Recenzije: Mr. Popper’s Penguins, Ocean World 3D, Memories of Murder (Salinui chueok), Slices of Life

18.07.2011 ob 02:12

MR. POPPER’S PENGUINS

Da sem saker na pingvine, je jasno, da mi je Jim Carrey še vedno všeč, ko je v polni formi, pa tudi ne bom posebej poudarjal. Prav zato lahko mirne duše zapišem, da je Mr. Popper’s Penguins povsem okej družinski film, čisto simpatična, gledljiva, kratkočasna in zabavna živalska komedija, kjer je nesmiselno iskati napake in očitati pomanjkanje tega in onega. Zgodba o zagnanem poslovnežu, ki ga prav pingvini spremenijo v boljšega očeta in navsezadnje tudi moža (bivšo ženo igra Carla Gugino), pravzaprav teče kot namazana, zato res nima smisla kopati pregloboko, ampak je dovolj le sproščeno, neobremenjeno in preprosto spremljanje dogajanja, kjer se oglasi tudi legendarna in skoraj 90 letna Angela Lansbury, ki je morda poznala celo Richarda in Florence Atwater, ki sta leta 1938 napisala knjižno predlogo, po kateri so posneli tale film. Pingvini, ki na filmu še niso imeli toliko minutaže, so bili mešanica CGIja in pravih živalic, namesto Carreyja pa so bili v igri Ben Stiller, Owen Wilson in Jack Black.

Ocena: 7/10

OCEAN WORLD 3D

Končno film, ki povrne upanje v 3D. Ki 3Dju vrne čast in vse tisto, kar so mu vzeli številni bleferski filmi, ki so 3D le podtaknili ali pa niso imeli pojma kaj naj z njim počnejo. Jp, Ocean World 3D, ki ga je skupaj spravil Jean-Jacques Mantello, tudi avtor morskih dokumentarcev Sharks 3D in Dolphins and Whales 3D: Tribes of the Ocean, je 3D v pravem pomenu besede. Je 3D kot se za 3D spodobi. In 3D, ki gledalcu res ponudi nepozabno doživetje in upraviči dražjo ceno karte. Ne bom rekel, da kot dokumentarec o podvodnem svetu ponudi kake posebne novosti in presežke, toda tokrat je važen 3D, zares krasna, čarobna in realistična izkušnja velikega platna, kjer gledalec dobi občutek, da skupaj z želvami, kiti, morskimi psi, delfini, meduzami, orkami in ostalimi živimi bitji plava v oceanu. Ali še bolje, da so ga zaprli v orjaški akvarij in skupaj z živalmi postavili na ogled turistom.

Ocena: 9/10

MEMORIES OF MURDER

Memories of Murder, v izvirniku, Salinui chueok, je še en zelo dober korejski film in še en kronski dokaz, da so prav Korejci zadnje desetletje čisti presežek svetovne kinematografije. Morda malce predolga in na trenutke po nepotrebnem norčava, sicer pa prekleto prepričljiva, zagnana, samozavestna, enkratno odigrana, še bolje zrežirana in prebrisano zastavljena zgodba o lovu na serijskega morilca, podobna Zodiacu, a boljša od njega, pa vseskozi nabita s prav posebno atmosfero in karizmo, o kateri lahko ameriški filmi le sanjajo. Za šele drugi celovečerec Joona-ho Bonga, ki je potem posnel še Gwoemul in Madeo, gre dejansko za perfektno zrežiran film, za dosti bolj kompleksno zastavljeno dogajanje od tematsko podobnega Chugyeogja, če ostanemo v Koreji, za obseden lov lokalnih policistov, ki bi si morilca tudi izmislili, da bi vendarle končali agonijo in živčno vojno, v kateri se znajdejo. Prav zato se tolikokrat naserjejo, ko ujemejo neke gumpce, ki umore priznajo le zato, ker so pod pritiskom. Le zato, da bi imeli mir pri policijo, ki v iskanje psihopata, ki pobija mlada dekleta, pade že kar preveč zagreto, divje in včasih tudi neumno. Zajebana situacija in maratonsko iskanje pravega storilca, ki se spretno skriva toliko časa, da trije glavni policisti skorajda obupajo in pozabijo živeti. Zgodba resda ni nova, toda narejena je tako zelo predano in realistično, da jo gledalec začuti z dušo in telesom. Da postane del lova na morilca, del zgodbe o tem, da tudi policaji, ki lovijo norca, med samim procesom postanejo norci, če vse skupaj traja predolgo.

Ocena: 7/10

SLICES OF LIFE

Tejle zbirki treh grozljivih zgodbic resda manjkajo večji proračun, boljša dramaturgija, več izvirnosti in boljše igralske predstave, toda ta orjaški primanjkljaj kljub temu nekako nadomesti z negravžnimi, mesenimi, morbidnimi in mestoma dovolj srhljivimi prizori, ki ljubitelje takih filmov ne bodo povsem razočarali. Dejansko zanič film, ki pa, kot sem že povedal, tu in tam uspe skočiti iz dreka in ponuditi nekaj bizarnih žanrskih užitkov. Recimo v prvi zgodbi, kjer računalniški virus ljudi spremeni v krvoločne zombije, pa v drugi, kjer nosečo junakinjo strašijo mrtve punčke, pa tudi v tretji, kjer se črv iz gostitelja v gostitelja sprehaja skozi vagino. Resda klišeji, posneti s tretjerazredno kamero in za drobiž, toda s presenetljivo okej efekti in masko za tako žnj robo. Še posebej pri duhovih deklic, ki so narejeni res dobro in presenetljivo prepričljivo glede na preostali del bolj kot ne cenenega dogajanja.

Ocena: 4/10

 

9 komentarjev na “Recenzije: Mr. Popper’s Penguins, Ocean World 3D, Memories of Murder (Salinui chueok), Slices of Life”

 1. zelda pravi:

  Komaj čakam, da bom videla film MR. POPPER’S PENGUINS. Jim Carreya sem vedno rada gledala. Mi je dober igralec, ne samo v komedijah. To je moja objektivna ocena, da ne bo pomote. Zanima me , če je Angela Lansbury igrala v nanizankah Umor je napisala. Če mi boš potrdil, imam v spominu, da sem jo videla v enem filmu, kjer je igral Colin Firth vdovca, ki je imel veliko otrok in je iskal primerno varuško, Angela pa je igrala zlobno teto.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jp, igrala je v teh nanizankah.
  Hm, tale Firth pa mi diši na Nanny McPhee, kjer je bila varuška Emma Thompson, Lansburyjeva pa je res igrala neko teto, ja.

 3. Tina M Tina M pravi:

  Še ena “živalska” komedija, ki jo jaz komaj čakam, je zookeeper s Kevinom Jamesom. Upam, da bo dobra.
  Ob Ocean World sem zelo uživala, žal mi je edino, da niso imele orke malo več screentime-a. Je pa zadeva osvežilna izbira za vroče poletne dni :)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmu ne gre povsem slabo, res pa je, da ni nek velik hit. Ga je pa pohvalil Roger Ebert, kar me preseneča, saj so mi predfilmi delovali nekam ceneno. Pa poln kufer imam filmov, kjer živali govorijo.

  Ork je bilo le za ščepec, kot da bi rekli: “Glej, orke, malo jih posnami in gremo dalje.” :)

 5. simon pravi:

  Kak slab film je pa ta “pingvin”
  jim carrey sploh ni vec smesen.
  Kr nekja je to…vse na prvo žogo.
  Vedno vec je tega da se dobri “stari” igralci ponizujejo
  z takimi vlogami.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Carrey je dejansko v krizi, saj ne najde več pravih vlog. Ko skuša biti smešen, mu očitajo to, kar mu očitaš ti, ko igra v resenem filmu, pa nikogar ne zanima, saj je dolgočasen.

 7. klemenix klemenix pravi:

  MR. POPPER’S PENGUINS je tudi mene malo razočaral, Jim Carrey pa že nekaj let igra isto vlogo. Povsem otročji film z veliko pomankljivosti in zagotovo bi šlo za velik polom, če glavne vloge pač ne bi sprejel Carrey. Res ne vem, zakaj hudiča se je tako hudo otepal tega, da bi še enkrat nastopil kot Ace Ventura. Tam je dokazal ves svoj komedijanski razpon. Pkoda.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dejansko zelo blesavo, da se otepaš neke zakon vloge, v drugih filmih pa jo potem dejansko spet igraš.

 9. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: That’s My Boy pravi:

  [...] solidnega filmčka Mr. Popper’s Penguins. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !