Antikvariati in bukvarne so zakon

14.07.2011 ob 13:46

Jp, vedno se najde kaka zanimiva knjiga, ki je ostala na smetišču zgodovine. Tokrat sem nabavil kar štiri, seveda po smešno nizki ceni. Se pa čudim, da ljudje to vržejo iz hiše, meni je preveč kul, da ne bi vzel domov, pa četudi na policah nimam več prostora.

Prvi dve sta seveda dobili tudi filmsko podobo, zato je jasno, da sem jo zagrabil na prvo žogo. Vročica sobotne noči s Travolto na naslovki, how cool is that, jebemti. Pa Shane, legendarni vestern, ki ga je enostavno treba imeti v arhivu.In hej, Vročico je Mladinska knjiga natisnila leta 1979 in to v 8 tisoč izvodih. Nimaš kaj, Tony Manero je bil tudi pri nas velika zvezda. Pa če se ne motim, je bil najprej film in šele potem knjiga.

Shane je k nam v knjižni obliki prišel že leta 1963, se pravi deset let po filmu, tole mojo izdajo pa je na smetišče poslala Mestna javna knjižnjica Maribor in nanjo leta 1986 pripopala štampilko: “Uničeno.” Pa še nekaj mi je zanimivo, knjiga je izšla v sklopu zadev, ki ji je urejal Ivan Minatti, reklo pa se ji je Komet, natančneje, Knjišnica Komet. Jp, knjišnica, nisem se zatipkal.

Zanimivi sta mi bili tudi drugi dve knjigi, prva zaradi jugo nostalgije in zato, ker je o Jugoslaviji zelo natančno pisal Slovenec France Planina. Odlična potopisna biblija, dejansno. In pozor, leta 1959 so jo natisnili v kar 65 tisoč izvodih. Nimaš kaj, takrat so bili vsi pravi patrioti, take knjige pa so očitno še za med. Me res zanima koliko bi jih prodali danes. Sicer pa, kako bi se lahko uprl knjigi, ki uvod začne takole: “Od skalnih vrhov Triglavskega pogorja do Strumniške kotline, kjer zorita riž in bombaž, od samotnih ribiških zatočišč na otočkih Palagruže sredi Jadrana do prostranih žitnih polj Banata se razprostira naša domovina Jugoslavija.” Jebemti ej, kot da bi opisovali kakšno pravljično deželo, recimo Neverland.

In še živalska knjigica, prav tako zelo zanimiva in dobro napisana, pa opremljena z okej slikicami, ki so zanimive tako otrokom kot njihovim staršem. Takih knjig danes ne delajo več, danes je vse samo še šminka in biznis brez prave vsebine. Datira pa tale zadevščina v leto 1962, ko so natisnili prav tako zavidljivih 55 tisoč in še nekaj izvodov. Me zanima, če so prodali čisto vse.

 

2 komentarjev na “Antikvariati in bukvarne so zakon”

  1. spomincica spomincica pravi:

    Sem ti kar fouš. Ko sem bila še v LJ, sem tud jz dokaj redno hodila v bukvarne, kjer si za rečmo 500 SIT dobil vse sorte slovarjev, slovenskega leposlovja in angleškega pofla. Zakon je blo. :wink:

  2. Edo Torkar Edo Torkar pravi:

    http://www.bukvarna.net

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !