Danes mineva 40 let od smrti Louisa Armstronga

6.07.2011 ob 20:33

Gospoda Armstronga, ki ga je moj oče pred davnimi leti uspel videti na koncertu v Ljubljani, za kar sem mu zavidal do konca svojih dni, zelo spoštujem že od malih nog. Tako ali drugače je bil prisoten v našem stanovanju, pa še oče je prinesel neke plošče iz Amerike, skratka, pri nas se je nekoč rolal tudi jazz. Tudi na filmu sem ga ujel, recimo v epizodni vlogici Hello, Dolly ob Barbri Streisand. Nepozaben možakar, virtuoz na trobenti in z vokalom, ki je pobožal dušo. Pa tak prijazen in vedno prijeten obraz je imel, res legenda v pravem pomenu besede. Brez njega jazz ne bi bil to kar je. Mislim, da ne pretiravam, če rečem, da je močno zaznamoval tudi glasbo v splošnem smislu in vplival na mnoge pevce tudi izven svojega žanra.

Spodaj pripenjam njegovo zame najlepšo, njegov večni What a Wonderful World, ki je hkrati tudi ena izmed mojih najlepših pesmi vseh časov. Vem, da bi na kakem drugem posnetku bolje pokazal njegovo veličino in genialnost, toda ta pesem je del mojega otroštva, del mene in moje rane mladosti.

YouTube slika preogleda
 

3 komentarjev na “Danes mineva 40 let od smrti Louisa Armstronga”

 1. zelda pravi:

  Lepo, da si se spomnil nanj in kot so ga prijatelji klicali Sachmo. Ob poslušanju pesmi What a Wonderful World še danes dobim , kot bi rekla Lucciene, purjo kolt.

  V njegov spomin sem se malo prej na YouTube poiskala pesem Dream A little dream of me , ko je pel skupaj z Ello Fitzgerald ter pesem Summertime, ki jo je prav tako pela legendarna Ella on pa jo je spremljal na trobenti.

 2. pinko pravi:

  od vseh verzij Summertime mi je bila njegova (z Ello) zmeraj najbolj všeč, če ni še celo bila moja najljubša pesem. poleg te so mi pa zmeraj bile všeč tudi When the saints go marchin’ in, Kiss of fire, When you’re smiling, La vie en rose in mnoge druge. v mojih očeh ostaja kot eden največjih jazz glasbenikov in glasbenikov nasploh.

 3. Saša pravi:

  Božanski glas, božanske pesmi, za vedno.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !