Britain’s Got Talent 2009

10.06.2011 ob 15:55

Pa sem si ogledal še zadnjo sezono za nazaj, če tako rečem. Res super, res enkratna mešanica vsega, kar mora imati tako tekmovanje, kar mora imeti tak šov, kar mora imeti tak reality tv. Kapo dol organizatorjem, Simonu Cowellu, režiserjem, snemalcem, kamermanom, voditeljema Antu & Decu, Amandi in Piersu ter seveda tekmovalcem, ki so bili leta 2009 zares nepozabni in so ustrarili dih vzemajočo napetost že v polfinalu. Ni mi nerodno priznati, da sem fan tega šova. Da sem posamezne oddaje požiral kot po tekočem traku. Da sem navijal, držal pesti, spustil kako solzo, se jezil in padel noter kot že dolgo ne. Zares vrhunsko, povedano na kratko. In šov, o katerem lahko Slovenci samo sanjamo.

Začel bom z Natalie Okri in Callumom Francisom, z dvema izjemo mladima tekmovalcema, ki sta se mi prikupila do amena in sem, ko nista ujela finala, jokal kot dež. Še posebej Okrijeva, ta vsega desetletna in strašno prikupna temnopolta deklica me je presunila do konca in naprej. Bila je odlična. Za razliko od ostalih otrok ni pela balad, ampak udarne r&b komade Alicie Keys. In pela jih je kot odrasla ženska, samozavestno in odločno, kot Willow Smith, le da je bila še bolj prikupna in nenehno nasmejana. Žal je dobila najbolj zajebano polfinalno skupino, kjer so bili tudi Susan Boyle in Diversity. Ko je žirija ni izbrala za finale, se je zlomila, si oči pokrila z roko in zajokala. Ne patetično in histerično kot to počnejo tečni otroci, marveč kot zares žalostna in razočarana punčka, ki so ji vzeli sanje. Tako čustvenega momenta na tvju nisem videl že dolgo časa. Morda je bilo krivo to, da je za polfinale izbrala malce napačen komad, toda vseeno menim, da bi žirija ne glede ne to izbrala favorizirane Diversity, ki so res razturali. Jaz bi kljub temu v finale poslal njo, saj je bila moj favorit in mi je sedla naravnost v srce s svojo neverjetno prikupnostjo in nalezljivim nasmeškom, ki me je vedno znova spravil v dobro voljo. Nekaj podobnega bi lahko rekel tudi za 12 letnega dečka Calluma Francisa, ki je izvajal mjuzikle. Vrhunski performer, pa tako zelo simpatičen in prikupen, da nisem mogel verjeti. Da sem pomislil, da so si ga izmislili. Pa talentiran, tako zelo, da bi lahko že jutri pel in plesal na West Endu. Tudi zanj sem držal pesti kot še nikoli. Žal mu ni ratalo priti do finala, saj sta ga izločila dedek in vnučka, ki sta si nadela ime 2 Grand. Četudi sta bila čudovita, so Callumu, ki je v polfinalu odigral Mavglija, naredili veliko krivico. Resnično upam, da Natalie in Callum ne bosta odnehala in da se bo našel nekdo, ki jima bo pomagal do sanj in iz njiju naredil to, kar si zaslužita. Če se ne motim, je Cowell že nekaj debatiral okoli Okrijeve, toda nisem uspel zaslediti, da bi nastalo kako konkretno sodelovanje.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Pa gremo na zadetke, ki jih je bilo leta 2009 prav tako veliko in so seveda na trenutke zasenčili glavne favorite. Šova brez njih ni, šov je tudi zaradi njih tako zelo dober in zabaven. Le poglejte možakarja Andyja Demetriouja, ki je plesal na podlago Michaela Jacksona. Njegovo mahanje z rokami je bilo za anale, še posebej, ko ni hotel odnehati in sta se mu na odru pridružila tudi voditelja. To je bil brez dvoma eden izmed vrhuncem šova, čisti raztur, ki si ga bom zapomnil za vedno. Nič manj neverjetna je bila Gwyneth Marichi, dežurna čarovnica, ki je na koncu preklela žirijo. In seveda Singing Souls, kjer je ena izmed pevk nadrla Cowella in mu na koncu pokazala tudi jezik. Pa Ajay Bhandari, ki ni hotel z odra, ker ni dobil polfinala. Taki momenti so super za rejtinge, takih momentov se ne da zaigrati in ponoviti.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Zelo zabavni so bili tudi momenti z zadetki, ki jim je ratal polfinale. Recimo DJ Talent, neverjetno simpatični in preprosti didžej, ki je dvorano na noge dvignil z ravno prav butasto avtorsko pesmijo. Pa Nick Hell, totalni norec, ki je z ušesi dvigoval predmete in si v nos potiskal igle. Pa Fabia Cerra, okrogla plesalka, ki se je skoraj slekla in ujezila moraliste. Pa seveda Darth Jackson, možakar, ki se je našemil v dartha Vaderja in oponašal Michaela Jacksona. In recimo Fred Bowers, ki je pri več kot sedemdesetih plesal breakdance. In navsezadje tudi Kay Oresanyja, ki je z usti oponašal saksofon in dobil komentar, da deluje kot pes, ki mjavka. Kul momenti, zelo zabavni, tudi zaradi reakcij in komentarjev žirije, ki je naredila še dodaten šov. Plus Luke Clements, ki je med žongliranjem požrl vsa jabolka.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Pa gremo na najboljše, na tiste, za katere sem navijal tudi sam. Jp, to je bilo leto Susan Boyle, o klateri sem že večkrat pisal in poleg Paula Pottsa še vedno ostaja nekaj najboljšega, kar se je zgodilo na odru britanskih talentov v smislu šova, čustev in presenečenja za gledalce. Sem pa prvič pogruntal, da Susan sploh ni bila sramežljiva in da se je večkrat tudi hecala ter izvajala neke kao koketne štose z žirijo. Na koncu kot veste ni zmagala, saj so jo premagali Diversity, če sem iskren, pa sem v finalu najbolj zagreto navijal prav zanjo. Saker, ne morem pomagati. Je pa zanimivo, da je v polfinalu dobila več glasov kot Diversity. Po moje ni nihče pričakoval, da na koncu ne bo zmagala.

YouTube slika preogleda

Leto 2009 je bilo tudi leto Shaheena Jafargholija, ki je Jacksonovo Who’s Loving You pel enako dobro kot Jackson, kar je bilo preprosto neverjetno. Tudi o njem sem že pisal, zato bom tokrat dodal le to, da takega talenta in vokala nisem slišal že sto let. Shaheen je bil praktično brez konkurence in nič ne bi bilo narobe, če bi na koncu tudi zmagal. Imel je vse, kar imajo odrasli zvezdniki. Neverjetno, res.

YouTube slika preogleda

Jp, leto 2009 je bilo tudi leto plesne skupine Diversity, verjetno res najboljše plesne skupine na svetu, ki pa jo je po mojem skromnem mnenju v finalu presegla skupina Flawless. Naši Maestro so usklajeni v nulo, so majstri, da se reče, toda Diversity in Flawless jih v vrtec pošljejo z levo jajco. To ni bil le ples, to je bila plesna mojstrovina, kjer sem lovil sapo od prvega do zadnejga giba. Kaj tako dovršenega še nisem videl. To je bil tak presežek, da je bolela glava. In taki plesni talenti, da se jih ne bo dalo več preseči.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Posebno pozornost si seveda zaslužita tudi Stavros Flatly,plesni odklop očeta in sina, ki sta me nasmejala in nafilala z dobro voljo kot nihče poprej. Nepozaben nastop na avdiciji jima je dal finale, bila pa sta tako zelo simpatična in avtohtona, da bi zanju na koncu glasoval tudi sam. Kapo dol za idejo, za filing, za norenje po odru, ma za vse. Take dobre volje ne vidiš vsak dan. To ni bil le nastop, to je bila komedija prve klase. In trenutek za anale tv šovov.

YouTube slika preogleda

Odlično je pel tudi Shaun Smith, ki je Ain’t No Sunshine skinil v nulo. Vsega 17 letni mladenič je premogel tako dober vokal, da sem mu komaj sledil. Vrhunski performer, vrhunski nastop in poba, ki mora postati zvezda. Če ne bo, nekaj ne štima.

YouTube slika preogleda

Neverjeten je bil tudi mladi plesalec Aidan Davis, ki je na trenutke deloval celo bolje od Georgea Sampsona, ki je zmagal leto prej. Tako samozavest ponavadi pokažejo odrasli plesalci, tudi zato je bil Davis tako fenomenalen. Pa tehnično dovršen tudi. Genijalen, povedano na kratko. Tudi on bi lahko na koncu dobil moj glas.

YouTube slika preogleda

Prav je da zaključim še z saksofonistom Julianom Smithom, sicer hudim frajerjem, ki je raztural tudi s stajlingom. In deklico Hollie Steel, zavoljo katere sem prvič pomislil, da morda res ni prav, da v takem šovu nastopajo otroci. Smith je bil nekaj posebnega, saj je lovil zadnjo šanso v lajfu. Kot Jamie Pugh, ki je polfinale zajebal zaradi treme. Čeprav je pel odlično, ni ujel finala. Ko mu je Cowell povedal, da se mora sprijazniti, da petje na odru ni zanj, se mi je zasmilil v dno duše. Smith  je finale dobil, pa ne samo zato, ker je špilal enako dobro kot Kenny G, tudi zato, ker je bil iskren, preprost, prijazen in izjemno čustven. Posebna zgodba pa je bila Hollie Steel, 10 letna punčka, ki se je zlomila med polfinalnim nastopom. Tako zelo, da je začela jokati med nastopom, kjer jo je morala potem na odru tolažiti mamica. Izjemno čustven moment, ki ga prav tako ne bom nikoli pozabil. Čisto nič patetičen, saj je šlo v živo in zares. In prav tu sem dobil pomislek, če so taki šovi dobri za tako male otroke, za take nežne duše, ki se lahko res zlomijo pod pritiskom, kaj šele pod novico, da so izpadli iz tekmovanja. Toda mala Hollie, ki je seveda pela odlično, se je pobrala, Cowell pa ji je dal možnost za še en nastop, ki ga je izvedla brez napake. So bili pa trenutki, ko so ji povedali, da žal ne bo časa še za en nastop, še dodatno stresni, saj je spet planila v jok in pomislila, da si je uničila možnosti za finale. Čustveni stampedo, ki so ga težko zdržali tudi gledalci, kaj šele mala Hollie in njena mamica.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Dovolite mi, da za konec omenim še Faces of Disco, ki sta vsaj zame razturala z idejo mask na obrazu. In MD Showgroup, ki so Jacksonovo They Don’t Care About Us odplesale tako zelo udarno, da nisem mogel verjeti. Na nek način mi je bilo žal, da je zajebal Greg Pritchard, mladnič z glasom, ki bi lahko pokal kozarce. Bil je nekaj posebnega, bil je šok avdicij, morda celo večji od Susan Boyle, pa imel je glas, za katerega bi ubijale prav vse sopranistke. Edini, ki so ga zajebali že na avdiciji, pa je bil po moje pobič Aaron Watson, baletni telovadec, ki bi si brez dvoma zaslužil vsaj polfinale.

Zares nepozaben in vrhunski šov, v vseh pogledih. In zavedanje kako zelo na podnu je naš talent.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

SORODNI ZAPISI:

najboljsi-live-tv-ever/

britains-got-talent-2008/

britains-got-talent-2007/

britains-got-talent-2010-vs-slovenija-ima-talent/

 

2 komentarjev na “Britain’s Got Talent 2009”

  1. Tina M Tina M pravi:

    Okrijeva je res zelo luštkana :)

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Ma ja, pizda no, veš kako sem bil žalosten, ko ni šla v finale in je tako iskreno nabirala solzice.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !