Recenzije: The Romantics, The Illusionist

19.05.2011 ob 02:32

THE ROMANTICS

Ne bom rekel, da je The Romantics najslabši film o skupini prijateljev, ki se dobijo zaradi te ali one priložnosti, rekel pa bom, da je med slabšimi. Da je dolgočasen, nezanimiv, sterilen, mrtev in šepav. Kljub zelo pestri igralski ekipi, kjer jo najbolje odnese Katie Holmes, ki igra punco, ki se dan pred poroko znova zaplete z bodočim ženinom (Josh Duhamel) svoje prijateljice Anne Paquin. Malin Akerman, Elijah Wood, Adam Brody in Candice Bergen, ki igra mamo Anne Paquin, so le za okras. So kot kipi, ki jih naključni mimoidoči s pogledom ošvrkne v izložbi. V bistvu ne morem verjeti, da režiserka Galt Niederhoffer s takimi imeni ne zna narediti praktično ničesar in da jih troši v tri krasne. V zgodbo brez isker, kemije, gušta in vsega tistega, kar bi moral imeti take vrste film. Na kratko, jeben kliše brez ene same izvirne ideje in prizora.

Ocena: izguba časa

THE ILLUSIONIST

The Illusionist, v izvirniku, L’illusionniste, je delo možakarja, ki me je leta 2003 močno navdušil z risanko Les triplettes de Belleville. Prav zato sem od njegove nove risanke, ki so jo nominirali tudi za oskarja, pričakoval zelo veliko. Razočaran nisem, lahko pa zapišem, da The Illusionist vendarle ne dosega Bellevillea. Dejansko gre za poklon legendarnemu Jacquesu Tatiju, ki je pred mnogimi leti napisal tudi scenarij, zato ne preseneča, da glavni junak, sicer ostareli čarovnik, ki ne more najti dostojne zaposlitve, saj je njegova točka premalo atraktivna in preveč nostalgična za današnji čas, ko se po odru zvijajo pozerski glam rockerji, v nekem kinu ujame Tatijevo klasiko Mon Oncle iz leta 1958. Jp, naš čarovnik, ki je Tatiju podoben tudi vizualno, je ostanek starega časa, ostanek pravih umetnikov, ki so jih danes izrinili klovni kot je Lady Gaga. Četudi iz Pariza odpotuje na Škotsko, mu ne gre. Še vedno je premalo zanimiv za rajo, ko dobi službo v izložbi, pa se ga napije in službo hitro izgubi. Da tega, kako slabo se znajde kot avtomehanik, niti ne omenjam. Nimaš kaj, gospod je rojen za čarovnika, za iluzionista, ki iz klobuka vleče zajca, iz ušes pa kovance. To je dovolj za nenavadno prijateljstvo z mlado čistilko in premalo za rajo, ki hoče bolj spektakularne žurke. Nostalgična risanka, lepo in elegantno narisana, na star način brez računalnika in efektov, čisto preprosto, pa vendar izjemno dobro in prepričljivo. Pa s krasno atmosfero, ki na gledalcu učinkuje kot iluzija. Pa vendar, manjka tisti presežek, tisto nekaj, kar je imel Belleville, ki je bil očitno režiserjev vrhunec. Jp, ko enkrat posnameš tako klasiko kot je Les triplettes de Belleville, lahko greš samo še navzdol.

Ocena: vredno ogleda

 

1 komentar na “Recenzije: The Romantics, The Illusionist”

  1. alenka pravi:

    ‘lepo in elegantno narisana, na star način brez računalnika in efektov, čisto preprosto, pa vendar izjemno dobro in prepričljivo. Pa s krasno atmosfero, ki na gledalcu učinkuje kot iluzija.’

    se strinjam s telim. fajna, ni pa presežek.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !