Kraljevska poroka

30.04.2011 ob 03:02

Priznam, gledal sem, ne ravno v živo, ker je bilo prezgodaj, sem pa posnel in pogledal s pomočjo tipke za hitro previjanje. Če ne bi, bi se počutil čudno. Kot da ignoriram največjo poroko vseh časov. Še večjo od Charlesa in Diane. Pač moral sem biti zraven, tako ali drugače, pa četudi z zamudo in malce površno. No ja, če ne bi imel FF tipke, bi umrl od dolgčasa. Vleklo se je, pa predolgo je trajalo za tako malo dogajanja. Jp, če bi o tem posneli film, bi gledalci zaspali. Filmu bi morali dodati marsikaj drugega, vsaj Rowana Atkinsona in Victorio Beckham, ki sta bila med izbranimi povabljenci, pa ju kamera vseeno ni uspela pokazati. So pa zato večkrat kazali Eltona Johna, verjetno tudi zato, ker je za Diano tako lepo zapel Candle in the Wind.

Kakorkoli že, princ William se je naposled le poročil s svojo izbranko Kate Middleton, Velika Britanija pa je dihala z njima. Dobil sem občutek, da so na tole poroko čakali vsi Britanci. Da prav v tej poroki vidijo nek nov začetek, novo upanje za boljši jutri. Morda pretiravam, toda tak občutek sem dobil. Tudi zato, ker je Kate njihova nova princesa Diana, na katero so čakali vse od Dianine nesrečne smrti. Drži, Britanci so potrebovali novo Diano, nova princeso ljudskih src, novo celebrity, ki jim bo dala nekaj hollywoodskega glamurja. Nimaš kaj, ata Charles je imel Diano, sin William pa ima Kate Middleton.

Na poroki sta delovala srečno in zaljubljeno, pa tudi poljubila sta se za glasno publiko. In to kar dvakrat. Kot prava filmska zvezdnika. Kot del nostalgije, na katero so Britanci tako zelo ponosni. In katero že šestdeset let tako zelo uspešno pooseblja kraljica Elizabeta, ki jo je zvesto spremljal devetdesetletni mož Philip, ki mi od nekdaj deluje kot njen zvesti psiček brez prava glasanja.

Zanimiva je tale britanska kraljeva družina, včasih jo je prav dobro spremljati in prebrati kak zanimiv trač. Morda bosta prav William in Kate vrnila tisto, kar sta zajebala Charles in Diana, morda pa bo šla tudi njuna ljubezen kmalu k vragu in se bodo začele skrivne afere, ker se bosta začela dolgočasiti in si iti na živce. Ne glede na karkoli, pa ima britanska kraljeva družina spet pravi zvezdniški par, nekdanji sijaj, ki ga je Charlesu dala Diana. In ki ga britanska raja pogreša vse od njene smrti. William je bil namreč drugačen material od očeta, bil je bolj frajerski, bolj moderen, bolj kul, če hočete. Resda ne toliko kot brat Harry, toda vseeno dovolj, da bi lahko britansko monarhijo povlekel iz naftalina. Toda potem se je nekam čudno postaral, ali še bolje, postal preveč podoben svojemu dolgočasnemu očetu. Če bo zaradi tega trpela tudi Kate kot je trpela Diana, pa bo seveda pokazal čas.

 

11 komentarjev na “Kraljevska poroka”

 1. Thomas pravi:

  Moram priznati, da sem tudi jaz bil med gledalci poroke, vendar nisem gledal ves čas, temveč sem vmes stran odskakljal. Gledal sem predvsem prihod Royalsov ter glavne točke, kot sta I do ter poljub, prihod kraljice, itd.

  Sem pristaš monarhističnih sistemov, kolikor jih še je. Je pa britanska najbolj veličastna, saj je verjetno najbolj razvejana in najbolj obsežna. Če recimo skandinavska kraljeva družina, ki prejema apanažo od države, morda obsega kraljevi par ter otroke in morda strice in tete od monarha, v Veliki Britaniji zraven zagotovo še spadajo bratranci ter sestrične bog ve katerega kolena.

  Ampak nič ne de. Ves ta strošek, ki bi jim ga vsak zaprisežen antimonarhist z veseljem ob vsakem času pomolil pod nos, je zan emarljiv v primerjavi s prihodkom, ki ga družina ustvarja prav zaradi svojega veličastnega statusa ter zaradi svoje zgodovine. Predstavljajte si namreč naslednji scenarij: Londonu in vsej deželi odvzemite monarha & Co., porušite še vse gradove, ki so pač njihov simbol in kar bi komunisti zagotovo z veseljem storili, in kaj bi ostalo? Englisch breakfast 24/7?

  Lepo, da se je William poročil, super, da sta to storila v blišču. Nevestina prednost pred Diano, kar se tiče prihodnjega obleganja iz strani medijev, pa je ta, da je veliko starejša od Diane, ko se je poročila s Charlesom, pa tudi Dianina zgodba je zagotovo zadostno svarilo, ki ji bo v pomoč.

  Mislim pa tudi, da je čas naredil svoje in je William pač nova generacija, ki je že odraščal nekoliko manj strogo kot recimo Charles oziroma predvsem kraljica. Treba je vedeti, da je kraljica letnik 1926, Charles pa je tudi odraščal po njenih rigoroznih merilih. William pa je že imel nekoliko liberalnejšo mati.

  Skratka, moje osebno mnenje je monarhiji zelo nagnjeno. Daleč, da zasledujem vsak nepomemben trač od vseh članov družine Windsor, ampak rad vidim, da se kraljica tako dobro drži in da ruši vse mogoče starostne rekorde svojih prednikov. Že nekaj časa je namreč najdlje živeč britanski monarh! Če pa bo živela še kakšnih 5 let, kar je precej verjetno glede na starost njene mame, pa bo postala celo britanski monarh z najdaljšim stažem v zgodovini, saj bo prekašala celo kraljico Viktorijo.

  No, pa tudi njen mož ni od muh. Prav imaš, Iztok, da je on le neka simbolična figura ob njeni strani, vendar je tudi ta simbolični lik menda že postal najdlje živeči “prince consort”.

 2. zelda pravi:

  Spremljala sem direktni prenos poroke na POP Brio.
  Prava paša za oči, kar zadeva blišča in drugega glamorja.
  Se strinjam s teboj , da se je v opatiji zadeva preveč vlekla. Začetek mi je b il zanimiv, ko so prihajali gostje. Verjetno je takšen verski protokol predpisan za poroke kraljevih družin. Kot ena značilnost kraljevskih p porok mi je bilo zanimivo tudi, da je William nataknil poročni prstan svoji Kate, ona pa njemu ne. Kot drugo pa me je tudi presenetilo še nekaj. Ko je Kastelic napovedal princa Charlesa, je rekel ,d a prihajata princ Charles in njegova žena Camila. Očitno si ona s poroko ni pridobila naziva princesa kot pokojna Diana.

  Glede tvojega opažanja ,da je je Elizabetin mož zraven nje kot zvesti psiček imaš prav. Tisti možje, ki se poročijo s kraljicami, ko le-te podedujejo prestol, nimajo vpliva n e besed pri odločanju, ampak imajo samo vlogo , da si dinastija zagotovi potomce.Saj veš kajj imam v mislih. Tudi pri Mariji Tereziji je bilo tako. Njen mož Francl ni imel dosti besed pri odločanju.

  Na koncu bi pa še pohvalila komentarje Kastelica. Je res zelo profesionalen. Slučajno sem vmes prešaltala na Ljubljano 2, kjer sta komentirala Manca Janežič in Mitja Meršol. MOram reči, da ima Mitja Meršol zelo antipatičen glas. Prav tako mi je bilo zelo neokusno, ko je p roti koncu prenosa komentiral pojedino v buckinghamski palači in sem zvedela, da je kraljica Elizabeta neko hrano najprej povohala, se malo namrgodila, potem pa začela jesti.
  Take podrob nosti mislim, da gledalce res ne zanimajo.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thomas, prav zaradi te poroke je bil London spet nabito poln, kar pomeni, da so turisti prinesli na milijone evrov dobička.
  Je pa Kate že davno nazaj zaprosila medije naj bodo prizanesljivi do nje in če se ne motim jo dokaj dobro upoštevajo.

  Zelda, no ja, tudi mož kraljice Elizabete ni kralj, ampak le princ :)
  Hm, meni pa so bili prav take podrobnosti najbolj zanimive, saj jih je Meršol serviral iz prve roke.
  Kastelica nisem poslušal, zato ne morem reči ničesar.

 4. Thomas pravi:

  Zelda:
  Moški, ki se poroči s kraljico oziroma prestolonaslednico, pridobi le naslov “Prince consort” oziroma princ.

  Ženska, ki se poroči s kraljem, postane kraljica.

  Logika za tem je mislim da takšna: Kralj je več od kraljice (kot v šahu!). Če bi priženjeni moški postal kralj, bi s tem tuja rodbina prevzela prestol. Zatorej je le princ.
  Priženjena ženska pa lahko postane kraljica, saj je kralj kot kralj še vedno na višjem položaju in tako ni ogrožena rodbinska linija.

 5. Thomas pravi:

  Iztok:
  Seveda je London poln turistov. Zasledil sem, da se je na ulicah zbralo okoli milijon ljudi. Stroški varovanja so znašali 20+ milijonov (evrov?, funtov?). Če je vsak od gledalcev zapravil le 20evrov oz. funtov, je vsota pokrita in se je denar le obrnil. Da ne štejemo vseh tistih, ki so morali prenočiti, se pripeljati od daleč, v Londonu ostali več noči in dni, kulinarika, spominki, … Državna blagajna in zasebniki so ogromno profitirali od te poroke. Spominki pa se bodo prodajali lep čas.

  Tisti, ki se bunijo zaradi stroškov z monarhijo, vidijo le pol metra pred sabo, kaj več pa ne.

  Enako, kot tisti, ki so se bunili nad tem, da je L.A. plačal za slovesnost Michaela Jacksona.

 6. zelda pravi:

  Malo sem pobrskala po internetu in zasledila podatek, da ima Camilla trenutni naziv princesa, ki ji pripada kot Charlesovi soprogi, vendar pa se ga iz spo štovanja do najbolj priljubljene velške princese dvajsetega stoletja, p okojne Diane , ne uporablja v javnosti.

  Naziv trenutno pripada Charlesovi soprogi Camilli, ki pa ga iz spoštovanja do najbolj priljubljene velške princese dvajsetega stoletja, pokojne Diane Spencer, ne uporablja v javnosti.

 7. MATEj pravi:

  “Da prav v tej poroki vidijo nek nov začetek, novo upanje za boljši jutri.” To je ubistvu bistvo, zaradi česar je cel svet, ne le VB, gledala ta dogodek. Take zadeve lahko premagajo krizo, vsaj v nekem psihološkem smislu.

 8. Lazo pravi:

  No mene ne zanimajo te igrice oziroma pravljice in ne razumem, kako sploh lahko koga.
  Na svetu je toliko lakote, nesreče in …. ti pa se igrajo nekakšne kraljice in kralje in zapravijo toliko denarja za šopijenje in postavljanje, nemalo dalje pa se nahajajo ljudje, ki nimajo kaj za jesti in kje bivati – SRAMOTA !!. Ja nažalost je pač tako na tem našem svetu.

 9. pikapoka pravi:

  vse skupaj je eno veliko sranje… halo pa kje mi živimo? boli me za angleške prince, princeze in kraljice…

 10. zelda pravi:

  Lazo:
  Predlagala bi, da se lačni nerazviti svet zgleduje po Kitajski, katero so tudi pestile hude težave in revščina z lakoto, vendar so rešili na problem na tak način, da so priznali pomoč družini samo z dvema otrokoma, tretjemu niso nič pomagali. Očitno se je ta koncept obnesel, ker je danes Kitajska bolj razviti in nihče več ne umre od lakote.

 11. zelda pravi:

  Še nekaj:
  Čudno, da se takrat folk ni zgražal, ko so v Vatikanu izvolilli novega papeža, je bilo ogromno blišča in glamurja in razkazovanje bogastva vatikanske cerkve, gardisti, opravljeno v zlato ecetera ecetera. Takrat se tudi nihče ni vprašal, kako se lahko Vatikan šopiri in razkazuje bogastvo, ko pa je po svetu toliko revščine in ljudi, ki umirajo od lakote. Vatikan je ena najbogatejših držav na svetu in je v primerjavi z njo angleška monarhija Sirota iz Lowwoda. Vendar cerkev je nedotakljiva kot islamski mohamed.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !