Recenzije: Hyenas, I Stand Alone, An American Crime, Super

4.05.2011 ob 22:14

HYENAS

Nimam pojma zakaj še vedno zapravljam čas za take butaste in mizerno narejene filme. Očitno zato, ker sem saker na grozljivke, še posebej tiste o pošastih. Četudi že v naprej vem, da me čaka sranje, stisnem play in upam, da sem se vendarle vsaj kanček zmotil. Tokrat se nisem, tokrat sem dobil res slabo pizdarijo o skupini ljudi, ki se ponoči spreminjajo v krvoločne hijene in mesarijo nič hudega sluteče posameznike. Posebni efekti in maska so pogojno okej za takle mini hororček, vse ostalo pa je pod nivojem, pa tudi dolgočasno in premalo zanimivo za gledalce. Glavna hijena Christa Campbell igra slabše od prave hijene, Costas Mandylor, ki smo ga zadnje čase videvali v Žagi, pa ne verjame, da so mu ženo in otroka razčefukale prav te človeške beštilje, ki ves film ponavljajo, da so pač lačne našega mesa.

Ocena: izguba časa

I STAND ALONE

I Stand Alone, v francoskem originalu, Seul contre tous, nadaljevanje filma Carne iz leta 1991, sicer pa film režiserja Gasparja Noeja, ki nas je sesul s šokantno mojstrovino Nepovratno, je brez dvoma nekaj posebnega. Je film, ki naredi močan vtis na gledalca in ga ne spusti še dolgo časa po ogledu. Učinek torej je, toda to je vseeno premalo za zares dober film. Lahko bi rekel, da je preveč učinka in premalo filma. Da Noe torej pretirava z vizijo in začne nekoliko težiti z istimi forami. Se pravi z monologi, ki jih glavni junak The Butcher (Philippe Nahon) nenehno ponavlja, ko razmišlja naglas. Pa tudi s tistim ostrim in nenadnim zvočnim učinkom, ki gledalca najprej trese, potem pa začne najedati. Okej, I Stand Alone, kjer se glavni junak po prestani zaporni kazni, ki jo je fasal zaradi početja v filmu Carne, vrne na sceno, je resda pretresljiv portret samotarja. Asocialnega in močno depresivnega posameznika, ki se okoli sprehaja kot tempirana bomba, kot De Niro v Taksistu, kot potencialni morilec, ki bi ga morali vtakniti v umobolnico, kjer ga čaka njegova hčerka. Toda, kot sem že omenil, Noe predolgo ponavlja izvirne finte in pade v kliše lastnega filma. Je pa zato prizor, kjer The Butcher prebuta visoko nosečo ženo tako zelo grozljiv, da gledalcu vzame dih. Kot posilstvo v Nepovratno, če potegnem logično vzporednico. Morast in depresiven film, tudi na koncu, ko The Butcher končno spet objame svojo hčerko.

Ocena: nič posebnega

AN AMERICAN CRIME

Leto 2007 je bilo očitno leto, ko so se filmarji odločili obelodaniti zloglasni zločin iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, kjer je Gertrude Baniszewski, mati samohranilka, verižna kadilka in gospodinja, v klet zaprla najstnico Sylvio Likens in jo skupaj s svojimi otroki podvrgla maratonski zverinski torturi, ki se je končala z njeno smrtjo. In tale “the single worst crime perpetrated against an individual in Indiana’s history” sta, kot sem že nakazal, leta 2007 obdelala dva različna filma. Najprej The Girl Next Door, nato pa še An American Crime, ki se je zadeve lotil bolj realistično in nekoliko manj nasilno ter direktno kot The Girl Next Door, kjer so bila izmišljena tudi vsa imena glavnih protagonistov. Lahko bi rekel, da je An American Crime kvalitetnejša obdelava dogodkov, je pa zato The Girl Nex Door bolj učinkovit in šokanten za gledalca, če prav pomislim. Da ne bo pomote, tudi An American Crime ni nobena pravljica, je zelo oster, avtohton, surov in brez patetike narejen film, ki dobro strese gledalca in pričara grozljivo situacijo nesrečne najstnice, ki dejansko nikomur ni storila nič hudega. Ki so jo začeli mučiti iz povsem banalnih razlogov in se izživljati nad njenim ubogim telesom. Najprej s klofutami, nato s cigaretnimi ogorki in vrvmi. Jp, Gertrude Baniszewski je bila Fritzl pred Fritzlom, nora baba, ki je dobila idejo, da bo s kaznovanjem Sylvie Likens, ki sta jo pri njej skupaj z mlajšo sestro pustila starša, sicer cirkusanta, ki nista imela časa za otroke, vzgajala svoje hčerke in sinove. Bolj kot bi Likensova trpela, bolj dober vzor za ostale otroke bi bila. Režiser Tommy O’Haver, ki je pred tem filmom posnel pravljico Ella Enchanted, drži dober tempo in fino klavstrofobično atmosfero, ki žre tudi gledalca. Le nekoliko sterilno je vse skupaj na trenutke. Tudi v igri Catherine Keener, ki upodablja Gertrude Baniszewski. Verjamem, da je bila babnica v zjebanem psihotičnem stanju, toda Keenerjeva, ki je sicer dobra igralka, jo vseeno fura preveč statično in tako, da ji ne verjamemo povsem. Preveč flegma je ves čas, pa preveč mrtvo zasuče svoje razpoloženje. Je pa zato Ellen Page, ki igra Likensovo, toliko boljša in taka, da gledalec z njo začuti vso bolečino, kateri je podvržena. Lahko bi rekel, da je tole nadaljevanje filma Hard Candy, torej kazen za mučenje tistega potencialnega pedofila, ali pa prvi del filma Hard Candy, kjer se Ellen Page potem maščuje za mučenje filma An American Crime. Dobra primerjava, ki zdrži vodo, če se malo pohecam. An American Crime je vsekakor film vreden vaše pozornosti. In film, ki zloglasni in grozljivi dogodek predstavi na prepričljiv, natančen in dobro posnet način. Če imate dober želodec in močne živce, pa si privoščite double bill in ga glejte skupaj z The Girl Next Door.

Ocena: vredno ogleda

SUPER

Super ima vse tisto, kar je manjkalo Defendorju, če povem na prvo žogo. Noro zabaven in odštekan je predvsem zato, ker se jemlje tako prekleto resno. In ker se kljub pretiravanju zaveda, da pripoveduje zgodbo o superjunaku, ki je narejen po stripu. Zelo dobro je tudi to, da je izredno resen še Rainn Wilson, ki mi je totalna faca. Pa to, da vse glavne vloge zasedajo znani obrazi, recimo Kevin Bacon kot glavni negativec Jacques, Liv Tyler kot Wilsonova žena Sarah in Ellen Page kot prodajalka stripov Libby. In prav Pageova v drugi polovici ukrade šov s svojo totalno odštekano igralsko bravuro. Najprej gre malo na živce, nato pa pade v svoj film, v lik superjunakinje Boltie, ki pomaga glavnemu junaku The Crimsonu Boltu. Odpičen film, vam rečem. Superjunak in njegova sidekickinja, ki v izjemno zabavnem prizoru končata tudi v postelji. Zanimivo je dejstvo, da film ne skopari z nasiljem in brutalnostjo, saj Crimson, no ja, Frank D’Arbo, svoje nasprotnike tolče s kleščami. Tako zelo močno in zagreto, da jim poči lobanje in jih na cesti pusti v mlaki krvi. To nasilje je glavno presenečenje filma, kar pa ni težava, marveč dobra finta, ki ne dovoli, da bi se zgodba spremenila v preveč otročje dogajanje. Dejansko gre za prvi zares realističen film o superjunaku, pa naj se sliši še tako butasto. Za film, ki si za razliko od ostalih stripovskih ekstravaganc, upa pokazati tudi posledice udarcev, eksplozij in streljanja. In kot sem že dejal, zabaven je predvsem zato, ker hoče biti tako zelo resen. Prav ta resnost ga dela za odličenga. Prav ta resnost, ki veje tudi iz obraza Rainna Wilsona, dela čisti presežek, ki je letos povsem po krivici ostal zunaj prave distribucije in pozornosti kritikov ter gledalcev.

Ocena: presežek

 

8 komentarjev na “Recenzije: Hyenas, I Stand Alone, An American Crime, Super”

 1. grouse pravi:

  Iztok, dej napiš še recenzijo za alice in murderland.

  http://www.imdb.com/title/tt1753422/

  Me zanima, kaj boš porekel na to.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni šanse, da zabijem cajt, saj vse skupaj zgleda precej bedno in že stokrat videno.
  Že tako ali tako gledam preveč slabih filmov :)

 3. klemenix klemenix pravi:

  Joj, moram priznati, da za film Super prvič slišim, pa čeprav se imam za hudega fana Rainna Wilsona. Če se ne motim, si še nisi ogledal serije The Office kajne? Wilson tamle igra enega glavnih junakov. Njegov lik naj bi bil skrajno resen in zatežen a je navsezadnje eden najbolj zabavnih. Zaradi parih for sem si moral dobesedno pritisniti stop, da sem se lahko umiru nasmejal in nisem zamudil preostalega dela posamezne serije. Res sijajen igralec. Že ksiht je tak, da se mu moraš smejati :)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Za The Office ne najdem časa, morda nekoč.
  Je pa tudi meni Wilson težka faca, eden najbolj zabavnih modelov daleč na okoli.

 5. Tina M Tina M pravi:

  Je en film, po katerem sem bila res zaprepadena, šokirana in lahko rečem, da mi je zjebal cel dan.. naslov je Megan is Missing. No, da ti misliti o pomembnosti starševskega spremljanja otrokove aktivnosti po internetu in chatih, itd.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ga že imam v planu, imel pa sem občutek, da je bolj poceni produkcija.

 7. Tina M Tina M pravi:

  Tudi če je poceni produkcija, ima film res zajeban efekt.

 8. Amo pravi:

  Sem pogledal včeraj “Super”, končno…sem pričakoval že kako leto to zadevo, vse odkar sem pogledal Defendorja in Kick-Assa. Najbolj sem ga imel v planu ker sem velik fan od Ellen Page =))
  Drugač pa lušten film, kot si opisal, ta resnost, ga dela top, čeprav mogoče povprečnemu gledalcu lih to ne bo carsko…vprašanje pa kdo bo to videl, res škoda, da ni nihče pickupnil tega muvija, prav namatrat se je blo treba v zadnjih cajtih, da sem staknil neki povprečn tv rip =)
  peace

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !