Britain’s Got Talent 2010 vs. Slovenija ima talent

12.05.2011 ob 03:36

ŽIRIJA

Simon Cowell, Piers Morgan in Amanda Holden so vrhunska žirija. So poosebitev tega, kar mora biti žirija na takem šovu. So mojstri ustvarjanja napetosti, čustev in argumentiranega podajanja mnenj o tekmovalcih. Ko gledam naše tri zadetke, mi gre res na bruhanje. Tako zelo daleč za njimi so, da res ne morem verjeti, da so jih sploh spustili na to delovno mesto. Cowell jih odpihne z levo jajco tudi na slab dan, Morgan in Holdenova pa že z nasmeškom povesta več in bolje od vseh treh skupaj. Lucienne, Čakarmiš in Kastelic so sramota šova Slovenija ima talent, Cowell, Morgan in Holdenova pa so eden izmed razlogov, da se splača gledati Britain’s Got Talent.

VODITELJA

Anthony McPartlin in Declan Donnelly, bolj znana kot Ant & Dec, sta rojena za ta posel. Sta ravno pravšnja mešanica glupiranja in dobrega vodenja, ki znata najti pravo mero in se zavedata, da oddaja ni njun privatni šov, ampak da sta le voditelja, ki morata dovoliti, da ju zasenčijo tekmovalci. Tega Peter Poles in še posebej Vid Valič ne znata. Poles in Valič imata v glavi, da morata zasenčiti tekmovalce, zato se nenehno glupirata in izpadeta idiotsko. Oddaje dejansko ne vodita, le neke štose zganjata in ne znata ujeti momenta, kdaj je treba biti vsaj malo resen, kdaj pa se je treba šaliti. Ant in Dec sta prav v tem mojstra, zato sta mi res zlezla pod kožo.

REŽIJA IN MONTAŽA ŠOVA

Kot bi gledal film, kjer se mojstrsko zmešajo praktično vsi žanri sveta. Tehnična ekipa in režiser obvladajo. V nulo, če povem po domače. Toliko dobrih in nepozabnih momentov boste težko našli še kje drugje. Pa vsi ti momenti, vsi ti čustveni, herojski, jezni, zabavni, veseli in razočarani detajli, so vrhunsko spleteni v celoto, ki učinkuje sto na uro. Ki v igro potegne tudi gledalca in seveda publiko v dvorani. Tega Slovenci ne znajo. Četudi imajo lepo šanso, ko na oder stopi kak tekmovalec, ki je ustvarejn za take momente, nimajo pojma, kako naj jih zrežirajo in zmontirajo, da bodo zares učinkovali. Britanci to res obvladajo, zato vsak nastop zgleda kot nov film. Kot nova zgodba, kot nov razlog, da se bodo jokali, smejali, jezili in veselili tudi gledalci.

PREDTEKMOVANJE

Da ne bo pomote, tudi Britanci imajo svoje zadetke, svoje šalabajzerje, ki so tam zato, da se publika iz njih dela norca. Toda vseeno pokažejo več od naših, ki ne pokažejo nič. Naši so pač bebci in to je vse, njihovi pa na oder pripeljejo pojoče prašiče, pse, ki igrajo na kitaro, starce, ki se našemijo v Madonno, zadetke, ki hočejo biti Lady Gaga in Beyonce, babnice, ki pojejo Michaela Jacksona in recimo govoreče lutke, ki skačejo iz škatlic. Četudi so budale, so kul budale, so dobri za rejting, za šov, za zabavo. Skratka, so na nek način poanta pestrosti predtekmovalnega dela šova, kjer ne bom nikoli pozabil dveh okroglih deklet, ki sta nastopili pod imenom Different Dreams. Ena je pela okej, druga je fušala. Žirija je dejala, da lahko prva poskusi še enkrat, če skensla drugo, kar pa ni bilo lahko, saj sta bili najboljši prijateljici na svetu. Čudovit čustven moment, tudi na koncu, ko je prva odpela še enkrat in spet ni prepričala žirije. Nekaj podobnega kot Mystikal, ki so plesali odlično in se potem zajebali s petjem, kjer je ena izmed njihovih članic pošteno zafušala. Ko je Cowell dvignil roko in prekinil nastop, se je seveda začel monet za zgodovino live tvja.

KDO MI JE BIL VŠEČ

Veliko jih je bilo, več kot sem si mislil, da jih bo. Talenti, mojstri, odbitki, norci, face. Takih pri nas ni. Takih po moje ni niti v ZDA, taki se najdejo samo v Britaniji, ki je rojena za take vrste šov. Všeč mi je bil Kevin Cruise, pa četudi je bil šalabajzer. naredil je dober šov, kičast spektakel, ki mu ga lahko zavidajo tudi v Las Vegasu. Pa Olivia Archbold, deklica z odličnim glasom, ki pa je nakoliko zajebala v polfinalu in ostala praznih rok. Pa Stevie Starr, čistokrvni norec, čarovnik, takorekoč, ki je žrl razne predmete in delal raztur. Pa plesalec Tobias Mead, ki je pokazal izvirnost in plesal kot podivjan. Pa plesni duo Twist & Pulse, totalna odštekanca, ki sta komedijo in ples združila v vrhunsko fuzijo in me navdušila do konca in naprej. Pa mladi Josh Berry, ki je v polfinalu premalo prepričljivo odpel Ne-Ya. Pa Spelbound, ki so dih jemali z akrobatskmi vragolijami. Pa Neil Fullard, ki se je iz varnostnika spremenl v Franka Sinatro. Pa Connected, skupina mladih pobčkov, ki so peli več kot dobro. Pa pevski komik Ken Orkian, ki me je navdušil tudi v polfinalu in je bil preveč odštekan tudi za žirijo. Pa oba Michaela Fayomba, oče in sin, ki sta oponašala Michaela Jacksona. Pa Tina in Chandi, lastnica in psička, ki sta mi vedno znova orosili oči in pokazali nekaj neverjetnih trikov. Pa desetletni plesalec Tyler Patterson. Pa plesalke The Fusion, ki so s pomočjo vrhunske scenografije in kostumov dosegle presežek. Pa osemdesetletna babica Janey Cutler, ki je premogla vokal mladenke. Pa odštekani The Chippendoubles, ki so imeli v ekipi tudi dvojnika Simona Cowella. Pa deček Liam McNally, ki je s svojim visokim vokalom božal dušo. Pa mladi bobnar Kieran Gaffney, ki bi ga lahko posvojil katerikoli rock band. Pa A3, plesna skupina treh bratov, ki so mi sedli v srce s svojo iskrenostjo. Pa The Arragement, ki so aktualne hite podložili s klasičnimi instrumenti in na noge dvignili dvorano. Pa Christoper Stone, računovodja, ki je pokazal, da sodi na West End. Pa Peridot, zelo dobra plesna skupina. Pa desetletna Chloe Hickinbottom, ki ji je finale ušel zaradi prehude konkurence v njeni polfinalni skupini. Skratka, zares vrhunski tekmovalci, o katerih lahko Slovenija samo sanja. Najslabši med njimi je boljši od našega najboljšega. Naš najboljši pa bi se izgubil med njihovimi najslabšimi in že takoj dobil tri neje od žirije. Z redkimi izjemamo kot so recimo Maestro, All That, Maja Keuc, Gašper, Sandra Harb in morda tudi Lina Koduzović.

MOJI FAVORITI

Tina in Chandi, kaj takšnega še nisem videl. Mnogi psi znano zganjati vragolije, toda psička Chandi je to počela tako simpatično, da nisem mogel verjeti. Kot da ni napiflana in da se ji ne gre za košček klobase, ampak, da si želi na vsak način ugoditi svoji gospodarici, ki jo je rešila iz zavetišča. Kemija med njima je bila neverjetna, vsi trije nastopi pa so jemali dih. Prišli sta v finale in na žalost izgubili.

The Arragement, tale skupina mi je bila res kul. Zabavna, odštekana in zelo izvirna. Aktualne hite so podložili s klasično glasbo in naredili raztur. Peli so vse, od Lady Gaga do Susan Boyle. Presežek v vseh pogledih po mojem mnenju. Škoda, da so izpadli v polfinalu.

Stevie Starr, čistokrvni norec, o katerem sem govoril že zgoraj. Pa še zabaven je bil med izvajanjem svojih nevarnih trikov, kjer je v polfinalu požrl tudi prstan Amande Holden.

Tobias Mead, vrhunski plesalec, ki je svoje tehnično znanje nadgradil z zelo izvirnim pristopom in šovom, ki ga na tak način pri solo plesalcu še nisem videl. V finalu je bil celo vampir.

Twist & Pulse, ta dva modela sta bila res neverjetna. Fuzija komedije in plesa, kjer sta migala na prav vsak del izbrane glasbene podlage. Neverjetno zabavno, usklajeno in vrhunsko. Prišla sta do finala in zasedla drugo mesto.

ZMAGOVALCI

V veliki finale so šli Twist & Pulse, Janey Cutler, Liam McNally, Christopher Stone, Tina & Chandi, Connected, Tobias Mead, Paul Burling in seveda Spelbound, ki so bili itak kategorija zase in je bilo jasno, da bodo na koncu pometli s konkurenco. Dejansko so si zaslužili, saj so izvedli zares spektakularen šov, ki zasenči tudi vse cirkuške akrobacije. Čeprav sem se ves čas bal, da ne bo kdo padel po tleh in si kaj polomil, je bil njihov nastop zares neverjeten, zato lahko rečem, da so se gledalci odločili prav. Edini, ki po moje v finalu ni imel kaj iskati, je bil komik Paul Burling, ki so se mu ljudje resda režali, toda oponašal je ljudi, ki jih poznajo samo v Britaniji. Zame je bil seveda dolgočasen, zanje pa očitno genijalen. Med najboljše tri je poleg Spelbounda in Twist & Pulsa prišel tudi Kieran Gaffney, kar je bilo vsaj zame presenečenje, saj sem pričakoval Liama McNallyja in morda Janey Cutler, hudiča, tudi Tobiasa Meada in seveda Tino in Chandi. Je pa tale Gaffney zanimiv tudi zato, ker se leta 2009 ni uspel prebiti v polfinale, lani pa je prav tako skoraj izpadel, saj je nastopil skupaj s staršema, ki sta pokvarila nastop in je potem nadaljeval solo. Zanimiva finta, ki je očitno vžgala tudi pri gledalcih. In hej, polfinalni šovi so potekali vsak dan, v soboto pa je bil veliki finale. Pri nas bodo seveda vlekli v nedogled, kar je butasto, pa tudi oddaje trajajo predolgo, saj jih raztegujejo z idiotskim VIP Talent Showom, ki ga v Britaniji zamenjajo nastopi znanih glasbenikov kot sta Usher in Alicia Keys, pa tudi nastopi zmagovalcev iz prejšnjih sezon kot je bila recimo skupina Diversity, ki je spet ukradla šov in z levo jajco odpihnila tudi Maestro. Jp, naš šov ima nekaj dobrih momentov, britanski pa je vseskozi odličen, napet, dinamičen, dobro izpeljan in gledljiv. Pa tak, da bi lahko gledal vsak mesec znova, saj se gleda kot nadaljevanka. Naši ne znajo, pa ne zaradi manjšega budžeta, pač ne znajo in pika.

YouTube slika preogleda
 

22 komentarjev na “Britain’s Got Talent 2010 vs. Slovenija ima talent”

 1. lily pravi:

  Se večinoma kar strinjam. Jaz sem začela gledat BGT, ker sem želela preimerjati z našim in me je totalno potegnil vase. Meni se zdi res odličen, ves čas se lahko režiš. Škoda, ker so oddajice kratke, komot bi lahko raztegnili na uro in pol.
  Všeč so ti pa bili tisti, kateri so bili tega tudi vredni. ;)
  Me zanima, kaj boš pa komentiral, če se boš lotil gledanja najnovejše sezone in kako ti bo všeč nova žirija. Meni je še vedno super.

 2. Jure pravi:

  Super napisano. Lani sem še gledal slovenske “talente”, čeprav mi je kmal postalo dolgčas, letos pa ne gledam več. Britance pa ne morem, da ne bi gledal res super je vse skupaj, kot si napisal. Sem pa lani najbolj navijal za Twist & Pulse, čeprav so bli Spelbound res najboljši. Letos pa spet en kup odličnih.

 3. NordStar pravi:

  Zdaj si podoben Nergaču. Čisto vse pa ne more biti zanič. Na koncu koncev je to najbolj gledana oddaja v Sloveniji. Pa čist zanič (po tvoje)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  NordStar, nihče ni rekel, da je vse zanič, res pa je, da je zanič veliko stvari. Še posebej v primerjavi z Britain’s Got Talent. Pa malo bluziš, saj dobro veš, da pri slovenskih oddajah marsikaj tudi pohvalim.
  In hej, kaj ima gledanost opraviti s kvaliteto? Sta bila morda Big Brother in Kmetija Slavnih kvalitetna? Ne ga srat.

 5. NordStar pravi:

  To imaš prav (poglej, strinjam se s tabo) glede razmerja gledanst : kvaliteta. Ampak vseeno se mi naš Talent ne zdi tak poden, kot ga ti vidiš. Pač majhen narod, manj talentov. Nič narobe.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni panika v talentih, panika je predvsem v žiriji in ustvarjanju nepozabnih momentov za gledalce.
  In kot sem rekel, poden je v primerjavi z Britanci, sam zase niti ne toliko, saj pri nas itak nima konkurence, ker je edina taka oddaja.

 7. zelda pravi:

  Iztok:
  Glede ocene naših žirantov se ne morem popolnoma strinjati s teboj. Za Slovenijo , ki je majhna, ki ne premore toliko profesionalnega kadra za vodenje takih oddaj,kot Angleži, so te trije čisto solidni. Resno mislim.Kdo bi po tvoji oceni v Sloveniji bil primeren za vodenje take oddaje kot je Slovenija ima talent.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kritika leti predvsem na argumentiranje zakaj je kak nastop dober kak pa slab. Glede tega je naša žirija grozno slaba in amaterska (no ja, Lucienne včasih še rata kak približno okej argument, ostala dva sta katastrofa). Skupaj ne spravi drugega kot: “Lep nastop. Dober nastop. Všeč ste mi. Rekel bom ja, ker mi je všeč harmonika. Odličen nastop, ker mi je všeč kitara.” Ne ga srat, to je žalitev za gledalce.

  Tipičen primer je bil Kastelicov komentar punc, ki sta se šli mažoretke. Namesto da bi rekel vsaj, da je nastop dober zato, ker sta ga nadgradili in dodali še ples ter koreografijo ter nista bili le mažoretki, ampak sta pripravili še spektakel in zgodbo, je sposoben reči le, da sta fino metali palice. To je meni grozljivka.

  Težko rečem kdo, toda tile trije nikakor. Magari Helena Blagne, Tomaž Domicelj in Miša Molk, jebemti. Ali pa Zoran Prednin, Bernarda Jeklin in Mario Galunič. Hudiča, tudi Lado Bizovičar, Marcel Štefančič in Violeta Tomič, če hočeš. Ali pa Iztok Gartner, Činč in Effe. Pač nekdo, ki bi povedal več kot le to, da je nastop dober.

  Ne rabiš biti strokovnjak, vse kar rabiš je večji besedni zaklad, smisel za humor in več poguma pri komentiranju.

 9. podplat pravi:

  Noja, saj tudi ostale podobne oddaje, zvezde plešejo,zvezde pojejo so že pri južnih sosedih boljše kot naše. Takih oddaj ne se znamo narediti.

 10. zelda pravi:

  Tu pa se strinjam s teboj, da bi morali imeti žiranti več smisla za humor, kar pa je očitno Angležem dano že v zib elko. Tomaž Domicelj bi bil super, resno mislim, je zelo inteligenten in duhovit. Druga izbira bi bila Violeta Tomič, Maria Galuniča kot tretjega pa ne bi dala, on bi samo jecljal eeeeee, preden bi kaj rekel. Marcel Štefančič je preveč resen . Bernarda Jaklin pa bi bila kar dobra.

  Ti bi bil pa do ber namesto Valiča. Resno mislim.

 11. spookymulder spookymulder pravi:

  Osebno mi ravno zaradi izjemno slabe žirije naša verzija oddaje ni nikoli potegnila do te mere, da bi jo namensko in redno spremljal, ker se mi zdi vse skupaj povsem nezanimivo, da ne rečem dolgočasno in duhamorno. Zato mi je še toliko večji misterij, da je zadeva pri nas tako zelo priljubljena … sploh ko vidim ljudi, ki na oddajo gledajo podobno kritično, pa jo vseeno ves čas spremljajo in jemljejo izjemno resno.

 12. MATEj pravi:

  Iztok, to o žirantih sem ti govoril že lani, pa se mi zdi, da si takrat tele naše zagovarjal. Me veseli, da so končno dojel in si pogledal lansko sezono BGT, ki je bila res dobra.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je, niso se mi zdeli tako grozno slabi lani. Letos pa so. Če se ne motim, pa si ti govoril o delanju šova, na pa o slabem argumentiranju. Mene strašno moti predvsem to drugo.

 14. Ajda pravi:

  Morda je pa problem v plačilu, ki ga dobijo naši žiranti in za malo denarja, malo muzike. Le zakaj bi se posebaj trudili, če so plačani za tu pa tam nekaj reči ali pa veliko govoriti in duhovičiti. No, to je le ugibanje.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Za to, kar počnejo, bi morali početi gratis. Sicer pa je Čakarmiš tudi šef programa na Popu, kar pomeni, da tole dela za hobi. Pač rad se kaže, že iz časov, ko je fural tekmo za Bepop. Pa prepričan sem, da je Kastelic dobro plačan, saj se mu drugače ne bi ljubilo voziti iz Londona.

  Menda ne misliš, da so dejansko bolj sposobni in da se držijo nazaj, ker se jim ne ljubi? Ne ga srat. Pojma nimajo, žal.

 16. MATEj pravi:

  No, jaz sem že lani oddajo prekrstil v “Slovenija ima talent, žirija pač ne” :) Letos pa žal prav velik nisem uspel pogledat, ker sem velik nedeljskih večerov delal v službi al sem spremljal NBA playoffs. Da bi si pa dal na DVR in gledal naslednji dan … lih zaradi žirije ne in pa kar pravilno ugotavljaš tudi ti: ni dost zanimivih in zabavnih talentov, kukr jih je na BGT.

 17. Mirko pravi:

  @Lily: v Britaniji so odaje krajše ker imajo vsak teden dve oddaji iz istega showa … ena se imenuje Britain’s Got Talent, ena pa Britain’s Got MORE Talent… kjer pokažejo tisto kar niso v prvi oddaji.

 18. klemenix klemenix pravi:

  Jaz bom pa rekel, da BGT gledam prav zaradi izvrstne žirije. Prav zaradi žirije pa ne gledam naše verzije oddaje.

  Britanci so res res super, sploh v zasedbi Cowell, Amada Holden in Morgan. Občasno se jim pridruži še četrti član žirije in tudi ta je navadno zmeraj super. Prav škoda mi je, da je Cowell prenehal s sojenjem in ga je zamenjal Hasselhoff. Morgna pogrešam malce manj, a vseeno, to ni več isto.
  Kakorkoli, prejšnja zasedba žirije BGT je za moje pojme res vrhunska. Tudi originalna je in dejstvo je, da jih skušajo žirije posameznih licenčnih oddaj po svetu posnemati. A se jim ne morejo niti malce prilićati. Pri ameriški različici me moti to, da Američani že po naravi menijo, da morajo glumiti. Tudi njihova žirija za brez veze glumi, čeprav to ni njihovo delo. Ko se nastopajoči predstavi jaz potem pričakujem eno iskreno mnenje, ne pa nekega presiravanja v smislu “jooooooaaau, you’ve got it sister…, daaaaaaaaamn!!!!”.

  Cowell je zame razlog, da gledam te šove, saj je izjemno iskren. Če smo pošteni, nikoli ni nikogar za brez veze skritiziral, če pa že je naredil napako, se je bil potem kasneje zmožen opravičiti. Ne tako kot “naša” Lucienne, ki bo naprej spustila kakšnega kljukca in nato svojo jezo za brez veze stresla na koga res talentiranega. Seveda spet brez pravih argumentov.
  Cowell mi je všeč tuzdi zato, ker ima tisti pristi angleški humor, zaradi katerega tako zelo obočujem Črnega Gada, Mothy Phytone itd.

  Tu je le nekaj njegovih res dobrih izjav:

  “You sounded like Dolly Parton on Helium!”
  “You sounded like a chiuaua trying to be a Tiger”

  Itd :)

  Všeč mi je tudi zato, ker (sploh pri Idolu) nikoli ni gledal le na nadarjenost ampak tudi na osebnost nastopajočega. Če je videl, da gre za razvajeno smrkljo ji je znal povedati, da je sicer nadarjena a sam od nje nikoli ne bi kupil plošče.

 19. klemenix klemenix pravi:

  Aja, se pa strinjam, da bi bil Domicelj dober žirant. Sicer mi ni neka top osebnost in je dostikrat celo malce osladen, a za žiranta bi bil odličen, saj menim, da bi si upal povedati tisto, kar si misli. Pa še na glasbo se spozna in to za šov, kjer je veliko pevcev ni slabo. Na Violeto Tomič sam niti pomislil ne bi, a vseeno menim, da bi bila izvrstna. Sploh zato, ker pooseblja človeka, ki je lahko good guy in bad guy v eni osebi.

  Tretji žirant bi lahko bil ekdo, ki je po “denar grabežljivi” plati podoben Cowellu. Vemo, da je npr. Dare Kaurič človek, ki mu je enemu izmed redkih iz glasbe v Slo uspelo ustvariti neko pravo zasebno podjetje. A vseeno po moje ne bi bil dober žirant.

  Nekaj mojih predlogov bi bilo npr.

  Plesalec Andrej Škufca (zavoljo veliko plesalcev na šovu), pevci Nuša Derenda, Jan Plestenjak (OK, on v to verjetno ne bi šel) itd.

  Odličen bad guy (čeprav ni v povezavi z zabavno industrijo) bi bil za moje pojme npr. Zmago Sagadin :)

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Klemen, meni je bil kul, ko je eni ženski rekel: “You look like Michael Jackson’s glove.” :)

 21. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  “Ko gledam naše tri zadetke, mi gre res na bruhanje. Tako zelo daleč za njimi so, da res ne morem verjeti, da so jih sploh spustili na to delovno mesto.”

  Haha … zadetki bi bil kar dober izraz, ja … Logično, da so jih spustili na to mesto, ker nikogar sploh izbirali niso, ampak je Branko Čakarmiš kar sebe spustil in svoja dva prijatelja. Pri nas so pač neverjetni. Važno, da se še malo dodatno zasluži, ko jebe ameterizem in uboge gledalce, ki jih morajo prenašat. Gledanost je itak visoka, ker drugega ni!

  In tudi vse ostalo drži.

  Zelda ga pa spet piha, kot da je iz gozda.

 22. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Britain’s Got Talent 2007 pravi:

  [...] britains-got-talent-2010-vs-slovenija-ima-talent/ [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !