Recenzije: The Tigger Movie, Piglet’s Big Movie, Pooh’s Heffalump Movie

18.07.2011 ob 13:27

Ker je čez lužo pravkar začel igrati novi Winnie the Pooh, je prav, da se mu poklonim s tremi risankami, ki so jih posneli v novem tisočletju in po dolgih letih suše tega kultnega junaka spet prenesli na velika platna.

THE TIGGER MOVIE

Sedeminsedemdeset minut perfektne zabave za vse generacije.

Jp, Medvedka Puja si je davnega leta 1926 izmislil angleški pisatelj Alan Alexander Milne, tudi dramatik in soustanovitelj lokalnega humorističnega častnika, kasneje pa avtor cele kopice komičnih esejev in šaljivih iger. Najprej je napisal zgodbico z naslovom Winnie the Pooh, dve leti kasneje pa dodal še zgodbico The House at Pooh Corner, ki so ju kasneje seveda izdajali v eni knjigi. Milne in Pooh sta čez noč postala del pop kulture, čistokrvni kult za otroke, ki so ga oboževali tudi odrasli. Ki sem ga oboževal tudi sam, predvsem zato, ker sem to knjigico vedno bral kot kak  film bratov Marx in si v vlogi Puja predstavljal Woodyja Allena. Šestdeseta leta so prinesla prvo kratko risanko, šele v novem tisočletju pa so se pri Disneyju vendarle spomnili, da je napočil čas za prvo pravo celovečerno avanturo, kjer pa bo Pooh samo stranski lik, saj bodo zgodbo zavrteli okoli njegovega prijatelja Tiggra, ki hoče na vsak način najti družino. Tale risanka se vizualno resda ni mogla kosati s takratno konkurenco tipa Mulan, Tarzan, The Lion King in recimo Pocahontas, saj so si jo zamislili kot skromen in malobudžetni projekt, toda njena simpatičnost, preprostost, učinkovitost, prisrčnost in izreden smisel za humor, so jo dvignili na sam vrh animirank in jo vsaj na moji lestvici za vedno zapisali v srca gledalcev. To je risanka, ki do konca izkoristi svojo majhnost in svojo preprostost. Ki iz te majhnosti in preprostosti ustvari fenomenalno animirano izkušnjo, ki očara s prav vsakim prizorčkom.  The Tigger Movie je po mojem mnenju ena najboljših risank vsah časov, ki sem se ji narežal bolj kot pri vseh takratnih komedijah skupaj. Še posebej, ko sem zaslišal tisti nalezljivi Tiggrov smeh in nepozabni hupti dupti.

Ocena: 10/10

PIGLET’S BIG MOVIE

Pravici je zadoščeno, mali pujsek je končno dobil svoj film.

To je on, mali, roza pujsek, sila iznajdljivi in premeteni pobič, ki ga matra samozavest. Njegovi gozdni prijatelji namreč brez njega počnejo razne vragolije, ker so pač prepričani, da je premajhen in premalo pomemben. In pujsek je v hudi krizi. Krizi identitete. Takšni, da se izdaja celo za kenguruja. Takšni, da jo mahne na popotovanje od “Litije do Čateža”, da bi našel smisel življenja in odkril razloge za svoj obstoj. In prijatelji se zavejo svoje zmote. Svoje nepravičnosti ter hinavščine. Daje jih občutek krivde. Daje jih slaba vest. Kot odvetnike, ki morajo braniti serijskega morilca. Zato jo mahnejo za njim, med potjo prebirajo njegov dnevnik in se spominjajo zabavnih pripetljajev, kjer je bil glavni ravno mali pujsek. Piglet’s Big Movie, sicer drugo poglavje najbolj prikupne risanke vseh časov, ki je leta 2000 pod lupo vzela Tiggra, ravno tako izgleda kot najbolj prikupna risanka vseh časov, kar je v dobi, ko standardno animacijo uničujejo računalniki, vsekakor dosežek brez primere. Gospod A.A. Milne bi bil več kot ponosen, če bi pujsek nosil očala, pa bi ga kot za šalo lahko igral kar Woody Allen. Tako kot Medvedka Puja seveda. Piglet morda res ni tako očarljiva in zabavna risanka kot Tigger, toda ni daleč. Še posebej zaradi pujska, ki mi je res zakon lik. Ki mi je še večja legenda od Puja. Ki je tako simpatičen in poseben, da bi ga imel doma v živi obliki, če bi šlo. Res lepa risanka, taka preprosta, gledljiva in simpatična. Tako za otroke kot za njihove starše.

Ocena: 8/10

POOH’S HEFFALUMP MOVIE

Vsi enaki, vsi enakopravni.

Po risankah, kjer sta bila glavna Tigger in Piglet, je prišla še risanka, kjer sta bila glavna mali Ru in njegov novi prijatelj Slovon, v originalu Heffalump. Strašno, grozljivo, krvoločno in hudobno bitje, ki hoče zavzeti Stoletno hosto. No ja, tako vsaj misli naša simpatična, kultna in prikupna druščina Medvedka Puja, ki se poda na ekspedicijo, natančneje, na eksmedicijo, na lov za strašnim Slovonom, ki je v njihovih zmedenih in medu polnih glavah ugrabil malega Ruja. Nič posebnih efektov, nič računalniške animacije, nič zvezdniških glasov. Le risanka, ki zadane v polno s svojo preprostostjo, poučnostjo, simpatičnostjo in očarljivostjo. Torej z rečmi, ki jih zadnje čase premore le malo visokoproračunskih risank. Jp, Winni the Pooh & co. so old school, so stari dobri Disney, ki ne jebe računalniške animacije in razkošja. Ki se zaveda pristnosti in dejstva, da mora risanka še vedno biti le risanka.

Ocena: 7/10

 

3 komentarjev na “Recenzije: The Tigger Movie, Piglet’s Big Movie, Pooh’s Heffalump Movie”

  1. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Pu Memorabilia pravi:

    [...] In le kaj bi bila objava o Puju brez linka do recenzij vseh treh risank, ki so jih posneli od leta 2000 dalje: LINK [...]

  2. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Winnie the Pooh pravi:

    [...] recenzije-the-tigger-movie-piglets-big-movie-poohs-heffalump-movie/ [...]

  3. IZTOK faking GARTNER » Recenzije pravi:

    [...] potegnem še eno vzporednico o risankah z živalmi, kjer sta v času te risanke razturavala tudi The Tigger Movie in Lilo & [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !