Dan mladosti

25.05.2011 ob 12:00

Čvekajte kar želite, toda še vedno bi mu z velikim veseljem v roko stisnil legendarno štafeto mladosti in mu rekel, da je totalni car.

 

51 komentarjev na “Dan mladosti”

 1. NoMercy NoMercy pravi:

  saj si mislil “totalitarni” – anede :)

 2. Gozdar pravi:

  Se strinjam. Čestitam ob dnevu mladosti.

 3. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  In ta tvoja objava kot demonstracija tipičnega primerka fena sama po sebi pove vse bistveno o carju.

 4. smoger pravi:

  Bravo, Gartner!

  http://www.youtube.com/watch?v=gMBKgN-p68M

 5. tomo pravi:

  slava tovarišu Titu,meni je žal da ni dočakal mojega rojstva in da sem bil prva generacija brez pionirčkov.Najbolj mi je pa žal kretenskih naslednikov(z izjemo Drnovška) ki so fental tako čudovito državo.Tako lepo nam ne bo nikoli več,vsaj do nadaljnega ne.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tomo, tudi jaz sem izjemno cenil gospoda Janeza Drnovška.

 7. zelda pravi:

  “Prav srajne je bilo, ko je bil še Tito in Jugoslavija, socializem, komunizem.Kaj se to pravi, da ni bilo nobenih demonstracij, noben ni bil na cesti, delavci niso nosili tranparentov. Delavci so bili zaščiteni kot kočevski medvedi.
  Sedaj imamo res raj na zemlji, ko imamo kapitaliste, tajkune, delavce na demonstracijah, delavci brez služb”. Iztok, kaj ti pade na pamet, da bi Titu stisnil še danes roko.”

 8. zelda pravi:

  Pa še to:
  Upam, da bodo nekateri komentatorji na blogu to razumeli v prenesenem smislu, ker če bodo resno vzeli moj komentar, so zabiti kot šparkasa.

 9. Vishnja pravi:

  Se pridružim tem razmišljanju in želji! V onem sistemu in ob Titu kot vodji, sem jaz imela prekrasno mladost!

 10. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Tomo:

  Tolažbo za tvoj komentar se lahko najde samo v informaciji, da niti pionirček nisi bil, kaj šele užival lepote nekdanje države, zaradi česar tudi danes smo, kjer smo, z isto ekipo na čelu, ki se še ni zbudila in prosto po Košaku blodi v stanju šoka.

  @Vishnja:

  Ja, jaz sem tudi imela takrat prekrasno mladost. Prvič sem se zalizala, skadila džoint in pijana plesala na matineji v Hipodromu. Nepozabno. Samo tiste predure v osnovni šoli, ko so nas silili, da se na pamet učimo in izgovarjamo domoljubno zaobljubo, so mi šle hudo na kurac. Tisti, ki so se morali učit na pamet molitve, so jih starši vsaj prostovoljno k verouku vpisali.

 11. lol pravi:

  *fotografija mene ko se dotikam hitlerjeve riti*

  Čvekajte kar želite, toda še vedno bi mu z velikim veseljem z roko salutiral oblečen v Hitlerjugend uniformo in mu rekel, da je totalni car.

  Na kakšen način je moj zapis npr. bolj kontroverzen od tega bloga in vaših rdečkarskih komentarjev? Gotovo je imel marsikdo od hitlerjugenda tudi lepo mladost mar ne? Pa je bil zato hitler totalni car? Je bil tito res car? Ja, če si naziv car pridobiš s pokolom kupa vojakov IN civilistov in vladaš lačnemu ljudstvu iz prestižnih rezidenc. Potem ja, bil je totalni car.

 12. AndrejM pravi:

  Vsako stvar v zgodovini je treba jemati z distanco. Komaj čakam, da bom prebral Pirjevčevo knjigo, ker večina knjig o Titu do sedaj je bil totalni drek. In če se prebere kakšen intervju s Pirjevcem (ga zelo cenim, priznam), se vidi, da je imel Tito dobre in slabe plati. Kot življenje v bivši Jugi.

 13. NoMercy NoMercy pravi:

  še dobro, da je to kokodakanje pri Garnerju – človek vsaj ve za kaj gre :P
  Zmaga mi pa SimonaR z bolečim kurcem … aja babe ne vedo, da ga je takrat treba ali namočit ali pa zdrkat :)

 14. zelda pravi:

  Lol:
  Francozi so takoj obračunali z kolaboracionisti in jim nihče ni očital raznih pokolov nedolžnih civilistov. Ve se, na kateri strani je bil kdo v drugi svetovni vojni, in je to tudi verjetno posledica povojnih pobojev, ker jo šlo za maščevanje.
  Ko pa so bili rdečkarji na oblasti, kot jih imenuješ ti, so verjetno tvoji starši brez težav študirali in bili tudi zaposleni in se niso bali, da bi izgubili delo.

  Simona:
  Ko bo na oblasti zopet SDS z Janšom na čelu, se bo pa vse uredilo, Slovenija bo prava Indija Koromandija.
  Se pa vidi, da si v srednji šoli uživala joint, s tem se jaz sicer ne bi hvalila, ker ti je prizadel spominske celice v možganih. Namreč nekaj časa je bil tudi predsednik vlade Janša, pa Bajuk, pa bi lahko kaj naredili,da ne bi bili tam kjer smo.

 15. Anubis pravi:

  Maš pa fin roza nahrbtniček. :D

 16. zelda pravi:

  Pa še to:
  Ko so Američani vrgli atomsko bombo na Hirošimo in Nagasaki in je umrlo na tisoče nedolžnih civilistov, se takratnemu ameriškemu predsedniku ne očita, da je zločenec.

 17. Knox pravi:

  @Zelda

  Ker je bilo to nujno za končanje vojne. Glej kakšne žrtve so imeli američani na par “nepomembnih” otokih 20.000 na zavezniški in 90.000 na japonski strani za Vulkanske otoke in Rjukju. Japoncem se je v njihovem fanatizmu gladko jebalo za življenje in ponavadi se je cela posadka borila do konca. Recimo na Guamu je umrlo 20.000 japonskih vojakov od 22.000. Si predstavljaš kake številke bi bile, če bi američani šli po kopnem in se izkrcali. Miljonske izgube na obeh straneh.

  V Franciji je bilo brezsodno pobitih 6000 ljudi pred in 4000 po osvoboditvi. In še 1500 sodno po vojni. Francija je imela okoli 39 milijonov ljudi, ….. Očitalo se jim pa ni, ker ni nihče v jame metal in streljal dojenčkov in invalidov ter zaplenjal premoženja zaradi nevoščljivosti in starih zamer. Vbistvu je GPRF hitro razorožila vse milice in paramilitarne skupine ter tudi kaznovala ljudi, ki so si pravico vzeli v svoje roke

  AndrejM je povedal vse kar je treba

 18. zelda pravi:

  Knox:
  Vsa zgoraj našteta zgodovinska dejstva poznam, oziroma smo seznanjeni iz učbenikov. Tudi glede Francije. Me pa resno zanima, kje si dobil p odatke,da so pri nas (verjetno imaš v mislih povojne poboje) streljali dojenčke in invalide.
  Resnica pa je, kar je tudi zabeleženo, da so nemški vojaki v Rašici metali otroke v ogenj, ko so zažigali hiše po vaseh.

 19. Knox pravi:

  13.1.2004 je bil en dokumentarec na rtv. Pa 6.4.2007 še en in novembra istega leta še o otrocih iz Petrička (tisti, ki so pristali v otroškem taborišču, ker so jim starše in stare starše postrelil). Pa tudi Dosje če se ne motim isti mesec. Pobrskaj po arhivih rtv
  Jah v jamah in rovih se je dobilo takšne in drugačne proteze, umetne noge in celo otroške mini berglice. Čeprav je verjetno bolj šlo za revanšizem in osebne zamere izpred vojne kot kakršnokoli politiko. V ideološke debate se ne mislim spuščat, ker me politika ne zanima. Vbistvu ponavadi v realnem življenju pošljem v tri pm vsakega, ki začne o raznih ideološki debatah jebenega leta 2011. Ajde, nostalgijo še razumem, sanjarjenje tudi. Neko idealiziranje pa prerekanje je pa za ljudi, ki nimajo ravno vsega počiščenega v glavi

  O Rašici in Dražgošah in kaj ti jas vem še čem pa si lahko prebereš v knjigi magistra zgodovine Romana Lejlaka iz leta 2011.

  Oz. AndrejM je povedel nabolj realen post v tej temi in pika.

 20. Thomas pravi:

  Povsem zgrešeno je, da se kot edino alternativo Tita predstavi Hitlerja. Kao če kdo ni za enega, je pač samodejno za drugega, al’ kako?

  Jaz osebno sem zaprisežen kapitalist in mi je tak način življenja blizu ter domač. No, ne ravno tak izprijen sistem, kot se je očitno izrodil v Sloveniji, ampak tak, kot obstaja v starih kapitalističnih državah. Ni mi všeč, da je kar cela nacija lastnica vsega. Ne strinjam se s tem, da država kontrolira vse. Ogabna mi je zamisel, da bi vsi morali imeti enako, ker pač nismo enaki – to je dejstvo! Najbolj zgrešeno pa mi je poveličevanje delavskega sloja ter preganjanje višjega, bogatega dela prebivalstva.

  Socializem je meni že v teoriji cepljen proti napredku, saj je povsem jasno, da ima človek povsem drugačno motivacijo za vzdrževanje ter vnovčenje svoje lastnine, kot pa če gre za lastnino drugega (npr. države).

  In na koncu še eno veliko nasprotovanje enopartijskemu sistemu, ki celemu prebivalstvu soli pamet in kateremu ne more nihče nič.

  Raznih kriminalnih dejanj pa niti ne pomenjam tukaj.

 21. miro pravi:

  “tak, kot obstaja v starih kapitalističnih državah”
  Obstajal je le do tedaj, dokler je obstajal strah pred tem, da bi delavci z revolucijo uvedli komunizem. Zaradi tega so lastniki kapitala popuščali in dovoljevali delavske pravice. Ker so se v vzhodnih državah rešili realkomunizma, tega strahu ni več in sedaj imamo prvobitni-čisti kapitalizem.
  Glede Tita: za osrednjo Slovenijo je sporen, za nas primorce pa ne, ker nas je osvobodil izpod tiranije Italijanov.

 22. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Zelda:

  Ni se kaj pogovarjat o tej temi s človekom, ki očitno Janšo in desnico nasploh izvzema iz povedanega v mojem komentarju, ker si očitno domišlja, da v Sloveniji obstaja desnica in levica ter še huje … si domišlja, da so partijska mentaliteta in nekdanji konkretni partijski kartičarji prisotni samo na takoimnovani levici po slovensko (levice namreč pri nas vsaj zaenkrat ni), na desnici pa ne. Torej ti ni jasno, zakaj Slovenija ni doživela lustracij, če sploh veš, kaj to je. Zato ne … nič ne bo v redu, ko bo Janša spet prišel na oblast, pa tudi s to oblastjo še nekaj mesecev ne bo nič v redu. Nič ne bo v redu, dokler se ta celotna garda ne spoka s prizorišča.

  Govorit kozlarije, kako se je pod Titom lepo živelo in so vsi vse imelo, je pa sploh debakl prve klase. Živelo se je na puf, torej z omejenim rokom trajanjem in pod partijsko diktaturo, kar je pomenilo, da si kot praznobučna kimajoča ovca lahko daleč prilezel, brez referenc in kakršnih koli dokazov o sposobnosti in produktivnosti, razen za lizanje partijskih riti, sicer pa ne ali ti je celo trda predla. Ti je kaj znano v primerjavi z zdajšnjo situacijo? Podobnosti so osupljive. Ni kaj drugega za pričakovat, če predstavlja zgled in vrhivnega poglavarja ključavničar, ki je s svojo vojaško in hedonistično prilezel iz stalinovskega urjenja in zavladal prekrasni balkaniji. Zgledi pa taki.

  @AndrejM.

  Mah, sem mislila, da se je Pirjevec že naveličal drajsat svojo eno in edino zanimanje v življenju. Je pa res treba ločit. Že takrat bi morali. Če je bil nek ključavničar Tito, ki je prilezel iz stalinistične šole dovolj dober za zbobnanje osvobodilne fronte, še ne pomeni, da je isti človek dober za predsednika nekega naroda po vojni. V tem je ves bistven problem. In tega se pri nas še danes ne šteka pri raznih osamosvojiteljskih revolucionarjih, ki so jim bili kasneje za nagrado podarjene pozicije, s katerih so nas oropali, denacionalizirali premoženje tako kot nikjer na svetu, nam jebali mater in nam jebejo mater še danes skupaj s takoimenovano komunistično kontinuiteto.

 23. Lazo pravi:

  Ja, SLAVA TITU.
  Bil je velik voditelj, ki mu je upelo združiti nemirne narode, ki so živeli za časa njegovega življenja v slogi in prijateljstvu. Jugoslavija je bila dolgo časa vzgled marsikomu. Delavci so bili v njegovem času zaščiteni, so imeli delo, so lahko šli na dopuste, so imeli še nekaj od pokojnine in jih niso zgarali do smrti, kot danes, so imeli zdravstveno zavarovanje in ne kot danes samo na papirju ( če hoćeš hiter pregled moraš imeti denar, drugače je po tebi ) ljudje so bili prijazni……..
  Moja mati samohranilka z dvema otrokoma ni mogla dobit stanovanja in na koncu se je obrnila s prošnjo direktno na TITA. Dobila ga je v roku 24 ur.
  Za mene bo večno Car, saj je znal prisluhniti navadnim ljudem.
  Pa vse te bitke med drugo svetovno vojno, ki jih je vodil in so in bodo čudež bojevanja in predvsem neverjetna skrb za svoje ljudi in ranjence, ki jih niso nikoli zapustili.
  Bil je zelo cenjen voditelj med vsemi državniki in za to mu večna slava.

 24. zelda pravi:

  Tu ne gre nikakor za idealiziranje , ampak za konkretna dejstva.Ne more se zanikati vloge Tita v 2. svetovni vojni, ko se je cela Jugoslavija uprla okupatorju in tudi ne njegove vloge po vojni, ko se je upal upreti Stalinu in je šla Jugoslavija svojo pot. Glede očitka, da se nekatere stvari idealizirajo, temu ni tako. To ni politična debata, ampak zgodovinska dejstva.Pika, šlus., Naj bo pomladku nove Slovenije jasno, da so nekateri vrli Slovenci stisnili roke okupatorju in so mu prisegli zvestobo. Takoj so dobili nove ess uniforme, plačilo. Lepše živeli kot ubogi “gošarji” ,med katerimi niso bili samo komunisti , ampak tudi duhovniki, verni Slovenci, ki niso marali okupatorja.

  “Ker pa imamo danes demokracijo in tudi umetniško svobodo, se čudim, zakaj sorodniki domobrancev ne posnamejo kakšnega zgodovinskega filma, da bi dokazali, kako so se borili za svojo domovino Slovenijo in moramo gledati samo enostransko prikazovanje zgodovine oziroma filme, kako se partizani borijo proti okupatorju s Titom na čelu”.

  Sedaj pa moja oseba nota:
  Mislim, da bi jim bilo zelo nerodno, ko bi v filmih morali igralci nastopati v ess uniformah, ko naj se borili proti “komunistom”.

 25. Matej pravi:

  Nevem, če bi ti pisal blog, če bi še živel v času tita! Ali pa bi verjetno, samo bi on prvo v svoji pisarni odklukal, če se lahko objavi! To je samo v glavah nekaterih fanatikov, ki so se rodili med letom 70-80, ko so svojo otroštvo preživljali v socializmu in se še niso obremenjevali s vsem tem sranjem, ki je potrebno za preživetje! Jaz sem rojen 82. in mi čisto nič ni manjkalo med letom 90-00 pa ni blo ne tita ne kita ne Sv.Petra, ker se s tem sranjem nisem obremenjeval, kot se morem zdaj! Bi pa ti priporočal, da greš v Severno Korejo, tam imajo kopijo tita!

 26. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Problem je v tem, da te generacije med 70 in 80 (Matej), v katero spadam tudi osebno, večinoma ne razumejo, da je bilo ravno to kvazi držanje narodov skupaj (naivna Zelda) povsem umetno ustvarjeno in samo vprašanje časa, kdaj se bo zgodilo klanje in zgodila se je najslabša varianta ravno zaradi tega, ker so Tito % Co potlačevali prave probleme in ustvarjali umetni raj predolgo. Namreč ni res, da smo živeli povsem v slogi. Nikoli. Centralizacija Beograda je bila jasna in izžemanje drugih pokornih narodov. Želje po osamosvojitvi se niso ureničile zato, ker je v resnici vse funkcioniralo tako bratsko in enakopravno. Daleč od tega.

  Kar se tiče socialne varnosti. Res je bila zavodljiva v primarjavi s kapitalističnim sistemom danes, ki brez dvoma z vidika uveljavljanja demokracije ni brezmadežen. Ampak treba je razumet, da se je sistem socialne varnosti prosto po Titu funkcioniral na pufanju (nič hudega, a ne, važno, da se je lahko predvidelo, da bo zdržalo, dokler glavni kalibru s Titom vred še živijo, potem se pa pokoljimo in jebimo). Meje so bile zaprte za svet, razvoj, ideje. V taki državi so zadovoljno živeli ljudje brez ambicij, ustvarjalnih potencialov … samo šljakarji. Taka država seveda ne more napredovat, ne more bit produktivna. Zaradi takšne mentalitete Slovenija trpi še danes, ker se glave niso spremenile. Kadruje se po poznanstvih in cuza samo državo, produktivnost, kreativa in podpora ustvarjalnim ljudem je pa na nuli. Pri državnih podjetjih 59. mesto od 59. In ne samo to. Slovenci smo na repu po bralni pismenosti. Ker imamo slabe šole, ki ne spodbujajo kreativnosti in produktivnosti, prakso, ampak samo piflanje, medtem ko razume napiflanega v svoji uporabnosti nihče. oziroma zgolj izjeme, ki niso v tej državi zaželene, ker višajo standard, ki ga omejenoglavci nočejo višat. Vse to se vleče še iz časov pod Titom, kjer ni bilo treba nič znat ali razumet, ampak samo ubogat, sicer si ga najebal. Ko je Slovenija odprla pogled v svet, je naletela pa na druge debate: o razumevanju, znanju, produktivnosti, sposobnosti in konkurenci. Povsem tuji pojem za narod hlapcev, ki bluzi, da je nekoč živel v bratstvu in jedinstvu??!!! Pardon! Ne vem, ali ste opazili, ampak samo Srbi so bili resno slabe volje zaradi razpada Juge. Z razlogom. Seveda se ne prištevajo nostalgiki, ki pojma o pojmu nimajo, zakaj se je pod Jugo živelo po eni strani tako dobro, kot se je, in zakaj po drugi tako slabo in zakaj je imelo tako latentno stanje omejen rok trajanja, ki je tudi potekel. Anomalije in razvade pa trpimo še danes: klientelizem, neproduktivnost in težave z umevanjem pojma svobode govora.

  Sicer pa vsem nostalgikom za Titom niti ni treba v S Korejo iskat srečo, ampak gredo lahko živet pod strica Castra na Kubo. Pa da vas vidim po petih letih. To pač niso heci.

  Zasluge NOB so neizpodbitne, tudi zasluge Tita, čeprav osebno menim, da bi lahko imeli z vrhovnim poveljnikom več sreče, glede na to, da je bilo neizogibno, da bo prevzel tudi vajeti, o katerih pojma ni imel oziroma zelo škodljive pojme v času po vojni (podobno se je zgodilo kubi z revolucionarjem El Chejem in Castrom … je pač razlika med pojmom komunista in ekonomista … hehe …). Utvare o bajni socialni Jugoslaviji so pa za 21. stoletje zaskrbljujoče. Predvsem zato, ker zaradi te utvare v mentaliteti in posledicah še vedno trpimo.

 27. ppp pravi:

  Prejšnji sistem je imel sigurno tudi nekaj dobrih plati, ampak kdor zagovarja Tita bi se moral vprašati po zdravju ali pa po svoji nevednosti
  Se strinjam z nekaj ljudmi, ki še imajo nekaj v glavi, kot so Matej, AndrejM , Simona Rebolj…

  Kdor hvali Tita naj mi pove, zakaj danes v Avstriji precej bolje živijo, pa niso bili v socializmu, kjer bi jim bilo še boljš?

  Glede služb pa toliko – dandanes je zaradi tehničnega napredka proizvodnja dobrin toliko napredovala, da nimajo ljudje kaj več delat 5×8 ur na teden, da se vsi preživimo, zato se pa izmišljuje nove predpise, storitve, ustvarja umetne potrebe… da se ves ta folk nekam zaposli. Povojna juga je bila lačna kakršnihkoli dobrin, tako da je še tako slab izdelek našel kupca, hkrati pa veste koliko se je delalo, zato je pa bilo tako fino.
  Na drugi strani se tudi s kapitalističnim hlastanjem, kjer je edini cilj samo profit ne strinjam, ampak socializem je bil definitivno še veliko večje sranje.

 28. tomo pravi:

  Mene pa zanima kako bi bilo če bi Hitler zmagal,kajti postali bi poceni delovna sila,izumrl bi naš jezik in niti manjšina ne bi bili,jasno saj bi bili velika nacistična švabarija.mogoče bi edino nam pustil vero in jodlanje.Skratka sužnji bi bili.Saj ne rečem da je bilo v jugoslaviji resnično parfektno,je bilo tudi dosti negativnih stvari,vendar stradal ni nihče,danes pa umirajo od lakote.

 29. miro pravi:

  “Kdor hvali Tita naj mi pove, zakaj danes v Avstriji precej bolje živijo, pa niso bili v socializmu, kjer bi jim bilo še boljš?”

  Lahko se vprašaš tudi zakaj danes v Italiji precej slabše živijo, pa so bili ves čas v kapitalizmu?

 30. miro pravi:

  Glede služb pa toliko – zaradi avtomatizacije in selitve proizvodnje na Kitajsko jih je vedno manj. In novih ne bo. Pokojninska reforma bo to stanje še dodatno poslabšala.

 31. miro pravi:

  Primerjanje Jugoslavije in življenja v njej s S Korejo ali Kubo pač ne zdrži resne presoje. To je kot, če bi primerjali Janšo s Hitlerjem.

 32. spookymulder spookymulder pravi:

  Vse lepo in prav, ampak Iztok, našli so se dokazi, da Tito ni edina zgodovinska osebnost, ki si ji dal high 5 …

  http://i7.photobucket.com/albums/y269/borg313/hi5.jpg

  ;-)

 33. smoger pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=gMBKgN-p68M

 34. Lazo pravi:

  Nima smisla razpravljati po vsej verjetnosti z pomladkom belogradistov in ostalih, ki so dokazano sodelovali z okupatorjem in imajo s strani svojih staršev oprane možgane in bodo dokler bodo živi širili nestrpnost, sovraštvo, hinavščino,……Tito je bil veličina in pod njegovo roko so narodi Jugoslavije živeli dobro , prijateljski in spošljivo, dokler niso zopet prišli na površje takšni, ki so gledali samo na svojo korist.
  Ja v Avstriji živijo bolje in to zato, ker imajo urejen aparat nadzora in tam ni tako lahko krasti, kot pri nas to delajo tajkuni. Imajo finančno policijo ( v bivši so imeli zvezno policijo )in ostale institucije, ki delajo tako, kot je potrebno – lopove po večini zatrejo v kali in …. Seveda ni nikjer idealno je pa bolj organizirano. Pri nas pa nihče ne odgovarja.
  Enostavno pa bi morali novi mladi rodovi pozabiti na zamere, ki so dolgo že za nami in začeti na novo. Vzeti iz vsakega sistema dobro, najboljše za človeka in živeti to življenje polno koliko se da. Nažalost pa je to v večini utopija, ker ne zmanjka takšnih, ki se hranijo z podtikanjem, hinavščino, ….

 35. Knox pravi:

  Keri carji so modeli v Grčiji. Živelo se je dobro, učiteljica je imela 1.800€ plače, regres, božičnico, trinajsto plačo. Davkov se sploh ni prijavljajo. Umes se je še malce goljufalo, … Modeeeeeeli respect. Ostali, ki so proti so zli zli nevem. Sprani možgani od staršev, petokolonaši

  Fak kere floskule no. Sistem je prosperiral tam do leta 65, potem je bil za silo ekonomsko vzdržen zaradi političnih mahinacij do leta 82. Od tu naprej je sledila hiperinflacija, ničvreden denar, švercanje sekret papirja čez mejo, par ne par tablice.

  Saj je bilo tudi meni lepo, ker sem dobil iz italije čokolado, gledal risanke in šel na morje z vrtcom, ker sem bil mali in drugega nisem poznal. Ampak ostali strici so bili malce bolj veliki in so se začele pizdarije ravno zaradi slabe ekonomske situacije, ki je nato privedla do nacionalizmov. Glej koliko stavk in protestov je bilo v 80. po Jugoslaviji, ko folk dobesedno ni imel več kaj jest in je delal v res težkih pogojih. Slovenija je bila večinsko na srečo rešena tega.

 36. ppp pravi:

  @Miro: Vprašaj Italijane na severu, kaj mislijo o Italijanih na jugu, poznam kar nekaj ljudi iz severa, rajš ne bi

  @Lazo: kdor ni z nami je proti nam, ne? Tipično za komuniste, naciste in podobne vrste tiranij. Moji stari so bili pri partizanih, po vojni so se pa distancirali od svinjarij, ki so jih počeli komunisti in o tem doooolgo molčali.

  Veš, tudi to je eden izmed razlogov, zakaj danes Sloveniji ne gre tako dobro, po vojni so pobili en kup inteligence in podjetnikov, nekaj se jih je izselilo in genski prostor je osiromašen.

  Saj danes ni dost drugač, večina tajkunčkov je iz Foruma21, tisti na kontra bregu so bili pa bivši komunisti. En drugemu štrik držijo in mečejo kosti folku, ki se krega ali levi ali desni. Kot fuzbal tekma, dva razdeljena tabora in oder, kjer raja plačuje, tisti ki nastopajo pa kasirajo.

  Strinjam se, da bi ideološke teme bilo potrebno postaviti na stran, ampak dokler ima folk v glavah socialistično mentaliteto ne bo dosti drugače.

 37. tomo pravi:

  Na živce mi grejo pomladki švabobrancev ki trdi da je Avstrija napredna samo zaradi Hitlerja kar sploh ni res,saj je bila več stoletij bogata država oz monarhija od katero smo spadali tudi mi,vendar je prišla situacija zaradi katere smo se priključili jugoslaviji saj bi v nasprotnem primeru ostali sužnji pa še jezik bi izumrl.Zdaj pa hočjo neo-švabobranci nekaj nabijat o Venetih in Karantaniji samo da ne bi bili slovani.

 38. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Tomo:

  Kakšen argument neki naj bi bil zmaga Hitlerja?!!! Kot smo rekli, ne gre za zanikanje zaslug OF. In ne napihuj, da danes v Sloveniji stradamo od lakote. Tudi pod Titom so bili zelo revni ljudje. Sorodniki po strani moje mame so bili zelo revni. Tako, da so tudi stradali kdaj pa kdaj in niso bili edini. A tudi tega ne veš?

  Dejstvo je le to, da so tudi danes nekateri zelo zelo revni. Absolutno preveč. Bistvo je pa povsem drugje, kar si si lahko prebral v komentarjih. Da na način, kot se je furala Jugoslavija, je šlo lahko poleg negativnih plati, tudi ekonomsko in po standardu samo še navzdol. To ni bila država odprtosti, produktivnosti in spodbujanja konkurenčnosti, ampak država življenja v zaprtem sistemu in na pug. Kaj ti ni jasno?

  @Miro:

  Seveda zdrži primerjanje s Kubo resno presojo. Razlika je predvsem v tem, da je Tito s svojo bajno logiko in mentaliteto umrl precej prej od Castra. Na čem je temeljilo bratstvo in edinstvo ter kaj smo pomenili narodi znotraj Juge pa zelo lepo demonstrirajo nadaljnji dogodki in zoprn položaj Srbije pod srbsko politiko, ki se je po logiki stvari odvijala tako, kot se je. Milošević pač ni prišel na oblast kar tako po smoli, ampak ker je bil teren ugoden za takšnega patrona. Enako, kot je bil v nemčiji ugoden teren s strani ljudstva za izvolitev Hitlerja. In to je primerljivo, dragi moj! Janša bi bil pa kvečjemu primerljiv z El Chejem po nekaterih psiholoških znakih patriotizma z voljo do revolucionarnosti in posledičnih prevratih do prestola v preteklosti. Ampak se v teh okoliščinah pač ne more na tako neposreden način razvit takšna plat značaja, čeprav povsem dovolj. Ali pač? Bomo videli.

  In vse to nima veze s tem, da bi kar počez otepali z nezadovoljstvom v sedanjih razmerah, medtem ko se razpravlja o Titovem režimu in lahko sklepa, kam bi vse skupaj še vodilo po enakem kopitu (če premoreš dovolj razgledanosti in pameti seveda). Pokojninska reforma danes pač ne priča o tem, kako lepo bi bilo še danes živet pod Titovim režimom. Priča kvečjemu o tem, kako slabo nam gre izkopavanje iz tako zabluzene mentalitete, zaradi česar smo na slabšem od drugih držav, neproduktivni, nekrativni in zapufani, Titovi levi in desni učenčki pa ne znajo drugače vodit države, kot da skrbijo za blagor svojih kameradov in prekladanjo denar v malhi, v katero nič ne prihaja. Ljdustvo pod takimi ljudmi nastrada slej kot prej. Ne le konkretno eksistencialno, to itak, ampak nastrada tudi v glavo. Zarjavi, ker je vajena samo ubogat, papcat in pupcat. Pa rojevat.

 39. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Aja, haha … in mimogrede … če nisi opazil, se Slovenija šlepa ravno na gospodarsko uspešnost Nemčije. Kako ironično in poniževalno, a ne.

 40. zelda pravi:

  Slika Itoka s Hitlerjem pa je po0mota. Bolj primerna bi bila slika Rupnika ali škofa Rožmana .

 41. zelda pravi:

  http://london.blog.siol.net/files/2007/10/skof-rozman-1.jpg

 42. ppp pravi:

  Simona – zelo lepo napisano in argumentirano v komentarjih, Bojim se, da premalo ljudi tako razmišlja, saj jim je sistem opral glavo in naredil nepopravljivo škodo.

 43. tomo pravi:

  Sem ponosen slovenec,slovan,jugoslovan in balkanec tisti ko mi hoče to vzet je navaden nemški hlapec.Mene pač vleče na balkan in bližje so mi slovanski narodi kot pa neki nemci pa avstrijci,pa ne mi zdaj k mamo isto kulturo in glasbo,ker to je zato k smo 1000 let živeli pod njihovo krono.Če bi srbi bili toliko časa pod nemci bi isto jodlali.

 44. zelda pravi:

  Ja, značilno za Slovenijo glede pranja možganov. Za ene uporabljajo beli in črni prašek, za drugega rdeči.
  In tako imamo vsi Slovenci oprane možgane.

 45. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simona, kake domoljubne zaobljube neki, si hodila v beograjsko osnovno šolo tik pod Titovim oknom?

  Lol, Hitlerja in Tita enači le totalni bebec.

  AndrejM, sem jo imel v rokah pa sem dal nazaj, ker nisem ziher, če bo kaj novega. Mi je pa bila pa tale odlična:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2007/07/18/miro-simic-tito-brez-maske/

  Matej, ta nadzor, o katerem bluziš, je privlečen za lase. Tito ni bil Stalin, Jugoslavija pa ni bila Romunija.

  Zelda, možgani so sprani tako zelo, da so začeli nekateri misliti, da sta Hitler in Tito eno in isto. Da dol padeš, res.

  Spooky, zakaj me nisi dal ob Kennedyja, Martina Luthra Kinga in Gandhija?

 46. zelda pravi:

  “Veš, tudi to je eden izmed razlogov, zakaj danes Sloveniji ne gre tako dobro, po vojni so pobili en kup inteligence in podjetnikov, nekaj se jih je izselilo in genski prostor je osiromašen”.

  Od kod te nore ideje o poboju inteligence po vojni. A so bile naše šole, bolnišnice prazne, ker ni bilo učiteljev, zdravnikov, inženirjev. Kje bi se potem povojna generacija lahko izobraževala (naši starši). Mislim, da tudi komunisti niso bili tako nori, da bi pobijali inteligenco. Ti podatki tega komentarja so tako bolni,da se vidi, da samo trola in res provocira. Dopuščam pa možnost, da je bil od zgoraj navedenih, recimo kakšen intelektualec ali podjetnik, ki je odkrito sodeloval z okupatorjem in je bil tudi likvidiran po vojni.

 47. robotanik pravi:

  “da si kot praznobučna kimajoča ovca lahko daleč prilezel, brez referenc in kakršnih koli dokazov o sposobnosti”

  http://www.youtube.com/watch?v=iCRsLXX3flg

 48. Lazo pravi:

  ppp ne ne mislim tako, kot si napisal, mislim, da moramo stopiti skupaj za vse nas in naše potomce. Imamo to našo lepo Slovenijo, ki jo bodo ti naši politiki razprodali ali kako se reče našo srebrnino. Prodali so barcaffe najboljšo kavo na svetu, hrvatom, prodali bodo Mercator, Fructal, Laško, Union ….. in kaj to pomeni, da bomo najemniki v lastni državi. Vse to so znamke, ki nekaj pomenijo le tržiti ne znajo tisti, ki so za to nastavljeni. Siguren pa sem, da obstajajo ljudje, ki to znajo in so predvsem slovenci, vendar jim ne dovolijo zraven.
  No v Jugi to ni bilo mogoče, ker je TITO vedel, kaj sledi.
  No pa še malo nostalgije

  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D0TT9j3XtZz8&h=7eff6

  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DNmfU5bkVaQ0%26feature%3Dplayer_embedded%23at%3D15&h=7eff6

 49. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Robotanik, hm, a ni tudi danes tako glede lezenja naprej?

 50. zelda pravi:

  Se strinjam, da so takoj po vojni postavili na KLJUČNE POLITIČNE POLOŽAJE ljudi , kateri niso imeli nobene izobrazbe. V tem ne vidim nič spornega, ker je partija dala svoje ljudi na položaje, ker smo imeli enopartijski sistem. Kasneje pa so se morali ob delu šolati, če so hoteli ostati na položajih.
  Danes pa se to redno dogaja, ker imamo večstrankarski sistem in vsaka vlada ima svoje ljudi na položajih.

 51. robotanik pravi:

  “Robotanik, hm, a ni tudi danes tako glede lezenja naprej?”

  Iztok, hm , se ti zdi, da se je kaj spremenilo?

  Navedi v treh točkah. Prosim utenelji.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !