Recenzije: Super 8, Green Lantern

24.06.2011 ob 16:35

SUPER 8

Vse od osemdesetih, ko so kraljevali ET, Stand By Me in recimo The Goonies, nisem gledal tako dobrega in očarljivega mladinskega filma kot je Super 8, ki se mu seveda na sto kilometrov pozna dotik Stevena Spielberga, ki je opravil delo producenta. Čeprav se je kot režiser podpisal nadarjeni J.J. Abrams, avtor novega Star Treka in tretje Misije nemogoče, je Super 8 tipični Spielberg, tisti, ki sem ga imel najraje in tisti, ki ga danes žal ni več. Super 8 ima vse tisto, kar je manjkalo bedariji Tomorrow When the War Began. Zelo zanimivo zgodbo, kjer se mladinski film enkratno premeša z znanstveno fantastičnim trilerjem o nezemljanih. Dovolj dobre in simpatične igralske predstave mladih mulcev, kjer je zraven tudi enkratna Elle Fanning, mlajša sestra Dakote Fanning. Dih vzemajočo sekvenco z vlakom, ki iztiri, in posebne efekte, ki se jih ne bi sramoval niti Michael Bay. Prebrisane asociacije na Roswell in Spielbergovo klasiko Bližnja srečanja tretje vrste. Presenetljivo dodelan in dramsko poglobljen odnos med starši in otroci, ki se seveda ne razumejo najbolje. Očarljivo in prekrasno atmosfero, ki je po eni strani najboljši del filma. In super idejo filma v filmu, ki ga snemajo mladi zanesenjaki, mladi Spielbergi, ki sanjajo o tem, da bi nekoč posneli ETja, Stand by Me in The Goonies. Sama ideja resda ni nova, saj so nezemljani k nam prišli že tisočkrat, toda zgodba kljub temu uspešno kruza med klišeji in ostaja napeta, intrigantna, dinamična ter zabavna do samega konca.

Ocena: presežek

GREEN LANTERN

Green Lantern, kjer naslovnega superjunaka igra Ryan Reynolds, mi je všeč predvsem zaradi dejstva, ker je zelo podoben Supermanu iz konca sedemdesetih. Če mu rečem zeleni Superman, zadanem bistvo. Vse je tu, humor, letanje po zraku, nadnaravna moč, ljubezen (Blake Lively) in bitja iz drugih galaksij. Ne bom rekel, da gre za enega boljših filmo o superjunakih, toda vseeno sem prijetno presenečen in dosti bolj zadovoljen kot pri kakem Thoru. Pa še efekti štimajo in se dobro držijo konteksta zgodbe o mladeniču, sicer pogumnemu pilotu Halu Jordanu, ki postane član ekipe Zelenih svetilk (njihov vodja je Mark Strong), ki imajo v svoji galaksiji hude težave s čedalje bolj nevarnimi nasprotniki. Prizori na njihovem planetu so zelo zabavni, saj ga zeleni pobje zajebavajo na polno in ne verjamejo, da je bil res izbran v njihove vrste. Okej so tudi sekvence, ko Jordan prvič postane Svetilka, saj uživa kot majhen otrok. Dobro pa gre tudi zapletom na Zemlji, kjer se vase zaprti profesor Hector Hammond (Peter Sarsgaard) spreminja v zlobneža in na svojo stran dobi tudi pošastno kreaturo iz druge galaksije. Filmu se seveda pozna izkušeni režiser Martin Campbell (GoldenEye, Casino Royale, The Mask of Zorro, The Legend of Zorro), ki sploh ni bil sfaljena izbira za tale izjemno drag projekt, ki gledalcu dejansko ponudi povsem dostojno žanrsko zabavo in še en film o superjunaku, ki je vreden pozornosti.

Ocena: vredno ogleda

 

5 komentarjev na “Recenzije: Super 8, Green Lantern”

 1. johnny pravi:

  iztok, super 8 je vsaj zame eden bolj pričakovanih filmov tega poletja, sploh kot ljubitejl jj abramsa, mi je všeč, da ti je bil film tako kul. Me pa zanima kje si ga pogleda, če ni skrivnost.

  Ker na torrentih so trenutno zgolj slabe kopije posnete s kamero, za razliko od ZDA, kjer je film že davnaj štartal, pa ga pri nas in pri sosedih pričakujemo šele začetek avgusta, oz. konec julija na predpremieri v letnem kinu LJ.

 2. johnny pravi:

  In ker sem precej spremljal projekt in intervjuje je Spielberg verjemi ali ne, sodeloval zgolj kot producent z skupno dvema tednoma na snemanju, pregled nad snemanjem, scenarijem in ostalim je totalno pustil JJ-ju, ki je dobil zamisel za projekt :)

  JJ je velik oboževalec Stevena, pa E.T-ja., tako da je želel posneti film, ki bi bil na las podoben mladinskim filmom iz 80-let, ter mu dati čaroben pečat s pridihom ZF-ja, saj je sam večkrat povdaril, da to v sami sredini ni ZF film, temveč film o odraščanju. Verjetno si tudi opazil, da se je film dogajal v času, ko je bil JJ star isto kot glavni igralci v filmu.

  Pa da ne pozabim omenit, meni je pri JJ noro všeč uporaba lens flarea, torej raznih leč in raznobarvnih virov svetlobe, ki sijejo v kamero. :D

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Me zanima, če bi bil film še boljši, če bi ga režiral kar Spielberg.

 4. Filip pravi:

  Tudi jaz sem bil kar malo presenečen, ko sem videl ‘Recenzije: Super 8′. Kje si ga uspel videt? Me pa veseli, da te je tako prepričal, zdaj še bolj težko čakam, da ga vidim.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če z malo izvirnosti shendlaš pogoje ogleda, tudi ne ravno popolna slika zadostuje za ogled filma, ki ga res nestrpno pričakuješ. Sicer pa slika in zvok sploh nista slaba, saj ni cam verzija, zato nimam pojma zakaj se tako čudite. Včasih tudi TS kvaliteta povsem dobro zadostuje.

  Drugače pa se da filme zelo hitro videti tudi na posebnih novinarskih projekcijah za VIPovce :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !