Recenzije: Cars (oba dela)

4.07.2011 ob 13:06

CARS

Se spomnite komedije Doc Hollywood, kjer je prenapihnjeni, narcisoidni, bogati, prehitri in preveč živčni zdravnik Michael J. Fox pikiral v majhno, preprosto in umirjeno mestece, ki ga ni bilo moč najti na nobenem zemljevidu? Tu imate računalniško animirani rimejk, kjer v majhno, preprosto in umirjeno mestece pikira prenapihnjeni, narcisoidni, bogati, prehitri in preveč živčni dirkalni avtomobilček Lightning McQueen (Owen Wilson), novinec v svetu avtomobilskih dirk, ki kani osvojiti naslov svetovnega prvaka. In ker ga župan Doc Hudson (Paul Newman) obsodi za uničenje lokalne ceste, mora ubožec ostati v mestu in za kazen opravljati prisilno delo. Zelo globoka, poučna in dobra zgodbica za risanko, kjer vse junake igrajo avtomobili. Kjer so celo muhe avtomobili. In kjer je celo Jay Leno Jay Limo. Enkratna atmosfera in hudo zabavni pripetljaji mladega McQueena, ki se seveda zaljubi v lokalno lepotičko Sally (Bonnie Hunt), najde samega sebe in postane boljši človek, ups, boljši avtomobilček. Čisti užitek za staro in mlado ter dokaz, da so avtomobili zares kul samo takrat, ko jih ne šofirajo ljudje.

Ocena: 8/10

CARS 2

Uf, tole pa je razočaranje, ki v primerjavi z originalom izgubi praktično vse in se že v uvodu spremeni v sila otročjo, povprečno zamišljeno in dolgočasno zgodbico, ki bo morda všeč le povsem nezahtevnim mulcem. Prvi del je imel šarm, poanto in prebrisano štorijo, drugi ima le dirkanje in kvazi mednarodno špijonažo, kjer tudi Lightning McQueen (spet Owen Wilson) nima pravega dela. Četudi ga ne bi blo, ga ne bi nihče pogrešal, kar je še en dokaz, da z risanko nekaj ne štima najbolje. Glavni je pač Mater (Larry the Cable Guy), ostareli tovornjaček, ki se med dirkama na Japonskem in v Evropi zaplete v nevarno igro z vohuni, kar je nepotrebno in tako zelo predvidljivo, da se gledalec, ki jih šteje vsaj deset, začne dolgočasiti. In hej, od kje ideja, da je Mater dovolj simpatičen in kul lik za glavni zaplet filma, pa od kje ideja, da je za Michaela Cainea dovolj le to, da se tu in tam oglasi v vlogici avtomobilčka Finna. Tudi animacija me ne pripriča povsem, je neizvirna in taka, da niti enkrat ne rečemo vau. Prvi del je imel tudi Paula Newmana, drugi nima niti Owena Wilsona, če smo iskreni. Veliko razočaranje in strel v temo, ki si ga Pixar ne bi smel dovoliti, še posebej ne pri nadaljevanju res odlične risanke, ki jo je sedaj tako zelo pootročjil in pobebil, da boli glava.

Ocena: 3/10

 

3 komentarjev na “Recenzije: Cars (oba dela)”

 1. Andrej pravi:

  Hhe, zanimivo, vedno kadare se gre za slab film, na vrhu plakata piše “From the creators of…” ali pa “From the director of…”, pri grozljivkah pogosto zasledim “From the master of horror”, in itak, pri Wesu Cravenu, pri vsakem njegovem novem filmu “And now, Wes Craven, brings you his scariest work”.
  Jasnovidci pa so, ni kaj.
  Me je pa pritisnilo srat, ko sem videl na posterju grozljivke Children of the living dead, stavek “From producers who brought you Nightmare on Elm Stret.”
  Le kdo še naseda na take finte?
  Dober primer je tudi nek obupno star cover The Devil Hunterja Jesusa Franca. THE BEST MOVIE OF THE BEST DIRECTOR OF ALL TIME.
  Aha, saj smo videli film. Za v smeti.

 2. druzinabandel pravi:

  Moj pogled na risanko je pogled mame (ne poznavalke filmske produkcije) in nad prvim delom sem bila navdušena, moji sinovi pa tudi. Zdi se mi krasna risanka za fante, za razliko od večine sodobnih zelo pozitivna, itak je pa vse, kar je na kolesih ponavadi za fante zakon, tako da pri nas navdušenje traja že 4 leta.
  Moje navdušenje ob napovedi nadaljevanja risanke je pa zbledelo takoj po ogledu trailerja. Vseeno sem upala, da bo risanka v celoti boljša od napovednika. Mnenja gledalcev žal ne izpolnjujejo mojega upanja, tako da bomo dvojko preprosto ignorirali, kolikor se bo pač dalo, glede na to, da so fantje v vrtcu.
  Sem pa brala članek na enem od informacijskih portalov o filmih kot podaljšanih oglasih za igrače, seveda ravno v zvezi s Cars. Po mojem je Cars2 res le reklama za igrače in to se mi niti ne zdi sporno. Lahko pa bi bila dobra reklama …

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vseeno predlagam, da si dvojko ogledate in si sami ustvarite mnenje. Morda pa vam bo všeč, kdo ve.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !