedaj prebudi disko sceno in postane senzacija. Kot nekoč Andy Warhol, ali še boljše, kot Steve Rubell, lastnik zloglasnega Studia 54. Pač film, ob katerem bo zares užival le Alan Hranitelj.

Ocena: 3/10

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !