Slovenski filmi: Begunec, Vesna, Naš avto, Ko pride lev

16.04.2011 ob 01:34

BEGUNEC (slovenija 1973, drama, režija: Jane Kavčič, igrajo: Boris Cavazza, Ljudmila Lisina-Jovanović, Rade Šerbedžija, Majda Potokar, Duša Počkaj, Boris Kralj, Polde Bibič, Majda Sepe, Janez Škof, Janez Hočevar, Črt Kanoni, Nino Robič)

Boris Cavazza se ne more odločiti ali naj bo belogardist ali partizan, zato postane begunec.

Jane Kavčič je leta 1973 z Beguncem pošteno razburil takratno oblast, ki je film kmalu po premieri vtaknila v bunker. Zgodba o dveh prijateljih (drugega igra Rade Šerbedžija), ki ju najprej loči ženska (Ljudmila Lisina-Jovanović), nato pa še vojna, saj eden simpatizira s partizani drugi pa z Italijani, je bila za takratne čase očitno preveč drzna, kasneje pa zaradi vojne v bivši Jugoslaviji spet aktualna. Se pravi sveža tudi za sedanjo Slovenijo, kjer se še vedno dajemo z domobranci in partizani. Kavčič je bil torej že v sedemdesetih pošteno pred časom, njegov Begunec pa je posnet zelo prepričljivo, zanimivo in tako, da gledalca ne pusti brez razmisleka in udarca v srce. V filmu boste ujeli tudi Majdo Sepe in Nina Robiča, Majda Potokar pa se očitno kesa za Rdeče klasje, saj tokrat igra nuno.

Ocena: vredno ogleda


VESNA (slovenija 1953, komedija, režija: František Čap, igrajo: Metka Gabrijelčič, Franek Trefalt, Janez Čuk, Jure Furlan, Stane Sever, Frane Milčinski, Mila Kačič, Boris Kralj, Olga Bedjanič)

Slovenci smo leta 1953 doživeli novo pomlad. Ime ji je bilo Vesna.

Američani so imeli Audrey Hepburn, mi pa smo imeli Metko Gabrijelčič, ki je bila tudi naša  Sophia Loren, Brigitte Bardot in Marilyn Monroe. Pač edina prava filmska zvezdnica, ki je slovenski film dvignila na hollywoodsko raven. Bila je edina, ki je lahko takrat igrala v Vesni in v Ne čakaj na maj. Dveh slovenskih klasikah, ki jih je kot veste režiral Čeh František Čap, majstor za take filme, ki nam je pokazal, kako se snemajo taki filmi. In prav Gabrijelčičeva, ki je po omenjenih filmih izginila iz filmskega sveta, je bila vse tisto, kar je manjkalo takratnemu slovenskemu filmu. Bila je nekaj novega, nekaj drugačnega, nekaj hollywoodskega, če poenostavim. Dejansko je kar prav, da se je po triumfu tako skrivnostno umaknila (kot Greta Garbo, jebemti) in se posvetila svojemu poklicu gradbene inženirke. To je bil edini način, da za vedno ostane naša Vesna. Naša filmska pomlad. Zgodba je del pop kulture, zato le podatek, da gre za tri prijatelje, ki morajo na maturi narediti matematiko, za Franeka Trefalta, ki se zaljubi v Metko Gabrijelčič, za slikarja Franeta Milčinskega, ki jih zmerja s šakali in neandertalci in seveda za kultno Hiperbulo, ki je svojih pet minut dobila tudi v filmu Ne čakaj na maj. Lep filmček, očarljiv, gledljiv, preprost in tak, da ga lahko gledamo vsako novo pomlad.

Ocena: vredno ogleda


NAŠ AVTO (slovenija 1962, komedija, režija:František Čap, igrajo: Janez Čuk, Metka Bučar, Milan Srdoč, Dušan Štefanovič, Sonja Krajšek, Olga Bedjanič, Dušan Puh, Štefka Drolc, Mila Kačič)

Slovenski filmski dialogi niso še nikoli delovali tako strašno kul kot ravno v filmu Naš avto, filmu o tem, da povprečna slovenska družina na začetku šestdesetih še ni potrebovala avtomobila.

František Čap je leta 1962 v Slovenijo pripeljal kanček Fellinija in brez dvoma zrežiral enega najbolj simpatičnih filmčkov vseh časov. Naš avto izgleda kot Amarcord pred Amarcordom, se pravi tako, kot ni pred njim in po njem izgledal prav noben slovenski film več. Vittorio De Sica je bil nor na kolesa, Čap pa na avtomobile, ki so bili nekoč seveda hohštaplarija. Družina Vrabec se odloči, da bo kupila avto, potem pa ji je žal, saj so stroški in popravila predragi. Toda gre se za imidž, za prestiž pred sosedi, ki se delajo norca. Cela kopica izvrstnih in zabavnih prizorov, ki so zame osebno čisti kult in klasika za zmeraj. Če rečem, da je prav Naš avto najboljši slovenski film vseh časov, mi ne bo prav nič nerodno. Jp, Pino, ki ga igra Janez Čuk, je na koncu filma spet srečen na biciklu, avto, s katerim se zakanta babica, pa domov odvlečejo z oslom. Drži, slovenska družina je bila nekoč najbolj srečna brez avta.

Ocena: mojstrovina


KO PRIDE LEV (slovenija 1972, komedija, režija: Boštjan Hladnik, igrajo: Marko Simčič, Milena Dravič, Marina Urbanc, Dare Valič, Miha Baloh, Manca Košir, Brane Grubar, Andres Valdes)

Marko Simčič se obnaša kot lev in svojo staro levinjo Mileno Dravič zamenja za mlado levinjo Marino Urbanc.

Boštjan Hladnik, ki ga brez dvoma proglašam za našega najboljšega režiserja vseh časov, je nekoč dejal, da snema en in isti film na več načinov. Izjava dejansko drži, saj se je ljubezenskega trikotnika lotil že v filmu Peščeni grad, kjer je ravno tako igrala Milena Dravič, kakor tudi v filmu Maškarada, kjer je ravno tako igral Miha Baloh. Pa tudi v filmu Ples v dežju, kjer je seveda spet igral Miha Baloh. Če se spomnimo še filma Sončni krik, nam je jasno, da je Marko Simčič parafraza Bojana Marka, če gremo še naprej pa ugotovimo, da je Milena Dravič v bistvu Duša Počkaj iz Plesa v dežju in Vida Jerman in Maškarade, kar pomeni, da je Marko Simčič Miha Baloh in Igor Galo, Marina Urbanc pa Blanka Jenko in Joža Zupan. Ali kot bi rekel Hladnik: »Vedno snemam en in isti film na več načinov.« Ko pride lev je torej mešanica Plesa v dežju, Peščenega gradu, Sončnega krika in Maškarade, če povem čisto na kratko in v kontekstu. In pozor, Marko Simčič prijateljuje z medicinsko sestro Mileno Dravič, potem pa se začne dobivati z dijakinjo Marino Urbanc, ki očetu Mihi Balohu pove, da ni več nedolžna. Katastrofa? Ne, slavje, saj oče takoj odpre šampanjec. Itak, saj nastopa v filmu Boštjana Hladnika.

Ocena: vredno ogleda

 

9 komentarjev na “Slovenski filmi: Begunec, Vesna, Naš avto, Ko pride lev”

 1. klemenix klemenix pravi:

  Uh, tudi Vesno in Naš avto bi jaz uvrstil na svojo lestvico najljubših filmov nasploh,čeprav moram reči, da mi je Vesna še nekoliko bolj pri srcu. In ja, v obeh igra še eden meni zelo ljubih igralcev- Janez Čuk, za katerega lahko le ugibamo kaj vse bi še posnel, če ne bi umrl (mislim da) pri vsega 31ih letih.

  Sta pa oba filma neverjetno gledljiva, duhovita…sijajna!!!

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Čuk je res umrl zelo mlad, od debija v Vesni, ko je bil star vsega dvajset, pa je nanizal cel kup dobrih filmov, med drugim tudi Ne čakaj na maj, Dolina miru, Trenutki odločitve in Dobri stari pianino. Naš avto je žal njegova zadnja vloga.

  Vem, da je Vesna bolj všeč ljudem, je bolj legendarna in bolj prikupna, toda meni je Naš avto neverjetno dober film. Še danes n emorem verjeti kako zelo. Nisem pa ziher, če je folku sploh bil všeč ob izidu in če je bil uspešnica. Pa nek čuden filing imam, da ga danes ne pozna dosti ljudi, za razliko od Vesne, ki je klasika in ji znajo na pamet vsi.

  Zvezda je seveda postal prav z Vesno in ne Čakaj na maj. Je pa dejansko v teh filmih igral plejerja, če prav pomislim, no ja, ali pa mladeniča, ki je nor na ženske. Še ko ga kamera prvič pokaže v Vesni drži v rokah neko revijo z zajčicami. V Našem avtu pa itak zine: “Brez vas ženske ne morem eksistirat.” Je pa seveda fotograf, ki na morju fotka ženske.

  Zabaven tip, po moje bi nam dal še veliko, če ne bi tako hitro umrl.

  Veš morda zakaj je umrl?

 3. klemenix klemenix pravi:

  Se strinjam s tabo, tudi Naš avto je super film,a v njem sem pogrešal nekaj tistega tempa, ki ga je imela Vesna. Je pa bila seveda komercialno Vesna zagotovo bolj podprta in spet se moram žal strinjati, da marsikdo za film Naš avto niti slišal ni. Škoda, pa tako dober!

  Janez Čuk je bil meni izjemno zabaven igralec. Eden redkih igralcev, kjer te v dobro voljo spravi že sama pojava. Res legenda. Zakaj je umrl sem se spraševal že nekaj let nazaj in skakljal od foruma do foruma pa žal ni bilo odgovora. Glede na to, da je umrl res zelo zelo mlad sem pričakoval, da bi se vedelo zakaj in kako je umrl. Kakorkoli, res ga je škoda.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, nekje sem zbrskal, da je naredil samomor. Šokantno. Še posebej, ker je na platnu zgledal tako poln energije in pozitive. Očitno je bilo zasebno povsem drugače.

 5. zelda pravi:

  Vesna je bil zelo dober film z dobro igralsko zasedbo.

  Mene pa zanima, če sta Franek Trefalt, ki je igral v filmu Vesna in Mito Trefalt brata. Na internetu sem samo zasledila podatek, da sta leta 1948 tekmovala v vaterpolu.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Brata sta, ja, pa še en brat Božo je.
  Na spodnji sliki sta Božo in Franek s soprogama, spodaj pa piše:
  “Brata Mita Trefalta: Božo (levo) in njegova žena Boža ter Franek, junak filma Vesna, z ženo Bivo”
  http://www.jana.si/images/citGallery/3e5b7838.jpg

  Pa tole je Mito dejal nekoč:
  “Igralca sta bila moj oče in brat Franek, seveda sem si želel biti tudi jaz na odru in popularen, toda kmalu sem ugotovil, da nimam tolikšnega daru, da bi v tej umetnosti lahko zapustil opaznejšo sled.”

 7. Špela pravi:

  Pozdravljeni,
  Med “googlanjem” filma Begunec Janeta Kavčiča iz leta 1973 sem naletela na vašo recenzijo tega filma, zato vas res lepo prosim za sporočilo kje ste si ga ogledali.
  Stvar je namreč taka, da svak zavzeto že več let trdi, da je igral kot statist (potegnili so ga ven od pouka v srednji šoli) v nekem filmu v Škofji Loki v katerem je igral tudi Boris Cavazza, ter da je bil nek italijanski vojak. Ko teh par podatkov sestavim, pridem do gotovega zaključka, da gre za film Begunec. Ker ste ga vi očitno pred kratkim gledali (ali pa se motim), bi bila res vesela namiga kako priti do njega.
  LP,
  Špela

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne morem vam pomagati, saj sem ga potegnil iz arhiva svojih recenzij. Videl sem ga po tvju pred leti. Če ga ni na emuleu, ga boste težko dobili. Obrniti pa se velja še na kako Kinoteko ali na Slovenski filmski sklad. Morda pa vam lahko kaj pomagajo.

 9. » Slovenski filmi: Maškarada, Desperado Tonic, Porno film pravi:

  [...] recenzije-begunec-vesna-nas-avto-ko-pride-lev/ [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !