Recenzije: 50 First Dates, Japanese Story

18.05.2011 ob 21:33

JAPANESE STORY

Prav imate, ko človek gleda Toni Collette in njenega japonskega ljubimca Gotara Tsunashimo, ko se objemata, smejita, kopata in ljubita, mu spomin odnese v leto 1953, ko je veliki Ingmar Bergman posnel film Sommaren med Monika, kjer sta se objemala, smejala, kopala in ljubila Harriet Andersson in Lars Ekborg. Vse je naravno, spontano in strašno simpatično. Čisto nič filmsko in zaigrano, kot golobčkanje pravega zaljubljenega para. Okej, on ima resda ženo (Yumiko Tanaka) in je v Avstralijo prišel na službeno potovanje, ona pa je dobila nalogo, da pazi nanj in mu razkaže vse kar ga zanima, toda to ne moti, da se med njima ne bi zelo hitro prižgale iskre. In ena najlepših ljubezenskih zgodb v zgodovini filma, ki bi jo zavidala celo Ryan O’Neal in Ali MacGraw iz filma Love Story. Tako zelo čustveno iskrenega filma se ne spomnim že dolgo časa. To uspe le redkim filmarjem, to je uspelo režiserki Sue Martin, ki začuda lenari in je po Japanese Story posnela le še en film. In pozor, to ni samo ljubezenska zgodba. To je tudi šokanten preobrat, tragedija enako prepričljivega in učinkovitega filma Gin in čokolada. Nenadna sprememba tempa, ki jo povzroči še bolj nenadna sekvenca, ki zvije tudi gledalca, ki s težavo pride k sebi. In ko pride, ga čaka očiščenje. Zares iskrene solze in poklon za spomine. Za spomine, ki jih ljubici vrne žena. Zares čudovit, krasen in tenkočuten film, ki bo z vami ostal za vedno.

Ocena: presežek

50 FIRST DATES

50 First Dates se prične kot Ace Ventura, nadaljuje kot The Wedding Singer in konča kot Groundhog Day. Okej, toda le kdo je želel mešanico teh treh filmov. Mešanico, ki hoče biti romantična inačica Mementa. Mešanico, ki hoče Adama Sandlerja na vsak način spremeniti v Richarda Gerea, Drew Barrymore pa v Julio Roberts. No ja, v Raztreseno Ally, ali če hočete, v ribo Dory iz Malega Nema, ki jo matra short term memory loss. Kratkoročna izguba spomina. Sila neprijetna zadeva, kjer obtičiš v času. Kjer te zamrznejo v en sam dan. V nenehno ponavljanje popolnoma istih reči. Ko se zbudiš, se rodiš. Ko zaspiš, si mrtev. Iz dneva v dan, iz tedna v teden, iz meseca v mesec, iz leta v leto. In to samo zato, ker se je tvoj očka med vožnjo zaletel v kravo in ti povzročil hud pretres možganov. Konstantno ponavljanje prvih poljubov, prvih spolnih odnosov in prvih zmenkov. Pa četudi gre venomer za istega fanta. Za veterinarja Adama Sandlerja, ki se prvič v življenju zaljubi do ušes. Dobro, toda le zakaj ji niso namesto Šestega čuta raje zavrteli komedije The Wedding Singer in morskemu levu, ki osvoji vse samice vodnega parka, dali prav vse prizore Roba Schneiderja. Na tak način bi namreč dobili dosti boljši film, ne pa le povprečno romantično komedijo, ki kot celota nikakor ne uspe zares prepričati gledalca.

Ocena: nič posebnega

 

5 komentarjev na “Recenzije: 50 First Dates, Japanese Story”

 1. lily pravi:

  Morski lev je najboljši del tega filma. Drew maram, ne maram pa Sandlerja in ne maram tega filma. Ni ravno relevanten argument pri govoru o filmih, ampak ta film je tako prekleto nerealen! Kdo bi zmogel živeti s tako osebo, kot jo igra Drew? Kako bi ti oseba dan za dnem verjela v to, kar je na video kaseti in kako bi vsako jutro obudila čustva v nekoga, za katerega misli, da ga vidi prvič? Zakaj bi se starši in vsa vas dan za dnem trudili inscenirati vedno isti dan? To je bilo le nekaj mojih vprašanj med gledanjem.
  V redu film, če ob njem ne vklopiš možganov, drugače je bedarija ali pa moraš biti hudo romantičen in pozitivističen.

 2. alenka pravi:

  men je bil pa vem da 50 first dates ful simpatičen in nadpovprečno všeč kljub Sandlerju in žanru.

 3. smoger pravi:

  Japanese story je nekdo naložil na YT:
  http://www.youtube.com/watch?v=P7b75JlffoM&feature=related

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če bi Sandlerja izbiral v podobni vlogi, bi dal pred temle filmom brez dvoma The Wedding Singer in Just Go With It, na splošno pa tudi Mr. Deeds, Anger Management, Click in recimo I Now Pronounce You Chuck and Larry, pa tudi The Waterboyja navsezadnje.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Arhiv Bloga » Recenzije: Source Code, Captain America: The First Avenger pravi:

  [...] filma Moon, nas tokrat pelje na potovanje skozi čas, na triler verzijo komedij Groundhod Day in 50 First Dates, kjer se glavnemu junaku Colterju Stevensu (Jake Gyllenhaal) nenehno ponavlja istih osem minut. No [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !