Kulti in klasike: Zombi 2 (1979)

22.04.2011 ob 01:42

ZOMBI 2

Zombi 2, ki so ga vrteli tudi kot Zombie Flesh Eaters, Zombie in Island of the Living Dead, je bil na koncu sedemdesetih velika vrnitev zloglasnega in kultnega režiserja Lucia Fulcia, ki si je po obetavnem začetku kariero uničil s preveč brutalnimi, krvavimi in direktnimi filmi, kjer je napadel celo katolicizem in padel v nemilost domače Italije. Prav Zombi 2 je bil njegov comeback, njegova velika vrnitev na zemljevid najbolj kontroverznih režiserjev tako imenovanega gore žanra. Prav z Zombijem 2 je postal ikona hororja in režiser, ki se je za vedno zapisal v anale B filma. Naslov je bil seveda komercialna finta, kao drugi del Romerovega Dawn of the Dead, ki so ga v Italiji vrteli kot Zombi, kar pomeni, da kljub dvojki v naslovu ne gre za nadaljevanje nobenega filma. In Zombi 2 je kul film, tudi v sami zgodbi, ki je za gore žanr presenetljivo dodelana in kvalitetna. Pa tudi izvirno se Fulci loti same tematike živih mrtvecev, saj ne dovoli preveč klišejev in vedno znova pazi, da ohranja svoj stil, svoje ideje in svoje finte. Le poglejte si prizor, ko nek zombi najprej napade potapljačico, nato pa se krvoločno loti še morskega psa, ki mu na koncu odgrizne roko. Prav ta prizor je čisti presežek žanra, nekaj tako posebnega in drugačnega, da nisem mogel verjeti. In pozor, morski pes je bil pravi, kar pomeni, da se mu je moral igralec, našemljen v zombija, na bok prisesati tudi v resnici. Nič manj šokantna in prepričljiva ni tudi sekvenca, kjer zombi nesrečno žensko nabije na delček odlomljenega lesa in ji brutalno prebode oko, ali še bolj natančno, les odlomi v njenem očesu.

Zelo dobri so momenti, ko zombiji začnejo lesti iz grobov, gledalca pa stresejo tudi krvoločni napadi, kjer zombiji divje razgrizejo vratove svojih žrtev, da o krvavi skupinski pojedini razkosanega človeškega drobovja niti ne začenjam govoriti. Prvinska grozljivka torej. Dobro narejena, ravno prav kičasta, z odlično masko opremljena, morbidna in ogabna, pa sploh ne tako slabo odigrana kot bi gledalec sprva pomislil. In tu sta Anne Bowles (Tisa Farrow, mlajša sestra bolj znane Mie Farrow) in Peter West (Ian McCulloch), ki jo mahneta na skrivnostni otok, kjer naj bi izginil njen oče. In kjer lokalni doktor David Menard (Richard Johnson) raziskuje nepojasnjeje dogodke ter noče sprejeti dejstva, da okoli hodijo živi mrtveci. Kot sem že dejal je zgodba za take vrste film povsem dostojna, kar pomeni, da je Fulciju resnično uspel eden boljših filmov v karieri. Četudi so film v nekaterih državah strogo prepovedali, se je spremenil v orjaški hit, ki so ga vrteli celo v nekaterih ameriških drive in-kinih. Največ težav so imeli v Veliki Britaniji, kjer se, če se ne motim, še nikoli ni zavrtel v originalni in necenzurirani verziji, letos pa naj bi ga prvič v pravem pomenu izdali tudi na dvdju in bluerayju ter tako novi generaciji končno pokazali izvirno Fulcijevo vizijo.

Ocena: 8/10

 

3 komentarjev na “Kulti in klasike: Zombi 2 (1979)”

  1. Andrej pravi:

    Legendarni film, se razume. Prizor kjer ženski oko prebode tisti delec lesa me bo strašil še po smrti. Mi je pa bila strašno všeč glasbena podlaga in maska, ki ji resnično težko najdem primerjavo.

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Glasbena podlaga je ravno prav kičasta, da zažge in super paše v kontekst.

  3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2011: Eaters: Rise of the Dead, Balada trieste de trompeta pravi:

    [...] še ena B pizdarija, ki je precej daleč od kake kulte makaronarske zombijade kot je bil recimo Zombi 2, ki ga je 1979 posnel Lucio Fulci. Je pa vseeno nekaj okej fint, če malo pogledamo skozi prste. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !