Michael Jackson: Thriller

19.05.2011 ob 04:05

Tole je še vedno eden najboljših videospotov vseh časov. Pa ne samo najboljši, tudi najbolj vpliven, legendaren in osupljivo narejen. Tudi za današnji čas, ko Lady Gaga, Kanye West in Katy Perry prav tako snemajo dih vzemajoče videospote. Toda Jackson je bil prvi, že leta 1983, ko je na novo napisal zgodovino pop glasbe in pod taktirko Johna Landisa posnel filmček za naslovno pesem istoimenskega albuma. Prav s tem spotom je premaknil mejnike in postavil standarde za snemanje spotov, ki niso bili več le spoti, marveč filmi. Jackson nikoli ni snemal le spotov, Jackson je vedno posnel film, glasbeno mojstrovino, od katere so se učili tudi celovečerni filmi. In prav Thriller, ta kar 14 minutna mojstrovina, je poosebitev te njegove genialnosti, te njegove želje, da pesem postane zgodba, videospot pa film. Jp, Jackson pesmi ni le pel, Jackson jo je tudi odigral. In Thriller, ki sem se ga kot mulc bal sto na uro, je še danes po skoraj tridesetih letih neverjetno odličen spot. Vizualno popolna bravura, ki trga gate in navdušuje tudi novejše generacije mulcov, ki po moje ne morejo verjeti, da je Michael Jackson že leta 1983 posnel tako vrhunski in veličasten spot. Dejansko poklon filmu Ameriški volkodlak v Londonu, ki ga je seveda prav tako posnel John Landis. Pa tudi poklon filmom o zombijih in seveda poklon Vincentu Priceu, za katerega mi je bilo vedno žal, da se ni v spotu pojavil tudi osebno in ne le s svojim nepozabim glasom. Thriller je resnično legendarna roba, tako glasbeno kot v skoraj vseh prizorih, ki se odvijejo na ekranu. Pa tudi dobro zgodbo ima, film v filmu, hudiča, film v filmu v filmu, če prav pomislimo. Pa maska, ki jo je naredil maestro Rick Baker, še danes učinkuje neverjetno prepričljivo. Pa tisti Jacksonov ples z zombiji, fak no, kako vrhunsko so ga posneli, koreografirali in zrežirali. Pa prizori v kinu, ko se Jackson edini ne boji dogajanja na platnu. Pa seveda konec, ko se mu zasvetijo oči in se zasliši tisti smeh Vincenta Pricea. Pa jakna, pa hlače, pa muvanje, ma vse je briljantno vkomponirano in zmisano v tem videospotu, kjer se Jackson tudi kot igralec znajde zelo dobro, doživeto in prepričljivo. Tudi v uvodni sekvenci, ko na prst Ole Ray natakne prstan in ji izpove ljubezen. Jackson je bil vizionar, jebeni marsovec, če hočete. Prav Thriller pa je kronski dokaz te trditve. Brez dvoma njegov najboljši in najbolj prelomen videospot v karieri. Dih vzemajoča mešanica glasbe, plesa, maske, scenografije in podob, ki je ni na tako perfekten način ponovil niti Michael Jackson kaj šele kdo drug.

YouTube slika preogleda
 

17 komentarjev na “Michael Jackson: Thriller”

 1. Thomas pravi:

  Uch, Thriller je pa res mejnik v zgodovini vizualizacije glasbe. Res je neverjetno, da je že skoraj 30 let tega!!! Plesna scena je fenomenalna!

  Edina smešna stvar, ki vsaj meni izpade malce ceneno, so tisti ultra lahki fotelji na koncu videa, za katere se vidi, da so kakor iz kartona.

  Drugače pa ja, vse štima tip top, video je dejansko superlativ vseh superlativov, čeprav je meni osebno recimo bolj fenomenalen Scream.

  Nisem pa prevelik fan pesmi Thriller. Zanimivo, ne?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi Scream, ki je dolgo časa veljal za najdražji videospot vseh časov, ni od muh, toda Thriller mi je vseeno razred zase. Zares pravi short movie.

  Hm, čudno, da ti ta komad ne sede preveč, meni je genialen, tudi zaradi Vincenta Pricea. Že ko sem bil mulc in mi ga bratranec zarolal na vinilki, sem zadrževal dih. Prav zmenila sva se, da pridem na obisk, da mi bo zavrtel Thriller. Takrat sem ga prvič slišal na pravem ozvočenju.

 3. Thomas pravi:

  “Tudi Scream, ki je dolgo časa veljal za najdražji videospot vseh časov…”

  Em, dolgo časa? Bi me razsvetlil? Ker živim v vedenju, da še vedno gre za najdražji video vseh časov.

  Nisem povsem prepričan, ampak zdi se mi, da je na časovno enoto celo dražji od Titanika!

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če sem prebral prav, ga je posekal Judas Lady Gage, ki je stal 10 milijonov dolarjev. Scream je stal tri manj. Se pa govori, da je spot za pesem From Yesterday skupine 30 Seconds to Mars stal celo 13 milijonov.

  Sicer pa tudi Titanic že dolgo časa ni več najdražji film, je vsaj deset filmov pred njim.

 5. Knox pravi:

  Tisto je bila govorica, ki so jo 30 Seconds to Mars zavrnili. Drugače pa je pomoje Scream s 7+ milijoni še vedno najdražji. Čene drugo zaradi inflacije.

  Je pa tudi res, da te lestvice pozabljajo Ayumi Hamasaki, ki zapravi miljon + za vsak video. Green je stal 1.600.000 Pomoje bo kmalu celokupno ujela vsepovrsti :D Poleg tega ima najbolj prodajan ženski DVD kljub temu, da izven Japonske ni popularna

 6. Thomas pravi:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Most_expensive_music_videos

 7. RHYME-G pravi:

  men je pa najbol kul black or white in tist ples na ulici!

  thriller itk sam takrat je biu MJ se mal premladse je še vedno učiu!….

 8. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  In kaj je sapo jemajočega v Thrillerju??? Preprosto je skopiral bistvo iz tretjerazrednih zombie filmov. So what? Scenarij je na nivoju petletnega otroka, prosto po tem žanru v tistih časih. Plesal je pa v vseh videospotih in predvsem v tem je bil izviren. Da je vnesel ta slog plesa v poperformans in postal pravzaprav baza giba za hip hop. Koliko je to škodilo ali koristilo produkciji pop glasbe, heh, pa raje ne bi.

  V bistvu žalostno, da so toliko denarja takrat zmetali v tako zaenkurc scenarij oziroma kopijo zombie scenarije na prvo žogo. Sama estetika je bedna oziroma ne obstaja, montaža ni potrebna v smislu vrhunskosti, prispodob nobenih … Michael Jackson pač pleše na prizore iz B kategorije horor produkcije in je lepši kot kdajkoli kasneje … hehe ….

 9. Lazo pravi:

  Nima smisla debatirati o veličini Thrillerja, ker to ve vsak otrok le Simona ne he,he,he…, in se že sramoti v svoji nevednosti in ji pač ni pomoči.
  Michael je bil in bo ostal pred vsemi. Ko bo lady Gaga in še kdo …čez nekaj let po vsej verjetnosti pozabljen bo MJ še vedno svež, kot da je včeraj izdal komad.
  Prisoten bo vedno vseposod in njegova umetnija bo navduševala rodove za nami. Še posebej, ko bodo v bližnji prihodnosti začeli izhajati filmi, ki bodo prikazovali njegovo veličino v glasbi in seveda, kot velikega dobrotnika in nežno dušo.
  R.I.P MICHAEL.
  In, kot je napisano v predgovoru v knjigi MOONWALK, ki je izšla v slovenščini :
  Hočem reči, da je bil Michael Jackson fantastičen!!! Bil je glavni. Bolj, ko razmišljam in govorim o Michaelu Jacksonu, močneje čutim, da kralj popa ni bil dovolj veličasten naziv zanj. Mislim, da je bil preprosto največji izvajalec, kar jih je kdaj živelo.
  In to je napisal Berry Gordy – ustanovitelj Motowna
  njegova prisotnost je vseposod

  http://24ur.com/ekskluziv/glasba/video-do-slave-s-priredbo-michaela-jacksona.html

  http://24ur.com/sport/nogomet/video-boateng-naslov-slavil-v-slogu-michaela-jacksona.html

 10. Thomas pravi:

  No, meni vedno najbolj prevzame tisti ples oziroma trenutek tik pred plesom, ko Michaela prvikrat prikaže v zombie outfitu. Nisem čisto prepričan, ampak možno je, da je ta video tisti, ki sem ga ujel v rosnih letih, leta preden sem Michaela drugače odkril. Samo neke prebliske imam, neke pošasti, pa zunaj na ulici. Ampak takrat očitno nisem postal fan.

  Drugače pa res thumbs up Johnu Landisu – ob delu so meli razmeroma malo tehnologije na razpolago.
  Sem gledal dokumentarec “Making of Thriller” in res samo čudiš se, koliko dela je pravzaprav bilo z banalno sceno, ko zombiju (MJ) poženejo dlage iz obraza. Vse na roko seveda.

 11. zelda pravi:

  Iztok, mali nasvet:
  ne pusti se sprovocirati trolom, manjka jim zopet sveže krvi, zato ne odgovarjaj na provokacije.Ti in še nekaj fenov Michaela vemo,da je bil zakon in to zadostuje.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Knox, z inflacijo pride nekaj po 10, kar pomeni, da ga Judas še vedno premaga. No ja, razen če je inflacija v dveh letih še tolikšna, da preseže 10, potem pa sta nekaj na istem, ker podatki za inflacijski izračun datirajo v 2008.

  Rhyme, Black or White je itak poglavje zase, a vseeno so mi ljubši tisti, kjer gre za pravi mali filmček z zgodbo. Recimo tudi Bad, Ghosts in Remeber the Time. Ampak Thriller je zame nad vsemi, zdi se mi najbolj legendaren.

  Lazo, a je končno izšla v slovenščini? Lepo, super podatek.

  Thomas, Landis je svoje delo opravil vrhunsko. Po moje gre za najboljšo režijo spota ever. So se pa kasneje nekaj kregali zaradi dobička, tudi z Olo Ray. Pa ta štorija z jezno Michaelovo mamo, ki je bila jehovina priča in je dobil idejo, da Michael s tem podpira okultizem, mi je tudi zanimiva. Če se ne motim, je hotel uničiti vse kopije spota zaradi tega, a se je potem premislil in na začetek pač prilepil tisti napis.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zelda, brez skrbi, vem, da je njeno pisanje res lahko samo trollanje, saj preprosto ni možno, da bi nekdo pri zdravi pameti o Thrillerju zapisal kaj takega.

 14. Lazo pravi:

  Ja, končno je izšla. Imeli smo tudi srečanje MJ fanov v LJ, kjer je bila tudi prisotna novinarka, ki je prinesla en izvod, ki ga je ena od fanic dobila in veselje je bilo očitno.
  Priloga filmček
  http://www.mojvideo.com/video-srecanje-mj-fanov/a877bbbd3d679adcb651

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kul ste kul :)

 16. Primoz pravi:

  Thriller je zelo domiselna estetika gotske umetnosti, v katero je vključen tudi Vincent Price, eden izmed osrednjih filmskih interpretov Edgarja Allana Poeja. Sicer pa je bil ameriški gotski film in njegov vpliv na začetku osemdesetih stvar rafiniranega kinotečnega okusa, nekaj, kar bo šlo v pozabo, toda ne, Michael Jackson, Rod Temperton in Quincy Jones( v tem aranžmanu v ozadju ) so zadevi vdahnili nekaj novosti: tolkala v spotu so igrana na način, kakor bi jih igralo afriško pleme, osnovna ritmična figura je ves čas lepo razločna in stopnjevana, gre za ostinat, ki ga črni glasbeniki ljubijo na svoj način( šolski primer tega je Miles Davis v letu 1969). Inventia je revijsko jazzovska, odigrano je funkovsko, tolkala so res domorodno afriška, ne napiše se tak aranžma prav vsak dan… Iztok, dobro razmišljate…

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dobra ocena dela genijalne trojke, Primož. Žalostno je le to, da nekateri očitno tega ne zaznajo in imajo v glavi, da je Thriller le še en pop komad.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !